Tumgik
projecttp · 4 years
Text
34: Conclusie
Met de verdere uitwerking van het project ben ik gaan ideeën gaan schetsen en deze heb ik verder digitaal uitgewerkt met storyboards om een goed beeld weer te geven van het concept. Deze ideeën kwamen voort uit een interessant stuk onderzoek waaruit blijkt dat voor velen het slaapritme dankzij Corona nog slechter is dan voorheen. Ik vind het zelf leuk om te zien hoe ik vanuit de gedachtegang om beter te worden in Arduino/Processing een interessant probleem heb ontdekt. Dankzij de feedback ben ik dit probleem anders aan gaan pakken en tot iteraties gekomen die ik voorheen niet zag omdat ik te gericht met een medium bezig was. Als ik dit project op school had kunnen doen had ik (mede dankzij Arduino) mijn proof-of-concept vrij snel in elkaar kunnen zetten. Mijn materiaalkeuzes zouden dan ook zonder meer nog steeds de minimalistische approach hebben omdat het draait om de functionaliteit van het product, en een opvallend uiterlijk zou daar mee botsen. De volgende keer zou ik meer willen kunnen testen. Al met al ben ik toch niet ontevreden met het eindresultaat.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
33: Proof of concept
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
32: The Sleep Shell & Fair Air
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
31: The Sleep Shell & Shutters
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
30: The Sleep Shell & Earbuds
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
29: Experimentele toepassingen
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Conclusie Uit onderzoek dat slaapdata alleen gebruikt werd voor inzichten, om gebruikers te attenderen op hun slaapritme. Met deze experimenten laat ik zien dat de slaapdata wel degelijk nuttig toegepast kan worden. In combinatie met data uit de omgeving is er een slaap-vriendelijke ruimte te maken.
Vervolgstappen:
Met deze concepten ga ik digitaal verder werken om het professioneel te kunnen presenteren en uiteindelijk tot een proof-of-concept te komen.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
28: Fundament van het onderwerp
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
27: Extra component
Om adaptiviteit mogelijk te maken in de slaapkamer moet er meer data verzamelt worden. Een extra component met een infrarood sensor, luchtmeter en microfoon/speaker vertaald data in principe naar de toestand van de omgeving.
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
26: Meten data
Tumblr media
In deze brainstorm kom ik tot de conclusie dat hartslag en ademhaling de bepalende factoren zijn om uit te lezen hoe diep je slaapt. Deze data wil ik meenemen in de vorm van een draagbare band, die ook op een matras te plaatsen is. Met dit idee wil ik adaptieve toepassingen mogelijk maken tijdens nachtrust.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
25: Onderzoekresultaat
Uit het artikel van Smarthealth blijkt dat slaapmonitoren door middel van beweging, hartslag en ademhaling kunnen meten doe diep je slaapt. Ze vermelden hier ook bij dat de gebruiker vervolgens niets anders met de data doet dan het simpelweg bekijken en analyseren, om ze als het ware te confronteren. Ik geloof dat er in te spelen is op het bouwen van interessante toepassingen met de actuele kennis van de data. Dit is behulpzaam omdat er in een onzekere tijd als nu verlangt wordt naar oplossingen en niet naar confrontatie.
https://www.smarthealth.nl/2014/07/31/sleeptracking-mode-medicalisering/
0 notes
projecttp · 4 years
Text
24: Kernprobleem
Uit eerder onderzoek van mijn proces blijkt dat men nog meer moeite heeft om een goed slaapritme vast te houden dan voorheen, dankzij de crisis. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld oververmoeidheid, depressie, toename in stress en een lagere weerstand. Dat is normaal gesproken al niet wenselijk maar nu al helemaal niet.  Probleem: Men heeft tijdens de corona-crisis meer moeite met het vasthouden van een goed slaapritme. Hieronder is een brainstorm te zien over concepten voor dit probleem.
Tumblr media
Uit deze brainstorm besluit ik in te spelen op de mogelijkheden van slaapmonitoren. Hiervoor ga ik nu eerst extra onderzoek doen.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
23: Ontwerpbenadering
De eerste pagina hieronder bevat een brainstorm naar een volgende stap en ook een ‘bindende’ stap met met het bestaande proces.
Tumblr media Tumblr media
Deze stap was van belang om mijn denkproces te kunnen tonen. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat de beste vervolgstap is om 1 probleem uit te lichten en hiervoor tot meer diverse oplossingen te komen.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
22: Aanvulling project
Uit de feedback bleek dat ik mijn keuze van welk medium ik ging gebruiken voor mijn uitgangspunt te snel vastgelegd had. Dit kwam door de onderliggende ambitie om beter te worden in het gebruik van dit medium. Echter is het nu de uitdaging mijn profilerende blik aan te pakken met een breder spectrum aan toepassingen. 
Dankzij de coronacrisis zitten we veel thuis en komen we kleine problemen tegen die we voorheen niet zagen. Ik heb een aantal van deze problemen uitgelicht en aangepakt met Arduino, in de volgende stappen ga ik ze op een andere manier benaderen.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
21: Reflectie conclusie
Met het eindproduct heb ik wel een interessant probleem aan weten te kaarten. Het lost het probleem anders op dan de duurdere variant, en het was bij nader inzien goed te maken. Het debuggen duurde even, maar dat was ook het hele doel van dit project. Ik geloof dat ik mezelf veel competenter gemaakt heb op het gebied van Arduino & Processing en dat ik deze methode van prototyping in de toekomst veel vaker ga toepassen.  Qua onderzoek was het erg vernieuwend om puur op input van iedereen om je heen te vertrouwen. Echter zitten we allemaal in de problemen dankzij de pandemie, dus dat maakt ieder stukje informatie betrouwbaar! Ik kijk positief terug op het project en geloof dat ik nog veel meer kan ontdekken, en de LED’s sleep toepassing vaker ga gebruiken.
0 notes
projecttp · 4 years
Text
20: Visualisatie Proces
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
19: Toelichting Eindproduct
Tumblr media
0 notes
projecttp · 4 years
Text
18: Eindproduct Experiment
Na erg veel trial en error programmeren ben ik tot een goedlopende led-sequentie gekomen waarbij de leds de tijdsaanduiding zijn van een ademhalingspatroon. 
De toename van de rode LED simuleert de 4 seconde van inademen. De houvast van 8 seconde van de blauwe LED moet aanduiden dat je daar je adem vast moet houden. Vervolgens dimt dezelfde blauwe led in 7 seconde uit, en dit moet gelden als uitademen. Het patroon herhaalt zich eindeloos en dankzij de weerstandjes is er geen brandgevaar.
youtube
Ik heb dit zelf 2 avonden geprobeerd en het heeft me bij 1 van de twee avonden ook daadwerkelijk in slaap gebracht. Nou laat dit eerder zien dat de methode van de ademhaling werkt, maar benadrukt het wederom dat Arduino dus toch weer iets kleins op kan lossen zonder al te veel moeite. Tot nu toe heb ik het apparaatje ook gebruikt als ik merkte dat mijn stressniveau te hoog opliep.
0 notes