Tumgik
bmhasdeu · 2 days
Text
Reportaj de la medalionul literar "Vitalie Răileanu - portret poetic marinăresc în plină realizare", desfășurat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”.
0 notes
bmhasdeu · 2 days
Text
Міжнародний день пам'яті Чорнобильської катастрофи
Сьогодні, 26 квітня 2024 року, виповнюється 38 років з дня трагічної події в історії України – аварії на Чорнобильській атомній електростанції. В результаті аварії на ЧАЕС був повністю зруйнований атомний реактор, у навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх Україною та низкою країн Європи, сталося радіоактивне зараження території загальною площею…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 3 days
Text
"Din cer au căzut trei mere" de Narine Abgarian
Deseori omul, inconștient, se lasă mințit de imaginea aparentă a unui anumit fapt, acțiuni, persoane, cuvânt etc. Esența constă în aparența celor menționate, dincolo de aceasta fiind o altă stare de lucruri. Un exemplu elocvent poate fi sfârșitul unui fapt care, privit și simțit în esență, este însuși începutul. Viața deseori pare a se opri din cauza celor trăite, mergând prin ea… Face însă…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 3 days
Text
Aplicații de inteligență artificială
Inteligența artificială bate insistent la ușă. În ce mod anume vom folosi la Biblioteca Municipală experiența IA este încă o întrebare. Deși aplicațiile ca chatul GPT, Gemini, Dream Studio, Deep-L ș.a. deja pot să ne ajute în căutarea unor informații, analiza de conținut, digitizare și prezervare, generare de conținut (rezumate, traduceri, imagini, înregistrări video și audio), recunoașterea…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 4 days
Text
Infrastructura tehnologică a BM - element al transformării digitale
Introducere Invenția Internetului a generat dezvoltarea Tehnologiei informației, a infrastructurii de telecomunicații conexe, afectând practic toate domeniile de activitate umană. De la smartphoanele din buzunarele noastre până la dispozitivele inteligente care controlează echipamentele din casa noastră, tehnologille sunt peste tot. Tehnologiile informaționale au modificat fundamental modul în…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 4 days
Text
Tumblr media
Dragă comunitate! Biblioteca „Transilvania”, filială a BM „B.P. Hasdeu” vă invită joi, 25 aprilie, ora 14:00 să participați la o întâlnire cu scriitorul Grigore Chiper, în baza cărții „Cu romanul în vacanță”. Cartea face parte din Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția XXI-a, categoria adulți. Evenimentul este organizat în cadrul Clubului „Lectură generoasă”.
0 notes
bmhasdeu · 4 days
Text
Programul Connect Plus – acceleratorul transformării digitale
Asigurarea incluziunii digitale a membrilor comunității cu acces limitat la formare digitală și ale grupurilor marginalizate este considerată importantă la nivel european. Prin dezvoltarea competențelor digitale oamenii își îmbunătățesc calitatea vieții, fiind capabili să utilizeze liber și corect serviciile publice și alte resursele internet. În acest context bibliotecile care întotdeauna…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 4 days
Text
Revista click
Tehnologiile informaționale s-au încetățenit în activitatea bibliotecilor. Calculatorul, aplicațiile și platformele online fac parte din viața cotidiană a bibliotecarului. Revista Click, editată de Secția Tehnologia informației, cu apariție trimestrială, va oferi bibliotecarilor articole legate de subiectul tehnologiilor informaționale: noutăți, sfaturi utile, curiozități etc. În acest prim…
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 4 days
Text
Reportaj de la Gala bibliotecarilor 2024, desfășurată de Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.
0 notes
bmhasdeu · 6 days
Text
Salvează Pământul, iar Pământul te va salva pe tine.
În anul 2024, tema Zilei Pământului este Planeta versus Plasticul. Natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sănătos și sustenabil. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm, natura ne oferă esența vieții. Pentru a putea supraviețui și prospera – trebuie să acționăm acum pentru natura de pe pământ! În fiecare an, începând cu 1970, la data de 22…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 9 days
Text
Tumblr media
În contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a avut loc lansarea cărții „Odiseea Casei Monastârski”. Autorii Vladimir TARNAKIN, specialist în istoria locală, cercetător și Zinaida MATEI, cercetător, ghid turistic au purtat publicul prin culisele istoriei acestui monument de patrimoniu, dezvăluind secretele și istoria sa bogată, bazată pe materiale de arhivă inedite. Au mai ținut discursuri Ivan PILCHIN, șef, Secția activitate editorială, Ludmila PÂNZARI, director adjunct, Taisia FOIU, șef, Secția „Memoria Chișinăului” și Alexandru BERESKI, specialist în domeniul transportului. Evenimentul a fost moderat de dr. Mariana HARJEVSCHI, director general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.
0 notes
bmhasdeu · 11 days
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, organizează vineri, 19 aprilie, ora 15:00 lansarea cărțiilor: „Cartea foametei” de Larisa Turea; „Cu ochii celuilalt” de Nicolaie Rusu și „Crucea pământului” de Anatol Cristea.
Evenimentul va fi moderat de Vasile Şoimaru, deputat în Parlament, politician, economist.
0 notes
bmhasdeu · 12 days
Text
Educație de calitate. Excursie la Detașamentul de Salvatori și Pompieri Ciocana.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) au fost formulate la Conferința Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă. Scopul a fost de a elabora un set de obiective universale care să soluționeze cele mai persistente provocări cu care se confruntă lumea, din domeniul mediului, politic și economic.  ODD-urile înlocuiesc Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) care, în 2000, au dat startul…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 12 days
Text
Tumblr media
Dragi prieteni, vă invităm la lansarea cărții „Odiseea Casei Monastârski”. Autorii Vladimir TARNAKIN, specialist în istoria locală, cercetător și Zinaida MATEI, cercetător, ghid turistic vă vor purta prin culisele istoriei acestui monument de patrimoniu, dezvăluind secretele și istoria sa bogată, bazată pe materiale de arhivă inedite.
Moderatoare: Dr. Mariana HARJEVSCHI. Prezintă: Vladimir TARNAKIN, Zinaida MATEI, Ivan PILCHIN, Ludmila PÂNZARI.
Această prezentare specială marchează și Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor.
Nu ratați ocazia de a descoperi povestea fascinantă din spatele acestui edificiu emblematic al Chișinăului!
Tumblr media
Evenimentul va avea loc pe 18 aprilie, ora 15:00, la Sediul Central al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.
0 notes
bmhasdeu · 13 days
Text
Sănătatea și starea de bine
Săptămâna Mondială a Creativității și Inovației se desfășoară, în acest an, în perioada 15 – 21 aprilie. Biblioteca Municipală a aderat la această acțiune în 2015, iar de atunci organizează diverse evenimente ce susțin inovația și creativitate prin diverse forme de activitate. Oferim în această săptămână suport social, cultural, informațional, emoțional bazat pe ODD prin apropierea lor de…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bmhasdeu · 13 days
Text
youtube
Reportaj de la lansarea cărţii „Regăsirea de sine în literatura română” de Ana Bantoş, eveniment care a reunit numeroși oameni de cultură la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.
0 notes
bmhasdeu · 13 days
Text
Tumblr media
Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, organizează în perioada 15-22 aprilie evenimentul cu genericul „Diminețile cărților”. În această perioadă vor avea loc o serie de întâlniri cu diverse edituri autohtone, care își vor prezenta aparițiile editoriale. În cadrul evenimentului vor avea loc discuții cu bibliotecarii, obiectivul fiind promovarea editurilor locale. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Cărții și a Dreptului de Autor, sărbătorită anual în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie.
Vă invităm să urmăriți programul întâlnirilor:
Luni, 15 aprilie, ora 11:00 - Ed. LITERA Marți, 16 aprilie, ora 10:00 - Ed. CARTIER Miercuri, 17 aprilie, ora 10:00 - Ed. PRUT Joi, 18 aprilie, ora 10:00 - Ed. ȘTIINȚA Luni, 22 aprilie, ora 10:00 - Ed. ARC
0 notes