Tumgik
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Mitä opimme ryhmänä digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä?
Kurssin aikana opimme, miten laaja käsitys digitaalinen liiketoiminta on. Joka viikko jokainen ryhmäläinen kirjoitti blogiinsa digitaaliseen liiketoimintaan liittyvän postauksen. Näiden ansiosta saimme lisää tietoa ja uusia näkemyksiä aiheesta. Blogipostauksien kirjoittamisen avulla opimme paljon uutta digitaloudesta, mobiilisovelluksista ja sosiaalisesta mediasta. Postauksien aiheita olivat esimerkiksi pelillistäminen, liiketoiminnan digitaalinen markkinointi, verkkopalvelut sekä hakukoneoptimointi ja sen vaikutus digitaaliseen liiketoimintaan. Käsittelimme myös verkkokauppaan liittyviä tulevaisuuden maksutapoja ja trendejä. Luimme aktiivisesti toistemme blogitekstejä sekä kommentoimme niitä. Näin jokainen ryhmäläinen sai laajasti uutta tietoa digitaalisesta liiketoiminnasta ja erilaisista siihen liittyvistä aiheista.
Oli kiva päästä ryhmänä ideoimaan innovaatiota Reimalle. Toimeksiantaja oli mielenkiintoinen ja liittyi hyvin kurssin digitaaliseen teemaan ReimaGO –sovelluksen ansiosta. Ennestään tuttu ryhmä auttoi ryhmädynamiikan luomisessa ja yhteinen näkemyksemme innovaatiosta kehittyi nopeasti. Opimme uusia ideanluontitaktiikoita mm. Lotus Blossom ja Six Thinking Hats. Ideanluontitaktiikoita pääsimme testaamaan fasilitoinnin avulla. Fasilitointi oli meille kaikille uusi tapa toimia ryhmässä ja opimmekin sen avulla paljon uutta ryhmässä työskentelystä. Vaihtuvan johtajuuden takia saimme kaikki vuorollaan ottaa vastuuta tehtävistä toimeksiannoista sekä itse valita meille sopivimmat toimintatavat. Koska toimintatapamme muuttui eri fasilitaattoreiden välillä opimme myös toisiltamme uusia digitaalisia tapoja toimia.
Digitaalisen liiketoiminnan kehittämisessä tarvitaan paljon luovaa sekä kriittistä ajattelua. Ryhmässä työskentely ja ajatusten sekä ideoiden jakaminen ryhmäläisten välillä lisäsi kaikkien omaa luovaa ajattelua ja herätti uusia ideoita meissä kaikissa. Lopulta onnistuimme kehittämään ReimaGo -sovellukseen uuden innovaation; Leikkivinkit ja –kutsut. Innovaatiomme oli onnistunut ja herätti kyselymme mukaan paljon mielenkiintoa ReimaGo:n kohderyhmässä.
Koemme, että kurssin aikana opimme sekä saavutimme paljon, niin ryhmänä kuin yksilöinäkin. Opimme meille täysin uusista aiheista sekä niistä itse kirjoittamalla että lukemalla muiden ryhmän jäsenten tekstejä. Digitaalinen liiketoiminta on laaja, alati kehittyvä konsepti ja vaikka opimmekin paljon, ymmärrämme, että tämä oli todellisuudessa vain pintaraapaisu aiheesta. Kurssi kuitenkin antoi hyvät lähtökohdat digitaalisen liiketoiminnan ymmärtämiseen, sekä kehittämiseen ja ReimaGO- innovaatiota kehittäessämme saimme arvokasta, tosielämän harjoitusta. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin!
- Sini, Kaisa, Salla, Emma ja Kati
0 notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Itse suosin verkkokauppoja, jotka ovat tunnettuja ja sen myötä myös luotettavia. En tilaa Euroopan ulkopuolelta, koska haluan välttää tullimaksujen kanssa säätämisen. Euroopan alueelta tilaaminen on vaivatonta. En oikeastaan koskaan maksa suoraan verkkopankin kautta, vaan otan mieluummin laskulla. Molemmat verkkokaupat, jotka esittelen alla, toimittavat tuotteensa nopeasti Ruotsista. Verkkokauppojen käyttäjäystävällisyyteen vaikuttaa varsinkin suomenkielinen asiakaspalvelu, jonka yhteystiedot ovat helposti löydettävissä. Monipuoliset toimitus- ja maksuvaihtoehdot sekä nopea toimitus vaikuttavat mielestäni myös käyttäjäystävällisyyteen. Verkkosivun tulee olla selkeä ja tuotteet järkevästi kategorioituna, jotta verkkokauppa on helppokäyttöinen. Erilaiset suodattimet lisäävät helppokäyttöisyyttä, kun tuotteita pystyy rajaamaan hinnan, koon tai esimerkiksi värin perusteella.
Tumblr media
Itse käytän kaikista eniten ehdottomasti Zalandon verkkokauppaa. Se on erittäin helppo ja nopea. Sieltä löytyy suuri valikoima vaatteita, kenkiä ja asusteita niin miehille, naisille kuin lapsillekin. Paketin saa tilattua toimitettavaksi lähimpään postitoimipaikkaan. Maksuvaihtoehtona lasku on ilmainen sekä myös toimitus ja palautus ovat maksuttomia. Zalando tarjoaa jopa 100 päivän palautusoikeuden, joka tietysti vetoaa asiakkaaseen. Palautuksen yhteydessä laskusta vähennetään itse palautetut tuotteet ja maksetaan vain ne, jotka pitää. Mielestäni tämä on loistava käytäntö. Verkkokaupassa voit merkitä tuotteita suosikiksi, jolloin ne löytyvät nopeasti omalta toivelistalta. Jos tietty koko on loppuunmyyty, niin verkkosivuilta pystyy pyytämään ilmoituksen sähköpostiin, kun tiettyä kokoa on jälleen saatavilla. Zalandon verkkokaupasta on saatavilla myös ilmainen sovellus älylaitteeseen, joka on minusta suuri etu.
Tumblr media
Toinen verkkokauppa, jossa usein H&M. Itselleni sieltä on helppo tilata, koska vaatteiden koot ovat tuttuja. H&M tarjoaa vaatteita ja asusteita naisille, miehille, nuorille ja lapsille. Verkkokaupasta pystyy tilaamaan myös kotiin erilaisia H&M Home tuotteita kuten tekstiilejä ja sisustustarvikkeita. Palautus onnistuu vaivattomasti mihin tahansa myymälään. Myös H&M tarjoaa useita maksuvaihtoehtoja. Nykyään myös H&M:llä lasku on maksuton sekä palautuksen yhteydessä voi itse vähentää tuotteiden hinnat laskulta. H&M:llä on mahdollisuus liittyä kanta-asiakasetujärjestelmään. H&M Club jäsenet saavat tilauksistaan pisteitä ja pisteillä saa erilaisia tarjouksia muu muassa verkkokaupassa. Myös H&M:n verkkokauppa on saatavilla ilmaisena sovelluksena älylaitteeseen.
- Sini
3 notes · View notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Hakusanat ja avainsanat
Hakusanalla ihmiset etsivät haluamaansa sisältöä verkosta. Valitsemalla hyvät hakusanat saadaan sivulle muun muassa laadukkaampia vierailijoita. Suosituilla hakusanoilla on myös korkeampi konversio, eli tulos tai haluttu toiminta kuten suoritettu ostos verkkokaupassa tai täytetty yhteydenottolomake. Toisin sanoen, vierailija tekee suuremmalla todennäköisyydellä toivotun konversion mitä kohdennetumpi ja osuvampi hakusana on. Hakusana on sana, jolla esimerkiksi blogin tai postauksen haluaa hakukoneoptimoida. Hakusanoja miettiessä kannattaa ajatella asiakkaan näkökulmasta, millä hakusanalla hän etsii tuotteita tai palveluita. Yrityksen näkyvyys verkossa ja täten myös menestyminen on pitkälti kiinni siitä, onko hakusanat optimoitu oikein.
Tumblr media
Avainsanan eli tagin avulla on mahdollisuus tarkentaa blogissa kirjoitettua sisältöä sekä kiteyttää tekstin sisältö. Avainsanat kannattaa nimensä mukaisesti pitää lyhyinä, noin yhden tai kahden sana mittaisina. Käytännössä siis valitut avainsanat ovat niitä sanoja, joilla sisältö halutaan löytyvän verkosta. Avainsanoja miettiessä kannattaa yrittää tarkentaa avainsanoja omaan toimintaan sopiviksi eikä käyttää kaikista suosituimpia, koska kilpailu on kovaa. Jos hakusanoiksi valitsee pelkästään suosituimpiasanoja, vaarana on, että oma yritys hukkuu muiden kilpailijoiden sekaan.
Tumblr media
On olemassa useita erilaisia työkaluja, joilla yritykset voivat selvittää suosituimmat haku- ja avainsanansa. Googlelta löytyy esimerkiksi ilmainen Avainsanojen suunnittelija hakukoneoptimoinnin tueksi ja hakusanojen etsimiseen. Se laskee hakukertojen määrän kuukaudessa ja etsii uusia hakusanoja ja kerää hakusanaideoita. Google Trends on myös ilmainen ja sopii useamman hakusanan vertailuun. Nimensä mukaisesti se etsii trendejä ja ei sen takia näytä tarkkoja hakumääriä. Keywordtool.io auttaa hakusanojen yhdistelmien ja hakusanalausekkeiden etsimisessä. Tämä työkalu on saatavilla myös maksullisena versiona.
Hakukoneoptimointi, haku- ja avainsanat sekä erilaiset työkalut niihin liittyen ovat osa yhtä suurta kokonaisuutta. Asiaa tutkiessani ymmärsin, kuinka tärkeää verkkonäkyvyys on yrityksille ja miten sitä pystyy parantamaan. Etsiessään tietoa, saattaa käyttää mitä ihmeellisimpiä hakusanoja ja sanayhdistelmiä ja tämän takia yritysten täytyy pystyä optimoimaan sivustonsa niin hyvin, että asiakkaat löytävät haluamansa.
- Sini
4 notes · View notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Leikkien liikkumaan!
Reiman ReimaGO- aktiivisuussovelluksen uusin kehitysidea on ReimaGO leikkivinkit- ja kutsut. Innovaation tarkoituksena on madaltaa lapsen kynnystä lähteä leikkimään ja pyytää ystäviä mukaan leikkiin. Leikkivinkkien avulla lapsi voi oppia uusia leikkejä tai muistella jo tuttujen sääntöjä. Kun sopiva leikki on löytynyt, lapsi voi lähettää ystävälle leikkikutsun helposti sovelluksen kautta. Leikin avulla lapsen sosiaalisuus ja aktiivisuus lisääntyvät lähes huomaamatta!
Innovaation kohderyhmänä on pääasiassa 3-12 vuotiaan lapsen perhe sekä päiväkoti ja tulevaisuudessa myös alakoulu. Kohdeasiakas on tarhaikäisen lapsen vanhempi, joka on aktiivinen liikkuja ja omaa terveellisen elämäntyylin. Hän arvostaa laatua, kotimaisuutta ja haluaa ostopäätöksillään tukea suomalaisia yrityksiä. Asiakas on myös moderni sekä mediatietoinen, joten sovelluksen käyttöönotto on helppoa.
Kohdeasiakas saattaa kärsiä kolmesta pääongelmasta. Asiakkaan lapsi ei keksi hauskoja tapoja liikkua, joka saattaa johtaa yleisen motivaation menetykseen. Tämän takia lapsi saattaa olla myös yksinäinen ja viettää paljon aikaa sisällä sekä ruudun äärellä. Vanhempi ei keksi tapoja motivoida lastaan, eikä osaa korjata ongelmaa. Tähän asti vanhempi on yrittänyt viedä lasta harrastuksiin sekä mahdollisesti ”pakottanut” liikkumaan esimerkiksi palkintojen, kuten herkkupäivän tai uuden lelun, avulla. Asiakas on myös yrittänyt lisätä lapsensa sosiaalisuutta järjestämällä leikkitreffejä tuttujen lasten kanssa.
Sovelluksen uusi innovaatio Leikkivinkit- ja kutsut kehittää lapsen sosiaalisia taitoja ja samalla vahvistavaa itsetuntoa. Leikki on lapsen liikuntaa, joten sitä on hyvä olla päivittäin. Uuden innovaation iskulauseena on ”Leikkien liikkumaan!”. ReimaGO:n leikkivinkit ja -kutsut ovat uusi ratkaisu lapsiperheiden kokemiin liikkumisongelmiin. Lapsi voi poimia vinkeistä uusia leikki-ideoita ja näin motivoitua liikkumaan entistä monipuolisemmin. Leikkikutsut taas vähentävät yksinäisyyttä, kun lapsen on helppo ottaa yhteyttä ystäviin ja nähdä heitä leikin merkeissä. Näin myös ruutuaika ja sisällä istuminen vähenevät huomattavasti.
Perinteisten mainonnan kanavien, kuten ulkomainonnan ja sähköisen suoramainonnan lisäksi ReimaGO:n on helppo käyttää hyödykseen myös tämänhetkisiä asiakkaita ja verkostoja markkinoinnin tukena. ReimaGO:lla on jo ennestään vahva asema suomalaisissa päiväkodeissa yli 5 000 käyttäjän avulla, joten leikkivinkkien ja -kutsujen käyttöönotto päiväkodeissa on helppoa. Uusien ominaisuuksien myötä haluaisimme laajentaa ReimaGO:n käyttöä myös alemmille luokka-asteille peruskouluihin, joissa kiinnostusta ReimaGO:ta kohtaan löytyisi varmasti. Aktiivisuus, sekä ReimaGO:n omissa somekanavissa, että Reiman some- ja verkkosivuilla, joissa kävijä- ja seuraajamäärät ovat jo korkeita, on tärkeää. Uusilla ominaisuuksilla onkin tavoitteena innostaa uusien asiakkaiden lisäksi myös Reiman vanhat ja uskolliset asiakkaat ReimaGO:n käyttäjiksi!
ReimaGO:n leikkikutsujen avulla yhä useampi lapsi haluaa päästä mukaan leikkimään ja oppimaan uusia leikkejä. Tämän johdosta ReimaGO –sovelluksen käyttäjämäärä kasvaa ja luonnollisesti sensoreita myydään enemmän, mikä tuo tuloja Reimalle. Tämän lisäksi sensoreille suunniteltujen Reimavaatteiden lisämyynti todennäköisesti kasvaa. Luonnollisesti uusista ominaisuuksista ei kerry pelkästään tuloja vaan myös kuluja. Näihin sisältyvät mm. suunnittelu-, ohjelmointi-, päivitys- sekä ylläpito- ja mainoskulut.
Sovelluksen hyödyllisyyttä pitää pystyä mittaamaan ja se onnistuu helpoiten käyttäjämäärien mittaamisella. Lisäksi muita mitattavia keinoja voisivat olla klikkaus- ja katselumäärät, sekä asiakastyytyväisyyskyselyt. Myös aktiivisuuden tasoa olisi hyvä pystyä mittaamaan tarkemmin.
Tuttujen leikkien lisäksi sovelluksesta löytyy myös aivan uusia leikkejä. Tämä luo etulyöntiaseman ReimaGO:lle, sillä ohjeita näihin leikkeihin ei ole mahdollista löytää mistään muualta. Myös Reiman tunnettavuus brändinä sekä jo olemassa olevat asiakkaat ja verkostot ovat yksi ReimaGO:n vahvuuksista. Lapset voivat luoda sovellukseen myös itse omia leikkejään, mikä kannustaa käyttämään sovellusta enemmän.
Tumblr media
- Sini, Kaisa, Salla, Emma ja Kati
0 notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Inbound-markkinointi
Jokainen on joskus törmännyt jonkinlaiseen markkinointiin. Perinteisesti se on tuotteen ominaisuuksista ja hyödyistä kertomista, eli erittäin tuotekeskeistä. Tällaista markkinointia kutsutaan outbound-markkinoinniksi. Asiakkaille lähetetään mainontaa ja tietoa erilaisista kampanjoista ja yritetään herättää heidän mielenkiintonsa. Tässä tekstissä kerron kuitenkin outbound-markkinoinnin vastakohdasta – inbound-markkinoinnista.
Markkinoinnissa keskitytään yleensä vain ostovalmiisiin asiakkaisiin. Inbound-markkinoinnissa huomioidaan kaikki asiakkaat, myös he, jotka eivät vielä välttämättä tiedä tarvitsevansa yrityksen palveluita. Lähtökohtana on, että kaikki tapahtuu asiakkaan aloitteesta. Inbound-markkinoinnin suosio pohjautuu mielenkiintoiseen sisältöön. Inbound-markkinoinnin polku on melko yksinkertainen. Tavoitteena on muuntaa verkkosivujen satunnaiset surffaajat yritystä suositteleviksi, tyytyväisiksi asiakkaiksi.
Tumblr media
Tehokas inbound-markkinointi vaatii pitkäjänteisyyttä, osaamista, rehellisyyttä sekä rahaa ja aikaa. Se vaatii myös asiakkaiden ja heidän ostopolkunsa ymmärtämistä. Lisääntynyt digitalisaatio on kasvattanut myös inbound-markkinointia. Nykyään lähes jokaisella yrityksellä on toimintaa verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Tekemällä houkuttelevaa sisältöä sivuilleen, yritykset saavat sivuilleen kävijöitä ja parhaassa tapauksessa niistä muodostuu jopa vakituisia asiakkaita, jotka suosittelevat yritystä myös tutuilleen. Ostokäyttäytyminen on muuttunut ja nykyään yritysmarkkinoinnissa yli 90 % päättäjistä hakee tietoa ostamisen tueksi verkosta. Tämän takia on erittäin tärkeää, että mahdolliset potentiaaliset asiakkaat löytävät haluamansa tiedon helposti.
Tumblr media
Outbound-markkinointi on pääasiassa televisio- ja radiomainoksia, jaettavia mainoslehtiä sekä puhelinmyyntiä. Vastakohtaisesti inbound-markkinointia toteutetaan internetin avulla eli esimerkiksi blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Blogeissa julkaistaan kiinnostavaa ja hyödyllistä sisältöä ja loppuun lisätään aiheeseen osuvat avainsanat, joiden ansiosta aihe löytyy helposti googlaamalla. Omalla kohdallani outbound-markkinointiin on niin sanottu viharakkaussuhde. Tykkään selata ilmaisjakeluna tulevia mainoksia ja tarjouslehtiä, mutta en voi sietää lehti- tai vakuutusmyyjien soittelua. Ohitan erittäin helposti mainokset, jotka eivät kiinnosta tai mainokset, jotka on kohdennettu väärin. Vaikka olen mainoksien uhri, selvitän asioita myös etukäteen nimenomaan Googlailemalla ja lukemalla esimerkiksi blogeja. Toisin sanoen, saan itse usein ideoita outbound-markkinoinnin kautta, joita lähden tutkimaan enemmän itse ja sen jälkeen teen ostopäätökseni.
- Sini
3 notes · View notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Somemarkkinoinnin trendit
Kurion raportti tiivistää vuoden 2018 sosiaalisen media kehityssuunnat seitsemään trendiin, joista käsittelen kolmea tässä tekstissä. Raportissa on haastateltu 27 markkinoinnin ammattilaista. Tavoitteena on opastaa kotimaisia markkinoijia menestykseen sosiaalista mediaa hyödyntäen.
Tumblr media
Vaikuttaja-markkinointi valtaa alaa – yhteistyömallit vaativat samalla päivittämistä
Yritykset ovat jo kauan tehneet yhteistyötä toistensa kanssa. Danske Bank tekee yhteistyötä esimerkiksi Mandatum Henkivakuutusyhtiön sekä Fennia vakuutusyhtiön kanssa. Nykyään yritykset ovat alkaneet tehdä yhteistyötä myös sosiaalisen median vaikuttajien kanssa, esimerkiksi ”tubettajien” kanssa. Ideana on, että sisällöntuottajille lähetetään yrityksen tuotteita ja he kuvaavat niistä videon mainoslinkkien kanssa ja jakavat sosiaalisen mediaan esimerkiksi YouTubeen. Mielestäni on hyvä, että yritykset tekevät yhteistyötä, koska siitä hyötyvät molemmat osapuolet – itse yritykset sekä kuluttajat. Itse olen melko lailla mainoksien uhri ja kokeilen uusia tuotteita innokkaasti. Yhteistyövideoiden sisältämiin markkinointeihin suhtaudun kuitenkin melko skeptisesti, koska siinä en tiedä taustoja. Onko sisällöntuottaja oikeasti sitä mieltä mitä antaa videollaan ymmärtää, vai onko taustalla suoraan käsikirjoitettu mainos.
Niche-kohderyhmille suunniteltu markkinointi
Niin kuin Christina Forsgård totesi raportissa, ”One size fits all -somea ei enää ole”. Räjähdysmäisesti kasvanut sisällöntuotanto luo välttämättömän tarpeen, kohdentamisen. Yritysten haasteena ilmenee oikean kohderyhmän löytyminen. Niche tarkoittaa eräänlaista markkinarakoa. Kyseiselle markkinaraolle suunnattu markkinointi saadaan muuttumaan toteutuneiksi kaupoiksi. Miksei esimerkiksi kampanjavideoille lisättäisi aina jotain henkilökohtaista tai puhuttelevampaa twistiä, joka herättäisi kuluttajien huomion? Mielestäni jokaisessa liiketoiminnassa kohderyhmän määrittely on ehdottoman tärkeää. Etenkin tämän päivän markkinoinnissa on tärkeää, että markkinointi ja mainostus tavoittavat oikean kohderyhmän.
Tumblr media
Vähemmän on enemmän – sisältötulvassa laatu korvaa määrän
Kun puhutaan markkinoinnin massasta, suureksi haasteeksi ilmenee merkityksellisen sisällön luominen. Nykypäivänä varsinkin sosiaalinen media on täynnä mainoksia ja markkinointia. Yritykset ostavat mainostilaa eri sovelluksilta ja nettisivuilta. Kuluttajat oppivat yllättävän nopeasti sivuuttamaan mainokset esimerkiksi eri sovelluksissa. Nykyään on olemassa myös ”mainosblockereita”, joita osa kuluttajista käyttää. Suuren mainostus- ja markkinointimassan takia joku oleellinen asia saattaa tämän takia jäädä huomaamatta. Martti Lindholm totesi hyvin, että loputon sisällön syöttäminen eri digiränneihin ei tee yhdestäkään brändistä mielenkiintoisempaa tai välttämättä houkuttelevampaa sillä määrä ei aina korvaa laatua.
- Sini
4 notes · View notes
awesomesini-blog1 · 5 years
Text
Digitalous Kauppalehdessä
Luin Kauppalehden sivuilta artikkelit, jotka koskivat digitaalisia maksutapoja. Toisessa artikkelissa kerrotaan lähimaksamisesta ja toisessa mobiilimaksamisesta. Aiheet koskettavat kaikkia ihmisiä. Maailma on menossa kohti digimaksamista ja se vaikuttaa meihin kaikkiin.
Lähimaksun ansiosta alle 25 euron ostokset pystyy maksamaan ilman maksukortin sirun tai magneettijuovan lukemista maksupäätteessä ja tämän takia PIN-koodia ei tarvitse näppäillä maksupäätteeseen. Lähimaksuominaisuuden saa maksukorttiyhtiöiden MasterCardin ja Visan kortteihin. Lähimaksun ansiosta asiointi kassalla on nopeaa ja turvallista, koska PIN-koodia ei tarvitse, joten tunnusluku urkintaa ei tapahdu. Turvallisuuden takia maksupäätteet kuitenkin kysyvät satunnaisesti PIN-koodia ostoksen yhteydessä. Nyt maksukorttiyhtiöt ovat päättäneet nostaa maksujen ylärajaa 25 eurosta 50 euroon. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa 2019. Tällä hetkellä lähimaksujen osuus korttimaksuissa on 45 prosenttia ja ylärajan nostamisen myötä sen uskotaan kasvavan jopa 60-70 prosentin väliin.
Tumblr media
Maksutavoista mobiilimaksaminen on suhteellisen tuore innovaatio. Nordea julkaisi lokakuussa 2017 Apple Payn. Ideana on, että Nordean asiakkaat voivat hoitaa maksunsa kaupoissa, sovelluksissa tai verkossa Apple-laitteellaan esimerkiksi iPhonella tai Applen älykellolla. Nordea on tarjonnut ainoana pankkina Apple Pay -maksutapaa. Nyt, vuotta myöhemmin, Nordean lisäksi myös DanskeBank ilmoitti tuovansa Google -maksamisen asiakkailleen. Google Pay on käytettävissä kaikissa Android laitteissa, joissa on Android 5.0 tai uudempi versio käyttöjärjestelmästä. Myös muut pankit tarjoavat mobiilimaksamista asiakkailleen esimerkiksi Osuuspankkien Pivo-lähimaksusovellus ja ruotsalainen Seqr.
Tumblr media
Molemmat yllämainituista maksutavoista kilpailevat keskenään. Mobiilimaksamisessa ei ole ylärajaa, toisin kuin maksaessa kortin lähimaksuominaisuudella. Minusta on hyvä, että kehitetään uusia maksutapoja. Omistan itse pankkikortin lähimaksuominaisuudella ja käytän sitä aina alle 25 euron ostoksissa. Odotan innolla Google Pay -maksutavan käyttöönottoa. En ole vielä päässyt kokeilemaan mobiilimaksamista, koska en omista Applen laitetta eikä minulla ole tiliä Nordeassa. Nyt kun DanskeBank päätti tarjota mobiilimaksamista asiakkaillensa, aion ehdottomasti kokeilla tätä tapaa.
- Sini
3 notes · View notes
awesomesini-blog1 · 6 years
Text
Mitä on digitaalinen liiketoiminta?
Digitalisaatiolla on vahva rooli ja se näkyy monella eri tapaa liiketoiminnassa. Tänä päivänä lähes jokainen yritys hyödyntää digitalisaatiota jollain tavalla omassa toiminnassaan. Itselleni tuli ensimmäiseksi digitaalisesta liiketoiminnasta mieleen verkkokauppa. Se on asiakkaalle nopea ja vaivaton tapa tehdä ostoksia. Nykyään jopa ruokaostokset voi hoitaa verkossa. Toinen erityisesti palvelualoilla lisääntynyt digitalisaation muoto ovat itsepalvelukassat ja -automaatit. Monet isot yritykset, esimerkiksi pankit ja vakuutusyhtiöt, tarjoavat asiakkailleen Chat -palvelua verkkosivuillaan. Asiakkaita kannustetaan yhä enemmän tällaiseen toimintaan.
Tumblr media
Digitalisoimalla toimintoja yritykset pyrkivät esimerkiksi kustannustehokkuuteen ja myynnin kasvattamiseen. On edullisempaa hyödyntää itsepalvelukassoja, joita valvoo yksi työntekijä, kuin pitää saman verran kassalinjoja auki. Robotiikkaa ja automatisointia hyödynnetään yhä enemmän. Eri ohjelmistoihin voidaan asentaa ja kehittää robotteja, jotka tekevät osan työstä. Tilitoimistot pyrkivät paperittomaan ympäristöön ja yritykset lähettävät e-laskuja, jotka asiakkaat voivat hyväksyä ja maksaa esimerkiksi suoraan mobiililaitteeseen ladatun sovelluksen kautta. Vaikka työtehtävien automatisointi vähentää etenkin palvelualojen henkilökunnan tarvetta, se lisää samalla muita työmahdollisuuksia.
Yritykset ovat aina keränneet tietoja asiakkaistaan tavalla tai toisella. Datan keräämisen perusteella voidaan parantaa asiakaskokemusta sekä kehittää uusia palveluita. Asiakkaan ostokäyttäytymistä seurataan ja sen perusteella voidaan myöntää bonuksia ja markkinoida erilaisia tuotteita. Monissa verkkokaupoissa houkutellaan asiakkaita antamaan sähköpostiosoitteensa ja tilaamalla uutiskirjeen, että saa alennuskoodin, jonka voi hyödyntää kyseisessä verkkokaupassa. Yritykset luovat kyselyitä, joihin vastaamalla asiakas osallistuu esimerkiksi arvontaan. Kaikki tämä tapahtuu nykyisin digitaalisesti tietokoneella tai mobiililaitteella.
Digitalisaation ja etenkin asiakastietojen säilyttämiseen liittyy myös riskejä. Verkossa tulee lukuisia mahdollisuuksia vastaan, jossa pyydetään jotain tietoja asiakkaasta. Toukokuussa 2018 voimaan tuli uusi henkilötietojen käsittelyä sääntelevä laki, jota sovelletaan kaikissa EU-maissa. Sen tarkoituksena on esimerkiksi parantaa henkilötietojen suojaa sekä edistää digitaalisten sisämarkkinoiden kehittymistä. Ostamalla tuotteita verkossa, tarvitaan joko henkilötiedot laskutusta varten tai suoraan pankkitiedot verkkomaksua varten.
Tumblr media
Viestintä ja markkinointi hoituu helposti verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Kuluttajat etsivät tietoa yrityksistä Internetin kautta. Tämän takia melkein jokaisella yrityksellä on tai olisi hyvä olla kotisivut sekä toimintaa sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa. Mainoksia näkee televisiosta ja Internetistä, kuulee radiosta tai niitä laitetaan esimerkiksi YouTubessa videoiden väliin kaupallisissa yhteistöissä. Ainakin osan painetuista tarjouslehdistä, joita jaetaan kuluttajille Postin kautta, saa nykyisin myös digiversiona.
Tiivistettynä, digitaalinen liiketoiminta on erittäin laaja käsite. Riippuen yrityksistä, melkein jokainen hyödyntää digitalisaatiota jollain tavalla. Se luo rajattomasti uusia mahdollisuuksia. Mielestäni digitalisoituminen on hyvä idea. Itse käytän paljon puhelimeen ladattavia sovelluksia ja hoidan asioita niiden kautta. Tämä vaatii sen, että sovellukset on huolellisesti suunniteltu, helppokäyttöisiä ja yksinkertaisia. Ne vaativat myös jatkuvaa päivitystä. Totuus on se, että maailma kehittyy ja digitalisoituu jatkuvasti. Yritysten on oltava siellä, missä asiakkaatkin ovat. 
- Sini
3 notes · View notes