Tumgik
Text
Seboreik Dermatit’i Anlamak
Merhaba arkadaşlar. Ben de uzun zamandır sizler gibi seboreik dermatit illetiyle uğraşan biriyim. Bu hastalığın ismini öğrenen herkes gibi internette bodoslama daldım ve her türlü taktiği kendimde uyguladım. Yağsız tüm nemlendiriciler, farklı farklı sabunlar, stresten uzak kalmaya çalışmak ve özenli bir diyet. Fakat önemli olan kısmın burası olmadığı çok aşikar.
Öncelikle doğru bilinen bir yanlıştan söz etmek istiyorum.
+ Seboreik Dermatit’in sebebi stres, beslenme vs. değildir. Stres ve beslenme sadece bir katalizördür. Yağlı bir cilde sebep olmak da buna dahildir. Fakat sorunun asıl sebebi değildir.
+ Seboreik Dermatit’in sebebi Malassezia Yeast adı verilen ve birçok türü bulunan bir tür mayadır. Bu maya yağlı ciltleri çok sever ve aslında her yerde ve herkeste bulunur. Fakat bazı hayvanlar ve insanlarda bu maya çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. (Maalesef biz bu gruptayız).
+ Seboreik Dermatit’in bu maya ile alakasını ‘seborrhoeic dermatitis + malassezia’ anahtar kelimelerini kullanarak ‘National Center for Biotechnology Information’ ya da ‘American Society For Microbiology’ gibi kaynaklardan görebileceğiniz bilimsel çalışmalardan inceleyebilirsiniz.
Kısacası hanımlar beyler;
Seboreik Dermatit’i stres ya da çinkolu şampuanla yenmeye çalışmak akıntıya karşı kürek çekmektir.
Asıl mücadele ‘Malassezia Mayası’na karşı verilmelidir.
Fakat unutulmamalı ki Malassezia Mayası da kurtulması mümkün bir maya değildir. Mayadan kurtulsak bile heryerde bulunan bu mayaya sürekli maruz kalırız. Seboreik Dermatit’in durmadan nüksetmesinin sebebi budur.
Yani strese girdiğimiz vakit ya da akşam çok içki içtiysek elbette bu Seboreik Dermatit nükseder, çünkü bağışıklığımız düşer. Ama bu mayadan kurtulduğumuz vakit stres, Seboreik Dermatit’imizi eskisi kadar AZDIRMAZ!...
Yani çözüm sürekli su bazlı nemlendirici kullanmak yada çinkolu şampuan değil, mayayı düzenli olarak öldürmektir. (Bu arada hala yağ bazlı nemlendirici kullanıyorsanız acilen bırakın)
Bu noktadan sonrası için kendi bilimsel araştırmanızı sürekli yapmanız ve güncel çalışmaları sürekli takip etmeniz gerekmektedir.
Aradığımız tedavinin tıptaki adı Anti-Fungal’dır arkadaşlar.
Malassezia Mayası’na karşı etkili bilinen anti-fungallar :
Ketoconazole, (hepimizin sıklıkla ismini duyduğu ketoral)
Econazole,
Miconazole,
Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil’dir. (Çay Ağacı Yağı)
Bu ajanlar hakkında detaylı çalışma için lütfen bakın (https://aac.asm.org/content/44/2/467#T2)
Bu ajanları kullanmadan önce lütfen doktorunuza sorun. Prospektüslerini okuyun!
Ben ‘şu anda’ ketoral şampuanı ayda bir kullanıyor, bunun dışında çay ağacı yağını çinkolu şampuanımla karıştırarak kullanıyorum. Şu anda diyorum çünkü tedaviniz durmadan değişiklik gösterecektir :
Unutmayın, Malassezia Mayası’nın 12 çeşidi var.
Bu çeşitlerden hangilerinin sizde olduğu ve kullandığınız ajanın hangi mayaya karşı etkili olduğu ölçebileceğimiz bir yol yoktur.
Aşağıdaki çalışma 2017 tarihli yeni bir çalışmadır ve yukarıda saydığım anti fungallar dışında da bir çok anti fungal’ı tüm malassezia mayası türlerinde denemişlerdir.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442545/
(Bu ajanları kullanmadan önce lütfen doktorunuza sorun. Prospektüslerini okuyun !)
Çalışmadan da görüldüğü üzere bir her anti fungal her Malassezia türünde etkili değildir. Bu durum bir zaman işimize yarayan bir ajanın neden başka zamanlarda işe yaramadığını açıklar. Bu sebeple işe yaradığı bilimsel olarak kanıtlanmış Anti-fungalların birçok çeşidini elde bulundurmamız bu illet ile mücadelemizi daha verimli kılar.
Benim yazacaklarım bu kadar arkadaşlar. Eğer siz de bu maya için etkili bir Anti Fungal biliyorsanız lütfen paylaşınız. Hepinize stressiz günler dilerim.
0 notes