Tumgik
nutripediablog · 6 years
Text
Χορτοφαγική διατροφή: Μία ματιά στη νέα διατροφική τάση που έχει γίνει μόδα
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται αρκετές συζητήσεις πάνω στο κομμάτι της φυτοφαγίας. Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούσαν μια κρεατοφαγική διατροφή την εγκατέλειψαν για να υιοθετήσουν την χορτοφαγική. Όμως τι ορίζεται ως χορτοφαγική διατροφή;
Η λέξη “χορτοφαγία” ή “χορτοφάγος” (vegetarian) προέρχεται από την λατινική λέξη “vegetus” και στην απευθείας µετάφραση σημαίνει “αναζωογονημένος”. Η λέξη “χορτοφαγία” ή “χορτοφαγική διατροφή” ερμηνεύεται σε πολλές βιβλιογραφίες ως εξής:
Η χορτοφαγική διατροφή ορίζεται ως η δίαιτα που αποκλείει από την διατροφή όλα ή τα περισσότερα ζωικής προέλευσης προϊόντα και ειδικά αυτά που απαιτούν την θανάτωση οποιουδήποτε ζώου.
Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, ο οποίος βασίζεται στα προϊόντα του φυτικού βασιλείου, µε ή χωρίς τη χρήση των αυγών και των γαλακτοκοµικών προϊόντων, αποκλείοντας εξ ολοκλήρου την κατανάλωση οποιουδήποτε µέρους του σώµατος οποιουδήποτε ζώου ως τρόφιµα (συµπεριλαµβανοµένων των πουλερικών, των ψαριών και των θαλασσινών). Ο όρος “χορτοφάγος” αναφέρεται σε πρόσωπο το οποίο ακολουθεί τον παραπάνω τρόπο διατροφής.
Ομάδες χορτοφάγων
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων. Το κοινό χαρακτηριστικό της διατροφής όλων των ομάδων είναι ότι βασίζονται κυρίως σε φυτικής προέλευσης τροφές και πιο συγκεκριµένα σε: δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, σιτηρά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Γενικά χωρίζονται µε βάση τον τύπο και την ποικιλία των τροφίμων που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ή τον βαθµό µε τον οποίον αποφεύγουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Σε διάφορες βιβλιογραφίες προτείνονται διάφορες ταξινομήσεις. Τις διαχωρίζουν σε πέντε βασικές ομάδες:
Γνήσιοι ή αυστηρά χορτοφάγοι (vegans)
Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto-vegetarians)
Γαλακτο-αυγο- χορτοφάγοι (lacto-ovo-vegetarians)
Μερικώς χορτοφάγοι (semi-vegetarians)
Φρουτοφάγοι (fruitarians).
Συνοπτικός πίνακας µε τις τροφές που συµπεριλαµβάνονται και αποκλείονται από διαφορετικές ομάδες χορτοφάγων
Τύπος της δίαιταςΤροφές που αποκλείονταιΤροφές που συµπεριλαµβάνονται Αυστηρά χορτοφάγοιΚρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, γάλαΦρέσκα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ξηροί καρποί Γαλακτο-χορτοφάγοιΚρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγάΓάλα Γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοιΚρέας, πουλερικά, ψάριΑυγά, γάλα Μερικώς χορτοφάγοιΌλα σε µικρές ποσότητες και όχι τακτικάΠουλερικά, ψάρι, κρέας λίγες φορές Raw food dietΚρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, γάλαΦρέσκα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ξηροί καρποί ΦρουταριανοίΚρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά, γάλαΦρέσκα φρούτα και σιτηρά PollovegetariansΚρέας, ψάρι, αυγά, γάλαΠουλερικά Pesco-vegetarianΚρέας, πουλερικάΨάρι, γάλα, αυγά ΜακροβιοτικοίΚρέας, πουλερικά, αυγά, γάλαΨάρι, λαχανικά, σιτηρά, όσπρια
Πηγή: ADA, 2003 Appleby et al., 1999, Barr and Chapman, 2002, Dwyer et al., 1974, Freeland-Graves et al., 1986, FF, 2000, Living Foods, 2003 and Perry et al., 2002.
Όμως ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι στρέφονται στην χορτοφαγική διατροφή;
Το ερώτημα αυτό και οι λόγοι θα παρατεθούν παρακάτω:
Θρησκευτικές πεποιθήσεις: πολλές θρησκείες απαιτούν ή προωθούν ένα φυτοφαγικό τρόπο ζωής (π.χ. Βουδισμός, Ινδουισμός, Ιουδαϊσμός)
Τρόπος ζωής οικογένειας
Λόγοι υγείας και/ή απώλειας βάρους
Ηθικοί λόγοι (δικαιώματα ζώων)
Οικονομία
Γεύση
Προστασία περιβάλλοντος
Εν κατακλείδι θα κλείσουμε αυτό το ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο θέμα με τα υπέρ και τα κατά της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής
Υπέρ
Χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης
Κάποιες έρευνες παρατήρησαν καλύτερη υγεία (μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών)
Περισσότερη ενέργεια
Προστασία περιβάλλοντος και ζώων
Κατά
Δύσκολη κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνη Β12)
Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
Αυξημένη συχνότητα καρκίνου εντέρου και αθηροσκλήρωσης λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12
Η Μεσογειακή δίαιτα (που περιλαμβάνει κρέας και κυρίως ψάρι) έχει αποδειχθεί από τις πιο υγιεινές δίαιτες
Τα ζώα ανήκουν στην τροφική αλυσίδα και ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί τρώγοντάς τα
Έμμεσα μπορεί να συμβάλλει κάποιος στην θανάτωση ζώων (π.χ. ρούχα, καλλιεργήσιμη έκταση γης)
Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα για επάρκεια τροφής (π.χ. σόγια) μπορεί να προκαλέσουν διάφορες αρνητικές συνέπειες (περιβαλλοντικές, κοινωνικές κ.λ.π.)
Κατανάλωση φυτοφαρμάκων από τα φυτά
Προτού πάρετε μια απόφαση για το τι είδους διατροφή θα ακολουθήσετε θα πρέπει να ψάξετε αρκετά καλά το ζήτημα και συνειδήτα να πάρετε αυτή την απόφαση, χωρίς να σας επηρεάζουν οι “μόδες” των διατροφών που επικρατούν κατά διαστήματα. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την άποψη ενός ειδικού πάνω στον τομέα της διατροφής για πιο έγκυρές και έμπιστες πληροφορίες.
Εσείς αποφασίζετε…
Βιβλιογραφία:
https://vegvic.org.au/
https://medlineplus.gov/ency/article/002465.htm
Colin Spencer, Vegetarianism: A History, Grub Street Publishing, 2001.
Shanley E., Thomson C. Fueling the Teen Machine. Bull Publishing Company, 2001.
Rauma A.L., Mykkänen H. Antioxidant status in vegetarians versus omnivores. Nutrition. 16: 111-119, 2000
The post Χορτοφαγική διατροφή: Μία ματιά στη νέα διατροφική τάση που έχει γίνει μόδα appeared first on Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia.
0 notes
nutripediablog · 6 years
Text
Η σεξουαλική παρενόχληση ως πράξη μίζερη και αντιερωτική
Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται ότι είναι μια επίμονη πράξη επίθεσης και παραβίασης με λεκτική, μη λεκτική ή σωματική έκφραση και σεξουαλικό χαρακτήρα.
Ως πράξη που απευθύνεται στον άλλο με τρόπο παραβιαστικό και, σαφώς, χωρίς τη συναίνεσή του, τα συναισθήματα που προκαλεί στο πρόσωπο που τη δέχεται είναι αυτά του θυμού, του εκνευρισμού, της απελπισίας, της αδικίας, της ανασφάλειας, της ενοχής.
Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την σεξουαλική παρενόχληση, πέρα από την νομική της διάσταση, και ως ψυχική εκδραμάτιση του ανθρώπου που τη διαπράττει.
Τίθεται το ερώτημα, γιατί αυτός που παρενοχλεί σεξουαλικά είναι, εκτός από δυνάμει υπόδικος ανάλογα με τη σοβαρότητα της πράξης, α – σεξουαλικός και αντι – ερωτικός άνθρωπος?
Το επίθετο «σεξουαλική», που συνοδεύει την λέξη παρενόχληση, μπορεί να εγείρει φαντασιώσεις που αποδίδουν έντονες σεξουαλικές παρορμήσεις στο άτομο που παρενοχλεί.
Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι πρόκειται για έναν πολύ ζωντανό άνθρωπο με άκρατες σεξουαλικές διαθέσεις που τις διοχετεύει με έναν λανθασμένο ή δυσλειτουργικό τρόπο.
Αυτή είναι μια παρερμηνευμένη υπόθεση.
Γιατί ενώ εκπέμπεται σεξουαλικό σήμα, η μπαταρία είναι άδεια, κενή.
Γιατί ενώ μοιάζει τόσο σίγουρος που «τολμάει» να παρενοχλήσει, στην πραγματικότητα είναι ανασφαλής.
Γιατί ενώ φαίνεται ότι ποθεί σεξουαλικά τον άλλον, στην πραγματικότητα δεν οδηγείται από τον πόθο του, αλλά από τη στέρηση. Και δεν μιλάμε κατ΄ανάγκην για σεξουαλικη στέρηση, αλλά για την ερωτική στέρηση, τη στέρηση που έχει να κάνει με την απουσία ουσιαστικού ερωτικού σχετίζεσθαι.
Είναι αυτός που αισθάνεται ερωτικά ανεπαρκής, αυτός που δε νιώθει τόσο σημαντικός και ελκυστικός ως άνθρωπος, ώστε να διεκδικήσει το ερωτικο συναίσθημα και το σεξ στα πλαίσια μιας ισότιμης σχέσης.
Μια ισότιμη ερωτική σχέση απαιτεί την έκθεση του εαυτού, με τα καλά, καθώς και με τα αδύναμα, ευάλωτα σημεία του.
Αυτό είναι πιο δύσκολο, πιο «τολμηρό» και χρειάζεται την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ενισχύουν το λυτρωτικό άνοιγμα προς την ερωτική εμπειρία, προς το ερωτικό βίωμα που έχει οικειότητα, που γνωρίζει πραγματικά τον άλλον.
Καθώς, όμως, υπάρχουν το κλείσιμο στον εαυτό, η αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας και αποτυχίας και η ανωριμότητα, καταφεύγει σε πρακτικές, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, που πρόσκαιρα θα τον κάνουν να αισθανθεί ότι έχει υπόσταση, ότι είναι κάποιος, ότι έχει δύναμη.
Δεν τολμάει να συναντήσει τον άλλο άνθρωπο ως πρόσωπο, γιατί φοβάται μην αποκαλυφθεί το δικό του κενό, και, έτσι, τον εξαντικειμενοποιεί, δηλαδή τον αντιμετωπίζει ως αντικείμενο για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες και να αυτοεπιβεβαιωθεί.
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι πράξη μίζερη και αντιερωτική, γιατί δεν έχει ζωντανή ερωτική επιθυμία, παρά στέρηση, γιατί δε σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο, παρά το χρησιμοποιεί, γιατί δεν τιμά το σεξ, παρά το ευτελίζει.
Το άρθρο Η σεξουαλική παρενόχληση ως πράξη μίζερη και αντιερωτική εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Μαρία Καλέα.
0 notes
nutripediablog · 6 years
Text
Σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά της πιο ‘γλυκιάς αμαρτίας’
Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, ίσως να μην αισθανθείτε μεγάλες ενοχές για αυτό. Παρά την άσχημη φήμη της για την αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή!
Η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma και η παλαιότερη χρήση της χρονολογείται από τον πολιτισμό Olmec.
Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτηση της αυξήθηκε σημαντικά.
Η σοκολάτα έχει γίνει από τότε ένα απίστευτα δημοφιλές προϊόν διατροφής, το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν καθημερινά, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση του.
Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση σοκολάτας στην υγεία μας;
Οφέλη της γλυκιάς απόλαυσης στον ανθρώπινο οργανισμό:
Απόκτηση μιας πιο υγιούς καρδιάς
Η τελευταία έρευνα υποστηρίζει ότι η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Σε μια 9χρονη σουηδική μελέτη σε πάνω από 31.000 γυναίκες, όσοι έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το ένα τρίτο. Μια άλλη μεγάλη, μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας ημερησίως μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39 τοις εκατό. Συνεχίστε λοιπόν να ανταμείβετε τον εαυτό σας. Μια μπάρα σοκολάτας έχει πέντε φορές τα φλαβονοειδή ενός μήλου.
Απώλεια βάρους
Εάν αναρωτιέστε πως μπορείτε να προσθέσετε την σοκολάτα στη διατροφή σας, χωρίς τον κίνδυνο της αύξησης του βάρους σας, να ξέρετε πως θα είναι πιο εύκολο από ότι το περιμένετε.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο την αίσθηση του κορεσμού, σε αντίθεση με τις πιο ανοιχτόχρωμες σοκολάτες. Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Έτσι, εαν σας αρέσει πολύ η σοκολάτα, μπορείτε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.
Η σοκολάτα μπορεί να εμποδίσει τη μείωση της μνήμης
Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα, θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής και να μειωθεί η μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζεστή σοκολάτα βοήθησε να βελτιωθεί η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου όπου χρειαζόταν. Καθώς οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους, χρειάζονται επίσης μεγαλύτερη ροή αίματος. Αυτή η σχέση, που ονομάζεται νευροαγγειακή σύζευξη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ασθένειες με νόσο του Alzheimer.
Ένα εκχύλισμα κακάο θα μπορούσε ίσως να μειώσει ή να αποτρέψει βλάβες στα νευρικά μονοπάτια που βρέθηκαν σε ασθενείς, με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα της κατάστασης – όπως η γνωστική παρακμή – θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν.
Μείωση της χοληστερόλης
Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης , χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστών και ως “κακών λιπών”.
Η τακτική κατανάλωση ράβδων σοκολάτας που περιέχουν PS και CF, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Σοκολάτα και εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέφεραν ότι ήταν καλύτερα σε θέση να χειριστούν το άγχος από ότι οι μητέρες που απείχαν. Ακόμη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.
Σοκολάτα και ευφυΐα
Η κατανάλωση μίας μαύρης μπάρας σοκολάτας θα βοηθήσει το σώμα σας να αποφύγει τις συνέπειες του στρες, αλλά θα ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σας όταν το χρειάζεστε πραγματικά. Η κατανάλωση κακάου πλούσιων σε φλαβανόλες αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου για 2 έως 3 ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα.
Αν και η γλυκιά, ευχάριστη γεύση της σοκολάτας μπορεί να σας παρέχει αρκετά διατροφικά οφέλη στον οργανισμό σας, υπάρχουν όμως, μερικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του πλούσιου τροφίμου. Ενώ μπορείτε να τρώτε οποιαδήποτε τρόφιμα με μέτρο, η σοκολάτα έχει αρκετά θρεπτικά μειονεκτήματα που μπορεί να την χαρακτηρίσουν ως μια κακή επιλογή για τη διατροφή σας.
Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
Η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες. Μια ράβδος 40γρ σοκολάτας γάλακτος περιέχει 235 θερμίδες. Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Η ίδια μερίδα μιας σκούρας σοκολάτας περιέχει αντίστοιχες θερμίδες, όμως η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ενώσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία σας. Παρόλο που η μαύρη σοκολάτα περιέχει διατροφικά σημαντικές ενώσεις, εξακολουθεί να είναι υψηλή σε θερμίδες και συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
Μεταξύ των μειονεκτημάτων της κατανάλωσης σοκολάτας δεν είναι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα σε ολικό λίπος αλλά και το υψηλό περιεχόμενο κορεσμένων λιπών. Κάθε μερίδα σοκολάτας 40γρ περιέχει 8,14 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ένα είδος λίπους που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης. Η ίδια μερίδα μαύρης σοκολάτας περιέχει 10,8 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, αλλά η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρ��τ εξηγεί ότι τα λίπη στη μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το βούτυρο κακάο και δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα λίπη της σοκολάτας γάλακτος που είναι κυρίως γαλακτοκομικά.
Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Η σοκολάτα έχει μια πλούσια γεύση όχι μόνο λόγω του λίπους που περιέχει, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αν και η ζάχαρη, όπως και με άλλους υδατάνθρακες, μπορεί να παρέχει ενέργεια, έχει αρκετά μειονεκτήματα διατροφής. Η ζάχαρη μπορεί να προωθήσει τη φθορά των δοντιών και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η σκούρη σοκολάτα περιέχει επίσης πολλή ζάχαρη, αλλά λιγότερο από τη σοκολάτα γάλακτος.
Χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα
Η σοκολάτα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία σας αν προτιμήσετε να την καταναλώσετε, αντί για ένα πιο υγιεινό πρόχειρο φαγητό, λόγω των λίγων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Η σοκολάτα δεν αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και παρέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και το 2% της καθημερινής πρόσληψης σιδήρου.
Αν και η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερη σε θερμίδες και λίπος από τη μαύρη σοκολάτα, είναι υψηλότερη στη ζάχαρη και χαμηλότερη στα προστατευτικά της υγείας φλαβονοειδή, που παρέχει η σοκολάτα. Επιλέγετε περίπου 30 γρ. μαύρης σοκολάτας λίγες φορές την εβδομάδα και τρώτε το σε αντικατάσταση με άλλα, λιγότερο υγιεινά σνακ αντί να τα προσθέτετε στις απολαύσεις που καταναλώνετε κάθε μέρα. Η κατανάλωση σοκολάτας περιστασιακά σε μικρές ποσότητες θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους.
Το άρθρο Σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά της πιο ‘γλυκιάς αμαρτίας’ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου.
0 notes
nutripediablog · 7 years
Link
0 notes
nutripediablog · 7 years
Text
Εμμηνόπαυση και διατροφή: Δώστε στον εαυτό σας τη φροντίδα που του αξίζει
Η εμμηνόπαυση αναμφισβήτητα αποτελεί μία ιδιαίτερη φάση της ζωής μιας γυναίκας, αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι δυνατό να την επηρεάζουν σωματικά και ψυχολογικά. Η διατροφή κατά την περίοδο που προηγείται της οριστικής διακοπής της έμμηνης ρύσης (περιεμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος), αλλά και μετά το γεγονός της εμμηνόπαυσης αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής, καθώς μπορεί να μετριάσει κάποια συμπτώματα που βιώνουν πολλές γυναίκες, να βοηθήσει στη διατήρηση ή επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους και να προλάβει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και την πάροδο της ηλικίας, όπως είναι, για παράδειγμα, η οστεοπόρωση και η καρδιαγγειακή νόσος.
Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων συχνά συνοδεύεται από καταστάσεις όπως εξάψεις και εφιδρώσεις, διακυμάνσεις της διάθεσης, πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ξηρότητα του κόλπου και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ακράτεια ούρων, αυπνίες ή κακή ποιότητα ύπνου. Μερικές τέτ��ιες καταστάσεις εμποδίζουν πολλές γυναίκες να έχουν μία επαρκή φυσική δραστηριότητα, αλλά και να κοινωνικοποιούνται στο βαθμό που οι ίδιες επιθυμούν. Επίσης όλες οι γυναίκες δε βιώνουν τα ίδια συμπτώματα στην κλιμακτήριο, ούτε στην ίδια ένταση και διάρκεια, ενώ κάποιες άλλες φαίνεται να μην έχουν συμπτώματα.
Κατά τη μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο στην εμμηνόπαυση συχνά παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους (λίπους), καθώς και μια τάση αποθήκευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Τα παραπάνω μπορεί να οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές αλλά και στην αύξηση της ηλικίας, η οποία ως γνωστό φέρνει σταδιακές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Έτσι, με την πάροδο των χρόνων μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυξάνεται η λιπώδης μάζα του σώματος. Η ελάττωση της μυϊκής μάζας έχει σαν συνέπεια τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, άρα του ρυθμού με τον οποίο «καίμε» θερμίδες, ώστε τελικά η διατήρηση ή μείωση του βάρους να γίνεται δυσκολότερη. Η φυσική αυτή τάση για, ευκολότερη σε σχέση με πριν, αποθήκευση σωματικού λίπους σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, επιτείνει το πρόβλημα της αύξησης βάρους που συνδέεται με την εμμηνόπαυση.
Η εμμηνόπαυση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ κατά την αναπαραγωγική ηλικία τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων ασκούν προστατευτική δράση σε ότι αφορά την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Επιπλέον, παράγοντες ήδη γνωστοί για τη συμμετοχή τους στην εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, όπως η αύξηση του βάρους, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και η αύξηση του σπλαχνικού λίπους, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη και ιδίως τα υψηλά επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης (LDL χοληστερόλη), συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στην περίοδο γύρω από την εμμηνόπαυση.
Ένα ακόμα σημείο προσοχής αποτελεί το γεγονός ότι η περίοδος της εμμηνόπαυσης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση του σκελετού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Όπως είναι γνωστό με την πάροδο της ηλικίας φυσιολογικά μειώνεται προοδευτικά η οστική πυκνότητα. Η μείωση αυτή επιταχύνεται από το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων. Η οστεοπόρωση είναι ένα πρόβλημα του σκελετού με σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και αλλαγές στη μικροαρχιτεκτονική του οστίτη ιστού, με συνέπεια τη μειωμένη αντοχή των οστών και την αύξηση του κινδύνου κατάγματος.
Εμμηνόπαυση και διατροφή: Ποιες διατροφικές επιλογές βοηθούν τις γυναίκες;
Η διατροφή που μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση δε διαφέρει σημαντικά από αυτήν που έπρεπε να ακολουθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν είτε από τις ορμονικές αλλαγές είτε από την αύξηση της ηλικίας δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε ορισμένα σημεία της συνολικής διατροφής και των συνηθειών της καθημερινότητας. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (εάν δεν έχει γίνει ήδη) είναι ιδιαίτερα σημαντική στο διάστημα αυτό, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.
Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας στο φυσιολογικό πλαίσιο και για να το καταφέρετε αυτό είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε ελαφρώς τις θερμίδες που λαμβάνεται με τη διατροφή, ενώ παράλληλα είναι σημαντικό να έχετε καθημερινά σωματική δραστηριότητα. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να χρησιμοποιείτε μικρότερα σκεύη (πχ μικρότερο πιάτο) για το φαγητό σας, ώστε να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες σας. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και στην πρόληψη των προβλημάτων της καρδιάς και των αγγείων γενικότερα. Η άσκηση είναι χρήσιμη στον έλεγχο του βάρους, τη λειτουργία της καρδιάς, τη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.
Φροντίστε η διατροφή σας να είναι επαρκής σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης και την καρδιαγγειακή υγεία και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού κατά το γεύμα (χορταίνετε γρηγορότερα). Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι καλό να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 2 πιάτα. Η καθημερινή κατανάλωση περίπου πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών (πχ 3 μέτρια φρούτα και σαλάτα από φρέσκα λαχανικά με κάθε κύριο γεύμα) είναι απαραίτητη, ενώ το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, και το καστανό ρύζι ενισχύουν τη διατροφή σας σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του Β συμπλέγματος. Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών της τροφής και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μία διατροφή επαρκής σε αυτές τις βιταμίνες σας βοηθά να έχετε καλή ψυχική διάθεση. Επιπλέον η ποικιλία φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο προσφέρει αντιοξειδωτικά στοιχεία και σχετικά λίγες θερμίδες.
Σε κάποια φυτικά προϊόντα (σόγια και προϊόντα, όσπρια, κόκκινο τριφύλλι, μερικά δημητριακά και φρούτα) περιέχονται ουσίες που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Οι ουσίες αυτές έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή δείχνουν να «μιμούνται» σε μικρό βαθμό τη δράση των ενδογενών οιστρογόνων του οργανισμού μας και μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως βοηθούν στη μείωση κάποιων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της συμπληρωματικής χορήγησης τέτοιων συστατικών χρειάζεται, για την ώρα, περισσότερη διερεύνηση.
Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, που ο ρυθμός απώλειας οστού αυξάνεται. Το ασβέστιο το λαμβάνουμε κυρίως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, αλλά και από κάποια φυτικά τρόφιμα, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αμύγδαλα και άλλα. Συστήνεται για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να καταναλώνουν περίπου 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως, ώστε να διασφαλίζουν μία καλή πρόσληψη ασβεστίου. 1 μερίδα γαλακτοκομικού ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι γάλα, περίπου 30 γραμμάρια τυρί και περίπου 200 γρ. γιαούρτι. Η βιταμίνη D συναντάται σε σχετικά λίγα τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, το εμπλουτισμένο γάλα. Σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης προέρχεται από τον ήλιο, αφού συντίθεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως. Έτσι είναι απαραίτητη η μέτρια έκθεση στον ήλιο, πάντα όμως με προσοχή λόγω των κινδύνων και αποφεύγοντας την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες ιδίως το καλοκαίρι. Όταν οι ανάγκες σας σε κάποιο ή κάποια θρεπτικά συστατικά (όπως συμβαίνει αρκετά με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D) δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της διατροφής σας ή αν διαπιστωθεί ύστερα από εξετάσεις κάποια ανεπάρκεια, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πρώτα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και το διαιτολόγο.
Η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των λιπαρών από τις τροφές που καταναλώνετε έχει μεγάλη σημασία. Το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιεινότερα σε σχέση με τα κορεσμένα που βρίσκονται στο κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσοχή χρειάζεται ό,τι αφορά στην κατανάλωση των λεγόμενων τρανς λιπαρών (θα τα συναντήσετε στις διατροφικές ετικέτες ως υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα), τα οποία είναι επιβλαβή. Αυτά υπάρχουν στα περισσότερα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, σε μαργαρίνες, σε κέικ και μπισκότα, έτοιμα φύλλα για πίτες κλπ. Είναι καλό λοιπόν, να αποφεύγετε το συχνό φαγητό εκτός σπιτιού και ιδιαίτερα το τυποποιημένο φαγητό, και να παρασκευάζετε εσείς τα διάφορα φαγητά και σνακ με τα υλικά που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Με αυτόν τον τρόπο και με τη χρήση λογικών ποσοτήτων ελαιόλαδου στο μαγείρεμα και στις σαλάτες, την προτίμηση των ψαριών και την όχι πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, την προσοχή στην κατανάλωση ζωικών λιπαρών, καθώς και με την αποφυγή λιπαρών αρτοσκευασμάτων (πχ μπισκότα) και τυποποιημένων τροφών μπορείτε να επιτύχετε μια ελεγχόμενη πρόσληψη συνολικού λίπους και να λαμβάνεται εκείνο το είδος των λιπαρών που είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς και τη γενικότερη υγεία.
Δώστε προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 3-4 φλιτζάνια την ημέρα (που ισοδυναμούν με περίπου 400 mg καφεΐνης), ενώ μπορεί να σας είναι ωφέλιμη και μικρότερη κατανάλωση από αυτήν ή καθόλου κατανάλωση. Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα του ύπνου, να επιδεινώσει τις εξάψεις και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών.
Εάν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, μην ξεπερνάτε τη μία μερίδα την ημέρα. Είναι επιθυμητός ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ ή η αποφυγή του. Η κατανάλωση οινοπνεύματος έχει σχετιστεί με την επιδείνωση των εξάψεων, την κακή ψυχολογική διάθεση και τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης και καρκίνου του μαστού.
Αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου (αλατιού), που μεταξύ άλλων επιδεινώνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας. Εκτός από αυτό που προσθέτετε στο φαγητό, το αλάτι περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεστε με τη γεύση. Τα τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου ενώ τα παστά προϊόντα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα αλμυρά σνακ (κράκερ, τσιπς κλπ) είναι κλασικά παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού. Αν συνηθίσατε να προσθέτετε αρκετό αλάτι στο φαγητό, θα πρέπει να το μειώσετε, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μπαχαρικά για τη βελτίωση τη γεύσης του. Θα σας φανεί όμως χρήσιμο να αποφύγετε την κατανάλωση καυτερών τροφίμων, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις.
Τέλος, μην αμελείτε την ενυδάτωσή σας. Χρειάζεστε επαρκή ποσότητα υγρών ημερησίως, που καλό είναι να προέρχεται κυρίως από το νερό (πιθανότατα χρειάζεστε 6-9 ποτήρια). Αποφεύγετε τα αναψυκτικά και περιορίστε τη ζάχαρη.
Οι διατροφικές συνήθειες που συμφωνούν με τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής δείχνουν να εξυπηρετούν πολύ καλά τις ανάγκες των γυναικών σε αυτή τη φάση και την πρόληψη αρκετών προβλημάτων υγείας.
Προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα, ώστε να ωφεληθείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και να βελτιωθούν οι αντοχές σας.
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός στη ζωή της γυναίκας. Είναι καλό να την αντιμετωπίσετε ως μία ευκαιρία να βελτιώσετε τον τρόπο διατροφής και γενικά τον τρόπο ζωής σας, με σκοπό να αισθάνεστε καλά σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά και να απολαμβάνετε τα χαρούμενα γεγονότα που προκύπτουν σε αυτή τη φάση της ζωής σας.
Βιβλιογραφία:
The ESHRE Capri Workshop Group (2011). Perimenopausal risk factors and future health. Hum. Reprod. Update, 17(5): 706-717.
https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/lifestages/menopause.html
Oscar H. Franco, Rajiv Chowdhury, Jenna Troup, et al (2016). Use of plant-based therapies and menopausal symptoms: A systematic Review and meta-analysis. JAMA, 315(23):2554-2563.
Heather B. Patisaul, Wendy Jefferson (2010). The pros and cons of phytoestrogens. Front Neuroendocrinol, 31(4): 400-419.
Το άρθρο Εμμηνόπαυση και διατροφή: Δώστε στον εαυτό σας τη φροντίδα που του αξίζει εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Ευαγγελία Τόττη.
0 notes
nutripediablog · 8 years
Text
Η βιταμίνη D και η σημασία της στη διατήρηση της υγείας μας
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία έχει την ιδιότητα να παράγεται στο ανθρώπινο σώμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVB) με την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως και γι΄ αυτό μερικές φορές αναφέρεται σαν «βιταμίνη του ήλιου».
Επίσης περιέχεται σε μερικά τρόφιμα, ωστόσο οι διατροφικές πηγές είναι περιορισμένες. Ορισμένα τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D, ώστε να διευκολύνεται η διατροφική της πρόσληψη, ενώ υπάρχουν και συμπληρωματικές μορφές χορήγησης (συμπληρώματα βιταμίνης D). Τρόφιμα που εκ φύσεως περιέχουν βιταμίνη D είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, κλπ), μερικά ηπατέλαια (μουρουνέλαιο), ο κρόκος του αυγού και μικρές σχετικά ποσότητες περιέχονται σε μερικά εμπλουτισμένα γάλατα και μαργαρίνες, ενώ ο εμπλουτισμός ίσως διευρυνθεί και σε άλλα τρόφιμα.
H βιταμίνη που παράγεται στο σώμα μας ή προσλαμβάνεται από τις τροφές πρέπει να υποστεί, στη συνέχεια, δύο μετατροπές (στο ήπαρ και στους νεφρούς) ώστε να προκύψει ο ενεργός μεταβολίτης της, η καλσιτριόλη, να γίνει δηλαδή δραστική.
Είναι κυρίως γνωστή λόγω του σημαντικού βιολογικού της ρόλου στο μεταβολισμό του ασβεστίου και τη σκελετική υγεία, αφού διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και συμβάλλει (με την παραθορμόνη) στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων του στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι η βιταμίνη αυτή είναι μέρος ενός συνόλου παραγόντων που σχετίζονται με την ομαλή επιμετάλλωση των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να επιφέρει ραχίτιδα σε βρέφη και μικρά παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες, καταστάσεις που έχουν να κάνουν με την ανεπαρκή επιμετάλλωση των οστών.
Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες βιταμίνης.
Τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη D είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα και πλήθος μελετών δημοσιεύονται, λόγω του γεγονότος ότι φαίνεται να έχει ευεργετικό ρόλο στη συνολική υγεία και στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων, πέραν της γνωστής δράσης της σε ότι αφορά την υγεία των οστών.
Ποιες άλλες καταστάσεις φαίνεται να σχετίζονται με τη βιταμίνη D;
Σημαντικός αριθμός ερευνών δείχνει ότι ίσως η βιταμίνη D σχετίζεται με την πρόληψη ή τη θεραπεία κάποιων καταστάσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων, ενώ έχει προταθεί ότι ίσως συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού). Περισσότερη επιστημονική τεκμηρίωση είναι απαραίτητη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μία ουσία με πολύ σημαντικές βιολογικές δράσεις.
Ειδικά σε περιοχές με αρκετή ηλιοφάνεια, όπως και στη χώρα μας, σημαντικό ποσό της βιταμίνης θεωρείται ότι λαμβάνεται μέσω του ήλιου. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα παραγωγής της βιταμίνης στο δέρμα, όπως ο βαθμός έκθεσης στον ήλιο ή η αποφυγή του, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παρουσία νεφώσεων, η χρήση αντιηλιακής προστασίας, το σκουρόχρωμα δέρμα και η ηλικία. Άτομα που αποφεύγουν συστηματικά την έκθεση στον ήλιο λόγω των κινδύνων της ηλιακής ακτινοβολίας ή λόγω παθήσεων στις οποίες η ηλιακή έκθεση καλό είναι να αποφεύγεται, έχουν αυξημένες ανάγκες πρόσληψης βιταμίνης D. Η εργασία σε κλειστούς χώρους και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων, η μεγάλη χρήση αντιηλιακών, η παρουσία μελανίνης στο δέρμα (σκουρόχρωμες επιδερμίδες), η ρύπανση, η πάροδος των χρόνων (ηλικιωμένοι) μπορούν να μειώσουν την παραγωγή της βιταμίνης, ενώ τους θερινούς μήνες η σύνθεσή της είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους χειμερινούς. Συστήνεται η έκθεση στον ήλιο (πρόσωπο, χέρια-χωρίς αντιηλιακό) για 5-20 λεπτά ως αρκετή σαν μέτρο για την επαρκή παραγωγή της βιταμίνης. Βέβαια, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, επομένως η έκθεσή μας καλό είναι να συμβαίνει με προσοχή ή πρωινές ώρες και να αποφεύγονται οι ώρες που ο κίνδυνος εγκαύματος είναι αυξημένος, όπως τις μεσημβρινές ώρες.
Παρότι η πρόσληψη βιταμίνης D δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, αλλά προκύπτει και από τον ήλιο, παρατηρείται μια αυξημένη συχνότητα παρουσίας χαμηλών επιπέδων βιταμίνης. Το αν κάποιος παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα, διαπιστώνεται μέσω εξέτασης του αίματος (25-υδροξυβιταμίνη D ορού), η οποία συστήνεται εφόσον υπάρχει υποψία για ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σε τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα της βιταμίνης, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό και να τηρείται η δοσολογία και το χρονικό διάστημα της θεραπείας.
Βιβλιογραφία:
Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health, Vitamin D Fact Sheet, Updated : February 11, 2016.
Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium, Washington DC: National Academy Press, 2011.
Luiz Sergio F. Carvallho, Andrei C. Sposito. Vitamin D for the prevention of cardiovascular disease: Are we ready for that?. Atherosclerosis 2015: 241; 2;729–740.
Wactawski-Wende J, Kotchen JM, Anderson GL, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of colorectal cancer. N Engl J Med 2006;354:684-96.
Το άρθρο Η βιταμίνη D και η σημασία της στη διατήρηση της υγείας μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Ευαγγελία Τόττη.
0 notes
nutripediablog · 8 years
Text
Σπλαχνικό λίπος και κίνδυνοι υγείας
Το λίπος το οποίο βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα χωρίζεται σε δύο είδη. Το ένα είναι το υποδόριο λίπος, το οποίο μπορεί να πιαστεί με το χέρι, και το δεύτερο είναι το σπλαχνικό λίπος το οποίο είναι το εσωτερικό λίπος και περικλείει τα όργανα της κοιλιάς. Το δεύτερο είναι το πιο επικίνδυνο καθώς σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α
Όταν το σπλαχνικό λίπος είναι αυξημένο, επειδή βρίσκεται κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, τα οποία στην συνέχεια συσσωρεύονται στο συκώτι. Ουσίες που εκκρίνονται από τα λιποκύτταρα, μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και στη συνέχεια να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης αλλά και τη μείωση της καλής.
Το σπλαχνικό λίπος επίσης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες σχετίζονται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, το αυξημένο σπλαχνικό λίπος, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ορμόνες αυτές δυσκολεύουν το σώμα να παράγει ινσουλίνη, μία ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τέλος έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μερικές από τις ορμόνες που εκκρίνονται από το λίπος μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας ή και κατάθλιψης.
Για ποιο λόγο όμως το λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλίας; Συνήθως το σπλαχνικό λίπος δημιουργείται περισσότερο στους άνδρες. Η συσσώρευση του δημιουργείται από την καθιστική ζωή, την ανθυγιεινή διατροφή, την κληρονομικότητα, και από το έντονο στρες. Επίσης οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν την τάση να συσσωρεύουν πιο πολύ λίπος στην περιοχή της κοιλιάς λόγο ορμονικών παραγόντων.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δούμε εάν βρισκόμαστε σε κίνδυνο είναι να μετρήσουμε την περιφέρεια της κοιλιακής χώρας και να τη διαιρέσουμε με την περιφέρεια των γλουτών. Εάν το αποτέλεσμα είναι πάνω από 0,85 για τις γυναίκες και 0,95 για τους άνδρες τότε το σπλαχνικό λίπος είναι επικίνδυνο, και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα, ακόμα και εάν ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) θεωρείται φυσιολογικός. Άλλη μέτρηση η οποία μπορεί να καθορίσει το ποσό του σπλαχνικού λίπους και τον κίνδυνο υγείας είναι η λιπομέτρηση.
Πώς μπορεί να μειωθεί το σπλαχνικό λίπος;
Για να μειωθεί το σπλαχνικό λίπος ακολουθείται η ίδια διαδικασία που αφορά στη μείωση του συνολικού λίπους στο σώμα, δηλαδή ισορροπημένη διατροφή, μείωση της ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα η συστηματική άσκηση έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό λίπος περισσότερο, σε σχέση με το υποδόριο λίπος. Επίσης οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου συνδέονται άμεσα με την πρόσληψη βάρους και λίπους λόγο της έκκρισης κορτιζόλης από τον οργανισμό.
Συμπερασματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ περισσότερα από αυτά του υποδόριου, αλλά μπορούν να είναι αναστρέψιμα αρκεί να υπάρχει μία έγκαιρη αντιμετώπιση.
Βιβλιογραφία:
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090428124358.htm
Johns Hopkins Medicine (2012). Losing weight, especially in the belly, improves sleep quality. American Heart Association Scientific Sessions (November 6, 2012)
Kyrou I, Tsigos C. 2008. Chronic stress, visceral obesity and gonadal dysfunction. Hormones (Athens), Oct-Dec;7(4):287-93. Review. PubMed PMID: 19121989.
Speaker KJ, Fleshner M. 2012 Interleukin-1 beta: a potential link between stress and the development of visceral obesity. BMC Physiol, Jun 27;12:8. doi: 10.1186/1472-6793-12-8. Review.
Dallman MF, la Fleur SE, Pecoraro NC, Gomez F, Houshyar H, Akana SF. 2004. Minireview: glucocorticoids–food intake, abdominal obesity, and wealthy nations in 2004.Endocrinology, Jun;145(6):2633-8. Epub 2004 Mar 24. Review. PubMed PMID: 15044359.
http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/Abdominal-fat-and-what-to-do-about-it.shtml
http://www.mayoclinic.org/news2012-rst/7052.html
Το άρθρο Σπλαχνικό λίπος και κίνδυνοι υγείας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Μαρία Ρίτσου.
0 notes
nutripediablog · 8 years
Text
Επιστήμες: Διατροφογενετική – Διατροφογενωμική
Τα τελευταία χρόνια, δύο νέες επιστήμες η Διατροφογενωμική και η Διατροφογενετική ξεπροβάλλουν και εξετάζουν την αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφής, προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος τη σημασία και την επιρροή της διατροφής στην υγεία μας και με απώτερο στόχο το σχεδιασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων διατροφικών παρεμβάσεων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παραπάνω αλληλεπίδραση.
Τα γονίδια μας περιέχουν όλες τις βιολογικές πληροφορίες που χρειάζεται για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας οργανισμός. Τα γονίδια είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των πρωτεϊνών και κατ’ επέκταση της μεταβολικής λειτουργίας. Η έκφραση των γονιδίων καθορίζεται τόσο από ενδογενείς παράγοντες του κυττάρου, π.χ. ένζυμα, ορμόνες αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες όπως η δίαιτα.
Από τη μία πλευρά, η επιστήμη της Διατροφογενωμικής μας εξηγεί πώς τα θρεπτικά συστατικά και ο τρόπος διατροφής γενικότερα επιδρούν σε ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα (δηλαδή, σε όλο το DNA μας). Ενώ, η επιστήμη της Διατροφογενετικής μας εξηγεί πως οι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (SNPs) (δηλαδή, ένα μέρος του DNA μας) μπορούν να τροποποιήσουν το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.
Καταρχήν, το DNA όλων των ανθρώπων είναι όμοιο κατά τουλάχιστον το 99%. Αυτό που μεταβάλλεται και μπορεί να αγγίζει μόλις το 1% είναι οι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί (που είναι υπεύθυνοι για την αλλαγή στην τελική δομή της πρωτεΐνης), όπως αναφέρεται παραπάνω. Έτσι, εξηγείται γιατί όλοι οι άνθρωποι, ενώ λαμβάνουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά, η απόκριση μας στην απορρόφηση και το μεταβολισμό αυτών είναι διαφορετική.
Ωστόσο, διαβάζοντας το άρθρο ίσως να σας γεννήθηκε το ερώτημα αν με μία γονοτύπηση (δηλαδή μία εξέταση ανάλυσης των χρωμοσωμάτων) όπου θα μελετηθούν τα γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, μπορεί να δοθεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο σύμφωνα με το γενετικό προφίλ. Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ. Αυτό που έχει αξία να γνωρίζουμε σχετικά με το γενετικό μας προφίλ, είναι αν στο DNA μας υπάρχουν, πολυμορφισμοί (SNPs) που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών ή τροποποιούν το μεταβολισμό ενός θρεπτικού συστατικού και πώς μπορεί να τροποποιηθεί ο κίνδυνος αυτός μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής.
Πιο αναλυτικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε συγκεκριμένες περιοχές στο DNA μας, ενώ με μία απλή εξέταση ανάλυσης χρωμοσωμάτων δεν είναι εφικτό να ταυτοποιηθούν όλες αυτές οι περιοχές του γονιδιώματος. Επίσης, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητικά ώστε να υλοποιηθούν από την επιστημονική κοινότητα κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο διαιτολόγιο ενός ανθρώπου ανάλογα με τους πολυμορφισμούς που φέρει. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων (Academy of Nutrition and Dietetics) αναφέρει πως δεν συνιστάται η εφαρμογή διατροφογενετικών τεστ στην κλινική πράξη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μέσω αυτού μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της γονιδιακής διατροφής είναι το εξής: Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α στο γονίδιο FTO διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας σε σχέση με τα άτομα που δε φέρουν το συγκεκριμένο αλληλόμορφο, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός μπορεί να τροποποιηθεί μέσω της ισσοροπημένης διατροφής και της άσκησης. Επομένως, αν το άτομο που φέρει το «επικίνδυνο» αλληλόμορφο εκτεθεί στην καθιστική ζωή και σε ανθυγιεινές διαιτητικές συνήθειες, θα πυροδοτήσει τη λειτουργία του γονιδίου με αποτέλεσμα το άτομο πιθανότατα να γίνει παχύσαρκο.
Συνοψίζοντας, για την πρόληψη πολυπαραγοντικών νοσημάτων όπως της παχυσαρκίας, του καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων το πρωταρχικό μέλημα ενός ατόμου είναι να βελτιώσει τη διατροφή του, τη φυσική δραστηριότητα και την ψυχική του υγεία. Προτού, καταφύγει στην ανάλυση του γενετικού του προφίλ.
Βιβλιογραφία:
Frayling TM, Timpson NJ, Weedon MN et.al. 2007. A common variant in the FTO gene is associated with body mass index and predisposes to childhood and adult obesity. Science, 316(5826): 889-894.
Cecil JE, Tavendale R, Watt P et.al. 2008. An obesity-associated FTO gene variant and increased energy intake in children. N Engl J Med, 359(24): 2558-2566.
Hetherington MM, Cecil JE. 2010. Gene-environment interactions in obesity. Forum Nutr, 63: 195-203.
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2014. Nutritional Genomics. J Acad Nutr Diet, 114(2): 299-312.
Το άρθρο Επιστήμες: Διατροφογενετική – Διατροφογενωμική εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Θεώνη Καπερώνη.
0 notes
nutripediablog · 8 years
Text
Η βιταμίνη C στις τροφές και τα οφέλη της στην υγεία
Η βιταμίνη C, γνωστή επίσης και ως ασκορβικό οξύ, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει. Η βιταμίνη C ουσιαστικά δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και οι πλεονάζουσες ποσότητες της αποβάλλονται από το σώμα κι έτσι η καθημερινή της πρόσληψη μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη.
Η βιταμίνη λειτουργεί ως συμπαράγοντας αρκετών ενζύμων και είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αποτέλεσμα τελικά να συμμετέχει σε πολλές διεργασίες απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, μερικές από τις οποίες αναφέρονται παρακάτω.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη του δέρματος, των οστών, των δοντιών και των συνδετικών ιστών. Eίναι σημαντική για το σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, την επούλωση πληγών, τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, την ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων. Επίσης είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλει στην παραγωγή λεμφοκυττάρων. Εμπλέκεται στη σύνθεση της καρνιτίνης (παραγωγή ενέργειας από τα λιπαρά οξέα), στο μεταβολισμό αμινοξέων και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών, στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, αυξάνει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου (της μορφής σιδήρου που συναντούμε σε προϊόντα φυτικής προέλευσης) και φαίνεται να προστατεύει άλλες ουσίες από οξείδωση, όπως τη βιταμίνη Ε.
Η σχέση της αυξημένης πρόσληψης της βιταμίνης με την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος είναι εδώ και χρόνια αμφιλεγόμενη. Από τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης δε σχετίζεται με την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος. Θετικά αποτελέσματα όμως, φάνηκαν στις περιπτώσεις ατόμων με έντονη φυσική δραστηριότητα για σύντομα χρονικά διαστήματα, όπως οι αθλητές (μαραθωνίου). Επίσης, η τακτική πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων. Έτσι άτομα που γενικά παρουσιάζουν επάρκεια στην πρόσληψη της βιταμίνης, είναι πιθανό να εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.
Ιδιαίτερα ερευνάται κατά πόσο η βιταμίνη C, μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης και, ως εκ τούτου, του περιορισμού των επιζήμιων για την υγεία επιδράσεων των δραστικών μορφών οξυγόνου, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης κάποιων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων καταστάσεων των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία οξειδωτικού στρες.
Συνέπειες της ανεπάρκειας βιταμίνης C
Ανεπάρκεια της βιταμίνης δεν παρατηρείται συχνά σε περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια τροφής. Κάποια άτομα βέβαια έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη, όπως είναι οι καπνιστές και άτομα που εκτίθενται παθητικά στον καπνό, αφού το κάπνισμα αυξάνει τις ανάγκες σε βιταμίνη C.
Σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλής πρόσληψης, μπορεί να παρουσιαστεί το σκορβούτο, μία ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα είναι αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, πόνος στους συνδέσμους, αργή επούλωση τραυμάτων, ούλα που ματώνουν, χαλαρά δόντια, πετέχιες, εκχυμώσεις, αναιμία, καταθλιπτική διάθεση.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης από τους ενήλικες είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Η συνιστώμενη πρόσληψη για καπνιστές ανέρχεται στα 125 mg και 110 mg, αντίστοιχα. Για τις εγκύους συνιστάται η πρόσληψη 85 mg βιταμίνης / ημέρα και για τις γυναίκες που θηλάζουν 120 mg / ημέρα. Οι ποσότητες αυτές μπορούν να καλυφθούν μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιέχει φρούτα και λαχανικά.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους, της γενικότερης αντίληψης ότι προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και κρυολόγημα, αλλά και του γεγονότος ότι η λήψη της σε μεγαλύτερες δόσεις από τη συνιστώμενη δε φαίνεται να παρουσιάζει συχνά παρενέργειες, καθώς η περίσσεια της απεκκρίνεται μέσω των ούρων. Αν και παρουσιάζει χαμηλή τοξικότητα, ωστόσο συστήνεται προσοχή σε ότι αφορά τις πολύ υψηλές προσλήψεις και προτείνεται, για τους ενήλικες, να μην υπερβαίνει κανείς τα 2000 mg/ημέρα, ��αθώς μπορούν να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες (στομαχικές διαταραχές, διάρροια, αλλά και άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όχι απαραίτητα στο γαστρεντερικό). Όπως και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής, τα συμπληρώματα βιταμίνης C πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση με το γιατρό ή το διαιτολόγο, καθώς και η επιλογή συγκεκριμένου σκευάσματος.
Επίσης, καλό είναι να επισημάνουμε ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας της βιταμίνης μέσω των τροφών είναι περισσότερο επωφελής και αποτελεσματική σε σχέση με αυτήν που προέρχεται από συμπληρώματα.
Φυσικές πηγές βιταμίνης C
Σημαντικές πηγές βιταμίνης C είναι αρκετά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Τέτοια είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέϊπφρουτ) , το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα, ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο και άλλα.
Μέσω της καθημερινής διατροφής, η πλειονότητα της βιταμίνης C λαμβάνεται μέσω φρέσκων φρούτων και λαχανικών και φρέσκων χυμών αυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται σχετικά εύκολα από την έκθεση στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, στην υψηλή θερμοκρασία, στο φως και από τη χρήση σόδας στο μαγείρεμα, ενώ ως διαλυτή στο νερό, μεγάλο ποσοστό της χάνεται στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα κάποιων τροφών και που στη συνέχεια απορρίπτεται.
Περιεχόμενο βιταμίνης C σε μερικά τρόφιμα
Τρόφιμο - ΠοσότηταΒιταμίνη C (mg) Πορτοκάλι, 1 φλυτζάνι95,8 Χυμός πορτοκαλιού φρέσκος, 1 φλυτζάνι124 Ακτινίδιο, 1 φλυτζάνι166,9 Χυμός λεμονιού φρέσκος, 1 φλυτζάνι94,4 Φράουλες, 1 φλυτζάνι89,4 Παπάγια, 1 φλυτζάνι88,3 Κόκκινες πιπεριές ωμές, 1 φλυτζάνι190,3 Πράσινες πιπεριές ωμές, 1 φλυτζάνι119,8 Μπρόκολο βρασμένο, μισό φλυτζάνι50,6 Λαχανάκια Βρυξελλών ωμά, 1 φλυτζάνι74,8 Λάχανο ωμό, 1 φλυτζάνι32,6 Κουνουπίδι βρασμένο, μισό φλυτζάνι27,5 Σπανάκι βρασμένο, 1 φλυτζάνι17,6 Μαϊντανός φρέσκος, 1 φλυτζάνι79,8
Πίνακας με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C σε σημαντική ποσότητα. Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28
Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας σε βιταμίνη C:
Καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 3 μερίδες φρούτων και φροντίζουμε να τρώμε σαλάτα λαχανικών μαζί με τα κυρίως γεύματα. 1 μερίδα φρούτων αντιστοιχεί ενδεικτικά σε 1 μέτριου μεγέθους φρούτο, 2 μικρά (πχ μανταρίνια), 1 φέτα καρπούζι ή πεπόνι, 1-2 κ.σ. σταφίδες, 4 κομμάτια αποξηραμένου φρούτου, 7-8 φράουλες, περίπου 15 κεράσια, ½ ποτήρι φυσικό χυμό.
Προσθέτουμε φρέσκα λαχανικά στα σάντουιτς που φτιάχνουμε, όπως ντομάτα, μαρούλι, τριμμένο λάχανο, κομματάκια μπρόκολο.
Όταν θέλουμε ένα γρήγορο και εύκολο σνακ, μπορούμε να επιλέξουμε μερικά αποξηραμένα φρούτα, που μπορούν να συνδυαστούν και με ωμούς ξηρούς καρπούς.
Όταν χρειάζεται, μαγειρεύουμε τα λαχανικά σε μικρή ποσότητα νερού ή στον ατμό.
Ετοιμάζουμε τις φρέσκιες σαλάτες αμέσως πριν ξεκινήσουμε το γεύμα και αποφεύγουμε να αφήνουμε τα κομμένα λαχανικά εκτεθειμένα για πολλή ώρα.
Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα για ώρα τα κομμάτια φρούτων και τους χυμούς που έχουμε ετοιμάσει, αλλά τα καταναλώνουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Βιβλιογραφία:
Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health, Vitamin C Fact Sheet, Reviewed : June 05, 2013.
Hemila H., Chalker E. 2013. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2013.
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Vitamin C. EFSA Journal 2013; 11(11):3418.
Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium and Carotenoids (2000). National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (2015).
Το άρθρο Η βιταμίνη C στις τροφές και τα οφέλη της στην υγεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Ευαγγελία Τόττη.
0 notes
nutripediablog · 8 years
Video
youtube
Στην σελίδα που θα δείτε μέσα στο παραπάνω βίντεο θα βρείτε συμβουλές ισορροπημένης διατροφής από διαιτολόγους, από την Ψυχολόγο του Nutripedia αλλά καθώς και απο τελειόφοιτους διατροφής και διαιτολογίας. Όλα μας τα άρθρα είναι μοναδικά και γραμμένα από εμάς οπότε η ροή τους είναι κάπως αργή. Για την δική σας διευκόλυνση όμως, έχουμε δημιουργήσει ένα ενημερωτικό δελτίο έτσι ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε τα άρθρα μας πρώτοι στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να εισάγετε το email σας και να κάνετε την εγγραφή σας στο Newsletter της σελίδας μας
Για εγγραφή κάντε κλικ εδώ
0 notes
nutripediablog · 8 years
Link
1 note · View note
nutripediablog · 8 years
Link
0 notes
nutripediablog · 8 years
Link
0 notes
nutripediablog · 8 years
Link
0 notes
nutripediablog · 8 years
Link
0 notes
nutripediablog · 8 years
Text
Διατροφή και μέγιστη αθλητική απόδοση
Η καλή απόδοση σε ένα άθλημα εξαρτάται κυρίως από 2 παράγοντες, που είναι Α) το γενετικό υπόβαθρο του αθλητή και Β) η προπονητική του κατάσταση. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην αθλητική απόδοση έχει η διατροφή του αθλητή. Ένας παγκοσμίως γνωστός αθλητίατρος Ολυμπιακών αγώνων, ο L. Prokop, έχει επισημάνει ότι ακόμη κι ένα πολύ μικρό λάθος, φαινομενικά αμελητέο, στη διατροφή του αθλητή μπορεί να καταστρέψει πολλούς μήνες ακόμη και χρόνια σκληρής προπόνησης.
Το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός αθλητή είναι η επαρκής ξεκούραση, η σωστή διατροφή και η καλή προπόνηση.
Η μη ισορροπημένη διατροφή ενός αθλητή, μπορεί να χαρακτηρίζεται από μειωμένη ή υπερβολική πρόσληψη τροφής. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια για την αθλητική απόδοση. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή ενέργειας, αδυναμία ρύθμισης του μεταβολισμού κατά την άσκηση και μειωμένο ρυθμό σύνθεσης βασικών σωματικών ιστών. Ενώ, η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλλαγές στη σωματική σύσταση και να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες.
Ενεργειακές Ανάγκες
Οι ενεργειακές ανάγκες του αθλητή εξαρτώνται από την ηλικία, το ύψος, το φύλο, το σωματικό βάρος, το προπονητικό πρόγραμμα, την ένταση και τη διάρκεια του εκάστοτε αθλήματος. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή για έναν αθλητή είναι μείζονος σημασίας προκειμένου να προσλάβει ποσοτικά και ποιοτικά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μία δίαιτα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των αθλητών ταυτόχρονα, ιδίως σε περιπτώσεις ομαδικών αθλημάτων.
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύονται στους μύες και στο ήπαρ με τη μορφή γλυκογόνου. Ωστόσο, τα αποθέματα υδατάνθρακα μπορούν να εξαντληθούν κατά τη διάρκεια μίας ημέρας σκληρής προπόνησης. Επομένως οι αθλητές πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων από διάφορες τροφές, όπως δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, φρούτα κλπ. προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου (στην παραπάνω διαδικασία συμβάλλει και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας).
Πρωτεΐνες
H πρωτεΐνη θεωρείται ως θρεπτικό συστατικό κλειδί για την βέλτιστη αθλητική απόδοση για όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων. Τα αμινοξέα, που είναι οι δομικές μονάδες των πρωτεϊνών, αποτελούν δομικά στοιχεία για τη σύνθεση νέων ιστών, ενώ συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των τραυματισμένων ιστών. Επίσης, τα αμινοξέα αποτελούν δομικά συστατικά των ορμονών και ενζύμων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Επιπρόσθετα, η πρωτεΐνη αποτελεί μια μικρή πηγή ενέργειας των μυών. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Λίπος
Το λίπος αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό σε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα λίπη αποτελούν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, είναι συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και αποτελούν πρόδρομες ενώσεις ορμονών. Η διατροφική κατανάλωση λίπους συστήνεται να καλύπτει ως το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, λιπαρά ψάρια κλπ.).
Συνοψίζοντας, το κλειδί για την ασφαλή διατροφή του αθλητή είναι να τρώει μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφών, που θα διασφαλίσουν επιπλέον ότι προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (π.χ. Σίδηρος, Ασβέστιο), αλλά και την καλή του ενυδάτωση, ενώ ορισμένες εξατομικευμένες διαιτητικές αλλαγές μπορούν να ωφελήσουν και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των αθλητών.
Βιβλιογραφία:
Williams M. 2003. Nutrition for Health, Fitness & Sport. 5th Edition, McGraw-Hill
Performance Nutrition Manual. University of Washington, Sport Nutrition Department. http://grfx.cstv.com/photos/schools/wash/genrel/auto_pdf/2011-12/misc_non_event/12gen_nutritionmanuel.pdf
F-Marc. 2010. Nutrition for football. A practical guide to eating and drinking for health and performance. http://www.fifa.com/mm/document/footballdevelopment/medical/51/55/15/nutritionbooklet_neue2010.pdf
Το άρθρο Διατροφή και μέγιστη αθλητική απόδοση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άρθρα και συμβουλές για υγιεινή διατροφή • Nutripedia και το έγραψε ο/η Θεώνη Καπερώνη.
0 notes
nutripediablog · 9 years
Text
Χρειάζεστε πραγματικά να χάσετε βάρος;
Πρέπει πραγματικά να χάσετε βάρος; Βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο;
Η συνήθης απάντηση είναι ότι είστε υπέρβαροι, αν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 25 ή υψηλότερο και παχύσαρκα αν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή υψηλότερο. Αλλά κάποια νέα έρευνα συγχέει το θέμα του βάρους και της υγείας λίγο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο το τεύχος 20 του περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι των οποίων ΔΜΣ βάζουμε στην κατηγορία υπέρβαρων στην πραγματικότητα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τους ανθρώπους στην ομάδα με φυσιολογικό βάρος. (Οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνται παχύσαρκοι είχαν ακόμα αυξημένο κίνδυνο θανάτου.)
«Όταν κοιτάξαμε το υπέρβαρο ομάδα â ?? | διαπιστώσαμε ότι αυτή η ομάδα συνδέθηκε με λιγότερα από τον αναμενόμενο αριθμό των θανάτων», λέει ο συντάκτης της μελέτης David F. Williamson, PhD, ανώτερος επιδημιολόγος στο Τομέα Διαβήτη της CDC. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αν είστε υπέρβαροι, αλλά όχι παχύσαρκοι, θα πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για την πτώση τα επιπλέον κιλά; Οι ειδικοί που μίλησαν στο WebMD μας έδωσε κάποιες απαντήσεις - μαζί με επτά ερωτήσεις θα πρέπει να αναρωτηθείτε.
Τι είναι ο τρόπος ζωής σας; 
Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, δεν έχει σημασία τι το βάρος σας ή ΔΜΣ σας.
Ποια είναι η οικογενειακή σας ιστορία; Εάν ένας στενός συγγενής έχει μια ιστορία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ή άλλη ασθένεια σχετίζονται με το βάρος, είναι σημαντικό να είναι προσεκτικές όσον αφορά το βάρος σας. Ποιο είναι το ιστορικό βάρος σας; Οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει με συνέπεια το βάρος κατά τη διάρκεια των ετών χρειάζεται να είναι προσεκτικοί. Οι ειδικοί λένε ότι ο ΔΜΣ σας δεν θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά, ακόμη και καθώς μεγαλώνουμε. Ακόμη και η μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους στην ενήλικη ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη. Πώς κατανέμεται το βάρος σας; Βάρος κερδίσει πάνω από τους γοφούς - το λεγόμενο "μήλο" σχήμα - μπορεί να είναι προβληματική. Σε άνδρες και γυναίκες, μεγαλύτερα κοιλίες μπορεί να σημάνει πρόβλημα.
Ποιο είναι το μέγεθος της μέσης σας; 
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχει διαπιστώσει ότι η περίμετρος της μέσης πάνω από 40 ίντσες σε άνδρες και πάνω από 35 ίντσες σε γυναίκες σημαίνει κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα με ΔΜΣ 25 έως 34,9 του (το υπέρβαρο κατηγορία). Μέγεθος ρούχα δεν είναι μια καλή ένδειξη του βάρους ή για την υγεία, δεδομένου ότι τα μεγέθη ποικίλλουν ανάλογα με διαφορετικούς κατασκευαστές. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας ρούχα - ίσως ένα από τα αγαπημένα παντελόνι - ως προσωπική εύρος του βάρους σας. Τι είναι το προφίλ της υγείας σας; Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης σας είναι υψηλή και το ΔΜΣ σας πέφτει στο υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατηγορία, είναι σημαντικό να χάσουν βάρος. Αν ο ΔΜΣ σας είναι στο υψηλό τέλος της υγιούς ή στο χαμηλό εύρος υπέρβαροι, είναι μια καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το αν η απώλεια βάρους είναι κατάλληλο για εσάς. Πως αισθάνεσαι? Εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο απώλειας βάρους, αν είστε υπέρβαροι και έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις, δύσπνοια, ή άλλα προβλήματα υγείας που περιορίζουν σας ημέρα με την ημέρα διαβίωσης.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος
Για να καταλάβουμε το θέμα του βάρους και ευεξίας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το ΔΜΣ σας, την κοινή δράση του λίπους που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Για να βρείτε το ΔΜΣ σας, χρησιμοποιήστε μια αριθμομηχανή ΔΜΣ. ΔΜΣ:
18.5 ή λιγότερο θεωρείται λιποβαρές 18,5 έως 24,9 θεωρείται ιδανικό βάρος 25-29,9 θεωρείται υπέρβαρος 30 ή υψηλότερο θεωρείται παχύσαρκο Πολλοί γιατροί και οι ερευνητές λένε ότι ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να καθοριστεί αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αν και παραδέχονται πως έχει περιορισμούς. Αλλά οι επικριτές λένε ότι ο ΔΜΣ είναι μια ανακριβής εύρος της ευεξίας.
". Αυτή η υπέρβαροι κατηγορία του δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 29,9 είναι μια ψεύτικη κατηγορία Δεν έχει ιατρική αιτιολόγηση," λέει ο Paul Campos, JD, ένας καθηγητής νομικής και συγγραφέας του The Διατροφή Μύθος: Γιατί τα πάθη της Αμερικής με το βάρος είναι επικίνδυνα για την Η υγεία σου.
Campos, λέει ο ΔΜΣ αναπτύχθηκε ως ένα στατιστικό εργαλείο διαλογής για τους ερευνητές και ποτέ δεν προοριζόταν ως ένα μετρητή για την απώλεια βάρους.
Βάρος και την Υγεία συνεχίζεται ...
Το 20ης του Απρίλη Εφημερίδα της μελέτης Αμερικανική Ιατρική Ένωση αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για την κατ 'εκτίμηση 112.000 θανάτους ετησίως. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, και η οστεοαρθρίτιδα.
Αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι μπορεί να μην χρειάζεται να πέσει πολύ βάρος για να βελτιώσουν την υγεία τους. Πρέπει να διαλέξετε ένα διαιτολόγο διατροφολόγο και να αρχίσετε μια εξατομικευμένη διατροφή.
«Δεν χρειάζεται να χάσουν πολύ βάρος, ώστε να είναι πιο υγιείς», λέει ο Cathy νόνας, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας. Είτε θέλετε να ζυγίζει £ 200 ή 400, «το πρώτο 10% του βάρους που χάνετε - αυτή είναι η πιο σημαντική βελτίωση στο προφίλ της υγείας σας που θα πάμε να δούμε», λέει.
Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας Διαχείρισης Βάρους Κέντρο συνιστά επίσης μια αρχική απώλεια του 10% του σωματικού βάρους, O'Neil λέει. "Γνωρίζουμε ότι είναι ένα ποσό της απώλειας βάρους που μπορεί να επιτευχθεί από τους περισσότερους ανθρώπους."
Αντίθετα, Campos λέει ότι είναι χτενισμένα την επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε λιγοστά αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνει την απώλεια βάρους είναι αυτό που έχει σημασία με την υγεία.
"Η ιδέα ότι θα πρέπει να είναι λεπτή ή το λεγόμενο ιδανικό βάρος για να είναι υγιής είναι απλά μια εντελώς ψευδής αντίληψη», λέει. «Αν συγκρίνουμε τους ανθρώπους που έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για τους ανθρώπους με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, οι άνθρωποι με τον υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλή σχετικός κίνδυνος και οι άνθρωποι με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν υψηλό σχετικό κίνδυνο, και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος."
Για να εξηγήσει την άποψή του, Campos αναφέρεται σε μια άλλη μελέτη που εμφανίζεται στην 20ης Απριλίου ζήτημα της JAMA. Η μελέτη έδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα και έχουν μειωθεί σε όλες τις κατηγορίες ΔΜΣ κατά τα τελευταία 40 χρόνια.
"Η λεγόμενη παχύσαρκα άτομα έχουν παράγοντες (λιγότερες) του κινδύνου όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα τώρα από το λεγόμενο ιδανικό βάρος είχαν οι άνθρωποι πριν από 20 χρόνια», λέει ο Campos. Λέει ότι είναι ο τρόπος ζωής ενός ατόμου, όχι το βάρος του, η οποία έχει την πιο επίδραση στην υγεία.
Williamson συμφωνεί ότι ο τρόπος ζωής είναι σημαντική για την καλή υγεία. Αλλά λέει ότι η παχυσαρκία παραμένει μια σοβαρή κατάσταση, ακόμη και με τις βελτιώσεις σε παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Αυτές οι βελτιώσεις δεν εκτείνονται σε διαβήτη, η οποία συνδέεται με το υπερβολικό βάρος και η οποία συνεχίζει να αυξάνεται στο γενικό πληθυσμό.
Βάρος και την Υγεία συνεχίζεται ... Ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη που έρχεται με το υπερβολικό βάρος μπορεί να βελτιωθεί με ακόμη μικρές ποσότητες απώλεια βάρους, λέει ο νόνας. Προσθέτει ότι η παχυσαρκία μπορεί επίσης να θέσει σε δοκιμασία τις αρθρώσεις, την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.
Νόνας ρίχνει μια σκεπτικιστική μάτι για τα πορίσματα των πρόσφατων μελετών της JAMA σε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους υπέρβαρους και σχετικά με τη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου για την υπέρβαρα και παχύσαρκα.
"Έχουμε αργά αναπτύξει όλα αυτά τα θαυμάσια φάρμακα που μπορεί να κρατήσει ένα ζωντανό πρόσωπο και να κρατήσει τη χοληστερόλη τους προς τα κάτω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υγιείς», λέει ο νόνας. "Έχουμε καρδιακές προσβολές και νευροπάθειες (νευρικά προβλήματα που προκαλούνται από το διαβήτη), και ακριβώς επειδή μπορούμε να τους κρατήσουν στη ζωή, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους κρατήσουν στη ζωή με έναν τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας θα ήθελε πραγματικά να ζήσει."
Ποιος πρέπει να χάσουν βάρος;
Tara Gidus, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, λέει ότι είναι δυνατό για να είναι σε φόρμα και το λίπος - και αυτό είναι καλύτερο από το να είναι ακατάλληλα και το λίπος. Αλλά αν είστε υπέρβαροι, λέει, θα πρέπει ακόμα να χάσουν βάρος.
Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την απώλεια βάρους, λέει ο Gidus, είναι όταν χτύπησε το φάσμα BMI από 25 έως 27 - υπέρβαρα και τον τίτλο στο παχυσαρκία.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, Βίνσεντ Πέρα, MD, διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης βάρους σε Miriam Νοσοκομείο Πανεπιστήμιο Μπράουν, αναφέρει ότι το ερώτημα του κατά πόσον κάποιος πρέπει να χάσουν βάρος θα πρέπει να καθορίζεται για κάθε περίπτωση ��ωριστά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα του καθενός και προφίλ υγεία είναι διαφορετικά.
Επίσης, λέει, υπάρχουν ακόμα πολλοί άγνωστοι παράγοντες για την παχυσαρκία.
"Εμείς δεν καταλαβαίνουν όλες τις αιτίες της παχυσαρκίας, και γιατί είναι τόσο δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους», λέει ο Pera. «Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι με την παχυσαρκία έχουν τόσα πολλά προβλήματα και άλλοι δεν έχουν αυτά τα προβλήματα."
0 notes