Tumgik
renklerinanlami · 3 years
Text
Renklerin Anlamı ve Renklerin Duygular Üzerindeki Etkisi
Tumblr media
Renkler Neyi Simgeliyor?
Renkler dünyadaki insanlar için önem taşır. Renkler sadece duyguyu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda dinde ve çeşitli kültürlerde anlam taşırlar. Bu sayfada "Kırmızı renk neyi simgeliyor?" gibi sorulara yanıt bulacaksınız. Bu soru, dünyanın neresinde bulunduğunuza bağlı olarak farklı şekilde yanıtlanır. Bu sayfada aradığınızı göremiyorsanız, lütfen sorularınızı bu sayfanın altındaki yorumlar bölümüne yazın.
Batı dünyası:
Trafik ışıkları: Kırmızı dur, sarı dikkat ve yeşil git anlamına gelir. Sarı işaretler ayrıca sürücüleri yaklaşan virajlar, yaya geçitleri ve hayvan geçitleri konusunda uyarır.
vatanseverlik:
Çoğu ülkenin bayrağı olmasa da çoğu. Her bayrağın renkleri genellikle vatansever olarak görülür. Kırmızı, beyaz ve mavi ABD'de vatanseverliği simgeliyor
Bayram:
Kırmızı ve yeşil en sevilen Noel renkleridir. Turuncu, kahverengi, sarı ve kırmızı gibi Sonbaharın renkleri Şükran Günü ile ilişkilendirilirken, siyah ve turuncu Cadılar Bayramı ile ilişkilendirilir. Paskalya için pastel renkler kullanılır. Çiçekler Anneler Günü için ortak bir hediye olduğu için sarı, pembe ve kırmızı gibi renkler sıklıkla kullanılır.
Tumblr media
Renk Sembolizm Tablosu
Kırmızı: heyecan, enerji, tutku, sevgi, arzu, hız, güç, güç, ısı, saldırganlık, tehlike, ateş, kan, savaş, şiddet, her şey yoğun ve tutkulu, samimiyet, mutluluk (sadece Japonya'da)
Pembe simgeler aşk ve romantizm, şefkat, şefkat, kabul ve sakin.
Bej ve fildişi birleşmeyi sembolize eder. Fildişi sessizliği ve hoşluğu sembolize eder. Bej sakinliği ve sadeliği sembolize eder.
Sarı, sevinç, mutluluk, ihanet, iyimserlik, idealizm, hayal gücü, umut, güneş ışığı, yaz, altın, felsefe, sahtekarlık, korkaklık, kıskançlık, açgözlülük, aldatma, hastalık, tehlike ve dostluğu ifade eder.
Koyu mavi: bütünlüğü, bilgiyi, gücü ve ciddiyeti sembolize eder.
Mavi: barış, huzur, soğuk, sakinlik, istikrar, uyum, birlik, güven, hakikat, güven, muhafazakarlık, güvenlik, temizlik, düzen, sadakat, gökyüzü, su, teknoloji, depresyon, iştah bastırıcı.
Turkuaz sakinliği sembolize eder. Teal gelişmişliği simgeliyor. Akuamarin suyu sembolize eder. Daha açık turkuaz kadınsı bir çekiciliğe sahiptir.
Mor: Kraliyet, asalet, maneviyat, tören, gizemli, dönüşüm, bilgelik, aydınlanma, zulüm, onur, kibir, yas, mizaç.
Lavanta kadınlık, zarafet ve zarafeti sembolize eder.
Turuncu: enerji, denge, coşku, sıcaklık, canlı, geniş, gösterişli, dikkat gerektiren.
Yeşil: Doğa, çevre, sağlıklı, iyi şanslar, yenilenme, gençlik, bahar, cömertlik, doğurganlık, kıskançlık, hizmet, deneyimsizlik, kıskançlık, talihsizlik, canlılık.
Kahverengi: toprak, istikrar, Ocak, ev, dış mekan, güvenilirlik, konfor, dayanıklılık, sadelik ve konfor.
Gri: güvenlik, güvenilirlik, zeka, kararlı, alçakgönüllülük, haysiyet, olgunluk, sağlam, muhafazakar, pratik, yaşlılık, üzüntü, sıkıcı. Gümüş sakinliği sembolize eder.
Beyaz: saygı, saflık, doğum, sadelik, temizlik, barış, alçakgönüllülük, hassasiyet, masumiyet, gençlik, kış, kar, iyilik, kısırlık, evlilik (Batı kültürleri), ölüm (Doğu kültürleri), soğuk, klinik.
Siyah: güç, cinsellik, sofistike, formalite, zarafet, zenginlik, Gizem, Korku, kötülük, mutsuzluk, derinlik, stil, üzüntü, pişmanlık, öfke, anonimlik, yeraltı, iyi teknik renk, yas, ölüm (Batı kültürleri), kemer sıkma, ayrılma.
Tumblr media
Renk Sembolizmi
Doğu Dünyası: Evlilik: beyaz ve pembe, Batı dünyasında olduğu gibi favoridir. Yeşil: Sonsuzluk, aile, uyum, sağlık, barış, gelecek kuşaklar Mutluluk: Kırmızı Faydalı: Gri Servet: Mavi, altın ve mor Beyaz: çocuklar, yardımsever insanlar, evlilik, yas, barış, saflık, Seyahat Altın: güç, zenginlik Kötülük ya da üz��ntü-tıpkı Batı dünyasında olduğu gibi-siyah.
Duygular:
Mavi muhafazakar olarak görülüyor. Kırmızı güç ve saldırganlıktır. Sarı ve turuncu gibi daha parlak renkler sadece duygularla değil aynı zamanda sıcaklıkla da sıcaklığı temsil eder. Soğuk renkler mavi, yeşil, siyah veya koyu gölgeli herhangi bir renktir. Birisi depresyonda veya depresyonda hissettiğinde, "mavi" hissettiği söylenir."Biri sinirlendiğinde kırmızıyı görür."Birinin korktuğu veya "tavuk" olduğu görüldüğünde onlara "sarı" denir."
Ekoloji:
Açıkçası yeşil, ekolojiyi simgeleyen ana renktir. Elektriği, yakıtı veya çevreye zarar veren şeyleri azaltmanın yollarını bulan insanlar veya şirketler için yeni ifade "yeşile dönüyor."
İfadeler:
Bir şey zıt, aşırı veya sağlam bir pozisyon olarak görüldüğünde, "siyah veya beyaz" olduğu söylenir."Bir şey net olmadığında veya sağlam bir konumda olmadığında," gri bir alan " olduğu söylenir."Blues bir müzik biçimini tanımlar.
Din:
Renkler dini törenlerde de kullanılır veya dinin yönlerini temsil eder. Yerli Amerikalılar dini törenlerde renkleri içerir. Navajo milleti dört rengin önemli olduğunu düşünüyor: Turkuaz, beyaz, sarı ve siyah. Bu renkler dört kutsal Dağı temsil ediyor. Apaçi ulusu da dört rengin önemli olduğunu düşünüyor: Yeşil, Beyaz, Sarı ve siyah. Bunlar beyaz dağ'ın kutsal renkleridir ve hükümette de kullanılırlar. Iowa ülkesi ayrıca dört rengi kutsal olarak görüyor: siyah, sarı, kırmızı ve beyaz. Yönü, bayrağını ve dört insan ırkı olduğunu düşündüklerini temsil ediyorlar. [1]
Tibet Budizminde mavi, görüntüsü gök mavisinin enginliği olan Göksel bir Buda olan Vairochana'nın rengidir. [2] Budist rahipler öncelikle gelenek nedeniyle turuncu (özellikle safran rengi) elbiseler giyerler. O zamanlar en ucuz renk boyasıydı ve giymeye devam ettikleri şey buydu. Elbiselerin kendileri "materyalizmin sadeliğini ve ayrılmasını" sembolize ediyor." [3]
Yeşil, İslam'ın geleneksel rengidir. İslam bayrağı yeşildir. Yeşil, Kuran'da cennetteki giysilerin, yastıkların ve halıların rengi olarak da geçmektedir. [4]
Hinduizm'de safran onların en kutsal rengidir. Safran, safsızlıklarımızı yakan ateşi temsil eder. Sarı, bilgi ve öğrenmeyi temsil eder. Maharashtra'nın yeşil rengi yaşamı ve mutluluğu temsil eder. Mavi renk, okyanusların ve gökyüzünün enginliği gibi sonsuzluk gibidir. [5]
Hıristiyanlıkta kırmızı renk, İsa Mesih'in ve fedakarlığın kanını sembolize eder. Beyaz, Mesih'in bedenini temsil eder. Siyah, Katolik ayininde günahı temsil eder. Gri kül rengidir ve bu Katoliklikte tövbeyi temsil eder. Mor, Advent ve Lent mevsimleri için ayin rengidir. Cennet, binalarda ve sokaklarda çok fazla altın olduğu şeklinde tanımlanıyor. Noel ve Paskalya'da ayinlerde beyaz ve gümüş kullanılır. [6]
İncil, Orta Doğu ve Roma'daki birçok kişinin renkli mücevherlere ve mücevherlere değer verdiğini söylüyor. Boncuk ve süs eşyaları için kırmızı ve beyaz mercan kullanılmıştır. Kırmızı yakut ve açık mavi turkuaz hediye olarak verildi. (Hezekiel 27: 16)
Tıpta ve tedavide kullanım:
Renkler bazen tedavide kullanılır (renk terapisi olarak da adlandırılır). Renklerin beyin bozukluğu olan veya duygusal olarak sorunlu insanlar üzerinde büyük etkisi vardır. Mavi renk birçok insan üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve solunum ve kan basıncını düşürür. Kırmızının tam tersi bir etkisi vardır. Bazı terapistler anksiyete veya depresyondan muzdarip duygusal olarak rahatsız olan insanları yatıştırmak ve rahatlatmak için yeşil kullanırlar. Bazıları menekşe renginin migren için iyi olduğunu ve "yedikten sonra zayıf bir eliminasyon, ağırlık veya halsizliğin, dalak, mesane ve böbrek bozukluklarının neden olduğu selülit vakalarında" olduğunu iddia ediyor."[7] Sarı, insanlara enerji vermeye yardımcı olur ve depresyonu hafifletir.
Tumblr media
Dünya kültüründe renk
Renk, farklı insanlar ve kültürler için çok farklı şeyler ifade eder. Hepimizin kendi favori renkleri var. İnsanlar farklı renkleri sever, farklı yiyecekleri sever. Renk aynı zamanda duyguları, insanları, ülkeleri, kültürleri ve renk sembolizmini temsil eder. Batı dünyasında kırmızı rengin öfke veya saldırganlığı simgelediği sıklıkla görülür. Bazı otomobil sigorta şirketleri kırmızı otomobiller için daha fazla ücret alır, çünkü kırmızı otomobil sahiplerinin bazıları daha agresiftir veya daha fazla risk alır.
Renk hakkında kitaplar
Siyah: her zaman güçlü karşıt fikirleri için durdu: yetki ve tevazu, günah ve kutsallık, isyan ve uygunluk, zenginlik ve fakirlik, iyi ve kötü rahipler ve tövbekarlar, sanatçılar ve zahitleri, moda tasarımcıları ve faşist bir Rengin Tarihi - Siyah-- en sevdiğiniz renk. Bu resimli kitapta, "Mavi" nin ünlü yazarı şimdi Avrupa'daki siyah rengin büyüleyici sosyal tarihini anlatıyor.
Renk ve anlam: sanat, bilim ve Sembolizm-rengin duygularımız üzerinde bir etkisi var mı? John Gage'in son kitabında renk olgusu yeni yollarla inceleniyor. Çalışması, rengin, dil gibi anlamı, deneyimlendiği ve yorumlandığı belirli bağlamlarda yatan koşullu, tarihsel bir olay olduğu inancıyla bilgilendirilir.
Örtülü Parlaklık: antik Maya tarihi renkli örtülü Parlaklık, Meksika ve Orta Amerika'nın Yucatan Yarımadası ve çevresinde gelişen bir dizi bağlantılı halk ve toplum olan eski Maya için rengin ne anlama geldiğini yeniden yapılandırır. Arkeoloji, dilbilim, Sanat Tarihi ve koruma anlayışlarını kullanarak, kitap estetik inceliği ve yüksek derecede işçiliği ile ünlü bir bölgede iki bin yıldan fazla renk kullanımını çiziyor.
Pantone renkle iletişim Rehberi-bu yetkili kılavuz, etkili tasarımlar oluşturmak için gereken yüzlerce renk kombinasyonunu ve renk ilkelerini sunar. Her ders, her uzmanlık ve deneyim düzeyindeki tasarımcıların her tasarım türü için en iyi renk seçimlerini yapmalarını sağlayan örneklerle gösterilmiştir.
Daha Fazlası İçin: https://technogezgin.com/renklerin-anlami-ve-duygular-uzerinde-etkisi/
3 notes · View notes