Tumgik
Text
Η συμμετοχή των χρήσιμων ηλιθίων στην κουλτούρα της επιχείρησης
Διαβάζουμε σε παρουσίαση της Netflix:
“Βλέπουμε στους χώρους υποδοχής πολλών επιχειρήσεων ωραία διατυπωμένες δηλώσεις που λένε ότι οι επιχειρήσεις αυτές τιμούν αξίες όπως Ακεραιότητα, Επικοινωνία, Σεβασμός, Αριστεία.
Η Enron, της οποίας η ηγετική ομάδα είναι στη φυλακή και η χρεοκοπία της οφείλεται σε απάτη, είχε τοποθετημένες σε περίοπτη θέση στο χώρο υποδοχής της αυτές τις λέξεις: Ακεραιότητα, Επικοινωνία, Σεβασμός, Αριστεία.
Σε αντίθεση με αυτές τις όμορφες λέξεις, οι πραγματικές αξίες μίας επιχείρησης αντικατοπτρίζονται στις προσλήψεις, προαγωγές και αποχωρήσεις προσωπικού.
Οι πραγματικές εταιρικές αξίες είναι οι συμπεριφορές και οι δεξιότητες που αναγνωρίζονται στους συναδέλφους.”
Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων σαν την Enron και στις περισσότερες από αυτές η προώθηση τέτοιων βαρύγδουπων δηλώσεων δεν γίνεται για λόγους εξαπάτησης. Απλά, άλλες αξίες υιοθετεί μία επιχείρηση στο ξεκίνημά της και αλλιώς εξελίσσονται τα πράγματα στην πορεία του χρόνου. Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα – και ίσως ο σημαντικότερος λόγος για το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης – είναι ότι αυτή η “φιλοσοφία” δεν προκύπτει από μία διαδικασία εκκόλαψης μέσα στην επιχείρηση αλλά διαμορφώνεται από ένα σύνολο εντολών που κατεβαίνουν από πάνω προς τα κάτω. Ίσως γι’ αυτό οι υποστηρικτές της συμπεριφορικής ψυχολογίας επιμένουν: “κάνεις ό,τι κάνω, όχι ό,τι λέω”.
Καθώς λοιπόν η επιχείρηση μεγαλώνει ο ηγέτης ή η ηγετική ομάδα αρχίζει να φαίνεται λιγότερο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ενεργούν ανάλογα με την αντιμετώπιση που έχουν από τους προϊσταμένους τους: ενθάρρυνση, αποθάρρυνση ή ανοχή. Παρατηρούν ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν και ποιοι προωθούνται και αναζητούν τους λόγους – που δεν σχετίζονται πάντα με τις αρχικές αξίες της επιχείρησης. Κάπως έτσι διαμορφώνονται νέοι “όροι επιβίωσης” μέσα στην επιχείρηση.
Πώς αντιμετωπίζεται μία τέτοια κατάσταση; Αξιολογώντας τη συμπεριφορά του κάθε εργαζόμενου σε σχέση με την απόδοσή του KAI τις αξίες της επιχείρησης και εντάσσοντας αυτή την αξιολόγηση στις σταθερές διαδικασίες αξιολόγησης της επιχείρησης. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα παρόμοιων αξιολογήσεων, εδώ επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το μοντέλο του Cameron Sepah ο οποίος – μετά την αξιολόγηση – κατατάσσει κάθε εργαζόμενο σε μία από τις τέσσερεις παρακάτω κατηγορίες:
Tumblr media
Άχρηστοι Ηλίθιοι
Δεν αποδίδουν καθόλου και η συμπεριφορά είναι πολύ μακριά από τις αξίες της επιχείρησης. Μόνο ζημιά προκαλούν. Η καλύτερη λύση είναι να απολυθούν αμέσως.
Χρήσιμοι Ηλίθιοι
Η απόδοσή τους είναι αρκετά ικανοποιητική, έως και άριστη, αλλά η συμπεριφορά τους τείνει να απομακρύνεται από τις αξίες της επιχείρησης. Στερούνται ενσυναίσθησης σε τέτοιο βαθμό που δημιουργούν συνεχώς προσωπικά προβλήματα σε άλλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ανεκτή και να απομονωθούν μέχρι να την αλλάξουν.
Άχρηστοι Ωραίοι Τύποι
Είναι πολύ συμπαθητικά αγόρια και κορίτσια, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε καλά παιδιά, αλλά η απόδοσή τους είναι από πολύ χαμηλή ως μηδαμινή. Μία λύση για αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανάθεσή τους σε ένα μέντορα με σκοπό να μετακινηθούν σε θέσεις όπου θα αναδειχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταλέντα τους και θα βελτιωθεί η απόδοσή τους.
Χρήσιμοι και Εξαιρετικοί Ωραίοι Τύποι
Ιδανικά, θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων σε μία επιχείρηση, να χαίρουν της εκτίμησης της ηγεσίας και να τους δίνονται ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι αυτοί που η Sarah Tavel ονομάζει μιτοχόνδρια των start-ups επειδή λειτουργούν σαν εργοστάσια ενέργειας των επιχειρήσεων. Τωρινοί η μελλοντικοί ηγέτες, αποτελούν τα θεμέλια της απόδοσης και της ηθικής της επιχείρησης.
Αν θέλετε λοιπόν η κουλτούρα της επιχείρησής σας να συμβαδίζει με εκείνες τις ωραίες λέξεις που έχετε γράψει στους τοίχους και τους καταλόγους της, θα πρέπει να αξιολογείτε συνεχώς τη συμπεριφορά των εργαζομένων και να τους ενθαρρύνετε να τιμούν τις εταιρικές αξίες. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μην ανησυχείτε – υπάρχουν ειδικοί, ρωτήστε τους.
www.toolkitconsulting.gr
1 note · View note
Text
Μεγάλη ή μικρή εταιρεία συμβούλων;
Όταν κάποιος βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής μίας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, συνήθως απευθύνεται σε μία από τις μεγάλες γνωστές εταιρείες του κλάδου. Η επιλογή αυτή είναι φυσιολογική και φαίνεται αρχικά ότι θα είναι η σωστότερη, μόνο που κάποιες άλλες επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος.
Παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι σε θέση να παρουσιάζουν γνωστά έργα που έχουν αναλάβει και να διατηρούν μία πολύ μεγάλη δεξαμενή συμβούλων, έχουν και οι μικρές εξειδικευμένες εταιρείες κάποια άλλα προτερήματα.
Σήμερα, είναι πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ, την Ασία και αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης να επιλέγονται μικρά εξειδικευμένα σχήματα συμβούλων για να τρέξουν έργα αλλαγών και ανάπτυξης σε μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που συμβαίνει αυτό. Ποιά είναι λοιπόν τα σημεία που πλεονεκτεί η κάθε κατηγορία;
Tumblr media
Τι έχουν οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων
Σίγουρα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα να προβάλουν.
Φήμη & ελεγχόμενος κίνδυνος: συνήθως ακούγεται ότι “τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά όταν έχεις να κάνεις με μία μεγάλη εταιρεία συμβούλων” αφού τα γνωστά ονόματα των μεγάλων εταιρειών είναι συνδεδεμένα με υψηλό επίπεδο ποιότητας και επαγγελματισμού.
Στόχος & εμβέλεια: οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων έχουν διεθνείς ή ακόμα και παγκόσμιους στόχους και εμβέλεια, προσφέρουν πολλές διαφορετικές υπηρεσίες και έχουν στη διάθεσή τους μία μεγάλη δεξαμενή συμβούλων με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Εμπειρογνώμονες: οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν αποφοίτους μερικών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και λόγω της φήμης τους και των αμοιβών/παροχών/προοπτικών καριέρας που προσφέρουν, μπορούν να προσελκύουν ιδιαίτερα ταλαντούχους ανθρώπους.
Τι προσφέρουν οι μικρές εταιρείες συμβούλων
Δεν έχουν το όνομα των μεγάλων αλλά έχουν άλλα καλά.
Εστίαση & εξειδίκευση: οι μικρές εταιρείες συμβούλων έχουν πιο περιορισμένους στόχους και εμβέλεια αλλά διαθέτουν βαθιά γνώση σε συγκεκριμένους τομείς και έχουν εστιάσει σε ιδιαίτερες αγορές και επιχειρηματικά προβλήματα.
Ρεαλισμός και εφαρμογή: λόγω του ότι οι μπουτίκ εταιρείες συμβούλων δεν έχουν την οργάνωση της πυραμίδας με πολλούς νέους εργαζόμενους που πρέπει να μάθουν “στου κασίδη το κεφάλι”, είναι σε θέση να συνεργαστούν με πιο έμπειρους συμβούλους, συνεισφέροντας στο έργο πολύτιμη γνώση της λειτουργίας της αγοράς. Έτσι προσφέρουν πρακτικές λύσεις και πολύ σοβαρή υποστήριξη κατά την εφαρμογή.
Ευελιξία: οι μπουτίκ εταιρείες συμβούλων είναι πιο ευέλικτες να προσφέρουν υπηρεσίες ειδικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών τους. Ο πελάτης έχει απευθείας επαφή και έτσι οι δύο πλευρές συνδέονται και συνεργάζονται καλύτερα.
Τελικά τι είναι καλύτερο, μεγάλη ή μικρή εταιρεία συμβούλων;
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση ναι ή όχι.
Εξαρτάται από το μέγεθος, τη γεωγραφική κάλυψη και το εύρος των ιδιαιτεροτήτων του έργου.
Για λόγους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, μπορεί κάποιος να δουλέψει τόσο με μεγάλες όσο και με μικρές εταιρείες συμβούλων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις κάθε συγκεκριμένου έργου.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Καν’ το όπως ο Frank Underwood: 6 ατάκες για τη διαπραγμάτευση
Ο Frank Underwood, ο ρόλος του Προέδρου των ΗΠΑ στο σίριαλ “House of Cards” που τον υποδύεται μοναδικά ο Kevin Spacey, μας δίνει – μέσα από τις ατάκες του – μερικές χρήσιμες τεχνικές συμβουλές για να διαπραγματευόμαστε καλύτερα. Παρόλο που σχεδόν όλες οι ενέργειες του Frank είναι έντονα αμφισβητήσιμες όσον αφορά στην ηθική και τις τακτικές χειρ��γώγησης και εξαπάτησης που ακολουθεί…
Tumblr media
1.    Να είστε αληθινοί
“H μηδενική ανοχή μου για την προδοσία θα χαραχθεί σύντομα και για πάντα στο μυαλό τους.”
Λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας να πούμε ψέματα για κάτι ή να κάνουμε κάτι που είχαμε πει ότι δεν θα ξανακάναμε και που οι συνέπειές του βλάπτουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει σε μία σχέση. Όταν οι άνθρωποι πέσουν έξω σε μία εκτίμηση που έκαναν, το ξεχνούν δύσκολα και συνήθως χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να ξαναχτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης. Αν καταφέρουμε ναι ξαναχτιστεί…
Είναι καλύτερο να είστε ανοικτοί με τους ανθρώπους και να χτίζετε όση περισσότερη εμπιστοσύνη μπορείτε. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης επιτρέπουν πιο καρποφόρες διαπραγματεύσεις καθώς οι πληροφορίες, τα συμφέροντα και οι στόχοι μοιράζονται πιο ελεύθερα.
2.    Προτιμήστε την ομαδική δουλειά
“Αγαπώ αυτή τη γυναίκα. Την αγαπώ περισσότερο και από την αγάπη του καρχαρία για το αίμα.”
Ο Frank μιλάει για τη γυναίκα του Claire (την υποδύεται η Robin Wright) η οποία συμμετέχει σχεδόν σε κάθε απόφαση που αυτός παίρνει. Οι δύο τους είναι μία τρομερή ομάδα. Προετοιμάζονται και χαράζουν τη στρατηγική μαζί και ο καθένας τους έχει ένα ξεκάθαρο ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ο Frank ενεργεί σαν πολιτικός και η Claire τον στηρίζει πάντα (συνήθως λυπάται για κάποια διαρροή που δεν έπρεπε να έχει γίνει…).
Πολλά συμβαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν κάποιος “παίζει” μόνος του πρέπει να είναι σε θέση να ακούει καλά, μιλάει σωστά, διαβάζει πίσω από τις λέξεις ή τη γλώσσα του σώματος, εντοπίζει εμπλοκές και συμφέροντα, κάνει κατάλληλες ερωτήσεις και ουσιαστικές προτάσεις και πολλά άλλα. Όταν υπάρχει ομάδα, έχετε την πολυτέλεια να αναθέτετε καθήκοντα στους άλλους, μετριάζοντας τον κίνδυνο να σας ξεφύγει κάτι και να διαχειρίζεστε την όλη διαδικασία αποτελεσματικότερα, προβάλλοντας τις θέσεις σας πιο καθαρά.
3.    Όταν διαπραγματεύεστε πολλά
“Μόνο έτσι μπορείς να καταβροχθίσεις μία φάλαινα, τρώγοντας μία μπουκιά τη φορά.”
Αν βρεθείτε να διαπραγματεύεστε ένα μακρύ κατάλογο ζητημάτων που αντιμετωπίζετε, είναι προτιμότερο να χειριστείτε τα ζητήματα ένα-ένα. Αν εμφανιστείτε σαν τον Godzilla, μπορεί η πρότασή σας να φανεί ισοπεδωτική για την άλλη πλευρά και να δυσκολέψει την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας. Επιδιώξτε τη συναίνεση σε κάθε ζήτημα ξεχωριστά. Η απάντηση μπορεί ναι είναι ένα “ναι”, “όχι” ή “ίσως”. Συζητήστε όλο τον κατάλογο. Σιγουρέψτε τα “ναι”. Ξαναδείτε τα “όχι” και “ίσως” ώστε να έχετε το χρόνο και την ευελιξία να τα μετατρέψετε σε “ναι”.
4.    Δώστε πληροφορίες
“Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις μία στάλα αμφιβολίας είναι μία πλημμύρα γυμνής αλήθειας.”
Είπαμε παραπάνω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις να καρποφορήσουν. Ο πιο συνηθισμένος (ίσως) τρόπος για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη είναι να αποκαλύψουμε πληροφορίες. Δημοσιοποιείστε όσες περισσότερες πληροφορίες αντέχετε και κάντε το νωρίς. Θα διαπιστώσετε ότι όταν εμφανίζεστε άνετοι με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, η άλλη πλευρά αισθάνεται περισσότερο ασφαλής να ανταποδώσει. Μία τέτοια πρώιμη συνέργεια θα σας φέρει στην πλεονεκτική θέση να κάνετε προτάσεις που θα απευθύνονται στα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες να καταλήξετε σε μία πιο ολοκληρωμένη συμφωνία με μεγαλύτερη διάρκεια.
5.    Ελέγξτε την κατάσταση
“Αν δεν σου αρέσει όπως έχει στρωθεί το τραπέζι, αναποδογύρισε το.”
Βρίσκεστε σε αδιέξοδο; Δεν σας αρέσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης όπως έχει διαμορφωθεί; Πάρτε τάιμ άουτ. Ξαναδείτε τη στρατηγική και την προετοιμασία σας. Κάποια εμπόδια μπορεί να είναι ανυπέρβλητα αλλά τα περισσότερα μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα. Η διαπραγμάτευση είναι μία δημιουργική διαδικασία. Βρείτε τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο ή μία αντίρρηση και χαράξτε το δρόμο σας μέσα από αυτές.
6.    Διατηρήστε τον αυτοέλεγχο
“Θέλεις να μάθεις τι σημαίνει πραγματικό θάρρος; Να κρατάς το στόμα σου κλειστό ανεξάρτητα από το πώς νιώθεις. Να μη σου στρίψει την ώρα που παίζονται πολλά.”
Διαχειριστείτε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ακολουθείστε ένα άνετο ρυθμό. Χρησιμοποιείστε τις αναβολές όταν χρειάζεστε χρόνο να σκεφτείτε ή γυρίζετε συνεχώς γύρω από ένα θέμα ή φτάνετε σε αδιέξοδα ή δημιουργείται κάποιο νέο ζήτημα. Μερικές φορές η επιβράδυνση της διαδικασίας μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. Αν νιώσετε ότι η άλλη πλευρά δεν κατανοεί πλήρως τα θέματα ή δεν είναι σε θέση να αποφασίσει, είναι προς το συμφέρον και των δύο σας να μειώσετε το ρυθμό και να κάνετε ένα διάλλειμα. Αν υπάρχει σύγχυση ή αβεβαιότητα το “ναι” δεν θα προκύψει ποτέ.
Επίσης, προσπαθήστε να ελέγξετε όσο το δυνατό περισσότερο την έκφραση των συναισθημάτων σας καθώς μία ανταγωνιστική συμπεριφορά είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική αντίδραση.
www.toolkitconsulting.gr
Πηγές: House of Cards, Tyler Hall
0 notes
Text
Οι Κλέφτες του Χρόνου σου
Τελειώνει ο χρόνος σου πριν τελειώσεις τις δουλειές σου;
Θα ήθελες να έχει η μέρα περισσότερες ώρες;
Δεν μπορεί, κάποιος σου κλέβει το χρόνο…
Tumblr media
Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι κλέφτες του χρόνου σου; Μήπως αναγνωρίζεις κάποιους από τους παρακάτω;
ΕΣΥ
Η νοοτροπία σου
Η σχέση σου με το χρόνο και τις δραστηριότητές σου
ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ
Πιστεύεις ότι δεν χρειάζεσαι βελτίωση σε κανένα τομέα
Δεν σε ενοχλεί να έχεις μειωμένη απόδοση
Αποφεύγεις να κάνεις πράγματα
ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Δεν εφαρμόζεις κάποιο σύστημα
Είσαι συχνά ανεπαρκής στα καθήκοντά σου
Αναζητάς συνεχώς τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν τα πράγματα
Αντιδράς υπερβολικά
Δεν εφαρμόζεις διαφανείς διαδικασίες
ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗ
Προσπαθείς να τελειώσεις πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Αφήνεις εκκρεμότητες
ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αναβάλεις τα σημαντικά, δύσκολα και μεγάλα
Σου αρέσει να είσαι τελειομανής
Αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις καταστάσεις, ξεγλυστράς
Δεν έχεις σχέδιο
Καθυστερείς να δεσμευτείς ότι θα κάνεις κάτι
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ
Δεν συγκεντρώνεσαι στους στόχους σου
Χάνεις την προσοχή σου
Εντυπωσιάζεσαι από ό,τι λάμπει
Σκέφτεσαι βραχυπρόθεμα
ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
Ενεργείς χωρίς να εξετάζεις τα γεγονότα και τα διαθέσιμα δεδομένα
Αδυνατείς να κατανοήσεις την πραγματικότητα
ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν είσαι σαφής
Δεν έχεις μάθεις να ακούς
Δεν ξεκαθαρίζεις την κατεύθυνση και το όραμά σου
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Προσπαθείς να είσαι τέλειος
Επεξεργάζεσαι υπερβολικά τα δεδομένα
Είσαι γραφειοκράτης
Ασχολείσαι με μικροπράγματα
ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ
Κάνεις την ίδια δουλειά δύο φορές
Αυξάνεις τους χρόνους αναμονής
Αντιδράς αντί να προβλέπεις
Ενεργείς πυροσβεστικά
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
Επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και παραλείψεις
Ξανακάνεις τις ίδιες δουλειές
Οι κλέφτες του χρόνου γκρεμίζουν την επιτυχία που προσπαθείς να χτίσεις με τόσο κόπο. Μέσα από τη συνεργασία σου με ένα μέντορα θα μάθεις να τους διαχειρίζεσαι ώστε να βελτιώνεσαι καθημερινά και να γίνεσαι πιο αποδοτικός.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Η Πραγματική Αξία του Mentoring
Αν ρωτήσετε ολοκληρωμένους επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων πώς κατάφεραν να πετύχουν, πολλοί από αυτούς θα σας απαντήσουν ότι είχαν ένα μέντορα στο μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού τους ταξιδιού που τους βοηθούσε να μένουν στη σωστή πορεία.
Tumblr media
Η ομορφιά της σχέσης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του mentoring βρίσκεται στην προσφορά μία σταθερής πηγής πολύτιμης πληροφόρησης. Παρόλο που η έρευνα, οι δοκιμές και η αποτυχίες μας βοηθούν να μαθαίνουμε, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθοδήγηση κάποιου που το έχει κάνει, δει ή ήταν εκεί πριν. Πέρα από την παροχή ενός υποστηρικτικού συστήματος, οι μέντορες λειτουργούν σαν την ηχώ των ιδεών μας και χρησιμοποιούν τη δική τους εμπειρία για να μας συμβουλέψουν.
Όταν ψάχνετε ένα μέντορα, να θυμάστε ότι ξέρετε τη δουλειά σας καλύτερα από όλους. Είναι ωραίο να υπάρχουν πρότυπα και άνθρωποι εμπιστοσύνης αλλά μην ψάχνετε κάποιον που θα παίρνει τις αποφάσεις για σας. Ψάξτε ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν σε σας, τις δυνατότητες και την επιχείρησή σας ώστε να πάρετε τη μεγαλύτερη δυνατή αξία από μία σχέση mentoring.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
7 Μικρά Μυστικά για να Προσφέρεις χωρίς να Χάνεις
Πολύ συχνά, οι επιτυχημένοι άνθρωποι συμβουλεύουν τους νεότερους να είναι γενναιόδωροι, δηλαδή να μοιράζουν εύκολα το χρόνο, την ενέργεια και την εμπειρία τους ώστε να ανταμειφθούν με μία επιτυχημένη καριέρα και μία ευτυχισμένη ζωή, γεμάτη νόημα. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά σίγουρα δεν είναι πάντα έτσι. Πολλοί ξεκινούν με καλές προθέσεις και καταρρέουν στη διαδρομή.
Tumblr media
Τα παρακάτω μυστικά θα σε βοηθήσουν να προσφέρεις ουσιαστικά χωρίς να εξαντλήσεις τα αποθέματα της ενέργειάς σου και να ρισκάρεις την αποδοτικότητά σου.
Αξιολόγησε τα αιτήματα βοήθειας που σου έρχονται – πες ναι όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι όταν πρέπει.
Δώσε με τρόπους που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις δυνάμεις σου ώστε να διατηρείς την ενέργειά σου και να προσθέτεις μεγαλύτερη αξία στις πράξεις σου.
Προσπάθησε να κατανείμεις το φορτίο ομοιόμορφα – προώθησε κάποια αιτήματα βοήθειας σε άλλους όταν δεν έχεις χρόνο ή τις απαραίτητες δεξιότητες, χωρίς να δημιουργήσεις θέματα σχετικά με το ποιος βοηθάει και πόσο.
Φόρεσε πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου – θα βοηθήσεις τους άλλους πιο αποτελεσματικά όταν δεν παραμελείς τις δικές σου ανάγκες.
Ενίσχυσε τη δύναμη της πράξης σου, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους με μία ενιαία πράξη προσφοράς.
Αφιέρωσε συγκεκριμένες μέρες ή χρονικά διαστήματα αντί να προσφέρεις λίγο χρόνο κάθε μέρα. Θα γίνεις πιο αποτελεσματικός και η προσπάθειά σου θα είναι περισσότερο εστιασμένη.
Μάθε να εντοπίζεις αυτούς που θέλουν μόνο να παίρνουν και μείνε μακριά τους. Το μόνο που κάνουν είναι να απομυζούν την ενέργειά σου και να βάζουν σε κίνδυνο την απόδοσή σου.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Ο Νόμος του Conway
Tumblr media
Ο Mel Conway ήταν προγραμματιστής στις ΗΠΑ και ο πρώτος που παρατήρησε πριν 50 χρόνια ότι το οργανόγραμμα των εταιρειών αντικατοπτρίζεται στα προϊόντα τους. Το 1967 το περιοδικό Harvard Business Review αρνήθηκε να δημοσιεύσει μία εργασία του Conway που βασιζόταν στην παρατήρηση ότι οι λειτουργίες προγραμμάτων Η/Υ που παρήγαγαν συγκεκριμένες ομάδες προγραμματιστών είχαν άμεση σχέση με τα οργανωτικά προβλήματα και τα θέματα εσωτερικής επικοινωνίας αυτών των ομάδων. Ένα χρόνο αργότερα, τo 1968, η εργασία παρουσιάστηκε στη Βοστόνη στο National Symposium on Modular Programming και έγινε γνωστή σαν ο Νόμος του Conway.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο του Conway, οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην έρευνα και ανάπτυξη μίας επιχείρησης, σχεδιάζουν προϊόντα που δίνουν λύσεις πρωτίστως σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι μέσα στην επιχείρηση. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις start-ups όπου λίγοι άνθρωποι κάνουν πολλές δουλειές, δημιουργούν το δικό τους μικρόκοσμο και τελικά, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτει ένα προϊόν που τη λειτουργία του αντιλαμβάνονται μόνο οι ίδιοι.
Το 2008, ο Alan MacCormack και οι συνεργάτες του ερεύνησαν και επαλήθευσαν το Νόμο του Conway. Το Harvard Business Review δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας η οποία συνέκρινε τα λογισμικά των γνωστών μεγάλων εταιρειών με αυτά του ανοιχτού κώδικα.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Ψήνοντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο
Tumblr media
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα καπκέικ και ένα επιχειρησιακό σχέδιο; Και όμως, υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Ας πάρουμε πρώτα το καπκέικ. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα συστατικά – αλεύρι, αυγά, μπέικιν πάουντερ, βούτυρο – για να φτιάξουμε το κέικ. Αυτό το κέικ είναι η βάση για τη γυαλιστερή, στολισμένη, μοσχομυριστή επικάλυψη που μας τραβάει την προσοχή.
Ας δούμε τώρα το επιχειρησιακό σχέδιο από την ίδια οπτική γωνία. Η πολύ καλή γνώση του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε, οι ιδέες, οι στόχοι και οι στρατηγικές αποτελούν τη βάση του σχεδίου. Οι διάφορες τακτικές που θα ακολουθήσουμε είναι η επικάλυψη του κέικ. Συγνώμη, η επικάλυψη του σχεδίου.
Αν ξεχάσουμε να βάλουμε κάποιο  υλικό στο κέικ – πχ το μπέικιν πάουντερ – αυτό δεν θα φουσκώσει. Θα είναι χάλια όταν ψηθεί. Αντίστοιχα, αν αγνοήσουμε κάποιο από τα στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου (άσχετα από το πόσο επουσιώδες φαίνεται) θα έχουμε μία λανθασμένη βάση που θα οδηγήσει σε ένα δυσλειτουργικό σχέδιο. Καλό είναι να ακολουθούμε όλα τα βήματα χωρίς παραλείψεις και παρακάμψεις ώστε να έχουμε ένα σχέδιο που καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών και υποστηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Photo
Tumblr media
Η κάθε περίπτωση απαιτεί διαφορετικές γνώσεις, τεχνικές, εμπειρίες και μεθόδους αντιμετώπισης.
0 notes
Text
Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ
Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016
Περίοδος υποβολής
19/10/2016 – 20/12/2016
Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα
Tumblr media
Δικαιούχοι
Επιχειρήσεις που διαθέτουν μια από τις παρακάτω νομικές μορφές:
Ατομική Επιχείρηση
Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ)
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ και ΜΕΠΕ)
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ)
Συνεταιρισμοί
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ)
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ)
Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ)
Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)
Υπό σύσταση ή υπό συγχώνευση εταιρείες με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου
Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους
εφόσον
Δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού
Δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών
Δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 21.
Ειδικότερα δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
Είναι νέες. Για την ανάγκη του παρόντος «Νέες ΜΜΕ» λογίζονται οι υπό σύσταση ή νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχει παρέλθει επταετία από την ημερομηνία ίδρυσης που αναφέρεται στην καταχώριση τους στο ΓΕΜΗ ή στο οικείο μητρώο και δεν έχουν συσταθεί μέσω συγχώνευσης, εκτός εάν η καθεμία από τις συγχωνευθείσες εμπίπτει στον περιορισμό της επταετίας.
Δεν χαρακτηρίζονται ως «Νέες ΜΜΕ», οι ΜΜΕ του προηγούμενου εδαφίου, οι οποίες ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε όμορες αγορές.
Δεν είναι συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιπλέον δεν συνδέονται μέσω φυσικών προσώπων με μεγάλη επιχείρηση, ανεξαρτήτως αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται. Στις ομάδες φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού, προσμετρούνται επίσης και οι συγγενείς α’, β’ βαθμού και οι σύζυγοι αυτών.
Δικαιούχοι για το παρόν καθεστώς είναι, επιπλέον, οι νέες ΜΜΕ στην εταιρική σύνθεση των οποίων μετέχουν και φυσικά πρόσωπα που διατηρούν μικρή ατομική επιχείρηση, εφόσον η τελευταία δεν είναι συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις.
Επιλέξιμες δαπάνες
Κτιριακές εγκαταστάσεις
Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
Μηχανολογικός εξοπλισμός – τεχνικές (ειδικές) εγκαταστάσεις
Λοιπός εξοπλισμός
Μεταφορικά μέσα
Αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει την λειτουργία της
Άυλα στοιχεία ενεργητικού
Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας
Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες (μόνο για νέες ΜΜΕ)
Δαπάνες εκκίνησης (μόνο για υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
* Μεταφορικά μέσα που κινούνται εκτός του χώρου της μονάδας δεν είναι επιλέξιμα.
** Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν αθροιστικά να υπερβούν το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών περιφερειακών ενισχύσεων. Για τις ΜΜΕ το ανώτατο ποσοστό διαμορφώνεται στο 75%. 
Δεν είναι επιλέξιμες οι εξής δαπάνες
Τα λειτουργικά έξοδα της επένδυσης
Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως έξι (6) θέσεων
Η αγορά επίπλων και σκευών γραφείου, εκτός αν αποτελούν μέρος του ξενοδοχειακού εξοπλισμού
Η αγορά οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων. Σε περίπτωση αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να ενισχυθεί το τμήμα της δαπάνης που αφορά στην αξία του οικοπέδου επί του οποίου αυτές έχουν ανεγερθεί.
Η εισφορά στο εταιρικό κεφάλαιο της αξίας μηχανημάτων και λοιπών παγίων στοιχείων
Είδος ενίσχυσης
Φοροαπαλλαγή
Leasing
Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
Επιδότηση *
* 70% των ανώτατων ποσοστών ενίσχυσης του Χ.Π.Ε, ενώ για τις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων του άρθρου 12, η επιδότηση μπορεί να φτάσει στο 100% του ανώτατου ποσοστού ενίσχυσης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις εξής κατηγορίες:
Να είναι εξωστρεφείς
Να είναι καινοτόμες
Να προέρχονται από συγχώνευση
Να αύξησαν το προσωπικό τους κατά 10% την τελευταία 3ετία
Να είναι συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.ΕΠ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
Τα επενδυτικά σχέδια να υλοποιούνται σε κλάδο ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας) και Αγροδιατροφής ως κύριο κλάδο δραστηριότητας
Να επιτυγχάνουν προστιθέμενη αξία όπως αυτή προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
Επιχειρήσεις όπου το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε ΒΕ.ΠΕ, Επιχειρηματικά Πάρκα, Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ)
Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στις ειδικές περιοχές, οι οποίες αναφέρονται στο σχετικό παράρτημα του νόμου
Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές με μεταναστευτικές ροές και συγκεκριμένα: Αγαθονήσι, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος, Σύμη, Χίος
Ελάχιστο ύψος επένδυσης
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται στις
50.000 € για τις ΚΟΙΝΣΕΠ
100.000 € για πολύ μικρές επιχειρήσεις
150.000 € για μικρές επιχειρήσεις
250.000 € για μεσαίες επιχειρήσεις και για clusters
500.000 € για μεγάλες επιχειρήσεις
Ποσοστά επιχορήγησης
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη  55%
Κεντρική Μακεδονία  55%
Θεσσαλία  55%
‘Ηπειρος  55%
Δυτική Ελλάδα  45%
Πελοπόννησος  55%
Βόρειο Αιγαίο  55%
Δυτική Μακεδονία  45% (2018-2020 το ποσοστό για Γρεβενά και Κοζάνη θα είναι 30%)
Ιόνια Νησιά  45% (2018-2020 το ποσοστό θα είναι 30%)
Κρήτη  45% (2018-2020 το ποσοστό θα είναι 30%)
Στερεά Ελλάδα  40% (35% για το Ν. Ευρυτανίας)
Αττικής  40%
Νότιο Αιγαίο  40%
Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν μικρές επιχειρήσεις (λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι, με ετήσιο κύκλο εργασιών ή ισολογισμό κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ), για μεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό μειώνεται κατά 10 μονάδες και για μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται κατά 20 μονάδες.
Όροι και προϋποθέσεις
Η συμμετοχή του φορέα στο συνολικό επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Πώς μετριέται η αυτοεκτίμηση;
Τα τελευταία χρόνια, η αυτοεκτίμηση συνδέεται όλο και περισσότερο με την απόδοση ή τη θέση μας. Η σύνδεση αυτή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών και διαφορετικών αμυντικών συμπεριφορών σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από πίεση ή να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές.
Tumblr media
Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν τα παρακάτω για την αυτοεκτίμηση:
Είναι πιθανό οι χαρούμενοι άνθρωποι να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση αλλά η υψηλή αυτοεκτίμηση δεν μας κάνει απαραίτητα χαρούμενους
Η αυτοεκτίμηση που πηγάζει από μία ανώτερη θέση ή καλύτερη απόδοση μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους
Η υγιής αυτοεκτίμηση βασίζεται στον καθορισμό των στόχων μας, τη γνώση που αποκτούμε κατά τη διαδικασία επίτευξης αυτών των στόχων, και τους στόχους που σχετίζονται με κάτι μεγαλύτερο από εμάς
Η αυτοεκτίμηση συνδέεται αρκετά με τον τρόπο που μεγαλώσαμε και πολλές φορές μοιάζει με αυτή των γονιών μας
Σύμφωνα με τις έρευνες, η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ασφαλής ή εύθραυστη, ανάλογα με την πηγή. Η εύθραυστη αυτοεκτίμηση πηγάζει από εξωτερικούς παράγοντες  ενώ η ασφαλής αυτοεκτίμηση έρχεται από μέσα μας, από την κατανόηση της αξίας μας. Οι στόχοι παίζουν σημαντικό ρόλο μόνο όταν εκφράζουν την αξία μας και όχι όταν η αξία μας ορίζεται από τους στόχους μας.
Λόγω της σύνδεσης μεταξύ αυτοεκτίμησης και στόχων, ο μέντορας μπορεί να δράσει καταλυτικά και να στηρίξει την ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης, βοηθώντας σας να ορίσετε τους κατάλληλους στόχους και επισημαίνοντας ένα σκοπό που είναι μεγαλύτερος από εσάς.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Έχει η Apple πρόβλημα;
Σύμφωνα με τον Jason Calacanis, δύο είναι τα μεγάλα θέματα συζήτησης αυτή τη στιγμή στη Silicon Valley. Το πρώτο είναι “Ποιος θα κερδίσει την κούρσα του Επιπέδου 4 της αυτόνομης οδήγησης; Η Uber ή η Tesla;” και το δεύτερο “Η Apple έχει πρόβλημα;”.
Tumblr media
Επενδυτές, χρηματοδότ��ς, αρθρογράφοι αλλά και αρκετοί καταναλωτές αναρωτώνται για τη μελλοντική πορεία της Apple. Ο Jason μίλησε με πολλούς από αυτούς και συγκέντρωσε τους 6 σοβαρότερους (πραγματικούς) λόγους ανησυχίας για το μέλλον της Apple:
Η υποδοχή του iPhone 7 από την αγορά ήταν ουδέτερη
Το Project Titan, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple, βρίσκεται σε φάση;…
Το απογοητευτικό Watch
Τι κάνει η Apple στο μέτωπο Εικονικής (VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR);
Μηχανές που μαθαίνουν & τεχνητή νοημοσύνη
Ο Jobs είπε ότι έλυσε το θέμα TV αλλά συσκευή τηλεόρασης δεν υπάρχει ακόμα
Αυτό που ο φανατικός πελάτης της Apple δεν συζητάει δημόσια (..ακόμα)
Σίγουρα έχει αρχίζει να εκνευρίζει το άκουσμα σχολίων όπως “ο Steve Jobs θα το είχε ολοκληρώσει” ή “ο Jobs δεν θα είχε υποστηρίξει ποτέ κάτι τέτοιο”. O λόγος που πολλοί φανατικοί πελάτες της Apple σχολιάζουν με αυτό τον τρόπο είναι επειδή ο Steve Jobs ήταν εξαιρετικά χαρισματικός στο να πατάει στο 10% ή 20% του κάθε προϊόντος για να το αναδείξει – και φυσικά στο να κάνει την Apple αυτό που είναι σήμερα.
Χωρίς τον Jobs, η Apple δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα αλλά αυτά τα έξι καμπανάκια οδηγούν κάποιους στη σκέψη ότι ίσως έφτασε η ώρα της τοποθέτησης ενός οραματιστή στο τιμόνι και τη διατήρηση του Tim Cook εκεί που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα, δηλαδή στη θέση του COO.
Ο Cook κατάφερε να διατηρήσει το καράβι στην πορεία του αλλά η ελίτ των επενδυτών αρχίζει να διαμορφώνει την άποψη ότι κάποιος τολμηρός με ξεκάθαρο όραμα όσον αφορά στα προϊόντα – ή τις εξαγορές και συγχωνεύσεις – θα πρέπει να οδηγήσει την Apple στο μέλλον.
Ο φωτισμένος τιμονιέρης που οδηγεί άλλους οργανισμούς σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς καινοτομίας είναι αυτό που φαίνεται να λείπει σήμερα από την Apple. Ο Cook οργάνωσε θαυμάσια τη μετάβαση από την προηγούμενη εποχή στη σημερινή, ειδικά αν σταθεί κανείς στους ισολογισμούς, αλλά κάποιος πρέπει να καθίσει στη θέση του οδηγού και να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα τον ανταγωνισμό.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Ο Σεπτέμβριος είναι ο νέος Ιανουάριος
Tumblr media
Παραδοσιακά, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά βάζουμε τους στόχους για τη χρονιά που έρχεται. Νέα Χρονιά, Νέα Αρχή. Παρόλα αυτά, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 92% των στόχων που βάζουμε την Πρωτοχρονιά εγκαταλείπονται μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Η αλήθεια είναι ότι λίγο πριν τον ερχομό του Νέου Έτους κάνουμε απολογισμούς και παίρνουμε μικρές ή μεγάλες αποφάσεις. Αυτό όμως που συμβαίνει το Σεπτέμβριο συνδέεται με κάτι βαθύτερο. Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μία νέα αρχή, ένα δυνατό ξεκίνημα. Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, η χαλαρότητα του καλοκαιριού τελειώνει και το φθινόπωρο μας κάνει να θέλουμε να μαζευτούμε στο σπίτι και να προετοιμαστούμε για κάτι διαφορετικό. Όταν βάζουμε στόχους το Σεπτέμβριο, το κάνουμε κάτω από λιγότερη πίεση (συγκριτικά με τον Ιανουάριο) και έχουμε καθαρότερη εικόνα για τα αποτελέσματα που θέλουμε να πετύχουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η ταύτιση του φθινοπώρου με μία νέα αρχή ίσως ακούγεται παράλογη. Αν όμως παρατηρήσουμε τους κύκλους της ζωής στη φύση, θα μπορέσουμε να βρούμε την εξήγηση. Η φύση, αντί να ζωντανεύει το φθινόπωρο, μαραίνεται και μπαίνει σε μία φάση ανάπαυσης. Αυτό λοιπόν το φυσικό σημείο μετάβασης είναι η χρονική στιγμή όπου μπορούμε να κοιτάξουμε μέσα μας και να αποφασίσουμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, να έχουμε και να είμαστε.
Το να ξέρουμε τι θέλουμε για τη ζωή μας είναι το πρώτο βήμα για να βάλουμε τους κατάλληλους στόχους. Η κρίσιμη ερώτηση λοιπόν είναι: τι θέλεις;
Μέσα στο καθημερινό τρέξιμο είναι συνήθως εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτό. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος σας λέει πόσο χρήσιμος είναι ο καθορισμός στόχων για τη δουλειά και τη ζωή σας. Το να ξέρετε όμως τη χρησιμότητά του είναι εντελώς διαφορετικό από το να διαθέσετε λίγο από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο σας για να ασχοληθείτε ουσιαστικά, να σκεφτείτε και να προβληματιστείτε για το μέλλον σας.
Τα εργαλεία του mentoring μπορούν να δουλέψουν και για εσάς και να σας βοηθήσουν να καθορίσετε τους στόχους σας. Στην Toolkit, μέσα από τις συνεδρίες business mentoring, θα σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τι πραγματικά θέλετε και θα σχεδιάσουμε μαζί το δρόμο για να το πετύχετε.
Στείλτε μας ένα email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, γράφοντας στη γραμμή θέματος “θέλω να βάλω στόχους”. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σας για να κάνετε, να έχετε και να είστε αυτό που θέλετε.
  www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ! Πώς να ξεκολλήσεις και να πετύχεις στη ζωή σου
Tumblr media
Μία φορά και έναν καιρό, στα περίχωρα μίας απομακρυσμένης επαρχιακής πόλης, ζούσε μία οικογένεια. Η οικογένεια ζούσε σε ένα σπιτάκι, κτισμένο σε ένα μικρό κομμάτι γης και είχε και μία αγελάδα. Τα μέλη της οικογένειας ζούσαν καθημερινά από ό,τι τους προσέφερε η αγελάδα. Αν υπήρχε λίγο γάλα, έτρωγαν λίγο. Αν υπήρχε περισσότερο γάλα, έτρωγαν καλά. Οι ζωές του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών εξαρτώνταν από την αγελάδα.
Μία φθινοπωρινή μέρα, ένας μοναχικός ταξιδιώτης σταματά στο σπίτι της οικογένειας. Πεινάει. Η οικογένεια μοιράζεται το γάλα με τον ταξιδιώτη. Ο ταξιδιώτης καταλαβαίνει την κατάσταση και αισθάνεται πολύ υποχρεωμένος για αυτή τους τη χειρονομία.
Ο ταξιδιώτης θέλει να ανταποδώσει τη φιλοξενία και να βοηθήσει την οικογένεια αλλά δεν ξέρει με ποιό τρόπο. Ακούει ότι στη μικρή πόλη υπάρχει ένα σοφός γέροντας. Μαθαίνει πού μένει ο σοφός και πηγαίνει στο σπίτι του.
“Πεινούσα και αυτή η οικογένεια μου έδωσε φαγητό. Θέλω να τους βοηθήσω. Πώς θα μπορούσα να προσφέρω κάτι σε αυτή την οικογένεια;”
Ο σοφός γέροντας είπε “Σκότωσε την αγελάδα.”
“Να τη σκοτώσω; Πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Η ζωή τους εξαρτάται από αυτή την αγελάδα!”
Ο σοφός γέροντας επανέλαβε “Σκότωσε την αγελάδα.”
Ο ταξιδιώτης εκνευρίστηκε με αυτή την περίεργη συμβουλή αλλά η φήμη του σοφού ήταν τέτοια που αποφάσισε να προχωρήσει. Έτσι, την επόμενη νύχτα που η οικογένεια κοιμόταν, πήγε και σκότωσε την αγελάδα. Αμέσως μετά έφυγε από την περιοχή, συνεχίζοντας το ταξίδι του.
Ένα χρόνο αργότερα, ο ταξιδιώτης έτυχε να περάσει πάλι από τη μικρή πόλη. Παρατήρησε ότι είχαν ανοίξει νέα καταστήματα και ένα μεγάλο κατάστημα, κάτι σαν Cash & Carry, που πουλούσε σε χονδρική τα προϊόντα της περιοχής και είχε πάρα πολύ δουλειά. Είδε ένα νέο ξενοδοχείο που πρόσφερε ύπνο και φαγητό στους πολλούς επαγγελματίες που επισκέπτονταν την περιοχή.
Ο ταξιδιώτης μπήκε στο ξενοδοχείο. Πίσω από το μπαρ βρήκε το μεγαλύτερο γιο της οικογένειας στον οποίο ανήκε η αγελάδα που ο ταξιδιώτης είχε σκοτώσει πριν ένα χρόνο. Ο άντρας στεκόταν ευθυτενής, χαμογελαστός και φανερά ευτυχισμένος. Ο ταξιδιώτης τον χαιρέτησε και ρώτησε “Τι συνέβη;”.
“Χάσαμε την αγελάδα μας. Δεν υπήρχε πλέον γάλα. Έπρεπε να βγούμε έξω και να κάνουμε κάτι άλλο για να φάμε. Στήσαμε ένα μικρό κατάστημα με τοπικά προϊόντα για επαγγελματίες. Το κατάστημα έπιασε και αργότερα το μεγαλώσαμε. Πριν λίγο καιρό ξεκινήσαμε αυτό το ξενοδοχείο, δεν έχουμε παράπονο, πάει καλά. Χωρίς το γάλα της αγελάδας μας, έπρεπε να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα.”
Τότε ο ταξιδιώτης κατάλαβε τη δύναμη της συμβουλής του σοφού γέροντα. “Σκότωσε την αγελάδα.”
Ποιά είναι λοιπόν η δική σου αγελάδα;
Είσαι σε μία δουλειά που ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν σε βγάζει πουθενά, ούτε καν κάπου κοντά σε αυτό που θέλεις για τη ζωή σου; Κρατιέσαι από ένα όνειρο να ξεκινήσεις κάποτε τη δική σου δουλειά αλλά ποτέ δεν προχωράς στην πράξη; Είσαι πολύ περήφανος για να παραδεχτείς ότι η επιχείρηση που έχτισες απέτυχε; Επιλέγεις να μένεις σε μία σχέση που σε μειώνει αντί να σε αναπτύσσει αλλά φοβάσαι ότι δεν θα βρεις κάποιον που θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο;
Όλοι μας έχουμε τις αγελάδες μας. Παρόλο που ξέρουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ να απαλλαγούμε από τις αγελάδες που ουσιαστικά ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ, τις κρατάμε από φόβο, ενοχή κλπ. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για αυτό.
Πώς να πετύχεις, κόλπο #1: Εντόπισε τις αγελάδες που θα σκοτώσεις
Οι αγελάδες έχουν την τάση να κρύβονται στο παρασκήνιο της ζωής σου και να γίνονται πολύ εύκολα μέρος της καθημερινότητάς σου. Όπως αγνοείς τη διαδικασία που ακολουθείται όταν οδηγείς ή όταν ο εγκέφαλος δίνει εντολές στα πόδια σου να κουνηθούν για να περπατήσεις, έτσι ακριβώς παραβλέπεις και αυτές τις καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή σου. Παρατήρησε τη ζωή σου και εντόπισε πράγματα που σου τρώνε χρόνο αλλά δεν συνεισφέρουν στην επιτυχία σου. Οι αγελάδες πιθανότατα καταναλώνουν αρκετό από το χρόνο σου και προσθέτουν ελάχιστη (έως καθόλου) αξία στα μελλοντικά σου σχέδια. Εκτός από το χρόνο, συσσωρεύουν επίσης θυμό και απογοήτευση. Όταν τις σκέφτεσαι, αισθάνεσαι την ενέργειά σου να μειώνεται. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα ήσουν αν δεν υπήρχαν στη ζωή σου.
Εμφανίζονται στη γλώσσα σου, στον τρόπο που μιλάς. Άκουσε τα καθημερινά παράπονά σου και προσπάθησε να δεις από πού προέρχονται. Υπάρχει κάτι στη ζωή σου για το οποίο παραπονιέσαι και σε εμποδίζει να πας μπροστά; Εκεί κρύβεται μία αγελάδα. Έχει ενσωματωθεί στη ζωή σου και σου προκαλεί προβλήματα και απογοήτευση επειδή ρέει από το στόμα σου. Ό,τι έχουμε μέσα μας, το εκφράζουμε. Τα λόγια σου μπορεί να σε κρατάνε πίσω και να σε εμποδίζουν να πετύχεις.
Πώς να πετύχεις, κόλπο #2: Σκότωσε τη σωστή αγελάδα
Ίσως να κυριεύεσαι από φόβο και να βλέπεις οράματα όπου κινδυνεύεις και χάνεις όλα αυτά που έχεις χτίσει με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια. Καλύτερα να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής με τον εαυτό σου όσον αφορά στην κατάσταση που βιώνεις. Βλέπεις ότι η επιβίωση γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, οι οικονομίες αλλάζουν πολύ γρηγορότερα. Πιστεύεις ότι αυτό που δουλεύει σήμερα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δουλεύει αύριο ή τον επόμενο χρόνο, ότι η ζωή σου τελειώνει.
Το κόλπο εδώ δεν είναι να κάνεις τεράστια τολμηρά βήματα που θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες αλλά να δράσεις με συνέπεια ώστε να αλλάξεις. Μπορείς να πετύχεις κάνοντας μικρά συστηματικά βήματα. Προγραμμάτισε μικρές καθημερινές δράσεις και προχώρα στις αλλαγές των πραγμάτων που σε έχουν κάνει να εφησυχάσεις και να εθελοτυφλείς σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς.
Πώς να πετύχεις, άσκηση: Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου
Κάνω τη δουλειά που θα ήθελα πραγματικά να κάνω καθημερινά;
Αυτό που κάνω σήμερα, θα μου δώσει τη ζωή που θέλω αύριο;
Είχα κίνητρο να ξεκινήσω τη μέρα μου, όταν πετάχτηκα απ�� το κρεβάτι μου το πρωί, έτοιμος για την καταπληκτική μέρα που με περίμενε;
Τι λένε τα λόγια μου για τη ζωή μου; Αναστενάζω πριν ξεκινήσω να μιλάω στους άλλους για τη μέρα, ζωή, δουλειά, οικογένεια, καριέρα μου;
Δεν υπάρχει λόγος να είναι έτσι τα πράγματα. Ειλικρινά, δεν πρέπει να είναι έτσι. Είσαι πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζεις. Θα εκπλαγείς με την επιτυχία σου όταν συνειδητοποιήσεις τι μπορείς να κάνεις.
Το mentoring έχει βοηθήσει πάρα πολλούς επαγγελματίες και επιχειρηματίες να σκιαγραφήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται με μεγαλύτερη σαφήνεια και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Απλά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να δράσουν αντί να παρατηρούν. Το αν θα το κάνεις και εσύ, είναι δική σου επιλογή. Άλλωστε, η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Η Στρατηγική της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Η σωστή διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία επιχείρηση. Ανεξάρτητα από το μέγεθος (μικρομεσαία ή μεγάλη) ή το είδος της επιχείρησης, η στρατηγική της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να αποτελεί μέρος της ευρύτερης επιχειρηματικής στρατηγικής και να ευθυγραμμίζεται με αυτή, με στόχο την επίτευξη συνεχούς και κερδοφόρου ανάπτυξης. Η κεντρική επιχειρηματική στρατηγική λοιπόν καθορίζει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και το σχεδιασμό για την επιτυχή εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.
Οι 4 πυλώνες της στρατηγικής της εφοδιαστικής αλυσίδας
Όσον αφορά στην κεντρική στρατηγική της επιχείρησης για την εφοδιαστική της αλυσίδα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της επικεντρώνεται στα παρακάτω τέσσερα σημεία:
Άνθρωποι
Αναγνώριση του πιο σημαντικού κεφαλαίου της επιχείρησης, των Ανθρώπων, με το χτίσιμο σταθερής οργανωτικής δομής, με συγκεκριμένους ρόλους και ε��θύνες, με σχέδια ανάπτυξης, συνέχειας και συνεργασίας.
Συστήματα
Μόχλευση της χρησιμοποίησης τυποποιημένων συστημάτων, χτίζοντας τις βασικές διαδικασίες της επιχείρησης γύρω από αυτά και εκπαιδεύοντας τους Ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν.
Βασικές διαδικασίες
Παροχή της καλύτερης δυνατής πληροφόρησης για την εκτέλεση των εργασιών, που βασίζεται σε εμπεριστατωμένη ανάλυση και συμφωνημένο σχεδιασμό και επιτρέπει τον προγραμματισμό και την παραγωγή επικερδών αποτελεσμάτων.
Εκτέλεση
Πλήρης χρησιμοποίηση των πόρων (Άνθρωποι, Συστήματα, Εργαλεία προγραμματισμού) για την έγκαιρη παράδοση των προϊόντων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, μεγιστοποιώντας το κέρδος και την ικανοποίηση του πελάτη.
Tumblr media
0 notes
Text
Υπάρχουν start-ups που απειλούν την Apple;
Πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες έχουν ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα iOS και είναι αυτές που δουλεύουν στο παρασκήνιο για να δημιουργήσουν την περίφημη εμπειρία χρήσης του iPhone (και του iPad).
Όμως ο μέσος χρήστης βλέπει μόνο τις στάνταρ εφαρμογές του iOS π.χ. το Mail και το Calendar. Εφαρμογές που δεν μπορούν να διαγραφούν από τα iPhone και υπάρχουν σαν προεπιλογές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επενδυτές για να φτιάξουν εφαρμογές που θα εκτοπίσουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές που προσφέρει η Apple και θα τις εξαφανίσουν από την αρχική οθόνη.
Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί 44 start-up επιχειρήσεις που “επιτίθενται” σ��ο iOS με μουσική, μηνύματα και εφαρμογές υγείας, τρεις κατηγορίες που φαίνονται να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ανταγωνισμό αυτή τη στιγμή.
Tumblr media
Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για την Apple. Ένα App Store γεμάτο με έξυπνες και χρήσιμες εφαρμογές λειτουργεί σαν δυνατό σημείο στο πλάνο αύξησης των πωλήσεων του iPhone. Αλλά αν η Apple θέλει να κινηθεί πιο επιθετικά στο χώρο των εφαρμογών και των mobile υπηρεσιών – όπως έχει κάνει ήδη με τη μουσική και τις φωτογραφίες – θα πρέπει να σκεφτεί περισσότερο πώς θα κατακτήσει ανταγωνιστική θέση σε αυτές τις κατηγορίες.
Ας δούμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει σε κάποιες από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες εφαρμογών:
Μουσική: εκτός από τη Spotify, την εταιρεία παροχής ψηφιακής μουσικής με αξία $8,5 δις., έχουν μπει στο παιχνίδι και οι Deezer, Guvera, Rhapsody, Saavn και SoundCloud σε μία προσπάθεια άμυνας απέναντι στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Apple για την αγορά της ψηφιακής μουσικής. Φιλοδοξίες που εκφράστηκαν το 2015 με την κυκλοφορία του Apple Music, μιας εφαρμογής ψηφιακής μουσικής με υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές του Spotify.
Μηνύματα: τα μηνύματα είναι τόσο βασική λειτουργία για τα smartphones που το ευρύ κοινό μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα προς μία start-up εταιρεία που θα αναπτύξει μία μοναδική, λειτουργική και χρήσιμη εφαρμογή μηνυμάτων. Η Snapchat είναι η 5η μεγαλύτερη start-up παγκοσμίως με αξία $16 δις. και η Kik χρηματοδοτήθηκε το 2015 από τον κινεζικό ιντερνετικό κολοσσό Tencent. Η αγορά των μηνυμάτων κινείται σχετικά γρηγορότερα όπως φαίνεται και από τις εξαγορές του WhatsApp από το Facebook (για $19 δις.) και του Viber από τη Rakuten (για $900 εκατ.).
Υγεία: η διαχείριση των δεδομένων της διατροφής, της φυσικής κατάστασης και της υγείας γενικότερα, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μία από τις βασικές λειτουργίες των συσκευών του μέλλοντος, είτε θα πρόκειται για smartphones ή για άλλες προσωπικές συσκευές που θα μπορούν να φορεθούν. Η εφαρμογή Health της Apple κυκλοφόρησε το 2014 με το iOS 8 αλλά πολλές άλλες ανταγωνιστικές εφαρμογές ευελπιστούν ότι θα συγκεντρώσουν τα δεδομένα για την υγεία των χρηστών και τις καθημερινές συνήθειες τους, στο iPhone και όχι μόνο.
Φωτογραφίες: παρόλο που η Apple έρχεται με το ενσωματωμένο πλεονέκτημα της σύνδεσης των εφαρμογών Photos και iCloud, κάποιοι άλλοι παίκτες φιλοδοξούν να γίνουν ο κύριος κόμβος όπου ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει, αποθηκεύει και/ή επεξεργάζεται φωτογραφίες. Η Dropbox έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για να αναδειχθεί σαν ενιαίο σημείο αποθήκευσης φωτογραφιών πολλαπλών συσκευών.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes
Text
Coaching Vs Mentoring
Το επάγγελμα Coach και οι επεκτάσεις του Life Coach, Executive Coach, Business Coach άρχισαν να γίνονται ευρύτερα γνωστά στην Ελλάδα από το 2010 και μετά. Το ξεκίνημα της κρίσης έφερε πολλές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Αναγκαστική αναπροσαρμογή καριέρας, αναζήτηση νέας δουλειάς στο εξωτερικό, εθελούσια έξοδος, πρόωρη συνταξιοδότηση, μειωμένο εισόδημα, άγχος, διαταραχές, κρίση στο σπίτι, διαζύγιο.
Αρκετοί έσπευσαν τότε να δηλώσουν ότι ασχολούνται επαγγελματικά με το Coaching, οι περισσότεροι ήταν πρώην ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι, καθηγητές ξένων γλωσσών, ρεφλεξολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διατροφολόγοι, υπάλληλοι τμημάτων προσωπικού, γιόγκι, επικοινωνιολόγοι κλπ. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και μερικά ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που είδαν το Coaching σαν μία ευκαιρία αλλαγής καριέρας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι τελευταίοι συνειδητοποίησαν σύντομα ότι οι σπουδές, τα ενδιαφέροντά και η μεγάλη εμπειρία τους που προέρχεται από την αγορά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο αποδοτικά για τους πελάτες τους μέσα από τη διαδικασία του Business Mentoring και πλέον έχουν προσανατολιστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Μία τάση που στη Δυτική Ευρώπη είχε διαμορφωθεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 90.
Με λίγα λόγια, αν πρόσφατα βρεθήκατε με πολύ ελεύθερο χρόνο γιατί συνταξιοδοτηθήκατε ή γιατί τα παιδιά σας έχουν πλέον τη δική τους ζωή, τότε ένας Coach μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή σας με άλλη ματιά και να βρείτε νέα ενδιαφέροντα και δημιουργικές διεξόδους. Αν όμως το ζητούμενο για εσάς είναι να στηριχτείτε στα ταλέντα σας και να τα εκμεταλλευτείτε επιχειρηματικά ή να διαχειριστείτε αλλαγές καριέρας, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα επαγγελματία Business Mentor. Μαζί του θα ανοίξετε νέα παράθυρα και θα ανακαλύψετε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που πάντα υπάρχουν στην αγορά.
www.toolkitconsulting.gr
0 notes