Tumgik
vegetarisk · 10 years
Text
Græskarsuppe
Jeg har lavet meget græskarsuppe efterhånden, og nogle har været mere vellykkede and andre. I dag har jeg lavet en, der lykkedes godt, hvilket de tre unge mænd der var på besøg, bestemt var enige i. Det er lykken at lave mad til venner, der sætter pris på det! 
Ingredienser
1 hokkaido græskar 1 butternut squash 2 løg 2 fed hvidløg Garam Masala Gurkemeje Ca. 1 L grøntsagsboullion  1,5 dl sojafløde
Det sværeste ved denne suppe er at partere græskarene. De er hårde og stædige, og modarbejder mig systematisk. Derfor laver jeg ofte græskarsuppe, når jeg får nogen på besøg, som kan partere græskaret for mig. Det havde jeg også i dag.
Græskarene skal skæres i tern i en passende, lille størrelse, så de er nemme at stege og koge.  Det gælder både hokkaido og butternut. Man kan selvfølgelig bruge lige den type græskar man vil. 
Når græskaret er overvundet, skal løget hakkes fint og hvidløgsfedene pilles. En gryde varmes op og der hældes olivenolie i, eller hvilken som helst vegetabilsk olie, som du bedst kan lide. I den svitses løg, presset hvidløg, garam masala og gurkemeje. Derefter hældes græskarstykkerne i gryden og steges med, så de får smag af krydderierne. Når de har stegt lidt, skal boulionen hældes over, sammen med et nip salt, og suppen småkoge indtil græskarstykkerne er så bløde, at de kan mases med grydeskeen. Når det punkt er nået, slukkes for suppen og den blendes med en stavblender til en jævn konsistens. Samtidig tilsættes sojafløden, og til sidst smages suppen til.
Den har en sød, cremet smag, og kan godt trække mere hvidløg eller lidt frisk chilli, der så svitses sammen med krydderierne, hvis man har de lyster. 
Brød er godt til at give lidt fylde ved siden af suppen, og til aften ristede jeg et par naanbrød til. Det var udemærket. Derudover kan man servere en klat creme fraiche i suppen, hvilket specielt vil være godt, hvis man har proppet den med chili. 
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Ugali - Østafrikansk standartspise
Ugali er et klistret brød eller en fast grød, om man vil. Det spises i mange østafrikanske lande, hvor man med sin højre hånd bryder af det og bruger klumpen til at fiske anden mad, som f.eks. bønneretten, op med. Det er en hel kunst at spise med én hånd og se nogenlunde menneskelig ud samtidig, men de fleste sydsudanesere vi mødte var selvfølgelig fabelagtige til det. Selv syntes jeg man vænner sig hurtigt til den måde at spise på. 
Om ikke andet. Ugali laves af hvid majsmel og ufatteligt mange armkræfter. Sådan her: 
Hvid majsmel
Vand
Vand koges op i en gryde og majsmel i en passende mængde tilsættes. Hvor meget "passende" er, er svært at sige. Mens det koger videre røres konstant i blandingen. Et almindeligt piskeris kan gøre jobbet, men du ender med at have utrolig meget ugali siddende fast inde i det. I Sydsudan bruger de en T-formet pind som drejes mellem hænderne. 
Ugalien er færdig når den har konsistens som grød der har fået for længe. Det er vigtigt at den ikke er for vandet, da der så ikke er meget pointe med den som madopsamler. 
Ugali ligger tungt i maven, så du er mæt i mange timer. 
Tumblr media
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Tofu...
... Bliver aldrig min livret. Har jeg i dag konstateret. Det smager af ingenting og har konsistens af noget jeg ikke vil spise. Også når det er blevet marineret i flere timer og stegt med kærlighed. Så mine proteiner må altså komme andetstedsfra end fra det sammenpressede sojabønnegummi. 
Det var desuden denne opskrift fra Femina jeg testede af. Bare med grøn karry og citron i stedet for rød karry og lime. 
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Drengespejdernes bønneret
I Sydsudan er der stadig problemer, det skal jeg ikke benægte. Derfor er de programmer som forskellige NGO'er og lokale organisationer laver om bl.a. Food Security virkelig vigtige. Ideelt kan man høste fire gange om året i Sydsudan, men ved man ikke hvordan man bruger jorden bedst, får man ikke gode resultater. 
Mange spiser dernede bønner. Bønner er meget næringsrige og smager godt, når de er tilberedt ordentligt. Ofte spises de sammen med hvide ris. Helst den slags der klumper lidt, så man kan spise sine bønner med risene. Ellers spises hvide kuvertbrød der købes hos en bager, en slags madpandekager, som jeg aldrig lærte navnet på, eller en slags majsgrød/brød der kaldes Ugali som bund for de fleste måltider. Rygtet siger at kassava også er meget udbredt, men vil fik det kun en enkelt gang  - og kun fordi vi bad om det - da vi var dernede.
Røde bønner, eller kidneybønner, spiste de mange af. En aften gik jeg ned til drengespejderne, der var i gang med at lave mad til sig selv. Jeg spurgte, om de ville vise mig det, og de inviterede mig til at spise med.
Her er deres opskrift på helt simple og virkelig lækre bønner: 
Røde bønner, kogte
Rødløg
Stegeolie - f.eks. rapsolie
Vi er så privilligerede herhjemme at de røde bønner enten fås som tørrede eller på dåse. De tørrede skal ligge i blød i noget der ligner 12 timer, og så skal de koges i 30-45 min. I Sydsudan forstod jeg at de ikke lægger dem i blød, men koger dem i flere timer. Det vil jeg ikke anbefale, da det bruger enormt meget unødig energi at have stående så længe på varmen. Ellers kan man tage den lette løsning og købe dem på dåse, hvor de allerede er opblødte og kogte. Om der er smagsforskel på de to metoder ved jeg ikke, men jeg kan dog fortælle at der er smagsforskel på de økologiske og de uøkologiske bønner på dåse, tro det eller lad være. De økologiske smager af mere og er friskere i farven. 
Når du har taget dit bønnevalg er resten simpelt. Olie i gryde, finthakkede rødløg til. Det skal stege til de er blevet brune og har givet god smag - det er gerne lidt længere end du plejer. Evt. kan du komme lidt hvidløg ved også, hvis du er vild. Så kommes bønnerne i, så de kan stege sammen med løgene. Giv dem god varme og lad dem blive blandet godt med løgene, så de får smag. 
De her bønner smager af Sydsudan. Det er simpelt, mættende og næringsrigt. Rigtig gode er de sammen med ugali eller de pandekager, som jeg ikke kan huske navnet på. 
Tumblr media
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Sydsudanmark - sydsudansk mad på dansk
Sydsudanesisk kogekunst er ikke ligefrem forfinet eller særlig ekstravagant. Der er masser af gode råvarer, men ikke særlig mange krydderier. Det giver ærlig mad der smager af det det er. Bedst smager det når man spiser det med højre hånd - også herhjemme. 
Det er måske ikke så pænt, men det er naturligt, sjovt og giver en anden måde at opleve maden på at spise med fingrene. Jeg er selv i højere og højre grad begyndt at lave mad med fingrene nede i det. Så kan jeg pludselig mærke hvad jeg laver og får ofte et bedre resultat. Det handler om ikke at være så berøringsangst. (med mindre du skræller en kassava, for den væske er umuligt at rense ordentligt af)
Så jeg vil forsøge at samle nogle sydsudanesiske opskrifter her - som jeg har set dem eller smagt dem. Det bliver formentlig ikke helt som Mama ville lave det, og i denne omgang også uden både ged og nilfisk, men sydsudansk syntes jeg godt vi kan kalde det. 
Tumblr media
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Peanutbutter
Peanutbutter er noget jeg ikke har spist særligt meget af som barn, fordi min mor syntes det var ulækkert. Og usundt. Det var det måske, men jeg elskede det når jeg så endelig fik det. 
Nu har jeg lavet min egen et par gange. Let inspireret af Iforms opskrift, der dog ikke fungerede helt for mig. 
Peanuts
Honning
Olivenolie. Måske en mindre kraftig olie, hvis du ikke er så vild med smagen.
Tahin
Peanutsne er som udgangspunkt saltede, og det må de egentlig også godt være. Jeg blender dem så godt jeg kan. I nogle opskrifter står der "til de er cremede" og til det vil jeg bare sige; det bliver de ikke. Man kunne forestille sig at tredje gang var lykkens gang, men mine peanuts blev stadig nærmere til mel end til creme. 
Når nødderne er blendet kommer jeg et skvæt af hver af de andre ingredienser i og blender det til en nogle lunde jævn masse. Som oftest glemmer jeg også en af ingredienserne, som jeg så kan få lov at blende i efter jeg er færdig med at vaske op. Har man husket alle ingredienserne vil man stå med en cremet, semismørbar, sprængfuldt med fedt og proteiner-masse, som er dejlig at spise på knækbrød. Men jeg elsker også knækbrød. 
Man skal nok ikke spise for meget af denne her peanutbutter. Mest fordi man får hjertebanken og ubehag i kroppen hvis man gør...
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Pescotar-hva?
Det er jo sådan at det selvfølgelig ikke skal være nemt. Selvom jeg meget gerne vil at det er det. 
Jeg har altid lovet mig selv, at jeg aldrig ville gå på en kur, der tvang mig til enten at indtage eller at undvære noget jeg ikke ville. Vegetarisme er fint for mig, for jeg har det fint med at undvære kød. 
Issuet kommer ved fisk. For det smager så dejligt, og jeg har hørt det er så sundt. Og sushi må unægteligt være en grøntsag. Så jeg spiser fisk ind i mellem. Ganske sjældent dog, og kun når det er virkelig god, lækker fisk. Så ingen makrel i tomat eller tun på dåse til mig. 
Jeg har læst i Politikken at jeg så er pescotar. Det lyder langt ude. 
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Humus
Note: Ikke så meget hvidløg. Det er for meget hvidløg når det eksploderer ud af glaskrukken så snart man åbner den og bedøver alt andet. Så - lidt hvidløg er godt, meget hvidløg er godt, for meget hvidløg ødelægger dine scorechancer. 
3 notes · View notes
vegetarisk · 11 years
Text
Humus med hvidløg så det kan mærkes
Humus er en all time classic. Jeg syntes bare ikke at nogen af dem man kan købe er særlig interessante. Heller ikke den ellers så roste fra Løgismose. Det er kedeligt og har en tendens til at blive småtørt. Den humus jeg selv laver kan give hvidløgsånde bare man dufter til den. Og det er sådan den skal være. 
Humus er lavet på kikærter der indeholder ca 7,5% protein og er meget fedtfattige. Jeg har både lavet humus med og uden det berygtede tahin, og begge dele fungerer. Humusen med tahin har dog den fordel at der er mere protein i, naturligvis. 
1/2 dåse kikærter
1 skefuld tahin
Et skvæt olivenolie
1/2 lime
4 små fed hvidløg
Stødt, tørret jernurt
Salt og peber
Jeg blender det hele med min most beloved stavblender og giver lidt mere af det ene og det andet til jeg er tilfreds. Humus må gerne smage af det man krydrer den med, selvom jeg måske skal lære at holde igen med hvidløget. 
Edit: Hold meget igen med hvidløget. Hvis du vil overleve samvær med både dig selv og andre mennesker.
Jernurt, tænker du. Det var da sært. Og ja, det var det, men jeg kan så godt lide duften af jernurt, og så skulle den holde sygdomme væk. En gammel lægeurt af den vigtige slags. 
Tumblr media
0 notes
vegetarisk · 11 years
Text
Sojabønnepostej/mos
Grunden til at man laver Sojabønnepostej med tørrede, opblødte sojabønner og ikke dem fra frost er, at de tørrede har mistet deres farve. Så den der lækre gule karryfarve som var opnået får man altså ikke, når bønnerne som udgangspunk er grønne...
Men min meget grønne edamame/sojabønnemos så sådan her ud:
Tumblr media
Sojabønner fra frost i den mængde jeg nu skal bruge postej/mos
Rapsolie
Frisk ingefær
Garam Masala
Grøn Karry
Friskstødt peber
Cayennepeber 
Sojasovs
Salt
Jeg blendede det snasket med en stavblender så der fløj postej ud i hele køkkenet. Så tilsatte jeg krydderierne lidt efter smag. En anden gang vil jeg måske også komme lidt citron i. Det vil spille godt sammen med cayennepeberen. Den må der ikke komme for meget af, for så overdøver den de andre smage. Rapsolien kommes i for at opnå den rigtige konsistens (og så er det den sundeste og mest smagløse vegetabilske olie). 
Sojabønner indeholder meget protein og sunde umættede fedtsyrer. Hele 38% protein. 
Det smager godt på det meste brød og knækbrød. Jeg kommer det i en lille krukke, og tager det med, når jeg skal på tur og ikke er sikker på hvilken mad, der bliver serveret. 
Tumblr media
0 notes