Tumgik
centrebodymind · 7 years
Text
Blog Zomer 2017
Hallo lieve mensen,
De zomervakantie ligt alweer even achter ons, maar ik mag er nog steeds met een voldaan gevoel aan terug denken. Ik was op een Grieks eiland waar ik bij heerlijk weer een opleiding in een, voor Nederland nog nieuwe vorm van Yoga mocht volgen. Het heet Odaka Yoga® en ik wist er nog maar weinig van toen ik aan dit avontuur begon. Maar wat heeft me dit geraakt!
Tumblr media
Odaka Yoga® helpt me om met meer gemak in de bekende Yoga houdingen te komen. Ik heb het gevoel sterker en flexibeler te zijn en het lijkt alsof de houdingen zoals ik ze in Odaka Yoga® benader beter bij mij passen. Ik heb altijd moeite met balanshoudingen en plotseling kan ik zonder veel moeite in de 3e Krijger gaan staan. We horen tijdens de Yogalessen de docenten vaak spreken over vier vlakken van ons leven: lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch. Tot nu vond ik dat energetische vlak best wel moeilijk te beïnvloeden. Ik stelde me de beweging van de energie vaak alleen maar voor en op bijzondere momenten voelde ik inderdaad de energie stromen. In deze zomer heb ik geleerd om deze energie intensiever waar te nemen en de energiestroom te kanaliseren. Ook hierdoor voel ik me sterker en stabieler. Ik voel me vrij. En al dit maakt me een razend enthousiaste aanhanger van Odaka Yoga®.
Odaka Yoga® is ca. 20 jaar geleden ontwikkeld door Roberto Miletti en Francesca Cassia. Zij hebben het in de afgelopen 20 jaar in 17 landen ter wereld verspreid. Het grootst is Odaka Yoga® in Italië en Japan. En nu wil ik heel graag mijn enthousiasme met jullie delen.
Tumblr media
0 notes
centrebodymind · 7 years
Text
“breath, trust, let go and see what happens”………..
Yoga in de zomer vakantie…
 Zonlicht en warmte. De zon geeft ons volop energie.
We zijn allemaal lichter, vrolijker, actieve Yang energie overheerst.
Een mooie tijd om te beginnen met Zonnegroeten in de vakantie...
Wellicht kom je Yoga tegen daar waar je bent en kun je je aansluiten bij een Yoga les. Een mooie nieuwe ervaring van een andere Yoga vorm en docent(e).
Je kunt ook de dag beginnen met zonnegroeten voor jezelf.
Maar misschien wil je gewoon een beetje lummelen en heerlijk in een Yin houding je leven overdenken, of juist helemaal niet denken ;-)
Petra Meirink heeft een 2e doe boek geschreven over Yoga in de zomer, een aantal heerlijke houdingen speciaal voor deze periode van het jaar.
Welke orgaansystemen vragen meer aandacht in de zomer, en welke houdingen horen daarbij.
Als afsluiting aan het einde van het boek goede informatie over voeding en een aantal recepten voor in de zomer.
Dat en nog meer kun je oa. vinden in het nieuwe boek van Petra
Verkrijgbaar bij de balie voor een kleine bijdrage van € 12,50
0 notes
centrebodymind · 7 years
Photo
Tumblr media
Mijn naam is Nathalie van Emmerik. Nadat ik een aantal cursussen en workshops binnen alternatieve geneeswijze had gevolgd, werd ik nieuwsgierig naar wat yoga voor mij zou kunnen betekenen. Een grote uitdaging, omdat ik vanwege een chronische aandoening moeilijk kon bewegen. Ik was grotendeels aan een rolstoel gebonden en had chronische rugklachten. Afhankelijk van pijnstillers voerde ik een strijd met de beperkingen van mijn eigen lichaam.
In januari 2014 ben ik begonnen met Do – In yoga. In het begin deed ik met de les mee vanaf een stoel, omdat ik niet op de vloer kon zitten. De Do – In biedt hiervoor veel ruimte, omdat er alternatieve houdingen zijn. Door de Do – In heb ik geleerd om de mogelijkheden van mijn lichaam steeds opnieuw te ontdekken. Door met aandacht te bewegen, en op die manier lichaam en geest bij elkaar te brengen, kon ik beperkende emotionele en psychische blokkades doorbreken. De overtuiging dat ik me, letterlijk en figuurlijk, niet kon bewegen in het leven veranderende in een ‘Ja, het kan wel’.
Inmiddels zijn de Do -  In oefeningen een dagelijks onderdeel van mijn leven, en ik ga nog steeds vooruit. Ik ben niet meer afhankelijk van een rolstoel of pijnstillers, omdat ik zelf voor mijn gezondheid kan zorgen. Ik kan nu genieten van een wandeling in het bos en veel dingen doen, die voorheen niet lukte. Momenteel volg ik een vierjarige opleiding tot shiatsu therapeute, om zo mezelf nog verder te ontwikkelen en deze mooie levenskunst te kunnen delen met anderen.
De Do – In geeft mij vertrouwen in het genezend vermogen van mijn lichaam en is een kans voor grenzeloze groei. Ik ben intens dankbaar voor deze mooie vorm van healing, waardoor ik zelfliefde en bewegingsvrijheid mag ervaren, elke dag opnieuw.
0 notes
centrebodymind · 7 years
Note
Ik wil graag morgenavond mee doen met de do in yoga. Kan dat?
U bent altijd welkom voor een proefles! Tot 20 Januari loopt er een actie waar ik u op wilt wijzen, meer informatie hierover vind u bij ons in de studio. Voor direct antwoord op al uw vragen is het altijd verstandig om contact met ons op te nemen via onze mail [email protected]
0 notes
centrebodymind · 7 years
Text
ADEM in en adem rustig uit wacht even…observeer …kumbhaka pranayama
Ademhalen geeft ons zuurstof, maar is veel meer dan dat.
De adem is onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen.
Met onze ademhaling maken we verbinding tussen Body & Mind, verbinding met onszelf en de wereld.
Wanneer we geboren worden is het eerste wat we doen inademen, en wanneer we de wereld weer verlaten is het laatste wat we doen uitademen.
In Yoga is de adem de vierde stap in het achtvoudige pad naar verlichting.
Pranayama, levenskracht door middel van beïnvloeden van de adem.
Adem is leven, het belang van balans tussen de uitwisseling van het inademen van zuurstof en het uitademen van koolzuurgassen.
We ademen zo ongeveer 20.000 keer per dag volgens de oude geschriften.
Dat komt neer op ongeveer 16 keer ademen per minuut, open je een email dan houdt je misschien opeens je adem in.
Achter de computer gaan veel mensen anders ademen, wat de ademhaling verstoord.
Er wordt inmiddels steeds meer duidelijk dat we vandaag de dag teveel ademen.
Psychiater Bram Bakker en Koen de Jong, hebben onderzoek gedaan naar ademhaling in het algemeen en een boek geschreven “Verademing”…
Daarin lezen we dat wanneer ons hoofd heel actief is en we bewegen te weinig, geeft dit een verstoorde ademhaling.
Ze vertellen ook dat het voldoende is om 6x per minuut te ademen en dat gebeurt bij veel mensen momenteel niet. Wanneer je continue 16x per minuut ademt dan raakt de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans.
Je ademt teveel koolzuurgas uit en dat verstoort de opname van zuurstof, we hebben namelijk koolzuurgas nodig om de zuurstof te kunnen opnemen in het lichaam.
Teveel ademen maakt je gejaagd , onrustig en angstig en kan zelfs hartkloppingen veroorzaken.
Je adem inhouden is helemaal griezelig voor je lichaam, dat geeft het gevoel dat je je voorbereid op een catastrofe.
Angst is een vreemd fenomeen, het begint in je gedachten en slaat over naar je lijf. En wanneer het daar eenmaal zit produceer je adrenaline en dat beïnvloed weer je gedachten, zodat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Rustig en diep ademen stelt je gerust op een dieper niveau.
Het effect van een verstoorde ademhaling kan uiteenlopende gevolgen hebben o.a.:
chronische hyperventilatie, verstopping , koude voeten, koude neus, koude handen, duizeligheid, depressie, burn-out, hartritmestoornissen, hoofdpijn, hyperventilatie,  paniekaanvallen, slecht en onrustig slapen, niet kunnen ontspannen verstijven van de spieren in het lichaam, reumatische aandoeningen, enzovoort enzovoort…
Het geheim zit in het combineren van beweging, ontspanning en rust, en dat vinden we in Yoga..
Yoga verbindt de beweging met de adem…
Yoga  wordt aanbevolen door doktoren en therapeuten bij allerlei kwalen, van slecht slapen en depressie’s tot rugklachten, burn-out klachten, hyperventilatie klachten en allerlei andere blessure’s of fysieke klachten.
Maar yoga is veel meer dan een recept voor kwaaltjes, het is een “way of life”.
Yoga is ontstaan uit een eeuwenoude Indiase traditie en werd nog niet zo lang geleden populair als een middel om de westerse levensstijl te ondersteunen.
We vinden mindfulness in Yoga door de aandacht voor de adem.
Yoga verbindt de adem en de beweging, de adem neemt de beweging mee.
Yoga maakt ruimte, van buiten en van binnen.
De aandacht en gewaarzijn van het lichaam en de adem kalmeert de mind.
Je wordt kalmer, evenwichtiger, vrolijker en vooral mooier..
Ogen vol licht en een sterk soepel lichaam…. YOGA & adem  ….
Inspiratie: Happi.body (happinez special)
0 notes
centrebodymind · 8 years
Text
Heerlijk slapen door Yoga...
Diep in de hersenen ligt de epifyse, ook bekend als pijnappelklier. Een minuscuul, lichtgevoelig kliertje dat zorgt voor een gezond slaap-waakritme, en dat zelfs voor helderziendheid, dromen en bijna-doodervaringen verantwoordelijk zou zijn.
Lange tijd konden wetenschappers niet ontdekken wat de epifyse precies doet. Tegenwoordig weten we dat deze klier, naast de ogen, als enig ander orgaan beschikt over een netvlies dat gevoelig is voor licht en donker. Hiermee zorgt de epifyse voor de aanmaak van de hormonen serotonine en melatonine, die het slaap-waakritme reguleren. Daarnaast maakt de epifyse het stofje dimethyltryptamine(DMT) aan, dat een bewustzijnverruimende werking heeft. Door de Grieken en de Egyptenaren werd de epifyse een “spiritueel”orgaan genoemd, en de Franse filosoof Descartes noemde het zelfs “de zetel van de ziel”.
De klier zou de mysterieuze vloeistof amrita afscheiden, die zorgt voor onsterfelijkheid. Doordat de mens meestal rechtop staat, druppelt de vloeistof volgens de overlevering op de solar plexus (het zonnevlechtchakra net even boven de navel), waardoor ze langzaam verbrandt. Door het beoefenen van omgekeerde houdingen zouden we de vloeistof minder verspillen en dus langer leven. Moderne wetenschappers hebben een iets andere uitleg, doordat in omgekeerde houdingen , die veel voorkomen in Yoga, meer bloed naar het hoofd stroomt, wordt de werking van de epifyse extra gestimuleerd.
Gedurende de dag zorgt de epifyse voor de productie van serotonine, en deze stof zorgt ervoor dat we ons vitaal voelen. Een tekort aan serotonine kan de oorzaak zijn van depressieve gevoelens. Zodra het zonlicht afneemt, gaat de epifyse serotonine omzetten in melatonine. Hoe meer er van dit hormoon in ons bloed komt, hoe slaperiger we ons voelen. Melatonine is dus verantwoordelijk voor een goede nachtrust, en daarbij is dit hormoon belangrijk voor ontspanning.
bron: Yogamagazine nr.2 2016
0 notes
centrebodymind · 8 years
Text
YOGA
Met yoga besteden we véél aandacht aan de ademhaling en de zo belangrijke ontspanning. Yoga zorgt voor souplesse, meer ruimte in de gewrichten, verlagen van de spierspanning en versterking van de spieren. Véél aandacht voor die plaatsen waar véél spanning is: rug, nek en schouders.
Kortom; het verbeteren van de lichamelijke gezondheid: letterlijk en figuurlijk.
Er zijn veel manieren om yoga te beoefenen: meditatie, zelfonderzoek, mantra’s (zingen) en asana’s (lichaamshoudingen).
De asana’s (lichaamshoudingen) zorgen voor een goede bloedsomloop en houden de spieren en gewrichten soepel, zonder enige vermoeidheid te veroorzaken.
Yoga, integendeel, geeft energie. We staan stil bij de ademhaling en besteden véél aandacht aan de zo nodige ontspanning en véél versoepeling.
We hebben, letterlijk en figuurlijk, geen tijd om adem te halen; dit betekent dat bij veel mensen de spierspanning te hoog is. Dit houdt weer in dat ontspannen voor veel van deze mensen moeilijk is en veroorzaakt weer klachten in rug, nek, en schouders. Psychosomatische instabiliteit klachten zijn medische gevolgen van ons jachtige leven, hoge bloeddruk is ook één van de gevolgen.
Yoga bestaat al vele duizenden jaren, yoga helpt je van veel klachten af en geeft je kracht: fysiek, mentaal en emotioneel.
Een goede methode in onze moderne wereld om in balans te blijven.
Yoga combineert mind en body, het is de magische kwaliteit wat yoga anders maakt dan alle andere lichaams work-outs.
Er zijn veel verschillende vormen van yoga.
Voordelen van yoga:
Verlagen van de bloeddruk
Verlagen van de hartslag (conditie)
Transporteren van mineralen en zuurstof door het lichaam
Uitwringen van organen (ontgiften van het lichaam) voorkomt ziekte
Verlagen van gewicht, versterken van spieren
Versterkt houdingsspieren ( figuur en houding)
Verhogen metabolisme (vetreducerend)
Verlagen van het stress hormoon cortisol
Versterken van het zenuwstelsel
Verhogen van de neurotransmitter dopamine (blij en gelukkig)    schoonheid
Yoga levert heel veel voordelen, een unieke manier van bewegen.
Yoga helpt ons van het leven te genieten…………………
- See more at: http://centrebodymind.nl/yoga/#sthash.QTaLUjul.dpuf
0 notes
centrebodymind · 8 years
Text
Weerzien
Vandaag komt ze!
Kijkend door het raam
zie ik haar ineens...stralend
Ik gooi de deur open
subtiele parfum en warmte
ze omhelst mij...innig
tegen beter weten in     hoop ik
dat ze me nooit meer loslaat
Ik heb je zo gemist!
Lente…..;-) 
Lichter leven….en wat Yoga voor je kan doen...
We hebben een vol leven, we rennen en vliegen en komen tijd te kort.
We hebben het druk.
Met als gevolg dat er klachten ontstaan zoals:
een lage weerstand (ziek), weinig energie, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, migraine, burnout, neerslachtigheid,   fibromyalgie, hartkloppingen en hartritmestoornissen, reumatische aandoeningen, angst zonder reden, hooikoorts, darmproblemen, ontstekingen, eczeem…etc…etc…
Een ontelbaar scala aan klachten ontstaan door een te hoge werkdruk.
En wanneer we niet aan het werk zijn, willen we leuke dingen doen…
Ons lichaam heeft te weinig rust en raakt daardoor uit balans.
Het interne systeem is ontregelt, het mooie is dat Yoga een oplossing kan zijn.
Yoga is een heerlijke manier om lichaam en geest weer in balans te brengen.
De aandacht voor de adem en de aandacht naar binnen zorgen samen voor een heerlijke ontspanning.
Ons lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wanneer we naar binnen gaan vinden we de rust en versterken we het herstellend vermogen van ons lichaam.
Yoga leert ons te kijken met nieuwe ogen, alles wordt anders.
Voor mij persoonlijk is Yoga nodig, elke morgen m’n Yoga practice en gedurende de dag de meditatie…de rust om te begrijpen waar ik ben...
Ik kan er niet van buiten, vooral wanneer ik een stapje verder ga uit m’n comfort zone in de les…Dan voel ik iets verschuiven en voel me als herboren, vernieuwd en blij...
Lieve mensen, het is ongelooflijk belangrijk de aandacht voor de adem de aandacht naar binnen...
Je gemak vinden...in ongemak…
Op zondag 10 april verzorgt Marise een Workshop over het houtelement, de organen die daar behandelt worden zijn de lever en de gal.
Elk seizoen heeft een ander element en organen die daarbij horen, lever en gal horen bij het voorjaar deze organen zijn hard aan het werk in het voorjaar.
Ontgiften dat is wat de lever en gal doen, Marise verteld op haar eigen inspirerende manier over wat we kunnen doen voor een optimaal functioneren van de organen.
We voelen ons refreshed wanneer de organen optimaal functioneren.
Reinigen is nodig en vooral in het voorjaar, alle yoga houdingen zijn er speciaal op gericht om te reinigen.
Ogen vol licht en een stalend gezicht door Yoga…
Pilates is geinspireerd door Yoga…;-)
 Fijne lessen lieve mensen.   Warme groet, Jana.
1 note · View note
centrebodymind · 8 years
Text
Yoga & Wetenschap:  werkt yoga echt?
Wetenschappers en artsen die de laatste jaren in aanraking zijn gekomen met yoga raakten geïntrigeerd door de positieve effecten ervan.
Yoga is gezond, maar hoe gezond precies? Kan het ook helpen wanneer mensen ernstig ziek zijn of worden ingezet bij therapie? We zijn er inmiddels achter dat het kan door verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat Yoga echt werkt! The Journal of Alternative Complementary Medicine, schrijft dat er steeds meer onderzoek gedaan wordt de afgelopen jaren, vooral in India, de Verenigde Staten en Canada. De meeste onderzoeken bekijken het effect van Yoga op de mentale gezondheid, op hartklachten en op ademhalingsproblemen. Het gebruik van Yoga als aanvullende therapie kan zorgen voor positieve effecten op de gezondheid die verder gaan dan de traditionele behandelingen. Yoga op recept ;-)
Stress: onderzoek heeft aangetoond door de verschillende houdingen (Asana’s) het bloed sneller gaat stromen en er een stofje vrijkomt, stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten iets uitzetten. Dit werkt kalmerend. Aandacht voor de adem zorgt ervoor dat we de adem kalmeren en een bepaald deel van de hersenen wordt dan actiever met een rustgevend effect.
Al na 12 weken beoefening hadden gezonde mensen minder last van stress dan de controle groep die geen yoga deed. Ook verbeterde het immuunsysteem. Het aantal antioxidanten in het lichaam die je lijf beschermen tegen gifstoffen ging bijvoorbeeld omhoog. Antioxidanten vindt je bijv. in pure chocolade of in bosbessen, maar je kunt dus ook gewoon je yogamat uitrollen.
Depressie:
Het cortisolgehalte (stresshormoon) in het brein van depressieve mensen is erg hoog. Onderzoekers hebben bewezen dat Yoga dit gehalte omlaag brengt.
Ouderdom:
Mensen die jarenlang aan yoga doen hebben een vergelijkbaar hersenvolume als veel jongere mensen ontdekten wetenschappers. Dat geldt vooral voor het linkerdeel dat verbonden is met positieve emoties als blijdschap en je gelukkig voelen. Het lijkt erop dat yoga helpt voorkomen dat je hersens krimpen wanneer je ouder wordt, schrijft de Amerikaanse Yogadocente en psychiater Marilyn Wei.
Yoga en kanker
Een van de bekendste Yoga onderzoekers ter wereld is Holger Cramer.
Hij is hoofd Yogaonderzoek van de afdeling interne en integratieve geneeskunde van de Duitse universiteit in Duisburg-Essen. Hij onderzocht ondermeer de effecten van Asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie bij mensen met kanker, depressie en chronische pijn. Door Yoga hebben zij minder last van depressie en zorgen, ze voelen zich minder moe, en hun levenskwaliteit stijgt.
Yoga bij trauma’s
Yogadocent David Emerson is gespecialiseerd in traumasensitieve yoga voor bv. slachtoffers van verkrachting en oorlogsveteranen. Een groep slachtoffers deed een 10-weekse cursus Yoga en een controlegroep kreeg in dezelfde periode gezondheidstips. Het merendeel van de Yoga groep had geen PTSS (posttraumatische stressstoornis) meer na de cursus, terwijl de controlegroep slechts 21% klachtenvrij was.
Yoga in de psychiatrie
Yoga als medicijn bij angst, depressie en psychoses..de effecten van Yoga op ons brein. Zo blijkt 1 les al voor een significante toename van het stofje GABA, een neurotransmitter, in de hersenen te zorgen. Dat is interessant zegt Heather Mason (psychotherapeut, yogatherapeut, oprichter van een brits instituut www.yogaforthemind.info) omdat mensen met depressie’s heel lage GABA waardes hebben. De toename bereik je dus al na 1 uur yoga, dat is net zo lang als het duurt voordat een valiumpil begint te werken.
Yoga tegen pijn
Ook in Nederland doen een aantal wetenschappers yogaonderzoek. Zo promoveerde Tim Gard in maart 2015 aan de universiteit in Maastricht op een studie waaruit blijkt dat de hersenen van oudere ervaren yoga en meditatiebeoefenaars efficiënter werken dan die van controle personen met een vergelijkbaar gezonde levensstijl. Ook waren de ervaren mediteerders in staat om pijnprikkels op unieke wijze te verminderen, namelijk door pijnsensatie’s toe te laten in plaats van er mentale controle over te willen oefenen. Het is fascinerend om te zien hoe yoga en meditatie de hersenen en psyche positief kunnen beïnvloeden en hoeveel beter mensen zich daardoor kunnen gaan voelen.
Op 6 en 7 mei wordt in Amsterdam de 2e internationale conferentie voor Yoga therapie en onderzoek gehouden voor onderzoekers, yogi’s, artsen en psychiaters.
www.networkyogatherapy.org
(bronvermelding informatie Yogamagazine december 2015)
1 note · View note
centrebodymind · 8 years
Text
Last van “herfstblues?”…een goede remedie...
YOGA & Pilates
De voordelen van yoga zijn eindeloos. Je kunt aan yoga beginnen om soepeler, flexibeler en sterker te worden, maar je zult ook ontdekken dat je dieper gaat slapen, en dat je je beter kunt concentreren op je werk.
Zodra je regelmatig yoga begint te beoefenen zul je waarschijnlijk veel van de onderstaande veranderingen merken:
de effecten van Yoga op je leven
·         Verbeterde slaap
·         Meer energie
·         Gewichtsverlies
·         Verhogen van de weerstand
·         Betere focus op het werk
·         Spirituele bewustwording
·         Afname van rugpijn
·         Gelukkigere stemming
·         Persoonlijke ontwikkeling
·         Volledig potentieel benutten
·         Een rustigere en stillere geest
·         Evenwichtige stemming
·         Verbeterd atletisch vermogen
·         Ogen vol licht en een stralend gezicht
0 notes
centrebodymind · 8 years
Note
Als ik Mindfull Yoga ga volgen betaal ik dat per les of is het een contract voor een vastgestelde periode?>
De mogelijkheid bestaat om bij ons losse lessen te volgen, maar normaliter neemt men een abonnement om lessen te volgen. 
Wij hebben de volgende abonnementsvormen;
- maand abonnement - half jaar abonnement- jaar abonnement 
Voor elke abonnementsvorm is de optie 1 les per week, 2 lessen per week, of onbeperkt. 
Overigens is een abonnement niet voor een vooraf bepaalde les. U bent vrij om Uw abonnement zelf in te vullen. Zo kunt U elke week een andere les volgen.
Voor meer informatie bezoekt U onze website www.centrebodymind.nl
0 notes
centrebodymind · 9 years
Text
De adem is je beste vriend...
De adem is onlosmakelijk verbonden aan hoe we ons voelen.
We leven in een gejaagde stressvolle wereld.
Het gevolg is dat we heel veel en vooral snel en oppervlakkig ademen, dit heeft desastreuze gevolgen voor het lichaam, fysiek, mentaal en emotioneel.
Snel en oppervlakkig ademen maakt je gejaagd, onrustig en angstig en kan zelfs hartkloppingen veroorzaken.
Je adem inhouden is helemaal griezelig voor je lichaam, dat geeft het gevoel dat je je voorbereid op een catastrofe.
Angst is een vreemd fenomeen, het begint in je gedachten en slaat over naar je lijf. En wanneer het daar eenmaal zit produceer je adrenaline en dat beinvloed weer je gedachten, zodat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Er is ook veel goeds te zeggen over angst “there’s no courage without fear”…
Er is moed nodig om angst te doorvoelen, het leidt tot begrip voor anderen “empathie”. Dankjewel angst.
Rustig en diep ademen stelt je gerust op een dieper niveau.
Het effect van een verstoorde ademhaling kan uiteenlopende gevolgen hebben o.a.:
verstopping , koude voeten, koude neus, duizeligheid, depressie , burn out, hartritmestoornissen, hoofdpijn, hyperventilatie,  paniekaanvallen, slecht en onrustig slapen, niet kunnen ontspannen verstijven van de spieren in het lichaam, reumatische aandoeningen, enzovoort enzovoort…
Yoga verbindt de beweging met de adem…
Yoga is tegenwoordig overal te vinden, in fitnessclubs, recreatiecentra en yogastudio’s. Het wordt aanbevolen door doktoren en therapeuten bij allerlei kwalen, van slecht slapen en depressie’s tot rugklachten, burn out klachten, hyperventilatie klachten en allerlei andere blessure’s of fysieke klachten.
Maar yoga is veel meer dan een recept voor kwaaltjes, het is een “way of life”.
Yoga is ontstaan uit een eeuwenoude Indiase traditie en werd nog niet zo lang geleden populair als een middel om de westerse levensstijl te ondersteunen.
We vinden mindfulness in Yoga door de aandacht voor de adem.
Yoga verbindt de adem en de beweging, de adem neemt de beweging mee.
Yoga maakt ruimte, van buiten en van binnen.
De aandacht en gewaarzijn van het lichaam en de adem kalmeert de mind.
Je wordt kalmer, evenwichtiger, vrolijker en vooral mooier..
Ogen vol licht en een sterk soepel lichaam….
U bent van harte welkom voor een proefles….
www.centrebodymind.nl
(bronvermelding Lisette thooft Happinez).
1 note · View note
centrebodymind · 9 years
Photo
Tumblr media
Zwanger en Yoga Pilates - adem en luisteren naar je lichaam
Nathaly Losecaat van Nouhuys - yogadocent The Centre of Body and Mind
Er gebeurt een hoop tijdens je zwangerschap. Je lichaam verandert omdat er een kindje in groeit. Je bent misschien sneller moe, je voelt je misselijk, hebt rugklachten... Ook mentaal vraagt het wat van je. Je loopt tegen vragen aan en voelt je onzeker over wat er nu precies gaat gebeuren. Daarnaast 'moet' je ook nog van alles gedurende de dag; werk, huishouden, sociale contacten onderhouden en (ook nog) voorbereidingen treffen op de komst van de kleine...
Yoga Pilates geeft rust en ruimte om letterlijk en figuurlijk weer op adem te komen. Je creëert tijd om in contact te komen met je lichaam en je kindje. Maar het zorgt er ook voor dat je in een goede fysieke conditie komt en blijft. De bewegingen en houdingen versterken de spieren, maakt en houdt ze soepel en door de regelmatige, relatief snelle, overgangen in de houdingen vergroot het je uithoudingsvermogen.
Ik heb tot 8,5 maand zwangerschap 8 Yoga Pilates lessen per week gegeven. Natuurlijk kon ik de laatste paar weken niet alle oefeningen optimaal meer meedoen. Zo werden liggende houdingen op mijn buik natuurlijk lastig ;-) en voelde balanshoudingen niet comfortabel omdat ik een buik voor me had die me soms uit balans bracht. Ook merkte ik dat het tempo wat omlaag moest gedurende de overgangen van de houdingen. Maar deze 'beperkingen' hebben me juist het meeste gebracht. Het heeft me geleerd om goed aan te voelen waar mijn fysieke grenzen liggen. Mijn aandacht te richten op mijn adem en te luisteren naar mijn lichaam. En daar draait het tenslotte om bij Yoga, maar ook bij je zwangerschap, bevalling, en het herstel na je bevalling: adem halen en luisteren naar je lichaam.
0 notes
centrebodymind · 9 years
Text
“Je gemak vinden in ongemak”…
(bron: Blijven ademhalen van Hedi de Vree)
Wat yoga je leert over liefde, verdriet en het leven.
Wat is dat toch met Yoga?
Yoga maakt niet alleen ruimte in het lichaam maar ook in de mind.
Het geeft je rust in ons drukke bestaan waarin er veel van ons verwacht wordt.
Spanning slaat zich op in je lichaam en gaat daar vastzitten, wat vervelende klachten kan opleveren.
Yoga bestaat uit heel veel houdingen, die nogal eens bijzonder lastig kunnen zijn.
Wat je tegenkomt in de houdingen is wat we ook tegen kunnen komen in het leven.  
Angst, irritatie, frustratie ik kan het niet wat een vervelende houding.
Je gemak vinden in ongemak.
Er zijn veel verschillende vormen van Yoga, het is even uitzoeken wat bij je past.
Nieuwsgierig zijn en gewoon doen.
Wat we tegenkomen in alle vormen is ademen, de adem verbindt lichaam en geest. En dat klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het niet.
De adem is onlosmakelijk verbonden met hoe we zijn en waar we zijn.
Yoga brengt ons in contact met de realiteit van het leven, waar we nogal eens voor weglopen. We leven in de toekomst of in het verleden maken ons zorgen, maar zelden zijn we in het moment.
Yoga brengt ons in het moment, sommige vormen zijn uitdagend wanneer je houdt van beweging en andere vormen zijn meer meditatief gericht.
We combineren traditie met  moderne inzichten, zodat Yoga voor iedereen toepasbaar is.
The Centre of Body & Mind in Sassenheim, biedt vele verschillende vormen.
Van intensief tot mindful, van Ashtanga naar Yin Yoga .
Soms zegt je lichaam ik wil graag werken en wanneer je moe bent of herstellend van een moeilijke periode wil je liever rusten en ontspannen.
Uitproberen is weten.
Alle vormen laten je naar binnen kijken, ze bevorderen innerlijke rust en ontspanning. Ze brengen je ook verder zodat je begrijpt waar je bent en hoe je bent. Mooie inzichten en wijsheid.
Fitter wordt je van alle vormen van Yoga omdat Yoga lichaam en geest reinigt.
Yoga zorgt voor souplesse en niet alleen fysiek maar ook mentaal.
Fysieke klachten ontstaan door ons hectische bestaan, we hebben geen tijd om te luisteren wat het lichaam ons  wil vertellen.
Het leven is Yin en Yang.
“Maak je hart licht en vergeef andere mensen.
Laat je zorgen los, de meeste zorgen gaan voorbij.
Leef simpel en geef.
Verwacht niet teveel van anderen…
Yoga & Pilates www.centrebodymind.nl
0 notes
centrebodymind · 9 years
Text
Wat is dat toch met die rug…
Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met rugklachten in meer of mindere mate.
De bovenrug en het nek/schoudergebied hebben veel te verduren, ze willen altijd heel graag meedoen met alles wat we doen.
Wanneer we veel zitten, bijvoorbeeld achter de computer, voelt de rug stijf.
En dan schiet het er ineens in en duurt het heel lang voordat het weer beter gaat.
Er wordt veel van ons gevraagd, we dragen het allemaal op onze rug en schouders. De spieren raken overbelast en weten niet meer hoe ze moeten ontspannen.
We trekken ook vaak onze schouders op, waardoor ze naar voor vallen en de ruimte om te ademen wordt dan beperkt. Waardoor de klachten verergeren.
Het is belangrijk dat de spieren van de nek en schouders, de boven en onderrug samenwerken .
Het is niet alleen belangrijk om de rug sterker te maken maar ook vooral te zorgen voor ruimte in de schouders, zodat de schouders zich kunnen ontspannen.
Wanneer je de borst een beetje optilt, geeft het je veel meer ruimte om te ademen en kunnen de schouders en nekspieren zich ook meer ontspannen.
Pijnlijke nek – een te ronde bovenrug duwt niet alleen de schouders te ver naar voren, maar ook de nek. Hierdoor valt de kin richting borst. Om toch vooruit te kunnen kijken moet je je hoofd constant optillen. Dit zorgt voor extra spanning in de nek en kan hoofdpijn veroorzaken. 
Slechte doorbloeding – Als de bovenrug voortdurend gespannen is, krijgen de spieren van de armen minder zuurstofrijk bloed aangevoerd. Door de verminderde doorbloeding kun je bijvoorbeeld last krijgen van koude handen. 
Verminderde zenuwwerking – Een stijve bovenrug vermindert ook een optimale werking van de zenuwen in de armen en handen. Deze zenuwen ontspringen namelijk in de nek. Als de nek vanwege een stijve bovenrug extra spanning te verwerken krijgt, vermindert de werking van de zenuwen en kun je last krijgen van typische RSI (Repetitive Strain Injury) verschijnselen zoals tintelende vingers of krachtverlies in de armen en handen. 
Scheefstand – Een scoliose is een structurele scheefstand van de wervelkolom. De wervelkolom maakt als het ware een bocht. In sommige gevallen is de aandoening aangeboren, in andere gevallen ontstaat de scheefstand als gevolg van een langdurige verkeerde houding. Het verstijven maakt het lastig om te corrigeren. Oefeningen die spieren versterken en versoepelen zorgen ervoor dat de pijn aanzienlijk kan verminderen. 
Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Veel rugklachten ontstaan door te weinig beweging. Of teveel verkeerde bewegingen. 
Pilates is een aanrader om mee te beginnen, wanneer je veel last hebt van je rug.
Yoga versoepelt vooral , maakt ruimte  daar waar het nodig is.
We hebben het beide nodig, pilates voor stabiliteit en yoga voor mobiliteit en ontspanning en meditatie.
Het is bijzonder goed om deze technieken samen te gebruiken.
(geinspireerd door Ruggespraak in het Yoga Magazine nr.2)
23 notes · View notes
centrebodymind · 9 years
Photo
Tumblr media
Elke dag meditatie, zo makkelijk is het... Nathaly Losecaat van Nouhuys - Yogadocent The Centre of Body and Mind
Voor mij is meditatie een dagelijks terugkerend ritueel. De ene dag neem ik er 10 minuten de tijd voor en de andere dag 30 minuten. Het is maar net waar ik behoefte aan heb. Sinds ik dagelijks mediteer, merk ik dat dit effect heeft op mijn gehele omgeving. De kijk op situaties. Het geeft me rust en overzicht. 
Net zoals elke spier kun je de hersenen ook sterker maken en ontwikkelen. Al door 15 minuten per dag te mediteren ontwikkel je bepaalde gebieden in de hersenen, zoals intuïtie, verbeeldingsvermogen en creativiteit. Maar het heeft nog meer voordelen. Zo vermindert het stress, verbetert het je gezondheid en het helpt je toegang te geven tot je onderbewustzijn. Dat is het gedeelte wat uitmaakt wie we zijn, hoe we denken, wat we geloven en hoe we ons gedragen.
Meditatie voor thuis. Hoe doe je dat?
Begin met het creëren van een serene omgeving waar jij je prettig voelt. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan en zorg dat er voldoende frisse lucht is in de ruimte. Je mag wat rustige achtergrond (meditatie) muziek opzetten als jij dat fijn vindt, maar complete stilte is ook goed. Voorkom dat je gestoord kunt worden door mede-huisgenoten en zet je telefoon op stil. Trek comfortabele kleding aan ga zitten of liggen op een manier die voor jou goed voelt. Dus dat hoeft niet perse in een lotushouding, je mag ook op een stoel gaan zitten. Sluit je ogen en begin je maar te concentreren op je adem. Je adem is de basis. Hoe voelt je adem? Wel ritme adem je in en welk ritme adem je uit. Hoe voelt je lichaam? Kun je je lichaam observeren en voelen waar je spanning ervaart? Misschien met je net even anders gaan zitten of liggen. Wat kun je loslaten? En hoe voelen je gedachten? Je hoeft je gedachten niet uit te schakelen, alleen te observeren. Geen oordeel, de gedachten komen en gaan. Houd de adem als basis, voel en observeer je adem. En voor je het weet zijn er 10, 15 of zelfs 30 minuten voorbij...
Zodra je je ogen 's ochtends opent begint de dag al met rituelen. Naar het toilet gaan, krant lezen, ontbijten, aankleden...En waarom zou je daar niet een kwartier meditatie aan toevoegen? Het biedt zoveel voordelen en heeft een enorm effect op je dagelijks bestaan. Zie het als een cadeau aan jezelf. Probeer het eens een week...
Meer weten over meditatie en het effect op de hersenen? - Mindfulness, door Mark Williams en Danny Penman http://www.bol.com/nl/p/mindfulness/1001004011542621/
- De kracht van het NU, door Eckhart Tolle http://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-het-nu/9200000014954399/
- Waar je ook gaat, daar ben je, door Jon Kabat-Zinn http://www.bol.com/nl/p/waar-je-ook-gaat-daar-ben-je/1001004011833304/
0 notes
centrebodymind · 9 years
Photo
Tumblr media
Urdva Mukha Savasana  - Cobra of Upperdog…
Een van m’n favoriete houdingen, masseren van de lage rug en het gebied van de nieren en de blaas.
Wanneer je al heel lang lid bent van het centrum weet je dat met name deze houding heel belangrijk is.
De werking van de organen heeft heel veel invloed op ons fysieke, mentale en ook emotionele lichaam.
We putten onze organen uit door onze levensstijl; we hebben een te vol leven.
Bewegen stimuleert de energiebanen die verbonden zijn met onze organen, waardoor we ze als het ware een boost geven.
Met name deze houding heeft een bijzonder goed effect op de lage rug en de werking van de nieren en de blaas.
Elke dag een aantal maal herhalen, en je rug wordt hier heel blij van...
Een houding waar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is en bewezen is dat de organen gestimuleerd worden en dat pijn afneemt.
0 notes