Tumgik
ellenannilaiho · 5 years
Text
Somemarkkinoinnin trendejä
Luin tätä kirjoitusta varten somemarkkinointiyritys Kurion laatiman raportin somemarkkinoinnin trendeistä. Raportissa käsitellään seitsemää merkittävintä trendiä ja valitsin niistä kolme, joista kirjoitan. Nämä seitsemän tendiä jokaisen yhteisömanagerista konserninjohtoon tulisi sisäistää vuoden 2018 alkaessa. Valitsin kirjoittavani seuraavista itseäni kiinnostavista aiheista, jotka ovat vastuullisuus ja kannanotto, vaikuttajamarkkinointi ja vähemmän on enemmän.
Tumblr media
Ensimmäisenä raportissa käsitellään vastuullisuutta ja kannanottoa trendinä. Yhteiskunnallisen merkittävyyden trendi ei ole katoamassa mihinkään, joten on tärkeää pystytä vastaamaan yhteiskunnalliseen paineeseen erottuakseen. Yrityksen on pystyttävä tuomaan esille sosiaalisessa mediassa mitä merkitystä he tuovat tähän maailmaan ja minkä vuoksi he taistelevat. Kantaaottavuus tulee olemaan iso osa kaikkea viestintää ja markkinointia. Yrityksien on oltava valmiita ottamaan kantaa myös yleisöjä jakaviin kysymyksiin. Kun yritykset löytävät oman suuntansa ja pystyvät sanallistamaan heidän kontribuutionsa maailmaan ja sitä kautta uskaltavat tuoda esiin kantojansa ja persoonaansa, se tulee näkyviin myös somessa. 
Seuraavana raportista nousi esiin vaikuttajamarkkinointi, joka on yleistyvä markkinoinnin muoto. Yritykset alkavat heräämään siihen, että somessa ei tarvitse pärjätä yksin vaan on tehtävä yhteistyötä ja hankittava osaavia kumppaneita. Etenkin yhteistyö somesta peräisin olevien vaikuttajien kanssa avaa uusia ovia näkyvyydelle niin Instagramissa, YouTubessa kuin Snapchatissäkin. Harto Pönkä sanoo että on tutkittu, että tuttujen some-vaikuttajien mielipiteellä on voimakas merkitys tehdessä ostopäätöksiä yritysten tuotteista ja palveluista. Voin yhtyä tähän omasta puolestani, sillä itse löydän uusia mielenkiintoisia tuotteita ja palveluita usein seuraamieni some persoonien kautta.
Viimeisenä halusin nostaa esille vähemmän on enemmän trendin, jossa laatu korvaa määrän. Suurin haaste sosiaalisessa mediassa on luoda merkityksellistä sisältöä. Monet tuottavatkin jo liikaa sisältöä some kanavilleen, jolloin sisältö on jää merkityksettömäksi. Somessa sortuu helposti huutamaan sitä sun tätä ja tekemään mahdollisimman monta päivitystä, vaikka tämä ei välttämättä ole kiinnostavaa sisältöä asiakkaalle. Tarve lähtee asiakkaasta ja pitäisi aina pyrkiä miettimään ensin, että mitä asiakas haluaa nähdä. Yrityksien tulisikin pyrkiä valitsemaan ja suunnittelemaan tarkoin jakamansa sisältö, vastaamaan ja ylittämään asiakkaiden toiveita, sekä tuomaan rehellistä ja autenttista sisältöä yrityksestä. 
Lähde:
http://kurio.fi/v2/wp-content/uploads/2017/12/kurio-somemarkkinoinnin-trendit-2018-raportti.pdf
3 notes · View notes
ellenannilaiho · 5 years
Text
Digitaalinen palvelukokemus
Tumblr media
Tutkin DNA:n teettämää tutkimusta suomalaisten digitaalisesta asioinnista ja palvelukokemuksesta. Tutkimusta varten kerätty tieto on kerätty yhteensä 1036 15-74 vuotiaita suomalaiselta. Kyselystä kävi ilmi, että suurinosa (80%) kyselyyn vastanneista on hoitanut pankki asioitaan pankin itsepalvelussa tai mobiilisovelluksessa viimeisen kolmen kuukauden aikana. 38 % väestöstä on varannut ajan lääkärille/hammaslääkärille/laboratorioon viimeisen kolmen kuukauden aikana ja 31 % väestöstä on myynyt ja/tai tehnyt ostoksia nettihuutokaupoissa/nettikirpputoreilla. Minut yllätti tässä se, kuinka pieni prosentuaalinen määrä vastanneista oli myynyt ja/tai tehnyt ostoksia nettuhuutokaupoissa tai nettikirpputoreilla. Käytän itse paljon nettikirpputoreja, myyn ja ostan paljon vaatteita mm. Zadaa nettikirpputori sovelluksen kautta ja esimerkiksi Facebookin matkerplace:ssä. Minusta se vaikuttaa olevan niin yleistä nykyään että tuo 38% kuulostaa melko vähältä. Se, että suurinosa vastanneista oli hoitanut pankkiasioitaan mobiilisovelluksessa viimeisen kolmen kuukauden aikana ei yllättänyt minua, sillä itse hoidan kaikki pankkiasiat mobiilisovelluksen kautta ja pidän sitä jo enemmän arkipäivänä kun pankkiin menemistä pankkiasioiden hoitamista varten.
Digitaalisen asioinnin asiakaskokemuksesta parhaimmat ovat tulleet nettihuutokaupoista/nettikirpputoreista, Facebookin kirpputoreilta sekä kodin elektroniikan verkkokaupoista / mobiilisovelluksista. Neljä viidestä (79 %) nettihuutokaupoissa ostoksia tehneistä kertoo asiakaskokemuksen olleen hyvä, ja lähes puolet (46 %) kertoo palvelun digitaalisen luonteen vaikuttaneen hyvään asiakaskokemukseen. Facebook-kirpputoreilla kolme neljästä (75 %) kertoo olevansa tyytyväinen asiakaskokemukseen. Myös verkkokaupasta vaatteita/jalkineita ostaneet (tyytyväisiä 71 %) ja kodin elektroniikkaa ostaneet (tyytyväisiä 73 %) luonnehtivat asiakaskokemusta hyväksi. Näissä naiset ovat miehiä tyytyväisempiä. 
Tumblr media
Verratessa perinteistä asiointia digitaaliseen asiointiin korostui se, että asiakkaat haluavat asioida monipuolisesti eri kanavissa eli tarpeen tullen myös fyysisissä kanavissa ja välillä taas verkossa. Olen itse tässä samaa mieltä, minusta digitaalinen palvelu ei missään nimessä korvaa fyysistä palvelua, sillä ensinnäkään tuotetta jonka tarvitsee ei välttämättä saa heti vaan joutuu odottamaan päivistä viikkoon ja koen, että palvelu on henkilökohtaisempaa fyysisesti kun digitaalisesti.
Kyselystä kävi ilmi, että digitaalisesti / mobiilisti halutaan tulevaisuudessa hoitaa erityisesti terveydenhuoltoon/lääkäriin liittyviä asioita kun kyseessä on ajanvaraus, pienimuotoinen keskustelu lääkärin kanssa, reseptin uusinta, laboratoriotulokset tms. Myös ajanvaraukset muualle sekä pankki- ja vakuutusasioiden hoitoon toivotaan digitaalisia palveluita. Suuri osa vastaajista on sitä mieltä, että nykyiset digitaaliset palvelut riittävät jo tai että lähinnä nykyisiä saatavilla olevia digitaalisia palveluita tulisi kehittää paremmiksi ja toimivimmiksi. Olen itse ehdottomasti digitalisoitumisen kannalla monissa arkisissa asioiden hoitoon liittyvissä asioissa esimerkiksi juuri vakuutus-, pankki- ja ajanvaraus asiat täytyisi ehdottomasti olla mahdollisuus hoitaa myös digitaalisesti. Myöskin esimerkiksi matkakortin lataus täytyisi saada hoitaa digitaalisesti esimerkiksi HSL:n sovelluksen kautta, joka ei vielä ole mahdollista. 
Lähteet:
DNA, 2016. Suomalaisten digitaalinen asiointi ja digitaalinen palvelukokemus
3 notes · View notes
ellenannilaiho · 5 years
Text
Hakukoneoptimointi (SEO)
Tutustuin Googlen laatimaan hakukoneoppaaseen ja kirjoitan sen pohjalta tiivistetyn 10 kohdan oppaan, jonka avulla yritys pääsee hyvään alkuun verkkosivustojensa näkyvyyden optimoinnissa.
Hakukoneoptimointi eli SEO tarkoittaa pienten yksityiskohtien hiomista joissain verkkosivustosi osissa. Pieniltä vaikuttavilla muutoksilla voidaan saada huomattavia muutoksia verkkosivustosi käyttäjäkokemuksessa ja maksuttomissa hakutuloksissa sijoittumisessa.
Ennen hakukoneoptimointia tulisi sinun myös pohtia tarjoatko käyttäjille korkealaatuista sisältöä, onko sisältöäsi helppoa ja nopeaa käyttää kaikilla laitteilla ja onko verkkosivustosi turvallinen.
Tumblr media
1. Varmista, että google voi löytää sivustosi
Ensin tarkista löytyykö sivustosi googlesta. Tee site- haku googleen kirjoittamalla hakukenttään site: ja sivustosi, esimerkiksi site:facebook.com, jos sivustoasi ei löydy googlesta se voi johtua monista asioista esimerkiksi jos sivustoasi ei ole yhdistetty moniin muihin verkkosivustoihin, olet avannut juuri sivustosi eikä google ole kerennyt indeksoida sitä (eli suorittaa uusien tai päivitettyjen sivujen etsimisprosessia), sivustosi rakenteen vuoksi google ei pysty indeksoimaan sitä tehokkaasti tai indeksoinnissa on tapahtunut virhe. 
Lähetä sivustokarttasi. Sivustokartta on sivustollasi oleva tiedosto, joka kertoo hakukoneille sivustosi uusista tai muuttuneista sivuista.
2. Auta Googlea ymmärtämään sivusi sisältöä
Salli sivustosi Googlebotin käyttää sivustosi Javascript, CSS- ja kuvatiedostoja, jotta Google näkee sivustosi samanlaisena kuin muut käyttäjät. Käytä tähän URL-toimintatyökalua, sen avulla näet tarkalleen millaisena google näkee sivustosi. Luo yksilöllisiä ja kuvaavia sivujen otsikoita ja jos kyseessä on verkkokauppa, kuvaile tuotteita mahdollisimman tarkasti ja  omaperäisesti. Anna myös tarkka yhteenveto sivusi sisällöstä. Käytä description-sisälllönkuvauskenttää, se antaa Googlelle ja muille hakukoneille yhteenvedon sivustosi aiheesta. Lisää strukturoidun datan merkintöjä sivustollesi, joka auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustoasi paremmin. 
3. Organisoi sivustohierarkia
Hakukoneet tarvitsevat yksilöllisen URL-osoitteen jokaiselle sisällön eri osalle. Sisällön eri osilla esimerkiksi kaupan eri tuotteiden sivuilla on oltava omat URL-osoitteet, jotta ne voidaan näyttää haussa oikein. Google suosittelee, että kaikki verkkosivustot käyttävät https://-muotoa aina kun se on mahdollista.
4. Navigointi
Sivuston navigointirakenne edistää käyttäjiä löytämään etsimänsä sisällön nopeasti. Se auttaa myös hakukoneita ymmärtämään mikä sisältö on verkkovastaavan mielestä oleellista. Vaikka Googlen hakutulokset näytetään sivutasolla, Google haluaa myös ymmärtää mikä sivun rooli on koko sivuston kontekstissa. Navigointi tulisi aloittaa etusivulta tai “juurisivulta” eli paikasta josta käyttäjät aloittavat sivun selaamisen. Kannattaa käyttää navigointipolkuluetteloita. Navigointipolku on sivuston ala- tai yläreunassa sijaitseva sisäisten linkkien rivi jonka avulla on helppoa siirtyä sivuston muihin osiin yhdellä klikkauksella. 
5. URL- osoitteet
Mitä yksinkertaisempi URL-osoite sen kuvaavampi se on käyttäjälle.  Kuvaavien luokkien ja tiedostonimien luominen sivustosi dokumenteille pitää sivuston paremmin organisoituna ja luo helpompia ja kätevämpiä URL-osoitteita niille, jotka haluavat linkittää sisältöösi. Hyvin pitkät ja kryptiset URL-osoitteet, jotka sisältävät vain muutaman tunnistettavan sanan, voivat hämmentää kävijöitä.
6. Sisällön optimointi
Tee sivustostasi hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Tämä on ehkä tärkein sääntö sivuston hakukoneoptimoinnissa. Mitä mielenkiintoisempi ja informatiivisempi sivustosi on sitä enemmän se leviää puskaradion kautta ja sitä enemmän ihmiset linkittävät toisilleen sosiaalisen median kanavissa sivustoa. Tunnista käyttäjien tarpeet ja pyri täyttämään ne. Mieti, millä hakusanoilla ihmiset hakevat tietoa. Ihmiset jotka tietävät aiheesta enemmän hakevat eri hakusanoilla kun aiheesta tietämättömät. Mieti sivustollesi jokin hyödyllinen palvelu, jota ei saa muualta joka tuo käyttäjiä sivustollesi. Käytä linkkejä viisaasti. Linkkiteksti on linkitetyn sivuston sisällä näkyvä teksti. Tämä teksti kertoo käyttäjille ja Googlelle sivusta, johon olet linkittämässä. Linkit voivat olla sisäisiä eli johdattaa oman sivustosi toiselle sivulle tai ulkoisia, jotka johdattavat toiselle verkkosivulle. Mitä parempi ankkuriteksti on sitä helpommin se ohjaa käyttäjiä ja kertoo Googlelle linkittämäsi sivuston sisällöstä. Kannattaa myös harkita tarkoin linkityksen kohteet, sillä toisen sivuston maine voi vaikuttaa omaan sivustoosi.
7. Kuvien optimointi
Anna tiedostoille kuvaavat nimet ja kuville alt-määrite-kuvaukset. Alt-määritteen avulla voit antaa kuvalle vaihtoehtoisen tekstin, jos sitä ei jostain syystä voi näyttää. Jos käyttäjä katsoo sivustoasi apuvälineillä, esim. näytönlukijalla, alt-määritteen sisältö kertoo tietoja kuvasta. Käytä lyhyitä mutta kuvaavia tiedostonimiä ja vaihtoehtoisia tekstejä. Kuvien sivustokartalla voit kertoa Googlebotille lisätietoja sivustosi kuvista. Näin kuvasi löydetään todennäköisemmin kuvahausta. Käytä yleisesti tuettuja tiedostotyyppejä. Useimmat selaimet tukevat JPEG-, GIF-, PNG-, BMP- ja WebP-kuvamuotoja. Tiedostonimen päätteen kannattaa myös olla sama kuin tiedostotyyppi.
8. Paranna sivustosi mobiiliystävällisyyttä
Nykyään kaikki toimii mobiililaitteilla. Useimmat ihmiset käyttävät Google-hakua mobiililaitteella. Sivuston tietokoneversion katselu ja käyttö mobiililaitteella voi kuitenkin olla vaikeaa. Siksi mobiiliystävällinen sivusto on olennaisen tärkeä osa verkkonäkyvyyttä. Kun olet luonut mobiililaitteille sopivan sivuston, voit tarkistaa Googlen mobiiliystävällisyystestillä, täyttääkö sivusto Google Haun tulosten Mobiiliystävällinen-merkinnän ehdot. Sivustosta voi tehdä mobiiliystävällisen monilla tavoilla. Google tukee seuraavia tapoja: Responsiivinen verkkosuunnittelu, Dynaaminen näyttötavan valinta, Erilliset URL-osoitteet
9. Mainostaminen
Useimmiten sivustollesi johtavia linkkejä lisätään vähitellen, kun käyttäjät löytävät sisältösi hakemalla tai muilla tavoin ja linkittävät siihen. Google ymmärtää kuitenkin, että haluat levittää sanaa huolella luomastasi sisällöstä. Kun mainostat uutta sisältöäsi tehokkaasti, samasta aiheesta kiinnostuneet käyttäjät löytävät sen nopeammin. Yrityksesi tai sivustosi mainostaminen verkon ulkopuolella voi myös olla hyvä idea. Varmista esimerkiksi, että yrityksen sivuston URL-osoite on käyntikorteissa, kirjepohjissa, julisteissa ja muissa vastaavissa. Voit myös lähettää säännöllisesti asiakkaille postissa uutiskirjeitä, joissa kerrot uudesta sisällöstä.
10. Sivuston hakutulossijoitusten ja käyttäjätoiminnan analysointi
Google ja muut tärkeät hakukoneet tarjoavat verkkovastaaville maksuttomia työkaluja, joilla he voivat analysoida sijoittumistaan hakukoneen tuloksissa. Googlessa tämä työkalu on Search Console. Tässä palvelussa verkkovastaavat voivat mm. nähdä minkä sivustojen osien indeksoinnissa Googlebotilla oli vaikeuksia, suorittaa testejä ja lähettää sivustokarttoja, analysoida ja luoda robots-txt-tiedostoja, poistaa Googlebotin aiemmin indeksoimia URL-osoitteita, nähdä millä hauilla sivusto löydettiin useimmin ja nähdä sivut niin kuin Googlebot näkee ne. Kun olet kehittänyt sivustosi indeksointia Google Search Consolen tai muiden palvelujen avulla, sinua kiinnostaa varmasti sivustollesi saapuva liikenne. Google Analyticsilla ja muilla verkkoanalytiikkaohjelmilla voit saada arvokasta lisätietoa tästä.
Lähteet:
https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=fi
3 notes · View notes
ellenannilaiho · 5 years
Text
Chatbotilta asiakaspalvelua
Verkkokaupat yleistyvät ja potentiaalisten asiakkaiden ostopolku kulkee yhä useammin verkkosivujen/verkkokaupan kautta ennen ostopäätöstä. Enää ei riitä, että verkkokauppaan saa yhteyden puhelimitse tai sähköpostitse vaan asiakkaat vaativat reaaliaikaista palvelua verkossa. Jos chat-palvelua ei löydy verkkosivuilta, verkkokauppa saattaa jopa menettää asiakkaan. 
Tuosta tuli mieleeni eräs tapaus, jossa olisin kaivannut chat-palvelua verkkokauppaan. Olin harkinnut erään treenivalmennuksen ostoa pariin kertaan ja olin luonut jo tunnukset sivustolle, en kuitenkaan ollut vielä ostanut valmennusta. Myöhemmin he myivät valmennuksia tarjoushinnalla ja olin menossa ostamaan valmennusta. Kun yritin ostaa sitä verkkokauppa herjasi että tiedoillasi on jo rekisteröidytty ja jos olet unohtanut salasanasi voit tilata sen tästä uuden. Tilasin uuden salasanan ja sähköpostiin tuli linkki, jota painamalla piti päästä luomaan uusi salasana. Linkki ohjasi kuitenkin johonkin keskeneräiselle koodaus sivulle, josta ei päässytkään luomaan uutta salasanaa. Sivustolla ei ollut myöskään palaute linkkiä, josta olisin voinut helposti ilmoittaa asiasta. Osto kaatui tähän. Jos sivustolla olisi ollut chat palvelu olisin saanut heti avun ongelmaan ja olisin päässyt tekemään ostoksen heti. 
Olen käyttänyt eri verkkosivujen chat-palveluja muutamia kertoja, kun olen tarvinnut avustusta. Pankki asiat hoidan mielummin verkossa kun paikan päällä, joten mielestäni on hyvää palvelua että pankit tarjoavat palvelua chat-palvelun kautta. Viimeksi pankki asioita hoitaessani olin heihin yhteydessä chat-palvelun kautta. Heillä oli käytössä chat-robotti, joka kysyi ensin mitä asiani koskee, kirjoitin asiani koskevan tunnusluku-sovellusta, jonka jälkeen chat robotti pyysi tarkentavaa tietoa ja loppujen lopuksi pääsin jonottamaan chattiin. Chatissä oli jonoa 20 minuutin verran, jonka jälkeen pääsin juttelemaan asiakaspalvelijan kanssa. Sain asian hoidettua, mutta siinä kesti puolisen tuntia eli ei mikään nopeasti hoituva juttu. Toki jos olisin lähtenyt pankkiin jonottamaan ja hoitamaan asiaa olisi kokonaisuudessaan aikaa kulunut enemmän. Mielestäni hyvät puolet ainakin Nordean chat-robotti palvelussa on se, että sieltä saattaa saada avun ennen asiakaspalvelijan kanssa käytyä keskustelua ja vielä vuorokauden ympäri. Kun chat-robotille antaa tietoja jota asiasi koskee, se tarjoaa erilaisia neuvoja ja vaihtoehtoja yleisimpiin kysymyksiin. 
Kokeilin tätä blogikirjoitusta varten Volkswagenin chattiä, josta näyttökuva alla liitteenä. Avasin keskustelun kirjoittamalla “Moi!” ja vastaus tuli todella nopeasti. Heillä ei ollut chat robottia vaan päivystävä asiakaspalvelija, joka päivystää arkisin 9-22. Vastaukseksi pyysivät jättämään yhteystietoni ja selvittävänsä asian sekä palaavansa asiaan tämän selkiydyttyä. Hyvät puolet chatin reaaliaikaisessa asiakaspalvelijassa on se, että asiakas tuntee oikeasti saavansa palvelua ja avun heti tarpeisiinsa vaikka näin ei välttämättä olisikaan, kuten tässä minunkaan tapauksessa vaan he lupasivat palata asiaan. Huono puoli tässä on se, että palvelua saa vain arkisin virka-aikoina eikä kysymyksiin vastata viikonloppuisin.
Tumblr media
Mielestäni olisi hyvä jos verkkokaupassa olisi käytössä molemmat chatit eli ensimmäisenä käytössä olisi robotti, johon olisi ladattu jo yleisimmin kysytyt kysytykset valmiiksi, johon se osaisi vastata. Näin säästettäisiin resursseja eikä asiakaspalvelijan tarvitsisi vastata kysymyksiin turhaan joihin robottikin osaisi vastata. Lopulta jos robotti ei osaisi vastata kysymykseen se ohjaisi päivystävän asiakaspalvelijan luokse.
7 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Verkkokaupat yleistyvät kokoajan digitalisaation myötä ja on yhä tärkeämpää tarjota asiakkailleen helppoa, vaivatonta ja miellyttävää asioimista verkkokaupassa. Tärkeitä verkkokaupan ominaisuuksia ovat mielestäni chat-palvelu jossa pääsee heti keskustelemaan päivystävän asiakaspalvelijan kanssa tarvittaessa ja kattavat tuotekuvaukset myytävien tuotteiden kohdalla. Asiakas tekee ostopäätöksen sen perusteella mitä tietoja sivuilta löytyy tuotteesta, mitä tarkemmin tuotetta on kuvailtu sitä epätodennäköisemmin tuotetta tarvitsee myöskään palauttaa. Tuotekuvaukset vaikuttavat myös hakukonenäkyvyyteen. Omaperäiset ja itse kirjoitetut tuotekuvaukset ovat parempia näkyvyyden kannalta. Tuotearvioiden pyytäminen ostoksen jälkeen on myös käyttäjäystävällistä. Kun tuotteista kertyy tuotearvioita, se auttaa toisia ostajia saamaan tärkeää tietoa tuotteesta. Erittäin tärkeä piirre verkkokaupassa ovat laadukkaat kuvat tuotteista, jotka on mielellään otettu eri kuvakulmista. Tai joissain tapauksissa vielä parempi jos on video tuotteesta. 
Itse ostin matkarattaat Ipanainen verkkokaupasta ja ostopäätökseeni vaikutti se että heillä oli hyvät ja todella tarkat tuotekuvaukset, laadukkaat kuvat tuotteesta ja video, josta näkee miten rattaat kasataan ja kuinka ne kulkee (liitteenä kuva).
Tumblr media
(Kuvan lähde: Ipanainen.fi)
Asiakaslähtöisestä verkkokaupasta mieleeni tuli heti Woltin mobiilisovellus, joka on alusta ruoantilauspalvelulle. Sovellus on visuaalisesti miellyttävän näköinen, helppokäyttöinen ja käyttäjää ohjaava. Sovelluksessa saa helposti yhteyden asiakaspalveluun ja he vastaavat viesteihin todella nopeasti, he myös keräävät palautetta jokaisesta ostokerrasta ja ylittävät palvelullaan asiakkaan odotukset. Kun olet ostanut ruokasi, pystyt reaaliajassa seuraamaan ruokalähetin kulkua luoksesi kartalta. 
Tumblr media
(Kuvan lähde: Wolt.com)
Toinen käyttämäni miellyttävä verkkokauppa on nelly.com. Heillä on todella hyvät kuvat, joiden ottamiseen on selkeästi panostettu ja kuvat ovat myyviä. Sivustolla on myös kattavat tuotekuvaukset tuotteista ja omasta kokemuksesta nopea toimitus, sekä helppo ja ilmainen toimitus. Selaillessa tuotteita, sivu ehdottaa samankaltaisia tuotteita ja tuotteita jota muut ovat ostaneet. 
Lähteet: 
http://www.myyverkossa.fi/2017/06/menestyvan-verkkokaupan-viisi.html
https://nelly.com/fi/vaatteita-naisille/
https://www.ipanainen.fi/fi
https://wolt.com/
5 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Lean Canvas
Uuden kehittäjä – kurssillamme Haaga –Heliassa saimme asiakascaseksi Validian ja innovoida heille jokin digitaalinen palveluratkaisu. Päädyimme mobiilisovellukseen, joka yhdistäisi Validian työntekijät ja asiakkaat. Mobiilisovellukseen saa integroitua paljon ratkaisuja. Esimerkiksi tiedotuksia asiakaspalvelusta, omien tietojen päivitystä, harrastekerhoista ilmoittaminen, työpaikka- ja asuntoilmoitukset.
Seuraavaksi avaamme hieman Lean Canvasiin kiteyttämiämme kohtia:
Ongelma
Lähtökohtaiseksi ongelmaksi totesimme viestinnän vaikeuden asiakkaiden ja palveluntarjoajan välillä. Tällä tarkoitamme puutetta suorasta, reaaliaikaisesta sekä helposta viestintäkanavasta osapuolien välillä.  
Ratkaisu
Ehdottamamme ratkaisu tähän ongelmaan on mobiilisovellus, jonka avulla yhdistetään Validia ja asiakkaat. Tämän lisäksi sovelluksen avulla voidaan mm. varata henkilökohtaisia avustajia. Alustana mobiilisovellus tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia jatkokehitystä varten.  
Avainmittarit
Paras avainmittarimme on sovelluksen latausmäärät, ja sitä kautta kävijämäärät. Mitä enemmän latauksia ja käyttäjiä, sitä enemmän tuloja ja näkyvyyttä sovellus saa.
Kustannusrakenne
Mobiilisovelluksen kustannusrakenne koostuu sovelluskehitys- ja palveluoperointikustannuksista. Jotta mobiilisovellus olisi kaikkien käytössä, Validian tulisi hankkia älypuhelimet asukkailleen. Älypuhelimen hankinta- ja käyttökustannukset voi sisällyttää vuokraan.  
Uniikki arvoehdotus
- Asiakkaan tarpeiden välitön huomiointi
- Asiakkaan arkeen helpotus  
- Asiakkaalla mahdollisuus olla yhteydessä henkilökuntaan nykyaikaisin keinoin
Epäreilu kilpailuetu
Vankka kokemus alalta ja laaja asiakaskunta. Validialla on hyvä maine ja se tekee paljon yhteistyötä, jolloin heidän kokemuksensakin karttuu.
Kanavat
Sovelluksen markkinoinnissa käyttäisimme sosiaalisen median kanavia, kuten Instagramia, jota henkilökunta voisi itse päivittää eikä siitä tulisi mitään kuluja.  
Asiakassegmentit
Määrittelimme asiakassegmentit tai kohderyhmät siten, että ne vastaisivat Validian tarpeita. Päädyimme seuraaviin asiakasryhmiin:  
Kehitysvammaiset, jotka hoitavat päivittäiset asiansa itse ja käyvät mahdollisesti töissä
Fyysisesti vammaiset
Kehitysvammaiset
Kuntoutuspotilaat
Päädyimme siihen, että Validian palveluita aktiivisesti käyttävä henkilö, jolla on omasta takaa olemassa älypuhelin olisi potentiaalinen kohderyhmä siihen, että he ottaisivat ensimmäisen sovelluksen käyttöönsä. He ovat potentiaalisia ihan jo siitäkin syystä, että heille älypuhelimen käyttö on mutkatonta ja helppoa eikä aluksi tarvitse opetella käyttämään pelkkää älypuhelinta vaan päästään suorilta käyttämään sovellusta.
Tulovirrat
Tulovirtoja saadaan siitä, kun ulkoiset palveluntuottajat (fysioterapeutit, avustajat, laite- ja apuvälineiden toimittajat) otetaan mukaan markkinointiin Validian Instagram- tilin kautta. Omien palveluiden ja tuotteiden mainostamisesta sovelluksen kautta otetaan pieni palkkio.  
Tulovirrat koostuvat myös siitä, että asiakkaiden ja henkilökunnan välinen kommunikointi nopeutuu. Sovellukseen rakennetaan malli, josta näkee, kuka henkilökunnasta on “kuitannut” asiakkaan pyynnön, jolloin ei tule päällekkäisiä yhteydenottoja. Sovelluksen avulla Validia osoittaa arvostavansa nykyaikaisia välineitä asiakasyhteistyössä, ja toisaalta asiakkaat ovat tyytyväisempiä. Tämä taas tuottaa mahdollisia uusia asiakkaita tai nykyiset asiakkaat ostavat enemmän tarjolla olevia palveluita.
5 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Jakamistalous kasvava talouden ala
Jakamistalous on uusi kasvava ja mielenkiintoinen talouden ala. Jakamistaloudella tarkoitetaan sitä, että henkilö jakaa jotain omistamaansa muille korvausta vastaan. Suurimpia ja tunnetuimpia jakamistalouden yrityksiä ovat Uber ja AirBnb, jossa on luotu alusta liiketoiminnalle. Jakamistalouden ideana on se, että jokin arvokas hyödyke esimerkiksi asunto tai auto voidaan "omistaa” yhteisesti, jotta siitä aiheutuvat kustannukset voidaan minimoida. 
Tumblr media
Jakamistalous yleistyy koko ajan, kun kuluttajien suhde omistamiseen muuttuu. Yhä useammin ihmiset eivät halua omistaa tavaroita, joita he eivät käytä kokoajan vaan he haluavat mielummin vuokrata tai lainata hyödykkeen. 
Kaupungistuminen on yksi edellytys jakamistaloudelle, sillä jakamistalouden palvelut vaativat kriittisen massan verran käyttäjiä toimiakseen.  
Ekologisesti ajatteleva, tietoinen kuluttaja ja ylimääräisiä resursseja mukanaan kantava kansalainen ovat jakamistalouden potentiaalisia käyttäjiä. Jakamistalous onkin yhteydessä moniin tämän päivän trendi ilmiöihin. 
Käytännön tasolla jakaminen on omistamista taloudellisempaa, ympäristöystävällisempää ja sosiaalisempaa
Tumblr media
Jakamistalous mahdollistaa uusia liiketoimintamalleja. Siinä missä AirBnB ja Uber tarjoavat asuntoja ja autokyytejä ihmisten käyttöön, mitä tahansa hyödykkeitä voidaan vuokrata kuluttajille. Monet maailman kaupungit ovat ottaneet käyttöön kaupunkipyörät, jonka ideana on vuokrata kaupunkilaisille pyörän käyttöön ympäri kaupunkia.
Digitalisaatio on jakamistalouden suurin mahdollistaja. Älypuhelimet ja teknologia ovat tuoneet palvelut kaikkien ulottuville ja mahdollistavat jakamisen myös tuntemattomien henkilöiden välillä. 
Monet yritykset ovatkin alkaneet tarjota vuokralle hyödykettä kuukausihinnalla, esimerkkinä puhelimet ja vaatteet. Netflix ja Spotify voisi luokitella myös tällaisiksi jakamistalouden yrityksiksi verrattaen entisaikaan, kun levyt ja elokuvat täytyi omistaa, jotta niitä pystyi katsomaan tai kuuntelemaan. 
Lähteet:
Harmaala, Toivola. Jakamistalous. Alma Talent. Helsinki. 2017
6 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Yrityksen digitaaliset kanavat
Koska maailma muuttuu digitaaliseksi, niin muuttuu myös asiakkaiden ostokäyttäytyminen. Digitaalisten kanavien tärkeys yrityksen mainonnassa on korostunut. Ihmiset käyttävät yhä enemmän erilaisia digitaalisia tietolähteitä osana ostopäätöksen tekoa ja myyjää ei enää tarvita ensisijaisena tietolähteenä.
Tumblr media
Ostettuja kanavia ovat yksinkertaisesti ne tiedotusvälineet joista maksat eli mm. TV, bannerimainokset, blogiyhteistyöt, radio ja painotus. Myös erilaisissa ansaituissa kanavissa voit maksaa mainonnasta, jolloin se on ostettu kanava.
Omaa mediaa ovat yrityksen omat viestintäkanavat, joiden näkyvyydestä mainostajan ei tarvitse maksaa. Oma media koostuu sisällöstä jota julkaiset omalla kanavallasi esim. verkkosivustollasi, blogissasi sekä sisällöstä jota julkaiset omalla sosiaalisen median esim. facebook, instagram, youtube kanavallasi. Sosiaalisen median kanava ei ole omaa mediaa vaan lainattua mediaa, koska siellä pätee sen alustan pelisäännöt, jossa sisältöä on tuotettu. Kun taas ansaitut kanavat koostuvat kaikesta sisällöstä ja keskustelusta, jota joku muu on luonut yrityksesi tai tuotteesi ympärille ja joka on julkaistu jossain muualla, kuin omistamillasi kanavilla.
Ansaittu medianäkyvyys on ikään kuin kuluttajan lahja yritykselle tai mainostajalle hyvästä työstä. Ansaittu media voi olla lehdistön kirjoitus tai word of mouth-viestintää, jota voi olla esimerkiksi arvostelut yrityksen palveluista ja tuotteista keskustelupalstoilla, sekä sosiaalisen median linkit, jaot ja päivitykset. Ansaittu media on arvokasta mainosta yritykselle, sillä se on usein asiakkaan näkökulmasta luotettavinta ja uskottavinta mainosta. 
Tumblr media
Parhaimmillaan jokainen oma, ostettu ja ansaittu media tukee toistaan nostaen toistensa tehokkuutta ja jos tukeutuu liikaa yhteen markkinointiväylään, kuten facebookkiin jättämällä muut vähemmälle ei välttämättä saa median potentiaalia hyödynnettyä täysin.
Lähteet:
https://www.brandwatch.com/blog/define-measure-paid-owned-earned-media/
https://www.mainostajat.fi/yleinen/mainostajat-panostavat-omaan-mediaan/
https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/digitaalinen-markkinointi-tarkea-osa-aktiivista-myyntia
https://wau.fi/artikkelit/omaa-ostettua-vai-ansaittua-medianakyvyytta
5 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Innovatiivista pohdiskelua innovoinnista ja innovaatiosta
Olen pitänyt itseäni innovatiivisena ihmisenä. Mielestäni innovatiivisuus on kykyä havainnoida ympäristöä kriittisesti ja kykyä tunnistaa tarpeita ja mahdollisuuksia. Olen yhdistänyt innovatiivisen valmiuden itsessäni yrittäjä luonteisuuteeni. Olen pienestä tytöstä saakka ollut aina perustamassa milloin mitäkin eri yritystä vaatekaupasta, ruokakauppaan erilaisilla konsepteilla ja samaten olen nähnyt eri yrityksissä kehittämistarpeita mitä erikoisimmissa asioissa.
Innovatiivisuus on tärkeä taito henkilöillä, työelämässä työntekijöillä, sekä yrityksillä liiketoiminnan kehittämisessä. Maailma muuttuu koko ajan ja kaikki toimintamme sen mukana, teknologiasta puhumattakaan. On pystyttävä olemaan avoin uudelle ja on oltava jatkuva itsensä kehittämisen valmius jos haluaa pystyä kehittämään liiketoimintaansa tai itseänsä ja olla parempi.
Innovatiivisuus esimerkiksi työyhteisössä voi olla valmius, joka tarkoittaa esimerkiksi, että työntekijät on ohjeistettu ottamaan uudet ideat ja uudistukset avoimin mielin vastaan ja esimerkiksi, että työnantaja on antanut työntekijälle vapauden toteuttaa luovuuttaan työtehtävissä.
Tumblr media
Innovointi lähtee ideasta, tarpeen tunnistamisesta. Innovointi ei kuitenkaan välttämättä ole pelkästään uuden keksimistä, vaan se voi olla jo keksityn ja käytetyn tuotteen tai palvelun sekä omien kokemusten yhdistämistä uudella tavalla uudelle alueelle. Useissa tapauksissa innovaatiot syntyvätkin omien kokemusten kautta.
Esimerkkinä itselleni tuli mieleen oman kokemuksen perusteella käyttämäni tuote MSM eli metyylisulfonyylimetaani, jota yleisesti urheilijat käyttävät lisäravinteena lisäämään orgaanista rikkiä ruokavalioon. Lähes kaikki tämän aineen markkinoille tuojat ovat aiemmin myyneet tätä lisäravinnetta sellaisenaan. Puhdistamo toi markkinoille MSM+C lisäravinteen, joka sisältää MSM:n lisäksi C-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee lisäksi rikin imeytymiseen, sekä molybdeeniä, joka on ihmiselle tärkeä hivenaine, mutta jota pelkän MSM:n pitkä jatkuva käyttö kuluttaa elimistöstä. He ovat tunnistaneet tarpeen MSM:n käytössä ja ovat kehittäneet siitä innovaation. Heillä on mielestäni muutenkin innovatiivisia tuotteita superfoodien ja lisäravinteiden maailmassa.
Innovointi on uuden luomista, keksimistä, kehittämistä ja ideointia. Innovointi ei ole pelkästään idean saamista ja sen kehittämistä innovaatioksi vaan se voi olla myös johdonmukaista jatkuvaa tuotteiden, palveluiden tai toimintatapojen kehittämistä ja parantelua. Innovointi ei yksinään riitä innovaatiolle, mutta se voi olla alku uudelle idealle, uuden kehittämiselle ja työstämällä tätä ideaa voi syntyä uusi innovaatio. Innovointi on ennenkaikkea prosessi, jossa ideasta ja tarpeen tunnistamisesta aletaan kehittämään innovaatiota.
Tumblr media
Innovaatio on kaiken tämän tuotos, se on parannus ja uudistus. 
Innovaatiosta tulee sanana itselleni ensin mieleen matkapuhelin mainoksesta, uuden puhelinmallin esittely “tässä uusi innovaatiomme” mutta innovaatio voi olla myös paljon muuta kuin tuotteen uudistettu parempi versio. Se voi olla idea, uusi toimintatapa tai muutos yrityksen tapaan tehdä ja toimia.
Tekes määrittelee innovaation mielestäni hyvin “Innovaatio tarkoittaa kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa tai osaamista.”
Lähteet:
https://blog.kauppalehti.fi/viivan-alla/uuden-ajan-menestys-optimoinnista-innovointiin-tuloksesta-tarkoitukseen
http://johtamisenperusteista.blogspot.com/2015/11/innovaatioiden-johtaminen.html
5 notes · View notes
ellenannilaiho · 6 years
Text
Digitalisaatio ja digitaalinen liiketoiminta
Elämme digitalisaation aikakautta, kun lähes kaikki toimintamme jollain tapaa digitalisoituu. Se miten kommunikoimme keskenämme, liikumme paikasta toiseen, tilaamme ruokaa tai ruokaostokset valmiiksi kotiin, hoidamme pankki asioita tai maksamme ostokset kaupassa. Kaikki tämä ja moni muu asia onnistuu nykyään digitaalisesti jonkin sovelluksen avulla älypuhelimillamme.
Vanhemmalle sukupolvelle kaiken digisoituminen vaikuttaa olevan haastavaa, teknologia kehittyy jatkuvasti ja juuri kun on opittu jokin uusi toimintatapa niin jo uusi kolkuttelee ovella. Milleniaali-sukupolvi ja uudet tulevat sukupolvet taas ovat syntyneet tähän digimurrokseen ja heille kaikki on luonnollisempaa ja he tottuvat uuteen teknologia kehitykseen nopeasti, sillä se on heille luonnollista jatkumoa. Uskon, että muutos tulee siis vaan kiihtymään kun nuoret sukupolvet ovat työikäisiä ja alkavat kehittämään uusia innovaatioita teknologia saralla.
Digitalisaatio mahdollistaa digitaalisen liiketoiminnan ja luo paljon uusia markkinoita, mahdollisuuksia uusille yrityksille, mutta myös uhkaa jo olemassa olevia yrityksiä.
Digitalisaatio on yleistänyt verkkokauppojen toimintaa ja se on mahdollistanut mm. uuden talouden alan alustatalouden, joka tarjoaa alustan liiketoiminnalle. Tällaisia alustatalouden yrityksiä ovat mm. luultavasti maailman tunntetuin “hotelliketju” AirBnB, joka ei omista yhtään hotellia, mutta jossa tarjotaan alusta asuntojensa vuokraajille ja niitä vuokraaville. Samaten Uber, tunnetuimpana taxi ketjuna, joka ei myöskään omista yhtäkään autoa, mutta joka tarjoaa alustan jonka avulla kuljettajat ja kuljetusta tarvitsevat asiakkaat kohtaavat.
On tärkeää tämän digimurroksen aikana ja teknologian jatkuvan kehityksen aikana, että yritykset pysyvät aallon harjalla, kouluttautumalla, kouluttamalla henkilöstöään, uudistamalla ja suuntaamalla aktiivisesti liiketoimintaa sinne missä asiakkaat ovat eli digimaailmaan. Digitalisaation ansiosta myös markkinointi on muuttunut täysin. Yritykset voivat kohdistaa markkinointiaan yhtä tarkemmin potentiaalisiin asiakkaisiinsa internetin ja erilaisten sovellusten ansiosta, jotka keräävät tietoja käyttäjijstään. 
Digitalisaatio uhkaa varsinkin pitkän uran yrityksiä, joilla on ehkä jo hieman pinttyneet toimintatavat ja jotka eivät pysty sopeutumaan muutokseen. Uhkana pitäisin myös teknologian liian nopeaa kasvua ja muutosta. Yritykset, jotka eivät sopeudu muutokseen jäävät uudistuvien ja uusien innovatiivisien yritysten jalkoihin eivätkä selviä tästä murroksesta.
5 notes · View notes