Tumgik
theaipraksis · 4 years
Text
Intervju med veileder
Hva gjør Unicare Helsefort til et meningsfylt sted å jobbe? Det er fire spennende pasientgrupper ved Helsefortet med hver sine utfordringer innen ernæring og kosthold, som fører til mange varierte arbeidsoppgaver.  Vi møter pasientene både individuelt og i gruppe, med både praktisk og teoretisk undervisning. På denne måten møter vi pasientene i flere ulike settinger, og også over lang tid, som er veldig nyttig for oss behandlere for å bli kjent med pasientene og deres utfordringer. Dette skiller seg fra det å jobbe på dagrehabilitering eller poliklinikk ved sykehus o.l.  
På Helsefortet har vi et veldig fint arbeidsmiljø, som jeg tror smitter over på pasientene våre. Vi får mulighet til å påvirke arbeidshverdagen og å utvikle rehabiliteringsprogrammet, noe jeg synes er veldig spennende. Det legges også tilrette for at vi kan utvikle oss faglig gjennom kurs og internopplæring.
Hvilke egenskaper bør en medarbeider ha for å fungere godt på laget? Han eller hun må være fleksibel, da det å jobbe med mennesker ikke alltid går etter planen, og timeplanen må endres etter den enkelte pasient eller gruppes behov.
En må tørre å tråkke litt ut av komfortsonen, både i undervisning-situasjoner og individuelle samtaler, da det er en variert arbeidshverdag som kan by på noen utfordringer.
En bør også kunne være ydmyk og vise forståelse. Det er mye innen ernæringsvitenskapen vi enda ikke har noe klart svar på. Derfor må man kunne vise skjønn og tilpasse rådene til hvert enkelt individ, og må til tider sette egne meninger og holdninger til side. Samtidig bør man være trygg nok til å stå opp for seg og sitt fag dersom andre, om det er pasienter eller kolleger, kommer med uriktige utsagn.
Hvilken kompetanse er det man ønsker seg mer av i organisasjonen? Vi skal ha økt fokus på medikamentell behandling av overvekt framover da dette brukes mer og mer av pasientene som kommer til oss. Vi har også et ønske og plan om å heve kompetansen på overspisningslidelse framover. Dette er en diagnose som har fått mer fokus den siste tiden, og mye tyder på at livsstilsendring alene ikke treffer denne pasientgruppen. Da alt vi gjør ved Helsefortet er basert på ACT - acceptance and commitment therapy, som er en form for kognitiv atferdsterapi, tror vi at vi til en viss grad møter disse pasientene allerede, men vi har mye å lære.
Har du noen tips til fremtidig helsepersonell med ernæringsutdannelse?
Innen vårt fagfelt står ikke jobbene og venter på oss, og noen må også skape sine egne arbeidsplasser. Så mitt tips er å være frampå når dere er ferdig utdannet, kanskje også før dere er helt ferdig. Søk på alt som er av ledige stillinger, og ta kontakt med arbeidsgiver før de kontakter deg. Ta kontakt med kommuner, treningssentre, klinikker osv. og selg dere inn. Det er et stort behov for oss mange steder!
Jeg vil også si at det er mye man ikke kan selv om man er ferdigutdannet, og det er helt greit. Jeg har bare jobbet i ett år, og føler meg fortsatt usikker på masse. Det jeg har lært det siste året er at det er mye bedre å spørre en ekstra gang, enn å være usikker og prøve å løse alt selv. 
Tumblr media
Min flotte veileder Vilde Sørlie. Hun er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. 
Tumblr media
Den flotte gjengen ved Unicare Helsefort!
0 notes
theaipraksis · 4 years
Text
Den ultimate utfordringen
I starten av praksisperioden og i løpet av praksisperioden har jeg grublet over hvilke utfordringer jeg ville komme over og som kunne passe å lage et blogginnlegg om. Jeg tenkte lenge at det måtte bli det forutsigbare “ta utfordringen på strak arm”, altså en situasjon som f.eks holde en undervisning, ha min første individuelle kostsamtale eller lignende. 
Men nå som covid-19 for alvor har hatt sitt inntog i Norge står jeg ovenfor den ultimate utfordringen en praksis kan by på (tenker jeg selv). Dette viruset førte i første omgang til at håndhygienen og personkontakt ble skjerpet, deretter restriksjoner knyttet til pasientenes besøksreguleringer, før det i forrige uke ble innført ennå mer regulerende tiltak ved praksisstedet. Med andre ord har dette bydd på utfordringer knyttet til hvordan jeg har og skal fortsette med praksisperioden min. Det krever at jeg er mye mer bevisst på hvordan jeg oppfører meg på Helsefortet, da knyttet til en særlig bevisstgjøring knyttet til hvor nært jeg står andre personer eller pasienter. I tillegg har det bydd på utfordringer knyttet til reising til og fra praksisplassen (da dette innebærer buss og båt), både knyttet til risiko for å bli smittet selv eller andre ved Helsefortet. Tiltak som hyppig bruk av sprit, bruk av hansker i det offentlige og nyvaskede arbeidsklær som blir skiftet til ved ankomst på Helsefortet. 
Dette er noen av utfordringene og løsningene på de knyttet til hvordan jeg fremdeles kan fortsette praksisperioden. Utviklingen følges nøye og vi får stadig nye retningslinjer som må følges. 
Ha en smittefri uke! 
1 note · View note
theaipraksis · 4 years
Text
Bildeserie: Uterehabilitering
Ukentlig arrangeres det uterehabilitering på Helsefortet. Ettersom de ansatte er delt i to team har hvert team ansvar for uterehabiliteringen annenhver uke. Ved uterehabilitering settes det opp ulike turalternativer slik at pasientene har mulighet til å tilpasse lengde og utfordringsgrad etter eget ønske. Disse turene er en god mulighet for å kommunisere med pasientene i en mer uformell setting, noe som byr på et godt tidspunkt for å bli bedre kjent med pasientene. 
Tumblr media
Ikke verst med strålende sol når man skal ut på tur! 
Tumblr media
Terrenget varierer ofte i løpet av turene, ofte både asfalt, traktorvei og sti. Det er alltid muligheter for pasientene å snu dersom de opplever at terrenget blir for utfordrende. 
Tumblr media
Ukens tur tok oss forbi Hasselvika kirke
Tumblr media
Dette er ikke minst en god mulighet til å bli enda bedre kjent med min flotte veileder Vilde!
Tumblr media
Ved ankomst tilbake på Helsefortet ble det servert deilig suppe og kaffe ved bålet!
1 note · View note
theaipraksis · 4 years
Text
Tips til kommende praksisstudenter
Nå som praksisperioden min nærmer seg slutten har jeg hatt god tid til å reflektere over hvilke råd jeg vil gi til kommende praksisstudenter. 
1. SI JA. Praksisperioden er en god tid til å ta til seg mye ny kunnskap på kort tid. Si derfor JA til alle muligheter og nye situasjoner som mulig, da vil du få enda mer utbytte av praksistiden din!
2. Ikke vær redd for å stille spørsmål! Som ny i en bedrift/organisasjon kan man være redd for å være til “bry” ved å stille mange spørsmål. Dette er ikke noe å bekymre seg for. De fleste ansatte har vært i denne posisjonen og har derfor stor forståelse for at ikke alt sier seg selv.
3. Vær nysgjerrig! Dersom noe er uklart, nytt eller annerledes - vær nysgjerrig og finn ut hvorfor ting gjøres på ulike måter! Her er det mye nyttig læring å hente!
4. SMIL! Ingenting lyser opp et arbeidsmiljø som et godt smil og bra humør. Møt derfor opp glad og lærevillig, da vil du både lære enda mer og sette et enda bedre “spor” etter deg hos praksisplassen!
0 notes
theaipraksis · 4 years
Text
Learning by doing
Pasientene ved overvekt og livsstilsendring har ulike undervisninger inkludert i forløpet sitt. Innen dette er en praktisk øvelse i form av en butikktur. Vi drar da sammen med pasientene til nærbutikken. Her er oppgaven at de skal finne ulike matvaregrupper de spiser i sitt dagligdagse liv, finne ulike produkter innen matvaregruppene og sammenligne både ingredienser og næringsinnhold. 
Tumblr media
Pasientene får utdelt denne oversikten over gunstige verdier for ulike næringsstoff. Oversikten er ment som et godt hjelpemiddel både for denne aktiviteten men også ellers i hverdagen. 
Tumblr media
De får utdelt noen praktiske oppgaver som det er ment at de skal løse og jobbe med på butikkturen. Her er et eksempel på en oppgave. 
Tumblr media
I forbindelse med denne oppgaven er det mange som får seg en Aha-opplevelse og blir mer bevisst ulikheter i matvarer som en kanskje tenkte var relativt like. Jeg opplever at dette er en veldig nyttig øvelse som er relaterbar til hva de kommer til å møte i hverdagen når de kommer hjem og at det derfor kan være utrolig nyttig for pasientene å ha noen å kunne stille spørsmål til eller diskutere innhold i matvarer med. I tillegg er det en god arena som åpner for samtaler både på gruppe- og individnivå og kunne bruke dette videre i rehabiliteringsprosessen.  
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
2 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Hvilket læringsutbytte får jeg?
For praksisperioden har jeg satt meg to læringsmål med tilhørende strategier som kan hjelpe meg med å nå disse målene. 
Læringsmål 1: Ha bred forståelse innenfor anbefalinger for matinntak i ulike scenarioer. 
Strategi: Delta i ernæringssamtaler. 
Dette læringsmålet har jeg i løpet av praksisen min også forstått at dette ikke bare oppnås ved ernæringssamtaler men gjennom alle de ulike aktivitetene jeg har mulighet til å delta i på praksisplassen. Ernæringssamtalene har ikke vært den eneste arenaen for å få forståelse for anbefalinger for matinntak. Her har også pasientlunsjer, praktisk matlaging og ACT vært nyttige arenaer. Disse har gitt meg mulighet til å forstå mer enn hva anbefalingene er men gitt meg mulighet til å finne ulike måter å kommunisere de til pasienter. 
I praksisen har jeg i tillegg fått mulighet til å ha samtaler med pasienter i ulike pasientgrupper. Dette har gitt meg mulighet til å sette meg inn i ulike livsstilssituasjoner og de ulike utfordringene og tilpasningene som er gunstige for ulike individer. I forbindelse med dette har det tverrfaglige samarbeidet vært veldig nyttig ettersom det har gitt meg en bedre forståelse for situasjonen ulike pasienter er i, hvilke utfordringer de står ovenfor og hvordan kostholdssamtaler kan bidra i rehabiliteringsprosessen. 
Læringsmål 2: Veilede i praktisk matlaging og planlegging av måltider for individer/grupper. 
Strategi: Delta i praktisk matlaging
I de ukentlige praktiske matlaging timene vi har sammen med pasientene har jeg fått mulighet til å snakke med pasientene om hvorfor det kan være nyttig å erstatte ulike matvarer i en livsstilsendring. Jeg syns dette har vært en veldig god arena for å kunne veilede individer ettersom man da har mulighet til å kommunisere med de i en avslappet setting og det blir veldig naturlig å snakke om mat, deres matvaner og om de er motivert for å gjøre ulike justeringer i kostholdet for å oppnå en mulig helsegevinst av dette. I tillegg er det svært nyttig med aktiviteten hvor vi drar på butikken sammen med pasientene for å sammenligne innholdet i matvarer de selv spiser. Dette gir en god mulighet til å snakke om ulikheter i matvarer innenfor samme kategori og foreslå produkter pasientene kan teste ut som er mer gunstige for helsen. 
4 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Typisk dag på kontoret?
Dagene ved Helsefortet varierer fra dag til dag. Noe som både kan være litt forvirrende som ny men det gjør også at dagene flyger av sted og gir en veldig variert arbeidshverdag.
Siden flere av de ansatte, inkludert meg selv, pendler med hurtigbåt fra Trondheim er arbeidstidene tilpasset hurtigbåtens rutetabell. En dag kan se slik ut:
07.05 Hurtigbåten ankommer Helsefortet og arbeidsdagen starter ofte med litt kontortid. Relevant arbeid for meg på denne tiden er å lese journaler til de ulike pasientene jeg skal være med på samtale med denne dagen.
08.00 Morgenmøte for ansatte. Her blir det gitt informasjon om dagen og eventuell tilleggsinformasjon som er relevant for alle ansatte. I tillegg er det satt av tid til refleksjon flere dager i uken. Da reflekteres det over ulike utfordringer eller temaer som opptar de ansatte.
09.00 Morgenmøte med pasientene. Omtrent en kvarter er satt av hver morgen hvor pasientene møtes, dagens timeplan blir gjennomgått og eventuelle spørsmål om dagen blir besvart. Hvert morgenmøte avsluttes med “ord for dagen”.
9.15- 10.00 Kostholdsundervisning. I forløpet til pasientene ved overvekt og livsstilsendring er det ukentlige kostholdsundervisninger med formål om å gi pasientene økt kunnskap og bevisstgjøre kostholdets viktighet i en livsstilsendring. I løpet av forløpet skal pasientene gjennom ulike temaer som: energiberegning, kostrådene, forståelse for næringsinnhold og ingredienser på emballasjer og kunne sammenligne matvarer.
11.30 Lunsj.
12.00-13.00 Pasientlunsj. Dette er en god arena hvor de som jobber som KEF eller ernæringsfysiolog her har mulighet til både å observere matvaner til pasientene. I tillegg en det en god arena for å ha samtaler med pasientene om mat, matvaner, kosthold og andre matrelaterte temaer.
13.00-14.30. Samtale med pasienter. Her får jeg mulighet til å være med og observere hvordan KEF eller ernæringsfysiologen kommuniserer med pasientene. Dette syns jeg er veldig lærerikt ettersom det gir meg mulighet til å forstå måter man kan ordlegge seg i ulike situasjoner for å oppnå best mulig kommunikasjon.
Tumblr media
Her tilbringes tiden når det ikke står andre aktiviteter på agendaen med hyggelige kolleger! 
6 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Unicare Helsefort
I likhet med min medelev Linda har jeg også praksis ved et av Unicares rehabiliteringssenter. Unicare Helsefort er lokalisert ved Hysneset ca 45 minutter med hurtigbåt utenfor Trondheim sentrum. Helsefortet var tidligere en militær base som nå er rehabilitert og bygget om til et rehabiliteringssenter. 
Tumblr media
Ved rehabiliteringssenteret er det pasienter med ulike utfordringer som, overvekt, CFS/ME, kroniske muskel- og bløtdelsmerter, hjerneslag og traumatiske hjerneskader. I løpet av min praksisperiode skal jeg for det meste følge overvektsgruppen, samt å bistå andre grupper ved behov. 
På Helsefortet jobbes det i tverrfaglige team hvor pasientene ved overvektsgruppen får tildelt en primærkontakt og treningskontakt som følger de gjennom de ulike oppholdene de er på. I tillegg til dette vil pasienter bli satt i kontakt med ernæringsfysiolog, ergoterapeut, psykolog og lege ved behov. Pasientenes utfordringer og fremganger drøftes ukentlig i tverrfaglige team møter. På denne måten kan individers utfordringer og behov ivaretas på en best mulig måte. 
Som nevnt følger jeg overvektsgruppen ved rehabiliteringssenteret. Her får jeg delta i alle de ulike aktivitetene som pasientene har. Dette inkluderer: kostholdsundervisning, ACT (kognitiv adferdsterapi), oppmerksomhetstrening, samtaler mellom pasient og primærkontakt, kostholdssamtaler og praktisk matlaging. 
Jeg anser det som svært nyttig å få mulighet til å følge opplegget til pasientene ved overvekt og livsstilsendring ettersom det gjenspeiler kompleksiteten av en livsstilsendring. Det gir meg et innblikk i hvordan tverrfaglige team kan jobbe sammen og kan være nødvendig for å kunne oppnå en varig livsstilsendring hos overvektspasienter. I tillegg føler jeg at dette gir meg mulighet til å plukke opp nyttige elementer fra ulike fagdisipliner som jeg senere kan ha nytte av når jeg selv er ferdig utdannet. 
7 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Praktisk matlaging
Hver fredag arrangeres praktisk matlaging for pasientene ved overvektsgruppa. Dette gir de kunnskaper om hvordan matvarer som ofte handles kan lages selv. Den praktiske matlagingen holdes av et tverrfaglig team bestående av klinisk ernæringsfysiolog og kjøkkensjefen. På denne måten kan pasientene både få innføring i hvordan maten lages og hvorfor ulike matvarer kan være nyttigere enn andre.
Tumblr media
Det nyoppussede kjøkkenet som benyttes til undervisningen i praktisk matlaging. Den nærmeste benken kan justeres i høyden og dermed tilpasses ulike behov. 
Tumblr media
Denne fredagen ble det laget taco med skrei som en variasjon til den ofte mer tradisjonelle tacoen med kjøtt. 
Tumblr media
Pasientene lærte også hvordan de kan lage hjemmelagde lefser.
Tumblr media
I tillegg ble det laget mangosalsa, tomatsalsa, avokadokrem og scampi. 
Tumblr media
Personlig syns jeg både opplegget var utrolig nyttig og klager heller ikke på å få mulighet til en så god lunsj!
4 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Hvem er jeg?
Mitt navn er Thea Solnørdal og går tredje året Samfunnsernæring ved OsloMet. 
Fritiden går for det meste til trening, fjellturer og matlaging. Jeg er nyskjerrig og åpen for nye opplevelser og gleder meg derfor til åtte uker i praksis med en hverdag fylt med nye inntrykk. 
Her får du følge det varierte innholdet fra arbeidshverdagen min fra idylliske Hasselvika utenfor Trondheim!
Tumblr media
3 notes · View notes
theaipraksis · 4 years
Text
Long time no see Norge
Tumblr media
Litt seint ute med å starte bloggingen til praksisen tenker du kanskje? Fortvil ikke, har bare forsinket praksis siden jeg har vært på utveksling i Wageningen!
Siden man ikke kan si A - for å så ikke si B skal jeg selvfølgelig fortelle litt om det forrige semesteret mitt.
Wageningen er en liten by, med åkrer så langt øyet kan se, rikt mangfold i både plante-, dyre- (Wallaby?!) og studentliv og ikke minst en evigvarende høst. Selv om dette kanskje ikke høres like spennende ut for alle må jeg innrømme at dette var noe jeg satt utrolig pris på, spesielt med tanke på den krevende skolehverdagen.
Til tross for krevende skole har det vært utrolig spennende fag som jeg ikke ville vært foruten.
Nå venter en spennende praksisperiode I Hasselvika hos Unicare Helsefort, et lite stykke utenfor Trondheim!
8 notes · View notes