Tumgik
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Jüpiter ve Ayları 🌕 Bazı uydular isimsiz. Bazı isimler önerebilir misiniz? 🤓 Evden 700 milyon km uzakta Jüpiter, Ganymede, Europa, lo ve Callisto'nun destansı teleskop görüntüsü. Jüpiter'in 53 isimli uydusu vardır ve 26 tane daha resmi isim bekliyor. Bilim adamları bir araya geldiğinde Jüpiter'in 79 uydusu olduğunu düşünüyor. https://www.instagram.com/p/CGKPhP8g6vi/?igshid=1z7nvmbhxlzt
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Hangisi senin favorin? #güneşsistemi #uzay #EvrendenNotlar #merkür #venüs #dünya #mars #satürn #jüpiter #uranüs #plüton https://www.instagram.com/p/CGKDo3rAENj/?igshid=1gsjjgrxt3xrq
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
SN 1993J, M81 galaksisinde gözlenen bir süpernovadır. 28 Mart 1993'te İspanya'da F. Garcia tarafından keşfedildi. O zamanlar, SN 1987A'dan sonra yirminci yüzyılda gözlemlenen ikinci en parlak tip II süpernovaydı. #galaksi #EvrendenNotlar #uzay #1993 #M81 https://www.instagram.com/p/CGKDZmzggOQ/?igshid=108yrpylvz3u1
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
youtube
Zambiyalı Edward Makuka Nkoloso, Zambiyalıları aya indirme hayalleri ve Uzay yarışında ABD ve SSCB'yi yenmek için Mars uzay seyahatini gördü. Marsta klişesi olan bir üs! Sınırlı kaynakları ile hayalini gerçeğe dönüştürmek için elinden gelen her şeyi yaptı ama hayallerini gerçekleştirebildi mi?
https://youtu.be/SDAAZqw8fVY
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
youtube
Türkiyenin planı ne? Türk uzay çağı ne zaman başlayacak? Uçmak, süzülmek, gökyüzüne çıkmak! Nasıl başladı? Lagari Hasan Çelebi ile başlayan insanlığın nihai sınıra doğru ilerlemesinde çok önemli bir kilometre taşını Space X falcon 9 roketi ile gerçekleştirdi. Dünaydan ayrılmak, uzaya çıkmak ve ötesine gitmek için kaçış hızı dediğimiz bir hıza, çok yüksek bir hıza, sahip olmak gerekir. Bu hızın bir diğer adı delta V’dir. Delta V’ye ulaşmak ancak çok güçlü bir roketle mümkün olabilmektedir güçsüz bir roket tekrar dünyaya düşmektedir, yolculuğunun sonunda. Arif Karabeyoğlu bir zamanlar öncülük ettiğimiz roketçiliğin fikir babalığını tekrardan ülkemize getirmek için 2016’de Delta V uzay teknolojileri firmasını kurdu. Türkiye için uzayda bir gelecek var mı? Teknolojinin oluştuğu 9 skaladan 6ncıya ulaştı. Peki bu skala nedir? Arif Karabeyoğlu ve Delta V Türkiye’yi mum ile nasıl uzay yarışına sokacak? Her şeyi geçtik, mum ve roketin alakası nedir? En ötesinde bilmemiz gereken öncelikle roketler nasıl çalışır belkide ama sırayla gitmeliyiz. Bahsettiğimiz skalanın en altı bahsi geçen alanda temel teknoloji araştırmaları, en üstü ise o alanda inovasyon, sistem testi ve ötesidir. Mum konusuna hemen geleceğiz ama bunu anlamak için önce 2002’ye dönmeliyiz. 2002 yılında, daha önce PayPal'ın da kurucularından olan, Tesla Motors şirketinin CEO'su Elon Musk tarafından; Mars'ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiyle kuruldu SpaceX. Şimdiye kadar Falcon 1 ve Falcon 9, Falcon Heavy isimli, en baştan tekrar kullanılabilirlik için tasarlanmış olan, uzaya fırlatma sistemlerini geliştirdi. Hikayenin bu kısmını hepimiz biliyoruz. Ama bilmediğimiz kısmı çağlar boyunca, insan uygarlığı her zaman yıldızlara baktı ve orada ne olduğunu merak etti. Uzay hakkında çok şey öğrendik, ancak uzun zamandır keşfetme ve oraya gitme konusunda çok az ilerleme kaydettik. #EvrenenNotlar #Uzay #Roket
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Kauhava hava gösterisinde Fin Hava Kuvvetlerine ait NH-90 helikopteri flarelerini bırakıyor. NH-90 görmek her zaman mutlu edici ve tüyleri diken diken edici. #havacılık #airshow #airshow2020 #helikopter  #nh90 #nh90helicopter #nhindustries #helicopter#helikopterfotogra #helikopter#flares  https://www.instagram.com/p/CEq6iwQgPak/?igshid=ldi7w2pfsh70
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
Ad astra per aspera, Zorluklardan yıldızlara ! https://www.instagram.com/p/CEkZF3-ArLB/?igshid=13n0jg96vvv2c
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
@saab Jas-39 Gripen Savaş Uçağı Bu uçak bir otobandan kalkıp inme yeteneğine sahip! ____________________________ . Via: @SKY_FIGHTERS_CLUB™ . #isveç #uçuş #saab #SAF #mollis #gripen #saabgripen #isveçhavası #saab #jas39gripen #jas39 #sky #sky_fighters_club #flight #askeri #savaş #savaşuçağı #havacılık #jet #jetuçak #havacılık #havakuvvetleri #gösteri #akrobasi #kalkış https://www.instagram.com/p/CEjlgA7gRnF/?igshid=s73u9dlgucdt
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Yayında! Entropinin hikayesi... Mutlaka izle! #izle #youtube #bilim #uzay #entropi #termodinamik #EvrendenNotlar #evren https://www.instagram.com/p/CEhqV_jg_EM/?igshid=1r73xj7u8gwnw
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
Guatemala Hava kuvvetleri uçağa el koydu Video by Unknown #uçak #ilginç #havacılık #havakuvvetleri #video https://www.instagram.com/p/CEhLA9fAcAn/?igshid=uw3u7hurqwoc
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Gökyüzüne sarılmış narin ve hafif bir perde gibi görünürken, bu @NASAHubble görüntüsü bize hayal gücünün gücünü hatırlatıyor. Bu sence neye benziyor? ⁣ ⁣ Gerçekte, yaklaşık 2.400 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir Cygnus süpernova patlama dalgasının küçük bir bölümüdür. Orijinal süpernova patlaması, 10.000 ila 20.000 yıl önce Güneşimizden yaklaşık 20 kat daha büyük ölmekte olan bir yıldızı parçaladı. O zamandan beri kalıntı, merkezinden 60 ışıkyılı genişledi. ⁣ ⁣ Katkı Sağlayanlar: @ EuropeanSpaceAgency / Hubble ve NASA, W. Blair; kabul: Leo Shatz⁣ ⁣ #SuperNova #Serene #Hubble #CosmicBeauty #nasa https://www.instagram.com/p/CEhKYnKAIbS/?igshid=pybi3xt41o5w
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
youtube
Uçan en büyük elektrikli uçak
Uçaklar, emniyetin önde tutulmasından dolayı yavaş gelişseler de, elektrikli uçaklar her geçen gün gerçekliğe her geçen gün daha da yaklaşmakta. Ama soruyoruz, gerçek havacılık için ne zaman hazır olacaklar? Ne kadar uzağa gidebilirler ve gerçekten de başarılı olma ihtimalleri var mı?
 Washington eyaletinin merkezindeki tarım arazileriyle çevrili büyük bir havaalanında elektrikli bir uçak kısa bir süre önce tarih yazdı. Sadece elektrikle çalışan ve uçabilen en büyük ticari uçaktı. 28 Mayıs'ta 30 dakika boyunca, izleyen kalabalığın alkışları ve tezahüratları üstünde Grant County Uluslararası Havaalanı'nın uçtu.
 En büyük elektrikli uçak ha? En fazla dokuz yolcu alabilen değiştirilmiş bir Cessna Caravan 208B idi. Test uçağının pilot için sadece bir koltuğu vardı.
 eCaravan” test uçuşu başarılı oldu. Arkasındaki iki şirket, elektrik motorunu tedarik eden AeroTEC ve magniX sonuçlarla memnundu. MagniX'in genel müdürü Roei Ganzarski, Cessna'yı uçurmanın fiyatının sadece 6 $ (4.80 £) fiyatında olduğunu belirtti. Geleneksel motor ve yakıt kullansaydı, 30 dakikalık uçuşun maliyeti 300-400 dolar olacaktı (240-320 £).
 Ayrıca magniX tarafından üretilen bir elektrik motoru ile donatılmış daha küçük uçaklarla yapılan önceki deneyler üzerine kurulu ve şu soruyu gündeme getiriyor: sen ve ben ne zaman fosil yakıtlardan ziyade elektrikle çalışan daha büyük bir yolcu uçağıyla uçabileceğiz?
 Dikkat edilmesi gereken ilk şey, büyük uçakların uzun mesafeli uçuşlarının yakın zamanda tamamen elektrikli hale gelmeyeceğidir. Kesinlikle önümüzdeki 10 yıl içinde değil - ve bu yüzyılda bile gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkında tartışanlar var. Ancak Evrenden Notlar 2035lerde bunun gerçek olacğaını düşünmektedir. Bunun nedeni ise enerji yoğunluğudur.
 Enerji yoğunluğu genellikle kilogram başına aldığınız watt-saat (Wh) sayısı olarak tanımlanır. Mevcut bir lityum-iyon pilin enerji yoğunluğu kg başına en fazla 250 Wh'ye ulaşabilirken, jet yakıtı veya gazyağı enerji yoğunluğu yaklaşık kg başına 12.000 Wh'dir.
 Öyle ki, elektrikli uçakların umudu az gibi görünebilir. Bununla birlikte, fark göründüğü kadar kesin değildir, çünkü elektrikli sistemler daha verimli olacak şekilde tasarlanabilir, yani daha az enerji ile daha fazla mesafe kat edebilirler. Ancak, günümüzde, bu hala fosil yakıt sistemlerini pille çalışan alternatiflerden yaklaşık 14 kat daha fazla enerji zengini kılar. 14 kat. Piller, neşeyle dökülen sıvılar olmamakla birlikte, şekilleri ve hacimleri açısından da gariptir. Montreal'deki Concordia Üniversitesi'nde bir uzay mühendisi olan Susan Liscouët-Hanke “Şu anda yakıt kanatlara güzel bir şekilde uyuyor” diyor. Mevcut menzilini korumak için, uçağın mevcut yakıt alımından 30 kat daha fazla aküye ihtiyacı olacaktır, yani asla yerden kalkamayacak.
Ayrıca, bir başka engel, bir pilin ağırlığının kullanılmış olmasına rağmen aynı kalmasıdır. Geleneksel bir uçak uçarken, yakıt tüketilir ve uçağı daha hafif hale getirir. Bu da havada kalması için gereken yakıt tüketim miktarını azaltır.
 Birlikte kısa bir hesap yaparsak, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380'in standart 15.000km menzili yerine pillerle sadece 1.000km uçabilir. Bu sınırlayıcı faktörler, elektrikli hale getirilecek belirli uçak tipleri olduğunu düşündüğü anlamına gelir. Bu esas olarak küçük tarafta olacakları anlamına gelir.
 Benim gibi mühendisler şu anda yaklaşık 500km uçabilen 180 kişilik tam elektrikli bir jet üretmeye çalışıyorlar. Ucuz havayolu firması EasyJet, başarılı olursa 2030 gibi kısa bir sürede ticari hizmete girebilecek prototip bir uçak tasarlamak ve geliştirmek için bir havacılık şirketi olan Wright Electric ile ortaklık kurdu.
Seyahat rotaları sınırlı olacak - Paris'ten Londra'ya gibi ancak zaten 1.500km veya daha kısa mesafeli rotalarda uçan dar gövdeli uçaklar havacılık emisyonlarının üçte birini oluşturuyor. Elektrikli uçakların kademeli olarak uçmaya sunulması uçmanın çevresel etkisini önemli ölçüde iyileştirilebilir.
Havacılık AB'de CO2 emisyonlarının önemli ölçüde arttığı tek büyük endüstri. Sektör bugün küresel CO2 emisyonlarının sadece% 3'ünü oluştururken, 2050 yılına kadar ticari uçaklar sektördeki tahmini büyüme nedeniyle dünya emisyonlarının % 24'üne kadarın üretebiliyor olabilir.
 Esasında 2030 yılına kadar ticari olarak tamamen elektrikli 180 koltuklu uçakla uçmak “çok iddialı” bir tarih. Daha geçerli olan görüş, 2030'a kadar hibrit elektrikli uçakların yükseldiğinin görülmesidir. Bu uçaklarda itki, geleneksel yanma sistemlerinin yanı sıra piller ve elektrik motorları tarafından sağlanır. Hibrit arabalarda da olduğu gibi. Roland Berger, “50 koltuklu bir uçak, 2020'lerın sonunda veya 2030'larda göklerde görülmesi - bence bu makul bir zaman ölçeği” diyor.
Halihazırda geliştirilmekte olan 200 adet elektrikle çalışan uçak vardır ve bu projelerin sayısı 2018 ile 2019 arasında %30 artmıştır. Bu uçakların çoğu hibrit modellerdir. Yine de, prensip olarak, bu tasarımların mevcut uçak gövdeleri kullanılarak geliştirilmesi daha kolay olabilir.
Son yılların en çok takip edilen hibrid uçak deneylerinden biri, Airbus, Siemens ve Rolls-Royce'un ortak projesi olan E-Fan X'in uçak konsepti, dört motorundan birine 2 megawatt motorla güç verilecek şekilde değiştirilecek 100 koltuklu BAE 146 uçağı içeriyordu – 2 megawatt bu yaklaşık 2.000 eve güç vermek için yeterli bir miktar. Plan, bu yıl bu uçakla bir test uçuşu yapmaktı, ancak proje Nisan ayında aniden iptal edildi.
Rolls-Royce'da hibrid elektrikli sistemler baş proje mühendisi Riona Armesmith, E-Fan X için geliştirilen teknolojinin tamamen rafa kaldırılmadığını söyledi. “Sanırım yeni bir adım attık ve bu sistemleri uçurmaya gerçekten ihtiyacımız olup olmadığına baktık” diyor. “Sanırım yeterince öğrendiğimizi hissettik.” Diyor.
 E-Fan X programındaki teknolojiyi kullanarak farklı bir prototip uçak uçurmak için mevcut bir plan yok. En azından, elektrik jeneratörleri, kablolar ve anahtar sistemleri gibi bileşenlerin uçmak için güvenilir ve güvenli olması için tamamen sıfırdan nasıl yeniden tasarlanması veya inşa edilmesi gerektiği öğrenildi. Daha önce hiç kimse elektrik sistemlerini daha önce bu boyuttaki uçakları uçuracak şekilde uyarlamamıştı.
 Armesmith, elektrikli bileşenlerin yanmamalarını sağlamak için ek yalıtım gerektirdiğini söylüyor. Ek yalıtım ağırlığı muazzam bir yük. İlginç olan ise yüksek irtifalarda, yüksek voltajlar bu yalıtımı daha fazla etkiler, bu nedenle uçuşa uygun olması için çok sağlam olması gerekir. Bu, ekibiyle birlikte yeni kablolar ve santraller tasarlamak zorunda oldukları anlamına geliyordu. Piyasada bulunmayan özel bir kablo türü icat edip patentini aldılar. Bu proje düşündüklerinden çok daha zor olduğunu defalarca farklı yerlerde ifade etti.
 Rolls-Royce, en hızlı elektrikli uçak olarak rekor kırması amacıyla, bu sene uçması beklenen tam elektrikli ACCEL uçağı da dahil olmak üzere diğer deneysel elektrikli uçaklara sahip. Küçük bir tek kişilik olmasına rağmen, yaklaşık 500 km / s hıza ulaşmak ve 320 km'den fazla menzili kapsamak için tasarlandı.
 Sektördeki birçok kişi ve Evrenden Notlar gibi, Armesmith de en büyük gelişmelerin uçak gövdelerinin normalden daha fazla motor ve rotora göre yeniden tasarlandıklarında gelebileceğini söylüyor. Teorik çalışmalar, daha küçük motorların kullanılmasının sürtünmeyi azaltabileceğini ve genel verimliliği artırabileceğini öne sürdü - bu tür tasarımları elektrikli uçaklar için potansiyel olarak daha iyi seçenekler haline getirdi. Wright Electric çalışmasının EasyJet ile koordine edilmesinin ilkelerinden biri budur.
 Elektrikli uçaklardaki çok çeşitli proje ve deneylerin olması cesaret verici. Bu, bu uçaklardan birinin başarılı olma şansının daha fazla olduğu anlamına gelir. Ancak tüm aldatmacaya kapılmamak önemlidir, ayrıca havacılık ve uzay pazar araştırma firması Teal Group'un analiz başkan yardımcısı Richard Aboulafia ekliyor.
Bir avuç yolcu ya da yük taşıyan küçük uçaklar için yılda yaklaşık 100 araçlık küçük bir pazar var. Bu tür elektrikli uçaklar, pil teknolojisinde çalışmak için büyük değişiklikler gerektirmez ve uçuşlar daha az yoğun yerleşim birimlerinde denenebilir ve sonuçta daha güvenlidir.
 Bu, elektrikli bir jetle tatile çıkmayı hayal ediyorsanız (veya daha sessiz gökyüzü umuduyla meşgul havaalanlarının yakınında yaşıyorsanız) umudunuzu şimdilik geleceğe saklayın. Havacılık ve uzay sektörü henüz bu konuda bebek adımlarını atıyor.
 Bu arada, dikkate alınan uçak emisyonlarını azaltmak için kullanılan diğer iki teknoloji biyoyakıtlar ve hidrojen itki sistemleridir. Her birinin kendine özgü sorunları ve avantajları var. Organik maddeden yapılan biyoyakıtlar mevcut uçaklar tarafından kullanılabilir ve kerosenden daha yeşil olabilir, ancak henüz pazarı küçük ve birçok biyoyakıtın kendi çevresel dezavantajları vardır.
 Ve hidrojen, yenilenebilir bir kaynaktan elde edilirse potansiyel olarak temiz olsa da, elektrik pilleriyle aynı sorunlardan muzdariptir. Bir uçak için hidrojeni depolamak için gaz hacminden üç kat daha fazla hacme ihtiyaç oluyor. "Bir uçak için bugünün mimarisinde, onu koyabilecek hiçbir yer yok."
 Başka bir deyişle, bu umut verici teknolojilerin üçü de - piller, biyoyakıtlar ve hidrojen - havacılıkta devrim yaratabilmek için bazı büyük atılımlar gerektiriyor. Bu videonun yapıldığı tarihte havayolu endüstrisini çok zorlayan Covid-19 salgını, gelişmeleri daha da geleceğe öteleyebilir.
 Ancak daha çevreci seyahatlere ilgi artıyor. Elektrifikasyon için politik destekle Airbus, EasyJet, Rolls-Royce ve diğer firmalar deneysel projeleriyle momentum inşa ediyorlar.
Herhangi bir uçak için yerden kalkmak devasa bir kuvvet ve çaba gerektiriyor. Sen de bizim bu çabamıza destek olup paylaşabilir ve havalanmamamız için eleştirebilirsin. Gelecekte daha yükseğe, daha yeşile, ve gökyüzüne... ad astra per aspera, zorluklardan yıldızlara!
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Link
Gelecek Neden Elektrikli Uçak ve Neden Uçan Araba Deniyor? YAYINDA: KANAL SAYFASINDAN İZLEYEBİLİRSİN! Gelecek elektrikli uçaklara ait ama neden? Cezeri gibi gibi pervaneli hava taksilere neden uçan araba diyoruz? Bu büyük krizden hava yolu firmaları çıkabilecek mi? Uçan taksi mi, hava taksi mi, urban air miblity mi yoksa uçan araba mı? Uçaklar, emniyetin önde tutulmasından dolayı yavaş gelişseler de, elektrikli uçaklar her geçen gün gerçekliğe her geçen gün daha da yaklaşmakta. Ama soruyoruz, gerçek havacılık için ne zaman hazır olacaklar? Ne kadar uzağa gidebilirler ve gerçekten de başarılı olma ihtimalleri var mı? https://youtu.be/hRp3CA_eT68
#EvrendenNotlar #Uçak #Elektrik #Araba #cezeri #elektrikli #uçmak #uçuş #youtube #video #ilginçbilgiler
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Photo
Tumblr media
Marcus Aurelius, gökyüzünün hayalinin kurulduğu dönemde insanlığa teknolojiyi ve düşünceyi aşılarken Roma İmparatorluğunu yönetiyordu. #marcusaurelius #özlüsöz #havacılık #umut #motivasyon #EvrendenNotlar #hayat #ilham #uzay #düşünür #felsefe https://www.instagram.com/p/CB0VgTUgu3z/?igshid=1xmy1mimwd1ch
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Video
youtube
Her yıl birçok tutulmalar oluyor. Kanlı ay, dev ay, ateş çemberi, güneş koronası. Esasında hepsinin temelinde aynı unsuru barındırıyorlar: iki gök cisminin arasında üçüncü bir cismin olması. 21 Haziran 2020’de bir ateş çemberi tutlması olacak, güneşin %99.4’ünü kapatacak. Yılda bir kez meydana gelen tutulma Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor. Esasında bu ateş çemberinni oluşturan kısmı da bu %0.6’lık kısmı Türkiye'den de izlenebilecek olan tutulma 06:45’te başlayacak ve en net Hakkari'de izlenebilecek. Tam tutulma tam olarak 1 saniye sürecek. Diğer tüm süre teknik olarak parçalı tutulma olacak.
Ama bu tutulma esasında çok daha önemli ve ilginç bilgiler içeriyor. Antik çağda savaşları duruduran, başlatan ve ona bağışlarda bulunulan güneş tutulmaları esasında göründüğü kadar mucizevi.
Güneş tutulmaları astroloji, burç ve astronomlar için önemlerinin de ötesinde bundan yaklaşık 101 sene önce çok önemli bir şeyin ispatında bulundu. 29 Mayıs’da iki önemli şey fethedildi, bunlardan birisi İstanbul’du, diğeri ise bilimde bir devrim!
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngiliz bir gökbilimci, bir Alman fizikçinin evrendeki uzay zaman konusunda haklı olabileceğine dair işaretler için güneş tutulmasını izledi.
Cesur yeni teorik fikirler, soyadı deha ile eşanlamlı olan Albert Einstein'a aitti. Ancak adı her zaman bu duyguyu üretmemişti: İnsanlar teorilerinin gerçeği tanımladığından şüphe duyuyordu ve Einstein'ı bir fizik efsanesi olarak anabilmemiz için 101 sene önce gerçekleşen bu güneş tutulmasına ihtiyacımız vardı.
29 Mayıs 1919'da Arthur Eddington ve araştırma ekibi, büyük nesnelerin yerçekiminin hafifçe bükülebileceğini, Einstein'ın haklı olduğunu kanıtladığını ve Isaac Newton'un klasik mekaniğinin de ötesinde teorik fiziği olumlu yönde geliştirdiğine dair işaretler aramaya başladı.
Yıldız ışığı yolculuğu esnasında güneşin büyük kütlesi tarafından yönlendirilebilseydi, yıldızların ışıkları güneşi geçtikten sonra Dünya'dan bakıldığında biraz farklı pozisyonlarda görünürlerdi. Ancak Güneş gökyüzünde olduğunda yıldızları görmek için göreceli olarak parlak oluyor – güneş tutulmaları hariç.
Sonuçlar geldiğinde, bilim adamları Güneş'ten Dünya'ya giden bir yolda geçerken Hyades'in yıldız ışığının gerçekten değiştiğini hesapladılar. Tam da Einstein’ın fizik formüllerinin tahmin ettiği miktarda.
 Einstein bu olasılığı - yeterli kütleye sahip bir cismin yerçekiminin ışığı bükebileceğini - matematiksel denklemleri ve düşünce deneylerini (yani hayal gücünde gerçekleştirilenler) birleştirerek ışığın Tutarlı bir hızla hareket eden gözlemcilerin herhangi bir hızda aynı hızda hareket ettiği şeklinde göreceğini düşündü. Bu Özel Görelilik Teorisi. Özel izafiyet yani.
 Ancak Einstein, bir gözlemci hızlanırken ışığın nasıl görüneceğini düşünmeye başladığında, uzay ve zamanın tek bir süreklilik içinde dokunduğunu ve yerçekiminin bu dokunun bir parçası olduğunu fark etti; yerçekimi, bir topun (masif nesne) üzerinden yuvarlandığı bir trambolin yüzeyindeki (uzay-zaman) gibi olduğunu kavradı.
 Güneş tutulmasını bizzat izleyebiliyorsan, doğrudan güneşe bakmak göz hasarına neden olduğundan, uygun göz koruması kullandığına emin ol. Ancak, tutulmayı kaçırırsanız veya şartlar uygun olmadığı için gökyüzünde görünmezse, çevrimiçi olarak izleyebilirsin.
Son olarak düşüncelerin kabul görmese de, ispatlanması yıllar sürse de, hepsi başta sadece senin hayal dünyanda olsa da vazgeçme. Asla! Yankı olma ses ol. Unutma yol uzun ve zorlu. "Kafanız karışmazsa, düşünmüyorsunuz" – Albert Einstein
Ad astra per aspera, zorluklardan yıldızlara.
0 notes
evrendennotlar · 4 years
Link
'ATEŞ ÇEMBERİ' GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUYOR? Yılda bir kez meydana gelen tutulma Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor.
'ATEŞ ÇEMBERİ' GÜNEŞ TUTULMASI NEREDEN İZLENEBİLECEK? Tutulma, Afrika, Pakistan, Hindistan ve Çin'in bazı bölgelerinden izlenebilecek. Tutulma Güney ve doğu Avrupa ile kuzey Avustralya'da ise kısmi olarak izlenecek.
'ATEŞ ÇEMBERİ' GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ? Türkiye'den de izlenebilecek olan tutulma 06:45’te başlayacak ve en net Hakkari'de izlenebilecek.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL GÖZLEMLENİR? Güneş tutulmasını bizzat izleyebiliyorsan, doğrudan güneşe bakmak göz hasarına neden olduğundan, uygun göz koruması kullandığına emin ol. Ancak, tutulmayı kaçırırsanız veya şartlar uygun olmadığı için gökyüzünde görünmezse, çevrimiçi olarak izleyebilirsin.
0 notes