Tumgik
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Slim Logo van Nina
Het werken aan een visuele identiteit vinden wij belangrijk. De ontwikkeling ervan zetten wij dan ook vroeg in. Wij denken dat het ons zal helpen in het effectief bereiken van onze doelgroep en helder communiceert waar wij voor willen staan. Een goede herkenbaarheid in een wereld van schaarse aandacht is cruciaal.
In ons team gaat Arnoud hiermee aan de slag en hij heeft al veel input gekregen uit de klas van de Day a Week School. 
Nina Kock verraste me vanochtend met een complete uitwerking van de schetsen die zij een week eerder had gemaakt. “Mijn papa is handig met computers”, zegt ze er wel bij. 
Wij vinden het in ieder geval al zo bijzonder, dat we dit logo gaan gebruiken tot dat Arnoud het definitieve logo heeft ontworpen. De schetsen vond Arnoud al: “best slim” en deze uitwerking zet hem goed op scherp. 
Dank je wel Nina en papa van Nina!
0 notes
warenhuisje · 8 years
Text
Les 3 op de Day a Week School
Zuinig met papier
We zijn de les gestart met de vraag of iemand iets wilde vertellen over duurzaamheid of circulaire economie. Er kwamen toen vooral verhalen naar boven over het gebruik van papier en de verwondering dat er soms nog eenzijdig in plaats van tweezijdig wordt geprint. Ook kwamen ze vaak tegen dat er alleen maar een paar zinnen op een nieuwe pagina staan. 
Richting de praktijk
Na de meer algemene lessen in de eerste twee weken zijn we vandaag de praktijk ingedoken met wat voorbeelden van circulaire ondernemers. Als opdracht mochten de kinderen nadenken over hoe we kunnen samenwerken met deze ondernemers.
Bij kledingbibliotheek Lena kun je verschillende abonnementen afsluiten waarmee je elke maand kleiding kunt lenen. Als je wilt kun je er ook kleding kopen. 
youtube
Gro Holland gebruikt koffiedik van bedrijven om oesterzwammen op te kweken, hier worden vervolgens o.a diverse lekkere snacks mee gemaakt. 
youtube
Met bundels kun je een wasmachine huren. Je hebt geen omkijken meer naar installatie en onderhoud. Van bundels krijg je ook advies over hoe je zuinig kunt wassen, zodat de maandelijkse kosten steeds lager worden. 
youtube
Stadshout Amsterdam geeft Amsterdamse bomen op duurzame wijze een tweede leven in eigen stad.
youtube
Mud Jeans denkt al bij het ontwerpen na over hoe de spijkerbroeken het beste gerecycled kunnen worden. 
youtube
Wat de kinderen hebben bedacht
“We kunnen aan Lena vragen of wij daar kinderkleding kunnen inleveren”
“Bij Wollepop kun je al spullen inbrengen”
“Misschien is er een ondernemer die iets kan doen met alle knuffels die wij hebben. De vulling kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het vullen van nieuwe knuffels en met de vacht van knuffels kan bijvoorbeeld een jas gemaakt worden, waarbij je hier en daar nog ziet dat het van knuffels is gemaakt.” 
“Als er een boom is omgevallen kunnen we dit melden aan Stadshout.”
“We kunnen alle sponzen inzamelen en als er dan ergens een overstroming is dan wordt het water door de sponzen geabsorbeerd. Dit water kunnen we dan weer naar huizen brengen die het nodig hebben.”
“Het water dat we gebruiken bij het douchen of baden kan (na filtering) weer gebruikt worden voor de centrale verwarming, de vaatwasser, de wasmachine.”
“Ik heb twee grote trucs van plastic, een ondernemer kan van het plastic weer wat anders maken.”
ASN Wereldprijs
Tot slot heb ik met de klas gedeeld dat Warenhuisje is ingediend als slim idee voor de ASN Wereldprijs en heb ik het filmpje laten zien, die we daarvoor hebben gemaakt. Als de kinderen direct konden stemmen hadden we er nu 17 hartjes bij :-)
0 notes
warenhuisje · 8 years
Video
youtube
ASN Bank Wereldprijs 2016
We hebben Warenhuisje aangemeld voor de ASN Bank Wereldprijs 2016! In totaal zijn er 330 projecten aangemeld en op 30 september wordt bekend gemaakt welke 50 projecten door gaan naar de volgende ronde. Het wordt dus een spannende week!
Onze aanmelding vind je hier: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-projecten/warenhuisje
1 note · View note
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Co-creatie: samen Warenhuisje waarmaken  
Het bouwen van Warenhuisje willen wij in co-creatie met alle belanghebbenden realiseren. Wij geloven dat de beste producten en diensten worden gebouwd wanneer belanghebbenden vanaf de start worden betrokken in het proces. 
Ook is deze aanpak een uitnodiging voor het inbrengen van relevante talent en expertise: vele handen maken licht werk. 
Warenhuisje verbindt elementen die op zichzelf staand niet nieuw zijn. Wij denken dan ook niet dat wij het wiel opnieuw moeten uitvinden: er bestaan al marktplaatsen, educatieve apps voor kinderen en circulaire bedrijven. Wij willen ons richten op de integratie, op het inrichten van samenwerkingen die waarde creëren voor alle betrokken partijen en op het bouwen van een marktplaats met de beste user interface, speciaal voor kinderen. 
Wij nodigen ouders, onderwijzers, ondernemers en overheden, die achter onze ambitie en doelstellingen staan, dan ook uit om mee te helpen Warenhuisje waar te maken en contact met ons op te nemen. 
0 notes
warenhuisje · 8 years
Text
Wat Gebeurt er met Oude Mobiele Telefoontjes?
Tijdens een van de lessen bij de Day a Week School werd de vraag gesteld wat er gebeurd met oude mobiele telefoontjes. 
De week ervoor hadden we laten zien dat een fabrikant als Fairphone ervoor zorgt dat mobieltjes langer mee kunnen gaan, makkelijk te repareren zijn en eenvoudig, per onderdeel te upgraden.
youtube
Maar wat gebeurt er met mobiele telefoontjes die niet zo zijn gebouwd? In de klas hebben we toen besproken dat veel mobieltjes hun weg vinden naar ontwikkelingslanden. Closing The Loop is een bedrijf dat er vervolgens weer voor zorgt dat al die telefoontjes wanneer ze echt ‘op’ zijn worden ingezameld en gerecycled. 
youtube
Ook hebben we besproken dat producten zelf meer initiatief nemen om de mobiele telefoontjes die zij maken weer in te zamelen. Zo introduceerde Apple begin dit jaar recycle robot Liam.
youtube
Het is mooi om te zien dat producenten meer hun verantwoordelijkheid pakken om producten in te zamelen en grondstoffen opnieuw te gebruiken en dat er nieuwe bedrijven ontstaan die diensten ontwikkelen om de waarde van grondstoffen binnen de circulaire economie te behouden.
0 notes
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Day a Week School
Dit najaar mag Rieta in de dinsdagklas van juf Noortje de Gier van de Day a Week School praten over circulaire economie, sociaal ondernemerschap en Warenhuisje. 
Day a Week School is daarmee onze eerste partner in deze co-creatie. Bij Warenhuisje staan kinderen centraal en het is daarom ontzettend waardevol dat wij op deze manier de input en feedback van kinderen mogen ontvangen. 
Brede context 
In de lessen (van in de regel 1 uur en 15 minuten) gaat het zeker niet alleen over Warenhuisje. We starten de les altijd vanuit een bredere context: een onderwerp dat op zichzelf staand leerzaam is voor de kinderen. 
In de eerste les hebben wij het gehad over het begrip circulaire economie, in de tweede les over ontwikkelen van een bedrijf met behulp van het business model canvas. Bij het bepalen van het onderwerp en de aanpak houden we de doelstelling van Day a Week School centraal: 
“Day a Week School heeft als doelstelling om cognitieve talenten te ontwikkelen, het leerplezier van de leerlingen te vergroten en hen te leren leren. Dit doen wij door deze leerlingen uit te dagen op sociaal, emotioneel en intellectueel vlak.”
Eerste reacties
Het is fantastisch om te zien dat de kinderen plezier hebben in de les, duurzaamheid belangrijk vinden en zich ook betrokken voelen bij de ontwikkeling van Warenhuisje. Zo is nagedacht over wat je allemaal moet kunnen doen in Warenhuisje: bijvoorbeeld naast producten kopen en verkopen, vriendjes uitnodigen, spelletjes spelen en punten scoren. Ook hebben we al wat ontwerpen mogen zien voor een logo en hoe het warenhuis-geld er uit zou kunnen zien. 
0 notes
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Doelstellingen
Een marktplaats speciaal voor kinderen ontwikkelen
Waarom is er nog geen marktplaats voor kinderen? Kinderen groeien snel uit hun spullen en daarom bieden veel ouders al kinderspullen aan op platformen als Marktplaats of Facebook. Wij vinden dat het (ver)kopen van kinderspullen voor kinderen, ook dóór kinderen kan gebeuren. Wij denken dat kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool daar prima toe in staat zijn. Zeker wanneer dit met Warenhuisje in een veilige omgeving gebeurd, onder supervisie van ouders en leraren.
Kinderen mee laten tellen in de circulaire economie 
Wij geloven dat door het betrekken van kinderen een nog groter deel van gebruikte kinderspullen zijn weg kan vinden in de circulaire economie. Ouders hebben het al druk genoeg en dan is opslaan in de berging, weggooien of weggeven soms misschien het makkelijkst. Met Warenhuisje krijgen ouders de kans om hun kinderen te betrekken bij de (ver)koop van kinderspullen en zijn ze daar zelf minder tijd aan kwijt. De tijd die zij er aan besteden is leuker omdat ze het samen met hun kinderen kunnen doen. 
Met Warenhuisje kunnen kinderen dus met meetbare impact een directe rol vervullen in de circulaire economie. Wat leuk is, wordt herhaald: met het integreren van spelelementen willen wij het spannend houden. De punten die zij kunnen scoren op Warenhuisje heeft een directe correlatie met de impact die zij hebben op de circulaire economie. Zo tellen zij letterlijk mee!
Kinderen wegwijs maken op het internet 
Het internet is niet meer uit ons leven weg te denken: informatie delen, contacten leggen en onderhouden, producten en diensten verkopen en afnemen. Internet en technologie zal meer en meer zijn weg vinden in ons dagelijks leven. Het is daarom nuttig dat kinderen op jonge leeftijd digitale vaardigheden op doen. Met Warenhuisje verhogen kinderen hun digitale geletterdheid.
Warenhuisje is een veilig platform waarop kinderen met elkaar in contact kunnen komen, verantwoord en duurzaam kunnen consumeren en tegelijk leren over de circulaire economie.  
Basisscholen een instrument bieden om interdisciplinair duurzaamheid te onderwijzen 
Hoe het onderwijs er uit moet zien is sterk in ontwikkeling. Naast kennisontwikkeling gaat het steeds meer om maatschappelijke vorming en persoonsvorming. Wij denken dat Warenhuisje een prima leermiddel kan zijn om kinderen interdisciplinair vaardigheden bij te brengen die als volwassen goed van pas komen. Warenhuisje brengt kinderen in aanraking met economische, technische en sociale vraagstukken. Kinderen leren door te doen. Zij werken aan zowel de basis- als vakoverstijgende vaardigheden zoals geformuleerd in het rapport Ons Onderwijs2032. 
Een kindercollectief als partner in de circulaire economie vormen 
Leren door te doen en door te zien wat zich in de praktijk afspeelt is bijzonder waardevol in een ieder's leerproces. Warenhuisje is een veilige omgeving, maar dat betekent niet dat het een afgesloten omgeving is. Wij willen met Warenhuisje juist ook verbinding zoeken met andere ondernemers en partijen die actief zijn in de circulaire economie. Wij denken dat deze verbindingen met de buitenwereld zorgen voor meer praktijk in het leerproces en daarmee dit leerproces versnellen. 
Naarmate warenhuisje groeit kan het de kinderen in een positie brengen die grote impact en invloed kan uitoefenen in de circulaire economie. Niet alleen zorgen zij voor minder afval door het hergebruiken, repareren en ‘refurbishen’ van goederen, als kindercollectief inspireren zij ontwerpers en kunnen zij voldoende materiaal leveren aan circulaire producenten. 
Een best practice vormen voor sociaal ondernemerschap en co-creatie 
Warenhuisje is niet primair op winst gericht maar wil wel op termijn haar eigen continuïteit kunnen borgen: een uitdaging! Onze ontwikkeling zal vanaf de start publiek te volgen zijn (website & social media) om kennis te delen. Co-creatie staat aan de basis van onze aanpak. Warenhuisje is gericht op Nederlandstalige gebruikers, maar wij streven ernaar om het platform ook ter beschikking te stellen aan buitenlandse partijen die dezelfde doelstellingen willen bereiken binnen dezelfde kaders. 
0 notes
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Wat is Warenhuisje?
Warenhuisje is de veilige marktplaats waar kinderen hun gebruikte spullen aan en van elkaar (ver)kopen. Al doende leren zij over de circulaire economie, passen de kennis direct toe en dragen daarmee concreet bij aan een wereld zonder afval.
Een wereld zonder afval Er wordt jaarlijks miljoenen uitgegeven aan kinderkleding, speelgoed, kindermeubels enz. Kinderen groeien nu eenmaal uit hun spullen en hebben weer 'nieuwe' spullen nodig. Ouders zijn al actief in het kopen en verkopen van tweedehands kinderspullen. Wij vinden dat kinderen daar ook zelf mee aan de slag kunnen en verwachten dat hiermee het hergebruiken, recyclen en upcyclen van spullen en materialen zal toenemen. Zo versnellen wij de ontwikkeling naar een wereld zonder afval.
Leren door te doen Warenhuisje inspireert en activeert kinderen om zich bewust te worden van wat zij gebruiken en na te denken over wat te doen met hun spullen na afloop van het gebruik. Wij denken dat kinderen van nature al wereldverbeteraars zijn. Warenhuisje is een plek waar zij dit kunnen uiten en verder ontwikkelen. Jong geleerd is oud gedaan. Wij hopen dat de ervaring die kinderen op doen in warenhuisje hun tot nog milieubewustere volwassen laat opgroeien.
Met warenhuisje werken kinderen op een integrale wijze met taal en rekenen, maar ook aan digitale vaardigheden, creativiteit, samenwerken en kritisch denken. Wij denken dan ook dat warenhuisje een goed leermiddel is om te gebruiken in de bovenbouw van de basisschool.
Kinderen tellen mee in de circulaire economie Er komen steeds meer initiatieven die kinderen actief betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Denk aan de Raad van Kinderen of de Kindercorrespondent. Kinderen hebben wat te bieden en hebben invloed op hun omgeving. Warenhuisje sluit goed aan bij deze initiatieven door kinderen mee te laten tellen in de circulaire economie. Als een kindercollectief kunnen zij ontwerpers en produceren inspireren duurzamere producten te vervaardigen. Ook kunnen de kinderen goederen en materialen inzamelen, die verder verwerkt kunnen worden in de circulaire economie.
2 notes · View notes
warenhuisje · 8 years
Video
youtube
Wat is Cradle to Cradle?
Het begrip circulaire economie wordt soms ook anders genoemd. Eén manier om over circulaire economie te praten is met het begrip ‘cradle to cradle’, oftewel wieg tot wieg. 
Deze video van Citaverde College TV (september 2014) legt uit wat cradle to cradle inhoudt. Een aantal leerpunten uit de video:
Er leven nu ruim zeven miljard mensen op aarde. Men verwacht in 2050 negen miljard wereldburgers. 
Elke dag zijn wij omgeven door consumptiegoederen. Om al deze producten te maken zijn grondstoffen nodig.
Als al deze producten na gebruik om de afvalberg belanden (take, make, waste), hebben wij een probleem: onze voorraad grondstoffen raakt op en afvalbergen groeien. 
Minder gebruiken en meer recyclen is een goede start, maar niet genoeg. We moeten ervoor zorgen dat al het afval, net als in de natuur, weer gebruikt kan worden als grondstof: afval is voedsel.
Het is belangrijk om bij het eerste ontwerp al na te denken over grondstoffen: de technologische kringloop. 
Uitdagingen zijn het in balans houden van de diversiteit van onze natuur (zorgen dat de ene kringloop niet ten koste van de andere kringloop functioneert) en hernieuwbare energiebronnen gebruiken, bijvoorbeeld zonne-energie. 
Denken in continue kringlopen, aandacht voor diversiteit en het gebruiken van hernieuwbare energie, dat is cradle to cradle. 
0 notes
warenhuisje · 8 years
Video
youtube
De klimaat top 10
Deze video van Kinderen voor Kinderen (oktober 2015) laat zien dat kinderen betrokken zijn bij duurzaamheid en daar aan kunnen en willen bijdragen: elke dag met een lach. 
Dit is de klimaat top 10:
Probeer je afval altijd te scheiden
Schone kleren in de was moet je vermijden
Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
Na 4 minuten ben je echt wel klaar met douchen
In de vuilnisbak geen glas of batterijen
Is je papiertje vol gebruik de andere zijde
Check het even: moeten echt de lichten aan
Is het niet koud, laat de verwarming uitstaan
Kijk om je heen, en zeg het tegen iedereen
Leer hem uit je hoofd, dan ga je het verschil ook zien
Doe wat je kan!
0 notes
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Arnoud van den Heuvel
Vormgever Warenhuisje
Vier vragen voor Arnoud:
1. Wat doe je voor Warenhuisje? Warenhuisje verdient een vertrouwde online omgeving waarin kinderen veilig kunnen leren handelen op een duurzame manier. Ik zal Warenhuisje van een herkenbare identiteit voorzien die deze eigenschappen uitdraagt. Geen gemakkelijke – maar wel een heel leuke taak! Gelukkig word ik hierbij geholpen door een team van slimme kinderen die allemaal creatieve ideeën aandragen. Samenwerking is het leukste dat er is!
2. Waarom vind je het belangrijk dat Warenhuisje er komt? Wat ik vooral vreemd vind, is dat Warenhuisje er nog niet is! Het grootste deel van de wereldeconomie is gericht op volwassenen. Maar eigenlijk is dat gek, want kinderen zijn de volwassenen van morgen. Als je een fijnere wereld wil, met eerlijke handel en betrouwbare mensen, dan moet je de kinderen aan het woord laten. Voor het eerst vragen we ze hoe zij nu en in de toekomst handel zouden willen drijven. Al spelende leren we hoe handel kan bijdragen aan een duurzame wereld.
3. Welke talenten zet je in voor het realiseren van Warenhuisje? Als grafisch ontwerper denk ik na over de juiste vorm. Er zijn zoveel keuzes te maken: kleur, stijl, lettertype en ook illustraties en animatie of video. Samen vormen deze dingen de ‘identiteit’ – een verzameling van eigenschappen die herkenbaarheid oplevert. Het is de kunst om het heel eenvoudig te houden, want hoe meer ik bedenk, hoe minder het ‘jouw Warenhuisje’ wordt. En dat is nu juist de bedoeling. Het mooiste resultaat zou ik vinden als iemand zegt: ‘Dit is mijn Warenhuisje!’.
4. Hoe draag je bij aan een duurzame wereld? Naast grafisch ontwerper ben ik sociaal ondernemer. Samen met andere mensen bedacht ik Stichting Doe Het Niet Zelf, bedoeld om samenwerking te organiseren tussen zelfstandig ondernemers. Dat is erg leuk, want we denken ook na over andere vormen van economie en onderwijs. Ik probeer goed na te denken over wat ik koop en waar dat vandaan komt. Als ik bijvoorbeeld een tros bananen koop, dan is daar heel veel water en energie voor nodig geweest en ook een schip om ze te vervoeren en soms ook bestrijdingsmiddelen en plastic. Kregen de mensen die de tros plukten wel eerlijk betaald? En wat gebeurt er met de schil? Door dit soort verhalen te vertellen en vragen te stellen, hoop ik ervoor te zorgen dat we allemaal bewuster kiezen.
0 notes
warenhuisje · 8 years
Photo
Tumblr media
Rieta Aliredjo
Ontwikkelaar en Coördinator Warenhuisje
Vier vragen voor Rieta:
1. Wat doe je voor Warenhuisje? Door warenhuisje als concept uit te werken en dit te delen met partijen die hieraan kunnen bijdragen wil ik door co-creatie Warenhuisje van idee tot realisatie brengen. In het begin zal ik mij bezig houden met alle aspecten die nodig zijn om Warenhuisje op te zetten. Naarmate meer partijen mee doen kan ik mij richten op de coördinatie van alle activiteiten en zorgen dat alle doelstellingen worden gehaald en de samenwerking prettig verloopt.   
2. Waarom vindt je het belangrijk dat Warenhuisje er komt? Er worden al veel tweedehands kinderspullen verhandeld, ik denk dat kinderen daar een actievere rol in kunnen spelen met een eigen platform. Ik geloof heel erg in leren door te doen en ik geloof ook dat wij als individuen door na te denken over persoonlijke keuzes met elkaar een grote bijdrage kunnen leveren aan een groenere wereld. 
In Warenhuisje komt dat tot uiting. Kinderen leren er door te doen, hun handelen heeft concrete impact. De ervaring in Warenhuisje kan er aan bijdragen dat kinderen opgroeien als verantwoorde consumenten en producenten. 
3. Welke talenten zet je in voor het realiseren van Warenhuisje? Veel van wat ik in mijn studie, werk en leven heb geleerd, komt hier bij elkaar. Ik heb het altijd leuk gevonden om creatief te zijn, ook in mijn werk als organisatieadviseur en projectleider. Ik vind het leuk om ideeën te verbinden, concepten vorm te geven en resultaten neer te zetten. Ook heb ik met de jaren gemerkt dat ik het belangrijk vind om met wat ik doe, bij te dragen aan (het behoud van) een mooie en rechtvaardige wereld.  
4. Hoe draag je bij aan een duurzame wereld? Hoewel het zeker niet altijd 100% is, recycle ik papier, glas, kleding, batterijen, kortom alles waar de gemeente Amsterdam in de wijk een verzamelbak voor heeft staan. Verder heb ik geen auto meer en doe ik alles lopend, fietsend, met OV of lift ik mee met iemand anders. Ik koop vrijwel geen nieuwe kleren en schoenen meer, maar tweedehands. Ook probeer ik mijn huishouden steeds meer te minimaliseren. Tot slot ben ik veganist en eet ik o.a geen vlees meer. Naast de persoonlijke keuzes probeer ik ook als sociaal ondernemer mijn steentje bij te dragen.
0 notes
warenhuisje · 8 years
Video
youtube
Van lineair naar circulair
Leer van Moeder Natuur en maak de producten van vandaag, de grondstoffen van morgen. Er is samenwerking nodig om de toekomst opnieuw te kleuren.
0 notes
warenhuisje · 8 years
Video
youtube
Omgaan met geld: jong geleerd oud gedaan.
Een maandje terug werd de week van het geld georganiseerd. De video is een compilatie van de week. 
Er is aandacht voor bewuster omgaan met geld en kinderen dit zo vroeg mogelijk bij brengen. Jong geleerd is oud gedaan.
Warenhuisje wil daaraan bijdragen. 
0 notes