Tumgik
keldercast · 9 years
Audio
(via https://soundcloud.com/nikkidekker/keldercast-12-onbekende-bestemmingen?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=tumblr)
De laatste uitzending voor de zomerstop gaat, met alle vakantieplannen in het verschiet, over ‘onbekende bestemmingen’.
Meer dan anders zijn we op zoek gegaan naar boeken die nieuwe werelden ontsluiten, boeken waarin de hoofdpersonen de hele aardbol afreizen en erachter proberen te komen waarom vreemde volkeren doen wat ze doen. We vonden boeken van een Poolse buitenlandcorrespondent, een Brits-Amerikaans-Nigeriaans-Ghanese debutant, en een Franse antropoloog. Verder keken we heel even rond in de wereld van de Britse bankiers, academici in de popcultuur en Chinese dichters.
3 notes · View notes
keldercast · 9 years
Audio
In De Keldercast praten Miriam Rasch, Nikki Dekker en Emy Koopman vanuit een kelderstudio over recente en minder recente literatuur. Deze maand sluit de Keldercast aan bij de onderbuikgevoelens die zeggen dat het roer om moet. Genoeg is genoeg. Het is tijd voor een revolutie!
Vorige keer besprak Miriam al kort de kritiek van de Koreaanse filosoof Byung-Chul Han op neoliberalisme en het rendementsdenken, deze keer gaat het over andere revoluties. Miriam, Nikki en Emy hebben het over de geruisloze revolutie in de nieuwe roman van Michel Houellebecq, waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft en hoe je een revolutie vormgeeft volgens young adult fiction.
Over:
Michel Houellebecq – Onderworpen (mei 2015 – Arbeiderspers; vertaler: Martin de Haan, oorspr. titel: Soumission)
Mona Eltahawy – Hoofddoek en maagdenvlies. Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft (mei 2015, De Bezige Bij. Vertaald door Annemie de Vries)
Suzanne Collins – De Hongerspelen; Vlammen; Spotgaai. (2008, 2009, 2010 – Van Goor; vertaler: Maria Postema; oorspr. titels: The Hunger Games; Catching Fire; Mockingjay).
Tips om verder te lezen en luisteren: http://hardhoofd.com/2015/05/22/keldercast-revolutie/
1 note · View note
keldercast · 9 years
Audio
In De Keldercast praten Miriam Rasch, Nikki Dekker en Emy Koopman vanuit een kelderstudio over recente en minder recente literatuur. Deze maand is de gehele Keldercast gewijd aan een onderwerp dat in eerdere afleveringen al kort aan bod is gekomen: vrouwen en kunst.
Nikki, Miriam en Emy hebben het over de ongemakkelijke seks van kunstenares Miranda July, waarom schrijvers jaloers zijn op beeldend kunstenaars en wat er mis is met de hedendaagse kunstwereld.
Over:
Miranda July – De eerste foute man (maart 2015)
Lena Andersson – Onbetamelijk gedrag (2013, Nederlandse vertaling april 2015)
Janet Malcolm – Forty-one false starts. Essays on artists and writers (2013)
Zie ook: http://hardhoofd.com/2015/04/15/de-keldercast-vrouwen-en-kunst/
1 note · View note
keldercast · 9 years
Audio
Deze maand sluit De Keldercast aan bij het thema van de boekenweek: ‘Te gek voor woorden’. Miriam, Nikki en Emy hebben het over antipsychiatrie, gekke intelligente vrouwen en lawaaineuroses. Van Jan Foudraines aanklacht tegen de electroshockpsychiatrie uit de jaren zeventig ('Wie is van hout… Een gang door de psychiatrie') via de feministische klassieker 'Malina' van Ingeborg Bachmann tot Marie Kessels' nieuwe boek 'Brullen': ruim een half uur waanzinnige literatuur passeert de revue.
Vanaf nu zijn we deel van Hard//Hoofd geworden. Lees meer over deze podcastaflevering én alle boeken op www.hardhoofd.com.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
Deze maand buigt de Keldercast zich over een veelbesproken debuut. Eimear McBride schreef 'Een meisje is maar half af' in een half jaar, maar niemand wilde het hebben, en het lag negen jaar op de plank. Toen het uiteindelijk uitkwam, won het twee grote prijzen en kreeg vele lovende recensies. Maar Miriam en Nikki zijn nog niet zo snel overtuigd; is het wel zo experimenteel? En moet het nou allemaal zo zwaar? Van de (honderd jaar oude) taalvernieuwing van James Joyce tot de drang om te zondigen - de Keldercast zoekt het tot op de bodem uit. En dan de tips voor deze maand. Emy kan er geen genoeg van krijgen en tipt een ander Iers boek over religie, Miriam laat vast wat los over de nieuwe Knausgård en Nikki haalt een groot datavisualisatieprentenboek tevoorschijn.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
In de donkere dagen voor kerstmis kruipt de Keldercast met een 'herontdekte' klassieker op de bank. 'Misverstand in Moskou' een novelle van beroemd schrijver, filosoof en feminist De Beauvoir, is in haar tijd nooit uitgegeven, maar nu alsnog op de markt gebracht. Terecht? Miriam, Emy en Nikki zijn het er niet helemaal over eens. Een discussie die banaliteiten tegenover kleine waarheden plaatst, en liefdesperikelen tegenover gezeur. Ook blikt ieder terug op een ander boek dat ze van De Beauvoir heeft gelezen, van De tweede sekse tot Niemand is onsterfelijk. Maar hoe je kerstvakantie door te komen? Terwijl Emy een boek zo groot als een monopolyspel op tafel legt, tipt Nikki een spannend en duister boek en leert Miriam Adriaan van Dis op een nieuwe manier kennen.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
In deze editie van de Keldercast bespreken Emy, Nikki en Miriam How to Be Both van Ali Smith. Een roman die draait om spiegelingen en tegenstellingen die geen tegenstellingen zijn. Georgia's moeder is overleden, of blijft zij over haar dochter waken? En Francesco del Cossa, de schilder uit de 15e eeuw, zet de geschiedenis naar eigen hand. Een roman bovendien in twee edities: Miriam en Nikki werden vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingezogen, terwijl Emy door haar versie danig in de war raakte: een renaissanceschilder die uit de lucht dwarrelt, zo de 21e eeuw in? En wat is dat toch met vrouwen die maar schrijven over kunstenaars? Verder tippen we dikke pillen die hard to swallow zijn en eindigen in stijl met een oproep tot muiterij.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
Deze zomer korte podcasts. Snelle boekentips tussen het zonnen, zwemmen en reizen door om je vakantie nog mooier te maken. Emy tipt haar laatste liefde – wie? wie? wie? luisteren! – wiens prachtige essaybundel in vertaling een teleurstellend slechte Nederlandse titel kreeg. Nikki’s boek, The fault in our stars, was hetzelfde lot beschoren. Maar Miriam redt het imago van de Nederlandse vertalers met een oude Hongaarse schrijver over jongens die voor het eerst mogen roken. Vrijheid! Zomer!
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
Weer een zomereditie van de Keldercast. In krap 15 minuten tippen Miriam, Emy en Nikki ieder een boek: van een zwemcoach die les geeft in haar keuken tot het relaas van een man die de terugweg van zijn vakantie, van Frankrijk naar België, 1000 kilometer lang in z’n achteruit rijdt. En wat te denken van de deprimerende visfabriek die David Vann beschrijft? Het gaat maar door - net als de zomer.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
Editie juni 2014. We praten over de Franse mozaïekvertelling Gelukkig de gelukkigen. Alle personages hebben op de een of andere manier met elkaar te maken. Lekker Frans, vol affaires, onbeantwoorde liefdes en verloren minnaressen. Deze schetsen uit het hedendaagse leven brengen Miriam, Emy en Nikki tot gesprekken over De Liefde. Daarnaast weer wat vrouwelijke kunstenaars: na The Flamethrowers heeft Miriam zich namelijk op Siri Hustvedts The Blazing World gestort, en Nikki praat over Niña Weijers' De Consequenties. Emy brengt het terug naar de basis, met een tip van Susan Sontag. Altijd goed.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
In mei 2014 bespraken we een parodie op het literatuurwereldje. Een grappig boek dat lekker doorleest - hoewel, grappig? Daar is Miriam het direct al niet mee eens. Vooral die platte grappen over India staan haar niet aan - en bij nader inzien is Nikki ook niet zo gecharmeerd van de vrouwelijke stereotypen. Gelukkig ziet Emy nog oprechtheid tussen alle ironie, en laat zich raken door Vanessa, die altijd maar wilde werken, en ging ten rade bij Bertrand Russel, die in 1930 een werk schreef over het (on)gelukkig worden; Miriam tipt de meeslepende Franse walsscènes van Roger Martin du Gard en ook Nikki heeft een leestip, soort van.
0 notes
keldercast · 9 years
Audio
Keldercast #4, editie april 2014, gaat over spoken, vreemde vertalingen en het (on)geluk van een gezin. Valeria Luiselli's boek De gewichtlozen wordt geprezen door Wim Brands en Cees Nooteboom, maar Emy en Nikki zien het vooralsnog niet (helemaal). Gelukkig heeft Emy het mooiste koffietafelboek ooit meegenomen, kent Nikki twee dichters met een steekje los, en reflecteert filosofische detective Rasch nog lekker door op tweelingen, dubbelingen en spiegelingen.
0 notes
keldercast · 10 years
Audio
Ingeleid door Judith Schalansky zelf (!), praten we deze maand over haar Atlas van afgelegen eilanden. Met op elke pagina een nieuw verhaal, kun je een lange podcast verwachten: alles over kaarten, gebieden en het onuitroeibare menselijke kwaad (of het mannelijke kwaad, als we Charlotte Perkins Gilman mogen geloven).
Daarnaast natuurlijk onze boekentips. Emy las het boekenweekgeschenk, en het deed haar denken aan Coetzee's Disgrace, Nikki is voor het eerst verslingerd aan een reisboek (De grootsheid van het al) en Miriam leest Valeria Luiselli, 'een van de grootste beloftes van de Mexicaanse literatuur'.
1 note · View note
keldercast · 10 years
Audio
In deze tweede boekenpodcast (vanaf nu: de keldercast!) bespreken we Rachel Kushners The Flamethrowers.
Een hit in Amerika, maar Nikki, Miriam en Emy hebben gemengde gevoelens bij deze coming-of-age/fascisme/kunst/motor-roman. Het gesprek gaat van paaldragende kunstenaars naar 'clitoridian women' en onvangbare vriendjes.
Verder vertelt Miriam over ouderwetse media-angst (Franzens Kraus-project), Nikki over het Meest Beangstigende Boek Ooit, en Emy over Paul Austers angst geen toilet in de buurt te hebben.
0 notes
keldercast · 10 years
Audio
Eindelijk! De eerste boekenpodcast van Emy Koopman, Miriam Rasch en Nikki Dekker. In de eerste aflevering bespreken we het nieuwste boek van Haruki Murakami, De kleurloze Tsukuru en zijn pelgrimsjaren. Daarnaast aandacht voor holocaustliteratuur, taartvorkjes, en dronken lezen in de nachttrein.
0 notes