Tumgik
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
Binicilik Kulüpleri
Binicilik sporunu yapmak istiyorsanız fakat nerede, nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bugün sizlere İstanbul'da bulunan bazı binicilik kulüplerinden söz edeceğim. 
İlk olarak Anadolu yakasından başlamak istiyorum;
İstanbul Binicilik Kulübü
İstanbul’ un suyu ile ünlü büyük ormanlarından biri olan Taşdelen/Çekmeköy ormanının sınırında, insanın doğa ve at ile mükemmel uyumunun gerçekleştiği hoş ve huzurlu bir mekan. Binicilik sporunun; akademik seviyede, çocuk, genç ve yetişkin binicilere öğretildiği bir spor kulübüdür. İçerisinde ufak kafeteryası bulunmakta. Ata bindikten sonra yorgunluk kahvenizi diğer binicileri seyrederek yudumlayabilirsiniz. Ben hiç bu kulüpte ata binmedim, sadece yarışmaya katılmak için gitmiştim fakat eskiden buranın sahiplerinin, şu an ki kulüplerinin bulunduğu yerden 500 m. gerisinide Ferhat Bey adlı binicilik kulüpleri vardı. Ben ilk ata binmeye orada başladım. Şu an ne yazık ki Ferhat Bey Binicilik Kulübünün bulunduğu yerde koca koca binalar var. İstanbul’un bir çok yeri gibi orasıda doğal güzelliğini kaybetti. Bu sebeple çiftlik isim ve ufak çaplı mekan değişikliği yaparak yeniden açıldı. 
Tumblr media
 Dila Atlı Spor Kulübü
Dila Atlı Spor Kulübü Anadolu yakasındaki çiftliklere göre yeni olan ve şu an çok gözde olan bir çiftik. 2008 yılında açılan kulüp profesyonel kadrosuyla organizasyon, at bakımı ve her seviyeye uygun binicilik eğitimi vermektedir. Beykoz, Ishaklı köyde bulunan bu tesiste; yüzme havuzu, çocuklar için oyun parkı ve kafeterya bulunmaktadır. Son çıkan teknolojilere uygun olarak at bakım hizmeti vermektedir. Kendi fikrimi söylemem gerekirse, Dila Atlı Spor Kulübü Anadolu yakasının en lüks ve gelişmiş çiftliği diyebilirim ve burayı siz okuyucularıma şahsen tavsiye ederim.
Tumblr media Tumblr media
Kulübün kendine ait internet sitesinde çiftliği 3D gezme şansınız var ve aynı zamanda gerekli bilgileri de buradan öğrenebilirsiniz. Aşağıda paylaştığım link kulübün kendi internet sayfasıdır.
http://www.dilaatlisporkulubu.com
Avrupa yakası; 
Kemer Country Atlı Spor Kulübü
Türkiye’de her yaştan binicinin buluşma noktası, Avrupa’nın en yetkin ve saygın binicilik merkezlerinden biri Kemer Country Atlı Spor Kulübü. Bir çok uluslararası veya yerel resmi müsabakalara ev sahipliği yapan ve aynı zamanda düzenleyen bu kulüp  İstanbul’un en seçkin atlı spor kulübüdür. Lüks olduğundan fiyatlar diğer çiftliklere göre daha pahalıdır ama alacağınız hizmet hepsinden daha kalitelidir. Doğasıyla insana huzur veren ve atlarla dostluk kurabileceğiniz elit bir kulüp. Zaten Kemer Country sadece at üzerine yoğunlaşmış bir bölge değildir. Burasi İstanbul’un içinde ayrı bir yer gibi olup içinde evler, oteller bulunmaktadır. Bunların yanında golf ve binicilik sporu kulüpleri vardır. 
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
İstanbul Atlı Spor Kulübü
Maslakta bulunan bu kulüp Kemer Country kadar olmasada, Anadolu yakasındaki bir çok çiftlikten üst seviye hizmet veren bir binicilik kulübüdür. Restorantları özenli ve kaliteli olup ata binmek dışında arkadaşlarınızla vakit geçirbileceğiniz bir yer aynı zamanda. Bu kulüpte de Kemer Country gibi bir çok resmi yarışma düzenlenmekte ve yarışma için gelen bir çok misafir atı ağırlamaktadır. Çocuklardan yetişkinlere kadar binicilik eğitimi sağlanmaktadır. Şehrin göbeğinde olan bu çiftlik Avrupa yakasında oturanlar için gözde bir kulüptür. 
Tumblr media Tumblr media
Bunlar benim en beğendiğim ve tavsiye edebileceğim kulüplerdir. Daha bir çok farklı lokasyonda binicilik kulübü bulmanız mümkün. 
Binicilik ile ilgili temel noktalara değinidim ve bir çok faydasından bahsettim. Böylesine farklı ve özel bir sporu umarım denemeden geçmezsiniz ve en kısa zamanda bir kulübe gidip kendinizi atın üstüne özgürce bırakırsınız…:)
12.05.2016 
8 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
Neymiş Bunun Faydaları?
 Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz haftalarda sizlere bir kaç binicilik branşından ve işin tekniğinden bahsetmiştim. Buraya kadar iyi güzelde, bu sporun faydaları nelerdir? İnsana ne gibi katkıları var? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Binicilik sporunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok. 
Tumblr media
 Binicilik, kan dolaşımı ve solunum sistemini iyileştirir. Aynı zamanda kişinin duruşunu düzeltir çünkü binici, atın üzerinde olduğu süre içerisinde dik ve doğru bir şekilde oturmalıdır. Bunlara ek olarak binicilik, denge ve koordinasyonunuzu geliştirir. Atın ritmik yürüme biçimleri vardır. Bunlar; adeta (en yavaş), süratli (orta hız) ve dörtnaldır (hızlı koşma). Binici atın bu ritmik yürüş biçimlerine uyum sağlamak zorundadır. Bu sayede insanın bütün vücudundaki değişik kas grupları çalışır. 
Bu sporla uğraşan herkes size aynı şeyi söyleyecektir; atın üzerinde olmak ve özgürce koşmak insana tarif edilemez bir mutluluk verir. Kendimden yola çıkarak söylüyorum. Atlarla birlikte olmak insana herşeyi unutturuyor. En kötü zamanlarınızda onlarla vakit geçirmek, onların sıcaklığı ve sevgisi hissetmek size her zaman iyi gelecektir. Emin olun bunu yaşadıktan sonra başka hiç bir şeye ihtiyacınız kalmayacak. Çünkü onların sevgisi ve sizinle kurduğu bağ herşeyin ötesinde bir duygu. Bunlara ek olarak, günün stresini ve yorgunluğunu, ata binerek kolaylıkla üstünüzden atabilirsiniz. Yani uzun lafın kısası binicilik sporu aynı zamanda bir deşarj olma yöntemidir. 
Ata doğru şekilde binebilmek için binici kontrol yeteneğini kullanmalı ve bu konuda uzmanlaşmalıdır. Bu yetenekler, atın biniciyi dinlemesini sağlayacaktır. Bu kadar büyük bir hayvanın üzerinde kontrol yeteneğinizin olması, özgüveninizi büyük ölçüde güçlendirir ve bu da günlük hayattaki zorluklara karşı daha iyi mücadele etmenizi sağlar. Kontrol ve başarı hissi, biniciye zor durumlarla daha iyi baş etmeyi öğretir. Ayrıca binicilik her ne kadar bireysel bir spor gibi gözüksede, aslında bir takım çalışmasıdır. At ile binici her zaman bir takımdır ve birlikte uyumlu bir şekilde hareket etmeleri gerekir. Bu sebeple binicilik sporu aynı zamanda kişinin takım çalışmalarına yatkınlığını arttırır.
Tumblr media
Atların bir diğer faydası ise engelli kişiler üzerindedir. Pek çok zihinsel ya da fiziksel engelli kişi atlarla terapi görerek çok daha kaliteli yaşam koşullarına sahip olurlar. Ülkemizde kendini atlı terapiye adamış pek çok kişi ve tesis bulunmaktadır. Pek çok çocuğun at sayesinde yürümeye başladığına ve iletişim kurmayı öğrendiğine şahit olmak mümkündür. Üstelik sırf çocuklar değil, yetişkin engellilerimiz de bu tedavilerden faydalanabilmektedir. Ayrıca zihinsel ya da fiziksel engelli vatandaşlarımızın dışında, hiperaktif kişiler de biniciliğin faydalarından yararlanabilmektedir.
Bu anlattıklarım ata binmenin faydalarının neredeyse yarısı. Daha üstüne söylenebilecek çok şey var… Sağlıklı bir yaşam için haydi herkes at üstüne! :)
01.05.2016
11 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Video
youtube
VOLTİJ
Voltij (atlı jimnastik), lonjda dörtnala giden bir atın üzerinde gruplu yada bireysel olarak yapılan jimnastik hareketleridir. Bu jimnastik hareketleri belirli bir ritim içinde gerçekleşir. Binicilikte temel ilkelerden biri olan denge bu branş için birinici sıradadır. Dengenin hemen yanında ise esneklik ve uyum gelir. Lonju (uzun bir ip aracılığıyla bir çeşit at çalıştırma yöntemi) yapan kişi, binici ve at arasında bir birliktelik söz konusudur. Bu birliktelik ne kadar iyi olursa,  ortaya çıkarılan iş o kadar iyi görünür. 
Voltij kendi başına bir branştır, fakat ufak çaplı bazı figürleri biniciliğe yeni başlamış kişilere (özellikle çocuklara) at üstünde denge kurmasını sağlamak amacıyla antrenörler tarafından uygulattırılır. Tabi bunlar gerçek voltijciler için sadece ısınmak amacıyla yapılan, daha çok başlangıç seviyesinde olan hareketlerdir. Voltij branşında sporcu, atını ne kadar iyi hissederse ve onunla iyi uyum sağlayabilirse, çalışma o kadar iyi görünür. Özellikle birden fazla kişiyle yapılan voltij çalışmalarında beraberlik ve guruptaki kişiler arasındaki yardımlaşma çok önemlidir çünkü bu birbirine bağlı bir zincirdir. Birinin tek bir hatasında diğeri kendi yapacağı hareketi yapamaz. Bu sebeplede, hazırlanan kareografi doğru bir şekilde ortaya çıkmaz. Bu da takımın yarışı kaybetmesine neden olur. 
Grupla voltij müsabakaları 5 yaşından 16 yaşına kadar yapılabilir. 16 yaşından sonra binici müsabakalara bireysel olarak katılabilir.  Grup voltij müsabakasına 9 binici ve bir yedek binici katılır. Tüm grup şık bir biçimde aynı giyinir ve kıyafetlerinin renkleri de atın renklerine ve bandajlarına uyumlu olmalıdır. Resmi müsabakalarda belirli hareketleri gösterme zorunluluğu vardır.  6 adet temel hareketler şunlardır: temel oturuş, bayrak, dünya dönüşü inişli ve yan oturuş, ayakta duruş ve makas atlamalı iniş. Her hareketin en az atın 4 dörtnal fulesi(adımı) boyunca sürdürülmesi zorunludur. Daha zor sınıflarda hareketler zorlaşır.
Ben bu branş üzerinde profesyonel olarak eğitim almadım, sadece 2005-2006 senelerinde İstanbulda ki bir alışveriş merkezi içinde gösteri amaçlı antrenörümün yardımıyla ufak çapta bir kaç başlangıç figürü sergilemiştim. O zaman çok keyif almıştım fakat üzerinde çalışıp ilerletmedim çünkü zaten dresaj ve engel atlama branşı üzerinde yoğunlaşmıştım. 
Yukarıdaki video Ulusalararası Binicilik Fedarasyonu’nun düzenlediği dünya kupasi, bayanlar kategorisi voltij yarışması.Biniciler gerçekten çok başarılı, insanı hayrete düşeren figürler sergiliyorlar. İzlemesi çok keyifli ve heycan verici. Umarım beğenirsiniz, iyi seyirler… :)
22.04.2016 
11 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
DRESAJ (At Terbiyesi)
Tumblr media
Dresaj fransızca bir kelimedir ve eğitmek, terbiye vermek anlamına gelir. At eğitiminin belli kurallar ve rekabet ortamı çerçevesinde geliştirildiği, amatör seviyeden olimpik seviyeye kadar turnuvaları düzenlenen popüler bir spordur. Bir atın, jimnastik gelişiminin, terbiyesinin en üst noktasında, uzman binicinin en az yardımıyla istenen hareketi rahat bir şekilde sergileyebilmesidir at terbiyesi. Dresaj  "At Balesi"  olarak da açıklanabilir. Bu disiplin antik köklere sahip olmasına rağmen, önemli bir at müsabakası olarak Batı'da ilk Rönesans süresince değer kazanmıştır. 
Dresaj, binicilikte en çok sabır isteyen ve çaba gerektiren branştır. At terbiyesi branşında çalışan atların, fiziksel yeterllikleri ve performansları çok yüksektir. Bir dresaj atının yaklaşık eğitimi 15′le 17 yıl sürebilir. Tabiki istisnalar olabilir; 9 yaşında yarış koşan atlar olabilir.Diğer branşlarda olduğu gibi, bu branşta da biniciyle atın uyumu çok önemlidir. Özellikle Dresaj müsabakalarında at ile binicinin arasında hiç bir hataya yer verilmez. Yani en ufak hata müsabakayı kaybetmenize sebep olabilir.  
Tumblr media
Dresaj aynı zamanda şıklık da demektir. Atın ve binicinin yarışlara katılırkenki takımları ve kıyafetleri diğer branşlara göre farklıdır. Yarışlarda atın ve binicinin(saçları uzunsa) şık bir biçimde toplanmalıdır, genellikle tercih edilen topuz stili olur. Binicinin kıyafetleri şu şekildedir; beyaz binici pantolonu, gömlek, dresaj ceketi, kravat, beyaz eldiven, çizme ve şapkadan oluşmaktadır.
Tumblr media
Ben engel atlamayla birlikte dresaj branşı üzerinde de çalışıp, yarışlara katıldım. 10-11 yaşlarında, 2004 yılında kendi kategorimde İstanbul il birinciliği kazandım. Dresaj bana sabrı ve çok çalışmayı öğretti.
16.04.2016
8 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Video
youtube
Horse Jumping
Binicilikte atla birlikte hareket etmek, onunla uyum içerisinde olmak çok önemlidir. Bu sebeple, aslında bincilik çok ince ve bir o kadar da zor bir spordur. Atın attığı her adımda binici, binicinin her komutunda ise at bir eylem gerçekleştirir ve bunlar muazzam bir ahenkle meydana gelir. Daha açık konuşmak ve örnek vermek gerekirsek, ata süratli ( atın bir çeşit yürüyüş biçimi) şeklinde binen bir binici kalkıp oturma eylemini gerçekleştirir. Bunu, atın ön ayağının tekinin havada olduğu anda, kendisinin de “kalk-otur” biniş stilinde ki kalkma pozisyonunda olmasına dikkat ederek yapar. Yani atın ayağı havadayken binici de havadadır, atın ayağı yere bastığındaysa, binici eyere oturur. İşte bu kadar ince ve ayrıntılı.
Engel atlama ise bu mükemmel ahenkle birlikte uçmaktır adeta. İnanılmaz keyifli ve insanı alıp başka diyarlara götürür. Fakat bunu yapabilmek için bir çok kuralı bilmek ve bu sporda yol katetmiş olmak gerekir. Bir binici, atla uyum sağladığında ve onu iyice kontrol etmeye başladığında ancak engel atlamaya başlayabilir. Görünüşte çok basit duruyor olabilir fakat kesinlikle öyle değil. Bir engele gelirken atın atacağı adımları hesaplamak gerekir ve ona göre de pozisyon alınmalıdır. Yine de, başta söylediğim gibi zorlukları olduğu kadar çok eğlenceli bir branştır.  Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi ben bicinilikte iki branş üzerine yoğunlaştım. Bunlardan birisi engel atlamaydı. Engel atlamaktan aldığım keyif hep başka olmuştur. Özellikle engel atlama yarışlarında gerçekten çok heycanlanıyordum.
Bu konu üzerine sizlerle geçtiğimiz günlerde rastladığım bir videoyu paylaştım. Binicinin gözünden çekilmiş bir engel atlama müsabakası. Yarış Amerika, New York, Central Park’ta gerçekleşiyor. Ben izlerken sanki kendim yarışıyormuşcasına heycanlandım ve zevk aldım. Umarım sizde beğenirsiniz :)
08.04.2016
13 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
Ne Giymeliyim?
Herkese merhaba, geçen hafta sizlere işin teorik kısmından biraz bahsetmiştim. Aslında bakıldığında bu daha hiç birşey, sizlere bahsetmek istediğim bir çok konu var. Geçtiğimiz hafta yaptığım temel bir girişten sonra, bu hafta sizlere binicilik malzemelerinden biraz söz etmek istiyorum.
Binicilikte at ve binicinin standart ekipmanları vardır. 
Binicilik ekipmanları :
TOG 
Tumblr media
Binicilerin, herhangi bir düşmede başını ve boynunu korur. Engel atlama ve Konkur Komple yarışlarında zorunlu tutulur. Nitekim, bir binici her zaman ata toguyla binmelidir.
PANTOLON
Tumblr media
Kıyafette en önemli parçalardan bir tanesi pantolondur. Tayt gibi görünür fakat onun kadar sıkı değildir. Bacak içlerinde yama gibi başka bir kumaş kullanılmaktadır. Bunun sebebi atı daha iyi kavrayabilmektir. Aynı zamanda biniş sırasında eyere sürtünen bacaklarımızın yara olmasını da engeller.
ÇİZME 
Tumblr media
Çizme bacağı sıkmayacak şekilde sarmalıdır. Eyere tutunması için deriden yapılmıştır.
ELDİVEN
Tumblr media
Ata binerken eldiven takmak ellerimizin dizginleri tutarken yara olmasını engeller ve aynı zamanda da dizginleri daha sıkı tutmamızı sağlar.
KAMÇI / MAHMUZ
Tumblr media Tumblr media
Bunlar binicinin yardımcı ekipmanlarıdır. Atı yönlendirmek için kullanılır. 
Bu bahsettiklerim temel binici malzemeleridir. Bunlara ek olarak yarışlar için özel kıyafetler ve ekipmanlar da bulunmaktadır. Eğer ata binmeye başlayacaksanız ilk olarak bu malzemelerin hepsini almayın. Malzemeler pahalı olduğundan dolayı bu sporu kesin ve devamlı bir şekilde sürdürecekmisiniz ona karar verdikten sonra alışverişinizi yapın. Yoksa boş yere paranıza yazık olur. İlk zamanlarınızda tayt, eşofman ve eski bir çizme, spor ayakkabı giyerek bu işi yürütebilirsiniz. Diğer ekipmanlar, biniş sırasında size binicilik klubu tarafından temin edilecektir. Kararınızı verdikten sonra kendi ekipmanlarınızı kesinlikle almalısınız. Eminimki o an alışverişinizden çok keyif alacaksınız. Ben bile hala her yeni bir malzeme aldığımda çok mutlu oluyor ve kendimi motive edilmiş hissediyorum :)
29.03.2016
10 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
Geçmişten Günümüze...
Tumblr media
İnsanlarla atların ilişkileri çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Orta Asya’daki Türkler atı binek hayvan olarak kullanıyorlardı fakat herhangi bir takım veya donanım kullanmıyorlardı. İlk olarak ata sağlam oturabilmek için eyeri ve üzengiyi kullananlar ise Kafkas kökenli İskitler olmuştur. O zamanlar atlar avlanmada, savaşta ve ulaşımda kullanılıyordu.Yerleşik hayata geçildikten sonra Osmanlı döneminde de insanların atlarla olan bağı kopmadı. Sipahi Ocağı’nın kurulmasıyla atlı askerler yetiştirilmeye başlandı. Cumhuriyet dönemine geçildikten sonra artık yalnızca askerler değil, diğer insanlar da spor amaçlı binicilikle ilgilenmeye başladılar.  Bugün kullandığımız yöntemlerle atın zor kullanmadan eğitilebileceğini ilk ileri süren kişi, “Ecolé de Cavalerie” adlı kitabın yazarı Fransız binici François Robichon de la Guérinière'dir. Günümüzde artık binicilik askeri önemini kaybederken, popüler bir spor haline geldi.
Binicilik, İngiliz biniciliği ve Batı biniciliği (Western) olarak ikiye ayrılmıştır. İngiliz biniciliği, benim yaptığım gibi spor amaçlı olup, Batı biniciliği ise Amerikalılara özgü olan kovboyların yani sığır çobanlarına ait bir biniş stilidir. Batı biniciliğinde ağır eyerler ve uzun üzengiler kullanılır. İngiliz biniciliğinde ise binicinin güvenliği ve atın rahatlığı önem taşır.
İngiliz biniciliği kendi içinde branşlara ayrılmıştır. Günümüzde bu branşlar Uluslararası Binicilik Federasyonu'na (FEI) bağlı olan Engel Atlama, At Terbiyesi (Dresaj), Atlı Dayanıklılık, Konkur Komple, Voltij (Atlı Jimnastik) olarak kategorilendirilmiştir. Bu branşların dışında branş olarak disipline edilmemiş, kültürel sporlar arasında Polo, Horseball, Atlı Okçuluk gibi at üzerinde yapılan gösteri veya yarış amaçlı sporlar mevcuttur.Binicilik branşları, düz koşudan farklı olmakla beraber daha fazla kural ve talimatlar içermektedir.
Ben profesyonel olarak Engel Atlama ve Dresaj branşlarında yoğunlaştım. Bunların yanı sıra küçük yaşlarda amatör olarak Voltij  ve arkadaşlar arasında da Horseball oynamışlığım var. :) İlerleyen günlerde tecrübelerime dayanarak bu branşların içeriklerinden ve özelliklerinden bahsedeceğim, şimdilik bu kadar. :). Deniz Melisa Gündoğdu. 23.03.2016
12 notes · View notes
swimmingsaladsalad · 8 years
Text
Binicilik mi ?
Ata binmeye nasıl mı başladım? Ben bu işe başlamadım, sanki atlarla doğmuş gibi hissediyorum. 4 yaşlarında ilk kez bir atın sırtına koydular beni. Daha ilk gördüğümde ben bunu beceririm dedim ve yaptım. Hiç zorlanmadan, korkmadan.. 
Atlar çok özel ve kutsal hayvanlar. Onlarla birlikte bir bütün olmak ise tarif edilemez bir duygu. Binicilik gerçekten yetenek ve emek isteyen bir spor. Diğer hiç bir spora benzemiyor. Bir hayvanın sırtında onunla birlikte uyum içerisinde hareket etmek gerekiyor. Nitekim bunu yapabilmek için hayvanın dilini çok iyi bilmek ve onu hissetmek lazım. Hep zannediliyor ki; “ Sen oturuyorsun o gidiyor.” Bu lafı o kadar çok duydum ki…İnsanlar bu konu hakkinda bilgisi olmadığı için bu sporu çok basite alıyorlar fakat gerçekten göründüğü kadar kolay değil. Gözlemlediğime göre çoğu insanın biniciklikle ilgili pek fazla bilgisi yok. Binicilik sporu çok özel ve insanı çok farklı boyutlara taşıyan bir spor. Her spor insanı geliştirir fakat bu, insanın dünyaya bakışını değiştiriyor ve aynı zamanda bir nevi en iyi rahatlama yöntemi. Çok küçük yaşlarda böylesine özel bir sporla tanıştığım kendimi çok şanslı hissediyorum.  
Tumblr media
Deniz Melisa Gündoğdu 17.03.2016
9 notes · View notes