Tumgik
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
Polisiye bir oyun prömiyerine donut ve kahve yakışır. #yalanınardındaki @chaptercafeizmir teşekkürler. #izmir #polisiye #chaptercafeizmir #tiyatrohane #alsancak #kıbrısşehitleri #kahve #donut #theatre #coffee (Tiyatrohane)
2 notes · View notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
#yalanınardındaki ekibinin görünen yüzü... Gizli kahramanlar ise @vahapolat @ecemekerr @dclknrlp @omercancelebi @makcilpunar #tiyatrohaneailesi #polisiye #tiyatro #sanatokulu #izmir #acting #alsancak #kıbrısşehitleri #theatre (Tiyatrohane)
2 notes · View notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
#yalanınardındaki Prömiyeri yaptı. Tüm ekibe çok teşekkür ederiz. Tiyatrohane sizlerle güzel #tiyatrohaneailesi #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #tiyatrohane #tiyatrohaneprodüksiyontiyatrosu (Tiyatrohane)
2 notes · View notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
"YALANIN ARDINDAKİ" PRÖMİYER YAPIYOR. TARİH:16-17 Aralık SAAT: 20:30 YER: Tiyatrohane *30 kişilik bir gösterimdir. Biletler: Tiyatrohane'de. Detaylı bilgi için 02324222631 - 05071322632 YAZAN: Nick Rongjun Yu ÇEVİREN VE YÖNETEN: Zeynep Nutku SAHNE TASARIMI: Cenk Oral OYUNCULAR: Erk Bilgiç - Burak Çimen AFİŞ FOTOĞRAF:Mustafa Akçilpunar #tiyatrohane #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #yalanınardındaki #polisiye #tiyatro #sanatokulu (Tiyatrohane)
0 notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
"YALANIN ARDINDAKİ" PRÖMİYER YAPIYOR. TARİH:16-17 Aralık SAAT: 20:30 YER: Tiyatrohane *30 kişilik bir gösterimdir. Biletler: Tiyatrohane'de. Detaylı bilgi için 02324222631 - 05071322632 YAZAN: Nick Rongjun Yu ÇEVİREN VE YÖNETEN: Zeynep Nutku SAHNE TASARIMI: Cenk Oral OYUNCULAR: Erk Bilgiç - Burak Çimen #tiyatrohane #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #yalanınardındaki #polisiye #tiyatro #sanatokulu (Tiyatrohane)
0 notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
"Sevgi, çok iki yüzlü bir kelime..." YALANIN ARDINDAKİ çok yakında Tiyatrohane'de. #yalanınardındaki #izmir #kıbrısşehitleri #polisiye #tiyatro #sanatokulu #tiyatrohane #prova (Tiyatrohane)
1 note · View note
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
Tiyatro, dizi, sinema oyuncumuz Erdal Tosun trafik kazası sonucu hayatını kaybetti... #erdaltosun
1 note · View note
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
@oyunhamurutiyatrosu tarafından düzenlenen, Doğaçhane'nin de katılacağı ve Tiyatrohane'nin destek verdiği 6.İzmir Doğaçlama Tiyatro Festivali başlıyor. Teşekkürler @oyunhamurutiyatrosu #doğaçhane #izmir #oyunhamurutiyatrosu #6.izmirdogaclamatiyatrofestivali #alsancak #keepcalmandimprovise #tiyatrohane #improvise #theatre #turkey
1 note · View note
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
@oyunhamurutiyatrosu tarafından düzenlenen, Doğaçhane'nin de katılacağı ve Tiyatrohane'nin destek verdiği 6.İzmir Doğaçlama Tiyatro Festivali başlıyor. Teşekkürler @oyunhamurutiyatrosu #doğaçhane #izmir #oyunhamurutiyatrosu #6.izmirdogaclamatiyatrofestivali #alsancak #keepcalmandimprovise #tiyatrohane #improvise #theatre #turkey
0 notes
tiyatrohane · 7 years
Photo
Tumblr media
Değerli eğitmenlerimiz! Tiyatrohane'yi evi gibi sahiplenen ve destekleyen; ahlaklı, bilgili, deneyimli, dürüst ve gelişime açık sizler gibi eğitmenlerimiz olduğu için çok şanslıyız. Öğretmenler gününüz kutlu olsun! #tiyatrohane #eğitmen #tiyatro #sanatokulu #doğaçlama #drama #tiyatrohaneailesi #dans #alsancak #kıbrısşehitleri (Tiyatrohane)
2 notes · View notes
tiyatrohane · 7 years
Text
YAZIN VE TİYATRO -Prof. Dr. Özdemir NUTKU
Tiyatro bütün sanatların bireşimidir. Ayrıntılı bir biçimde değerlendirilmesi gereken beş temel alanı vardır: yapıt, oyuncular, tasarımcılar, yönetmen ve seyirciler… Yüzyıllar boyu güzel sanatlar kapsamı içinde dans, müzik, şiir ve yazın, yontu, resim ve mimarlık ele alınmıştır. Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından bu yana tiyatro alanında olan gelişmeler ve özellikle uygulama alanındaki atılımlar yukarıdaki listeye bir yenisini ekledi: tiyatro. Oysa eskiden, tiyatro, yazının bir dalı olarak düşünülürdü. Bunun böyle olmadığı, yani tiyatronun bir yazının dalı değil de, başlı başına bir sanat olduğu sonunda anlaşıldı. Zaten tiyatro sanatına şöyle dikkatlice bir bakarsak, bütün sanatları kullanan ve bunları uyumlu bir bireşime götüren tek sanat olduğunu izleriz.
Dansın gövdesel hareketleri ve anlatımları, müziğin tartımı, melodisi ve uyumsal bütünlüğü, yazının ölçüleri ve sözcükleri, plastik sanatların çizgi, biçim, yığın ve renk uyumları tiyatro dediğimiz olgunun tamamlanmasında yer alır. Tiyatronun güç kaynakları resim, müzik, yazın, sinema, fotoğraf, mimarlık, yontu, dans, vb. gibi sanat, toplumbilim, ruhbilim, tarih, felsefe, dil halkbilim gibi bilim, dekor, giysi, ışıklama, oyunculuk vb. gibi teknik dallardır. Bütün bunların tamamlanmış bir tiyatro gösterisinde tiyatro tarafından özümlenebilmesi için bir bütünlük, gerekli vurgular, tartımlar, dengeler, oranlamalar, uyum ve çekicilik içinde birleştirilmiş olmaları zorunludur. Bunun için tiyatro, yazından farklıdır. Tiyatro yapıtı, yazın kurallarından apayrı, kendine özgü kuralları ve nitelikleri olan bir yaratıdır.
Metin, tiyatronun yalnızca bir parçasıdır. Tiyatro metinsiz de var olabilir. Tiyatronun başlangıcında yazı değil, hareket vardır. Ancak metin, tiyatro olgusu içinde önemli bir öğedir. Tiyatro metni aşarak, ama yine de ona dayanarak, oyuna, birtakım bağımsız, yaratıcı öğeleri getirir: söze can katar, sözü bir görünüşe, düşünceyi bir eyleme sokar. Kısacası, tiyatro yazının değil, yazın, tiyatronun bir parçasıdır. Tiyatral yapıt, daha doğarken yazınsal yapıttan ayrılır. Her şeyden önce, sözcük biçimleri içinde saptanmış yazın, tek kişinin yaratıcılığına dayanır. Tiyatro ise birliktelik başarısı ile ortaya çıkabilir; çünkü bir çok gücün birlikte, uyumlu yaratısına bağlıdır.
Oyun yazarının, dramaturgun, yönetmenin, tasarımcıların (dekor, giysi, ışıklama vb.), oyuncuların, dansçıların, bestecilerin, çalgıcıların, sahne teknisyenlerinin, fıslayıcıların, çağırıcıların ve daha birçoklarının hep birlikte, uyumlu ve dikkatli çalışmaları ile tiyatro gerçekleşebilir. Ancak bu birliktelik de yeterli değildir; tiyatronun var olması için seyirci gereklidir. Tiyatronun anlamı seyirci ile ortaya çıkar; çünkü tiyatronun yaşaması, sahneden seyirciye, seyirciden sahneye olan kan dolaşımına bağlıdır. Bunun içinde, seyirci topluluğunun yapısı, sahneye koyuş biçimi ve oyuncuların özellikleri oranında önem kazanır. Kısacası tiyatro yapıtı, yaratıcı özelliğini, her oynanışta yeniden oluşan, çoğu kez de hiç yazınsal olmayan kaynaklardan gelen çeşitli güçlerin iç içe dokunmasıyla kazanır. Bir de bunlara, her çağda başka türlü yorumlanabilmesine karşın, yine aynı kalan yazınsal metinle, her çağda değişen tiyatral metin arasında temel ilkelerden gelen bir ayrım eklenebilir. Ünlü İngiliz yönetmen Peter Brook’un dediği gibi ‘’Tiyatro, sürekli devrim demektir.’’ . Durmadan gelişen ve değişen insanoğlu ile iç içe bir sanat olan tiyatro, aynı zamanda bir insan bilimidir de…
Ünlü Avusturyalı pedagog ve kültür tarihçisi Richard Meister tiyatro bilimini, başlangıçtan bu yana gelişen, kültür ve sanatı kapsayan ‘’sistematik bir ruh bilimi’’ olarak nitelendirir. Bu açıdan Meister, tiyatro bilimine, ‘’özel kültür bilimi’’ deyimini kullanmıştır. Tiyatral metin, çağların baş döndürücü gelişmesine koşut bir biçimde değişir, kendini yeniler ve içinde bulunduğu çağın profilini ortaya çıkarır. Bu devinim içinde, tiyatro yapıtının geçici niteliği, kişiyi, tiyatro sanatını yeniden kurmak için ön çalışmalara zorlar. Tiyatro, yazından çok arkeolojinin yöntemlerine benzerlik gösterir. Örneğin, tiyatro araştırmaları (yazından çok başka bir yolda) birçok çizgiyi bir araya getirerek, isterse binlerce yıl öncesinden olsun, tümünde düşünceyi, üslup tarihini, tekniğini, toplumsal sonuçları çıkarabilmek için canlandırmak zorundadır. Söz gelimi, dekor yorumu, söz yorumu kadar önemlidir. Dekor ise, maske sanatını, hareketlerin simgelerini, giysi özelliklerine olan ilişkiyi, ışıklamanın büyüsünü ve sahne etmenlerini kapsayacak biçimde hazırlanmalıdır. Yazın alanının değerlendirme ölçütleriyle tiyatronun ölçütleri arasında önemli bir fark vardır. Yazınsal yapıtın değerlendirilmesinde verilen yargıda zaman aşımı en önemli ölçüttür. Yüzyılları aşarak gelen yazınsal bir yapıtın etki gücü bu değerlendirmede önemlidir; bunun için, göreceli de olsa, o yapıtın yazın açısından yetkin olması gerekir. Oysa bu bir sahne yapıtını değerlendirmede söz konusu değildir.
Tiyatroda metin yalnızca ateşleyici bir öğedir. Tiyatro sanatını değerlendirebilmek için yalnızca metin dili değil, yaratıcı bir oyun düzeninin, dekorun, giysinin ve ışıklamanın ve benzerlerinin dili de önemlidir. Bu saydıklarımızın değer ölçütleri ise birbirinden değişiktir. Bir sahne yapıtı, yazın tarihçisinin ya da incelenmesinin güzelduyusal ölçütleri açısından değerli bulunmayabilir, ama aynı yapıt, tiyatro incelemecileri tarafından – tiyatro tarihi ve getirdiği güncel katkı açısından sahneleme yönünden ya da oyunculuk sanatında önemli bir yapı değişikliğine olanak tanıdığından- değerli görülebilir. Buna bir örnek, Musahipzade Celal’in oyunlarıdır. Bunlar yazınsal değerlendirmede ‘’hafif’’ ya da ‘’değersiz’’ görülmesine karşılık, tiyatro incelemecileri açısından ‘’ilginç birer model’’ olarak ele alınmışlardır. Tiyatro incelemecisinin klasik yapıtları değerlendirmesi de, yazın incelemecisinin değerlendirmesinden farklıdır. Seyirci, tiyatronun iki temel alanından biri olduğu için, incelemeci, o başyapıtları güncellikleri açısından ele alır. Aiskhilos’un Prometheus’u ya da Shakespeare’in Macbeth’i bugünün seyircisi için neler getirir ve hangi açıdan günceldir, sorusunun yanıtı tiyatro açısından yaşamsaldır. Ayrıca, bir de bu oyunların hangi seyirci için oynanacağı göz önünde tutulur; çünkü tiyatro sanatının tamamlanması için seyirci önemlidir; oyuncusuz tiyatro olamayacağı gibi, seyircisiz de tiyatro olamaz! Yazın alanında, yazarın yazdığı metin kendi tarafından tamamlanır; basılıp kitap durumuna gelir ve okuyucu önüne çıkar. Oysa tiyatroda yazarın metni, ancak birçok çalışanın yaratısı ile hazırlanır ve seyirci karşısına çıkınca tamamlanır. Oyun yazarı, yönetmene, oyuncuya, dekor ve giysi sanatçısına, ışıklama uzmanına, çeşitli teknik ve yönetsel öğelere bağımlıdır. Bunun için, oyun yazarının ortaya çıkardığı metin, genellikle olduğu gibi oynanabilecek bir metin değildir. Çoğu kez, zorunlu olarak, bu metin üzerinde dramaturgi çalışması yapılarak, metin oynanabilecek duruma getirilir. Metni, ille de yazarın istediği biçimde oynamak kişiyi yanlışa götürebilir. Çünkü az önce de açıkladığım gibi, yazın alanının değer ölçütlerini, tiyatro alanında kullanmak yanlıştır.
1 note · View note
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
#20kasımdünyaçocukhaklarıgünü Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocuklarındoğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır. Uluslararası Af Örgütü'nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi olumsuz etkenlerin dahilinde, çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır. Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir. #tiyatrohane #izmir #alsancak #yaratıcıdrama #tiyatro #sanatokulu #doğaçlama #drama (Tiyatrohane)
0 notes
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
Bugün gündeme gelen nahoş haberlere bir de bu açıdan bakın! Olumsuz Çocukluk Çağı Deneyimleri. ACE Studies ( Adverse Childhood Experiences Studies) https:/eceturkmutyoga.com/2016/11/16/ace-calismasi-neden-onemli/ #tiyatrohane #çocuk #yaratıcıdrama #alsancak #kıbrısşehitleri #oyunculuk #tiyatro #sanatokulu #izmir @bayanece (Tiyatrohane)
2 notes · View notes
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
"Suçlunun üzüntüsü, pek teselli sağlamaz O suçun çarmıhını sırtında taşıyana." • Shakespeare, 34. Sone #sheakspeare #tiyatrohane #tiyatro #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #act #artschool #sone #sheakspearetheatre #turkey (Tiyatrohane)
1 note · View note
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
22 EKİM - FUAR İZMİR SANAT / Prof. Dr. Hülya Nutku yönetmenliğinde, Harold Pinter imzalı tek perde Absürt Komedi oyunu "Sevgili", sezonun ilk oyunu ile 22 Ekim tarihinde saat 20:00'da Fuar İzmir Sanat'ta seyircisiyle buluşarak sezonu açıyor. Biletler: Tiyatrohane ve Biletix'te 0232 422 2631 - 0507 132 2632 (Tiyatrohane)
1 note · View note
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
22 EKİM - FUAR İZMİR SANAT / Prof. Dr. Hülya Nutku yönetmenliğinde, Harold Pinter imzalı tek perde Absürt Komedi oyunu "Sevgili", sezonun ilk oyunu ile 22 Ekim tarihinde saat 20:00'da Fuar İzmir Sanat'ta seyircisiyle buluşarak sezonu açıyor. Biletler: Tiyatrohane ve Biletix'te 0232 422 2631 - 0507 132 2632 #tiyatrohane #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #sevgili #tiyatroguide @tiyatroguide #haroldpinter #haroldpintertheatre #turkey #hülyanutku @erkbilgic @zeynepnutku @melikecercioglubilgic @izmirdesanat @sanathavadisleri
0 notes
tiyatrohane · 8 years
Photo
Tumblr media
22 EKİM - FUAR İZMİR SANAT / Prof. Dr. Hülya Nutku yönetmenliğinde, Harold Pinter imzalı tek perde Absürt Komedi oyunu "Sevgili", sezonun ilk oyunu ile 22 Ekim tarihinde saat 20:00'da Fuar İzmir Sanat'ta seyircisiyle buluşarak sezonu açıyor. Biletler: Tiyatrohane ve Biletix'te 0232 422 2631 - 0507 132 2632 #tiyatrohane #izmir #alsancak #kıbrısşehitleri #sevgili #tiyatroguide @tiyatroguide #haroldpinter #haroldpintertheatre #turkey #hülyanutku @erkbilgic @zeynepnutku @melikecercioglubilgic @izmirdesanat @sanathavadisleri (Tiyatrohane)
1 note · View note