Tumgik
rotterdamvanalles · 10 hours
Text
Lijn 9 op het Middellandplein, eind jaren 60
Door Ghisebrecht Bokel was in de tweede helft van de 13de eeuw aan Claes de Vriese verboden om een stuk land, dat grensde aan Bokels ambacht, te bedijken. Daardoor bleef midden tussen Schoonderloo en Beukelsdijk een onbedijkt land liggen. Omstreeks 1280 krijgt Jan van Scoenreloo, zoon van Claes de Vriese, toestemming tot bedijken. Dit Middelland heeft waarschijnlijk ongeveer ter plaatse van de huidige straat gelegen. Een 'Middelwateringhe' komt aldaar reeds in 1410 voor. Op de kaart van Stampioen (1653) heet deze watering Scheydsloot. Ze vormde de scheiding tussen twee ambachten. In 1906 werd de Middellandstraat in 1ste Middellandstraat verdoopt, terwijl toen tevens de 2de Middellandstraat haar naam ontving. De naam Middelland is later gegeven aan de wijk waarin genoemde straten liggen.
De foto komt van de site www.rovm-digitaal.nl en de informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam.
2024
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 10 hours
Text
Start van de ronde van Feijenoord aan de Maashaven, 1 mei 1961. Burgemeester Van Walsum lost het startschot op deze Koninginnedag.
Uit het Vrije Volk van 2 mei 1961:
Een stevige omhelzing van zijn vader, een enorme lauwerkrans uit handen van de ronde-nestor Willem Buitendijk, een ereronde in het zijspan van één der onontbeerlijke politiemotoren en een welgemeend spontane ovatie vielen maandagmiddag de winnaar van de ronde van Feijenoord in Rotterdam ten deel. Het was de 20-jarige Haagse jongeling Jackie Mesters, sinds een paar weken uit de militaire dienst teruggekeerd en sindsdien ook reeds enkele malen op de voorgrond getreden in nationale wedstrijden.
Wel, hij mocht er zijn, deze winnaar. De wijze, waarop hij zich in gezelschap van zijn Rotterdamse rivaal v. d. Leer in de laatste fase van de strijd had weten te voegen bij twee vluchters dwong reeds ieders respect af. Toen hij zich ten slotte in de draai Bloemfonteinstraat-Maashaven en later op het rechte eind naar de finish voor de deur van Kees Buitendijk van alle concurrenten ontdeed, kende het enthousiasme langs het wat minder dan in andere jaren bezette traject nauwelijks grenzen.
Feijenoord kon overigens ingenomen zijn met de tweede plaats van Lesier van der Leer, die de twee andere renners Anton Reekers en Henk Castricum ruimschoots in deze volgorde klopte.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 2 mei 1961.
2023
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 10 hours
Text
De bouw van het winkelcentrum Hesseplaats in Ommoord, januari-mei 1970.
De Hesseplaats is vernoemd naar Herman Hesse, 1877-1962, Duits-Zwitsers letterkundige. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor letterkunde.
Het gebied waar vanaf 1965 een woonwijk verrees, heeft een lange voorgeschiedenis. De naam Ommoord is waarschijnlijk ontstaan uit Ouwe Moor, = oud moeras. In 1300 is er al sprake van het Ouwemoorse Meertje.
In de eerste helft van de 19e eeuw bestond het gebied ten noordoosten van Rotterdam grotendeels uit veenplassen die door het afgraven van het veen ten behoeve van turf waren ontstaan. In 1843 werden de eerste plannen gemaakt voor droogmaking, maar het duurde tot 1859 voor er bruikbare plannen op tafel kwamen. Voordat het droogmalen begon (1867), werden eerst de ringdijken en -vaarten verstevigd of opgehoogd. In 1868 kregen de huurders van de onteigende percelen de aanzegging om het veld te ruimen. Bij het opnieuw inrichten van de drooggemaakte polder wilde men alles egaliseren en een nieuw verkavelingsplan maken. Op 26 oktober 1866 legde prins Alexander, de jongste zoon van koning Willem III en koningin Sophie van Württemberg, de eerste steen voor het stoomgemaal in Kralingse Veer, het Prins Alexander gemaal.
Vanwege de grote behoefte aan woningen in de regio Rotterdam werd in 1959 het structuurplan Rotterdam-Capelle uitgebracht, de eerste ideeën gingen uit van een nieuw te bouwen woonwijk met zo'n 50.000 woningen. De wijk Ommoord werd ontworpen in de jaren zestig van de twintigste eeuw volgens een steden­bouwkundig concept van Lotte Stam-Beese en kent in het middengebied veel hoogbouw, terwijl de laagbouw aan de randen hieromheen is gesitueerd. Ommoord kenmerkt zich door veel groen en een open ruimtelijke opzet. Wethouder mr. H. Bavinck sloeg op 29 december 1965 de eerste paal voor de Kellogg ERA-flat de grond in, de start voor een wijk die uiteindelijk 12.500 woningen zou gaan tellen.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
2022
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 10 hours
Text
Drukte in de binnenstad op Koninginnedag, 30 april 1965. Links winkelpanden van House of England en van kapper John Postmus aan de Korte Lijnbaan.
Koningsdag (sinds 2014), eerder Prinsessedag (1885-1890) en Koninginnedag (1891-2013), is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het Koninkrijk geldt dit voor de meeste werknemers als vrije dag en wordt het gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.
Nadat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 had opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op Juliana's verjaardag, 30 april. Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren geweest bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Vanaf de jaren vijftig was dit evenement via de televisie te volgen. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijke feestdag. In 1971 overleed kort voor Koninginnedag op 87-jarige leeftijd prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Het defilé werd afgelast. Koningin Juliana woonde op haar 62ste verjaardag met alle andere leden van de Koninklijke familie de uitvaart bij van haar schoonmoeder.
Bij de troonopvolging op 30 april 1980 besloot koningin Beatrix deze dag in stand te houden als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden. Koningin Beatrix wijzigde ook de vorm van Koninginnedag. Op 28 januari 2013 kondigde zij aan op Koninginnedag troonsafstand te zullen doen. Vanwege Beatrix' abdicatie en de inhuldiging van Willem-Alexander had Koninginnedag 2013 een afwijkend karakter. Het was tevens de laatste keer dat Koninginnedag werd gevierd en de laatste keer dat de nationale feestdag op 30 april viel.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2021
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 10 hours
Text
De Willem Buytewechstraat in de richting van Delfshaven, 1923-1927.
Willem Pieterszoon Buytewech (Rotterdam, 1591/1592 - 23 september 1624) was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser. Hij geldt als de “uitvinder” van de Nederlandse genrestukken. Van hem zijn zo'n 125 tekeningen, 32 etsen en zes schilderijen bekend.
Willem Buytewech was een zoon van de schoenmaker en kaarsenmaker Pieter Jacobszoon. Zijn leertijd bracht hij door in Haarlem, waar hij in 1612 bij het Sint Lucasgilde ingeschreven werd. Kort tevoren, in 1610, was ook Frans Hals gildelid geworden, die met zijn werk duidelijk een sterke invloed op Willem Buytewech had. Talrijke getekende kopieën naar werken van Frans Hals bewijzen dat duidelijk. Na zijn huwelijk op 10 november 1613 met Aeltje van Amerongen keerde Willem Buytewech terug naar Rotterdam. De banden met Haarlem bleven echter bestaan.
Willem Buytewech ligt bij zijn vader begraven in de Grote of Sint-Laurenskerk (Rotterdam). De zerk overleefde het bombardement van 1940, en is in een der kapellen te zien.
Willem Buytewech was primair als graficus werkzaam. Tot zijn thema's behoorden vooral genrestukken en landschappen, maar ook Bijbelse en allegorische voorstellingen. Zijn bekendste en gedateerde werken ontstonden tussen de jaren 1606 en 1621. Vandaag de dag zijn uit zijn oeuvre nog maar zes schilderijen overgebleven, alle genrestukken. Bijzonder bekend is zijn “Vrolijke gezelschap op een tuinterras" (1616/1617). Zijn bijnaam luidde “Gheestige Willem”, niet alleen vanwege deze vrolijke schilderijen, maar ook vanwege de humor die hij van nature bezat.
De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2020
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 12 hours
Text
Het Rotterdam Van Alles Weerbericht Vandaag: warmere koningsdag 👑 met enkele buien. 🌦🌧
Op deze Koningsdag komt er een einde aan een lange reeks met (te) koude dagen. Zachtere lucht zal ons vandaag bereiken waarin de temperaturen vanmiddag gaan oplopen tot ongeveer 16 graden. Helaas blijft het daarbij niet droog met vanochtend veel bewolking en soms wat regen. Vanmiddag is er wat meer zon, maar ontstaan er ook weer een aantal buien. Het is dus handig regenkleding bij je te hebben. Gelukkig zal het niet al te hard waaien met een matige wind uit het zuidoosten met windkracht 3 tot 4.
Ook vanavond en vannacht blijft het niet droog met soms een bui of wat regen. Mogelijk kan er ook een flinke bui vallen. Het is komende nacht niet koud met minima rond 12 graden. De wind waait matig uit het zuidoosten en kan aan zee soms vrij krachtig zijn met windkracht 5.
Morgen staat er veel wind met aan zee morgenmiddag een harde wind, windkracht 7, maar ook boven land waait het morgenmiddag vrij krachtig met een windkracht 5. De wind komt uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting met morgenmiddag kans op windstoten tussen 60 en 70 km/u, aan zee mogelijk nog iets meer. De temperatuur komt uit op 13 of 14 graden en er is kans op een lichte regenbui.
VOORUITZICHTEN:
Na het weekend volgt een overgang naar warm lenteweer met maxima die stijgen tot boven de 20 graden vanaf dinsdag. Er is af en toe zon, maar we moeten ook rekening houden met een regen of onweersbui.
GEMIDDELDE ROTTERDAM AIRPORT:
Tussen 21 en 30 april bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur 16,2 graden en de minimumtemperatuur 6,3 graden. Er valt gemiddeld 16,0 mm neerslag
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 23 hours
Text
Het Hofplein met op de achtergrond molen De Blauwe Molen en het spoorwegviaduct, 1926.
Het Hofplein herinnert aan de ridderhofstad Weena, die noordoostelijk van het huidige Hofplein was gelegen. De Hofdijk komt al in 1397 in bronnen voor. Het slot wordt reeds in 1306 vermeld. De oorspronkelijke Hofdijk stamde uit de 13de eeuw en strekte zich langs de Rotte uit tot het Zwaanshals en de Oudedijk. Het Hofplein ontstond in de eerste helft van de 19de eeuw nadat de Kolk of Gracht tussen de Delftse Poort en de Hofpoort was gedempt. Van 1853 tot 1875 was het plein als veemarkt ingericht. De oudste naam is Hofpoortplein naar de Hofpoort die daar stond en in 1833 is afgebroken. In 1908 werd aan het plein het station van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij, de lijn Rotterdam-Scheveningen, geopend.
De oudste vermelding van een molen op deze plaats dateert van 1424, waarschijnlijk kreeg de molen in 1663 zijn latere
vorm. De naam Blauwe molen was misschien afkomstig van een dergelijk gekleurde voorganger, een standerdmolen.
In 1880 werd de molen onttakeld en voorzien van een stoommachine. De molen stond toen ook wel bekend onder de naam De Molen zonder wieken. In 1874 werd de Binnenrotte gedempt. In de romp naast brouwerij De Posthoorn was jarenlang een winkel gevestigd, met een opvallende gevel met Jugendstil-kenmerken. Na het bombardement van mei 1940 werd de molen in de maand juli van hetzelfde jaar gesloopt.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van molendatabase.nl. Lees verder op http://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&tbnummer=06678+e
2023
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 23 hours
Text
De nieuwe Jan Kuitenbrug en daarachter de oude Jan Kuitenbrug over de Wijnhaven, 1930.
Misschien is Jan, bijgenaamd 'met sijn kuiten', die in een resolutie van de vroedschap van 29 mei 1617 voorkomt, peet over de brug geweest. Het verband tussen de persoon en de brug is niet geheel duidelijk.Een Jan 'met sijn kuyten', stuurman bij kapitein Syvert Meynertsz. van den Ham, was in 1607, waarschijnlijk aan zijn benen, gewond geraakt. Hij zal toen wellicht ongeschikt voor de dienst zijn geweest, als binnenschipper hebben gevaren en later als brugwachter zijn aangesteld. De weduwe van Jan 'met sijn kuyten' bezat in 1630 een huis aan de Delftsevaart. In 1644 namen Pauls Arentsz. en Jan Jansz. Kuyt voor 24 gulden per jaar het brugwachterschap van deze brug waar. De laatste zal zeker bij zijn dood in het wachthuis hebben gewoond, want zijn weduwe werd in 1653 daaruit begraven. Deze Jan Kuyt is vermoedelijk een zoon van Jan 'met sijn kuyten'. Deze brug moet omstreeks 1610 zijn gebouwd. Ze werd eerst Kleine Scheepmakersbrug genaamd, maar al spoedig ook Wester-Oude Hoofdbrug en Jan Kuitenbrug. De oude brug werd in 1931 vervangen door de huidige brug van die naam.
De foto komt uit de Collectie Goeree en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
2023
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 23 hours
Text
De Aert van Nesstraat vanaf de Hennekijnstraat, 1964. In het midden de Lijnbaan.
Aert van Nes ging op zijn elfde naar zee. Bij het begin van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog van 1652-1653 had Van Nes zich opgewerkt tot schipper (de hoogste onderofficier) van een gewapende koopvaarder onder bevel van zijn vader. Op 23 augustus 1652 werd Van Nes door de Staten van Holland als directe vervanger van zijn overleden vader tot kapitein van de Gelderland benoemd, toen dat schip enige tijd door de Fransen geïnterneerd was in de haven van La Rochelle. Hij vocht in de Driedaagse Zeeslag, de Zeeslag bij Nieuwpoort en de Slag bij Ter Heijde. Ook deed hij mee aan het ontzet van Danzig in 1656 en aan de expeditie tegen Portugal in 1657.
Tijdens de Noordse Oorlog vocht hij in 1658 en 1659 op de Wapen van Rotterdam tegen Zweden, waarbij hij zich onderscheidde tijdens de Slag in de Sont. In het voorjaar van 1661 voegde hij zich bij de Middellandsezeevloot. Op 3 maart 1662 werd hij bij afwezigheid benoemd tot schout-bij-nacht bij de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam.
De Lijnbaan is de winkelstraat tussen het Weena en het Binnenwegplein, genoemd naar de in de 17de eeuw hier gelegen lijnbaan of touwslagerij. Op 23 augustus 1666 werd door Jean Hennequin, koopman te Rotterdam, aan de Vroedschap het verzoek gericht om voor de bouw van een overdekte lijnbaan, waar 's zomers en 's winters gewerkt zou kunnen worden, een stuk land van het Gasthuis te mogen overnemen. Door het Gasthuis werd op 14 maart 1667 voor dit doel afgestaan een stuk land achter de molen 'de Witte Leeuw' en lopende van de Coolscheweg of Binnenweg tot de Kruiskade. Het meest westelijke gedeelte daarvan maakte de koper tot een lijnbaan. In 1845 is het laatste gedeelte van die lijnbaan verkocht; het daarbij behorende garenpakhuis werd ingericht als woonruimte.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
2021
Tumblr media
0 notes
Text
De Delftse Poort gezien vanaf het Haagseveer, 1888-1892.
De Delftse Poort in Rotterdam was een stadspoort waarvan de laatste in 1764 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter de Swart . Het was reeds de derde poort op die plaats: de voorgaande twee waren wegens bouwvalligheid gesloopt. De eerste poort werd in de middeleeuwen gebouwd en kreeg de naam de Noorderpoort en had een voorpoort. De tweede St. Joris- of Delftse Poort werd in 1545 gebouwd.
In de jaren 30 van de 20e eeuw stond de poort in de weg. Rotterdam wilde een betere doorstroming van het toenemende verkeer. Men besloot de poort zo'n honderd meter te verplaatsen (afbreken stuitte op te veel weerstand). In 1939 begon men met de verplaatsing van het geheel. De onderbouw was in 1940 gereed, tijdens het bombardement werden zowel dit gedeelte als de opgeslagen beeldhouwwerken beschadigd. Een jaar later werd besloten dat "naar het inzicht van de meerderheid van de geraadpleegde deskundigen de poort niet meer afgebouwd kon worden en moest zij geheel verdwijnen". Enkele sierwerken werden gered.
Vijftig jaar later werd er op nagenoeg de oorspronkelijke plaats van de Delftsche poort aan het Pompenburg een reconstructie in staal opgericht, ontworpen door de kunstenaar Cor Kraat. Rond de poort zijn enkele restanten opgesteld van de gebeeldhouwde ornamenten die de oorspronkelijke poort sierden.
De foto komt uit de fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2023
Tumblr media
0 notes
Text
Bassie en Adriaan op de kermis, waarschijnlijk aan het Pompenburg, april 1978.
Uit het Vrije Volk van 20 april 1978:
Na het succes van hun eerste televisieserie zijn Bassie en Adriaan, het Vlaardingse akrobatenduo Bas en Adrie van Toor, vliegensvlug begonnen aan de opnamen voor een tweede tv-avontuur: Voor zij over enkele weken naar Spanje 'vertrekken' om daar het leeuwedeel van dertien nieuwe afleveringen te filmen, staan zij ook nog op tal van plaatsen in eigen land voor de camera. Zoals gistermiddag op de grote Rotterdamse kermis aan het Pompenburg, waar clown Bassie en akrobaat Adriaan over een gebrek aan figurantjes niet te klagen hadden.
Een goede verklaring van de straatnaam Pompenburg is niet te vinden. De naam wordt eerst in 1589 vermeld, wanneer er sprake is van de stadsvest bij Pompenburg. Oorspronkelijk was Pompenburg slechts de buurt die zich tegenover het Couwenburghseiland bevond. In 1505 had de vroedschap besloten de stad te versterken en verschillende torens aan de vesten te bouwen, o.a. 'eene toorn in de crimp omtrent die hantboochscuttersdoel'. Zeer waarschijnlijk is deze toren op het latere Pompenburg verrezen en zal hij die naam wel gedragen hebben. In de stadsrekening van 1644 komt de 'toren van Pompenburg' voor. In 1638 had men daar ook een korenmolen 'Pompenburch'. De hoofdlieden van het korenmolenaarsgilde verkochten in 1740 de molenwerf, vanouds genaamd Pompenburch, waarop de molen 'De Pomp' had gestaan, met het verbod er ooit weer een molen neer te zetten. In 1837 en latere jaren gold de naam Pompenburg voor een blok huizen. Toen in 1905 de stadsvest ter hoogte van het Pompenburg was gedempt werd de hierdoor ontstane brede weg Pompenburgsingel genoemd. De naam Pompenburg werd in 1949 gegeven aan de weg die ter hoogte van de vroegere Pompenburgsingel is aangelegd.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 20 april 1978 en uit het Stadsarchief Rotterdam.
2022
Tumblr media
0 notes
Text
Station Blaak op 25 juli 1993. De foto is zo'n half jaar voor de ontmanteling van het station gemaakt.
Station Rotterdam Blaak is een ondergronds trein- en metrostation in het centrum van Rotterdam, aan het einde van de Binnenrotte bij de Blaak.
Het eerste station op deze plaats heette oorspronkelijk Rotterdam Beurs, genoemd naar het nabijgelegen beursgebouw De Beurs. Het station werd in 1877 geopend en was onderdeel van het Luchtspoor. Vanwege de verhoogde ligging van het spoor kreeg het stationsgebouw een verdieping meer dan toentertijd gebruikelijk, zodat de eerste verdieping op gelijke hoogte lag met het perron. Het station kreeg als eerste Nederlandse station een overkapping van smeedijzer in plaats van gietijzer.
Het stationsgebouw werd in 1940 verwoest bij het bombardement op Rotterdam, het viaduct met de overkapping bleef wel behouden. Omdat ook het beursgebouw De Beurs was verwoest en de handelaren in 1941 het nieuwgebouwde Beurs aan de Coolsingel betrokken, kreeg het station in 1945 de naam Rotterdam Blaak. In 1952 werd besloten een nieuw ontvangstgebouw te plaatsen. Dit station van architect Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1953 maar deed niet lang dienst, in 1972 werd het gesloopt voor de aanleg van de metrolijn. De overkapping bleef wel bestaan en werd uiteindelijk in 1994 gesloopt.
De fotograaf is Leo de Leede. De informatie komt van Wikipedia.
2021
Tumblr media
0 notes
Text
De Wilhelminakade met het schip s.s. Statendam van de Holland-Amerika Lijn, 1929.
Het s.s. Statendam was een cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en het derde schip met die naam van de maatschappij. Toen het schip gereed was, werd het beschouwd als het modernste schip in zijn tijd. Het heeft dienstgedaan van 1929 tot en met 1940 en voer op en neer tussen Rotterdam en New York. Onderweg werden Boulogne-sur-Mer en Southampton aangedaan. Vanaf 1930 werden 's winters ook cruises gemaakt in de Caraïbische Zee.
De Statendam III werd in Belfast gebouwd op de werf van Harland & Wolff. In september 1924 werd hij te water gelaten, waarna de werkzaamheden twee jaar lang onderbroken werden. In april 1927 kreeg de HAL een staatslening van de Nederlandse overheid, waarna het schip naar Schiedam werd gesleept. Op scheepswerf Wilton werd het schip afgebouwd.
Op 11 april 1929 begon de eerste reis naar New York. De laatste reis vertrok op 24 november 1939 uit New York. Tijdens de Meidagen in 1940 lag de Statendam III afgemeerd op Rotterdam-Zuid aan de Wilhelminakade. Zodoende viel het schip reeds de eerste oorlogsdag in Duitse handen. De Duitsers plaatsten een mitrailleur aan boord om vuur uit te kunnen brengen op de Nederlandse verdedigers aan de andere oever van de Nieuwe Maas, die op hun beurt het vuur beantwoordden. Tijdens deze gevechten brak in de middag van 11 mei brand uit aan boord van de Statendam. Blussen bleek door de oorlogshandelingen onmogelijk en in de volgende dagen brandde de Statendam geheel uit. De verwoeste Statendam III werd in augustus 1940 gesloopt.
Vijf schepen van de Holland-Amerika Lijn hebben de naam Statendam gekregen.
De eerste Statendam voer voor de HAL van 1898 tot 1910.
De tweede Statendam werd als cruiseschip gebouwd, maar voordat het klaar was brak de Eerste Wereldoorlog uit. Het werd in 1915 verkocht aan de Engelse regering, grijs geverfd en voor troepentransport ingericht. Het schip kreeg de naam S.S. Justicia. De Justicia werd op 19 en 20 juli 1918 door UB-64 en UB-124 zes keer getorpedeerd waarna hij zonk.
De vierde Statendam werd voor de HAL gebouwd in 1957. In 1982 werd het schip aan de Paquetgroep verkocht en kreeg het de naam Rhapsody.
De vijfde Statendam voer van 1992 tot 2015 onder die naam. De thuishaven was Rotterdam.
De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2021
Tumblr media
0 notes
Text
Het Rotterdam Van Alles Weerbericht Vandaag: rustig weer met weinig wind. ☁️🌤
Vandaag is er bewolking aanwezig boven de regio, maar zijn er ook momenten met meer zonneschijn. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur komt wat hoger uit dan de afgelopen dagen en komt vanmiddag uit tussen de 11 en 12 graden. Verder is het opvallend rustig weer met nauwelijks wind.
Vanavond en vannacht is er kans op een enkele regenbui. De Koningsnacht verloopt niet heel koud met minima rond 7 graden. Er staat nog steeds weinig wind die draait naar het noordoosten.
Op Koningsdag komt er eindelijk een einde aan het te koude weertype en gaan de temperaturen omhoog. Het kan morgenmiddag dan 16 tot 17 graden worden, wat overigens een normale temperatuur is voor de tijd van het jaar. Daarbij blijft het helaas niet droog, gedurende de dag moet rekening worden gehouden met een regenbui, maar als je geluk hebt blijft het bij jou langere tijd droog. De zon is soms ook even te zien en er waait een matige wind uit zuidelijke richtingen.
Op zondag staat er veel wind uit het zuidwesten en bestaat er kans op een regenbui. Het droge weer heeft echter duidelijk de overhand met een middagtemperatuur rond 17 graden.
VOORUITZICHTEN
Overgang naar warm lenteweer met op dinsdag en woensdag temperaturen tot boven de 20 graden. Daarbij is er af en toe zon, maar neemt ook de kans op enkele (onweers)buien toe.
GEMIDDELDE ROTTERDAM AIRPORT:
Tussen 21 en 30 april bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur 16,2 graden en de minimumtemperatuur 6,3 graden. Er valt gemiddeld 16,0 mm neerslag.
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 2 days
Text
Veel reizigers gaan met de bus in verband met een defect aan de metro, 8 november 1976. Op de achtergrond het Stationspostkantoor.
Uit het Vrije Volk van 9 november 1976:
Rotterdam heeft gisteren door eendrachtige samenwerking de moeilijkheden, veroorzaakt door de metro-storing, uitstekend opgevangen. Oe RET verdient een compliment voor de snelle wijze waarop ze, mede door de spontane behulpzaamheid van het personeel, kans zag in korte tijd een groot aantal bussen op de weg te brengen. De verkeerspolitie voor de wijze waarop ze al die bussen door de stad wist te loodsen en het publiek voor de sportieve wijze waarop ze de moeilijkheden heeft opgenomen.
De storing en met name het feit dat er voorlopig nog enige beperkingen zullen gelden, tonen wel aan dat de metro op een gevoelig punt erg kwetsbaar is. Wie weet welk een groot technisch karwei het maken van de metro is, mag toch ook verwachten dat het rijden van een metro minder afhankelijk is van een storing in een transformator-station. De vraag rijst of het niet mogelijk is dat er in noodgevallen op een ander station wordt overgeschakeld
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 9 november 1976.
2021
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 2 days
Text
De Koninginnekerk met op de voorgrond de Boezembrug, 1908-1912.
De Koninginnekerk aan de Boezemsingel op de grens tussen de wijken Crooswijk en Kralingen in de gemeente Rotterdam werd in 1907 in gebruik genomen. Ze was genoemd naar koningin Wilhelmina.
Begin twintigste eeuw waren veel Rotterdammers naar nieuwe wijken buiten het stadscentrum verhuisd. Sommige in het centrum gelegen kerkgebouwen kampten daardoor met verminderd bezoek en werden gesloten en verkocht. De opbrengst investeerde men in nieuwe kerken in de randwijken. De Koninginnekerk werd op dergelijke wijze gerealiseerd. Bovendien ontving men een belangrijke gift van de gezusters Van Dam, die ook de Wilhelminakerk in Rotterdam-Zuid hadden gefinancierd en de bouw van het Rotterdamse Diaconessenhuis mogelijk maakten.
In juli 1904 werd de eerste steen gelegd en op 1 april 1907 kon de nieuwe kerk plechtig worden ingewijd. Het ontwerp was van de architecten Barend Hooijkaas jr. en Michiel Brinkman. Het gebouw telde 1750 zitplaatsen. In de loop der jaren werd de Koninginnekerk een begrip in Rotterdam. Eind jaren zestig werd in de Rotterdamse gemeenteraad besloten het statige gebouw met zijn twee imposante torens af te breken. Dit leidde in de stad tot veel protest. Desondanks werd het godshuis gesloopt nadat er op 31 december 1971 de laatste eredienst was gehouden.
De foto komt uit de collectie topografie Rotterdam en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2020
Tumblr media
0 notes
rotterdamvanalles · 2 days
Text
De Willemsspoorbrug over de Nieuwe Maas in aanbouw, 5 juli 1872.
De Willemsspoorbrug was een spoorbrug in Rotterdam die tussen 1877 en 1994 de Nieuwe Maas overspande met 5 overspanningen. De Willemsspoorbrug is vervangen door de Willemsspoortunnel.
Al sinds 1855 werd een spoorverbinding tussen Moerdijk en Rotterdam onderzocht. Na lang onderhandelen en vele tracéstudies werd op 28 april 1877 het spoorwegviaduct tussen station Rotterdam Delftsche Poort en de Nieuwe Maas en de Willemsspoorbrug geopend. De brug telde 5 overspanningen op 9 meter boven Rotterdams Peil.
Na 100 jaar waren het spoorviaduct en de Willemsspoorbrug technisch aan vervanging toe. Bovendien bepaalden de openingstijden van de in het verlengde van de Willemsspoorbrug gelegen hefbrug de gehele dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen en vormden bovendien een capaciteitsknelpunt. De bruggen zijn daarom vervangen door de viersporige Willemsspoortunnel, die op 15 september 1993 werd geopend. In 1994 is de Willemsspoorbrug gesloopt en zijn de 900 ton zware brugdelen in een Spaanse hoogoven verdwenen.
De noordelijke brugpijler is blijven staan en dient nu als bevestigingspunt voor het Maasbeeld.
De fotograaf is Julius Perger en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
2023
Tumblr media
0 notes