Tumgik
merkwede · 1 month
Text
Tumblr media
0 notes
merkwede · 11 months
Text
Tumblr media
8 notes · View notes
merkwede · 1 year
Text
Netherland. Kasteel de Haar
61 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media
Meisje duwt een jongen in een slee, Museum of the Netherlands
http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.294764
38 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media
Houses on the Breedstraat, Enkhuizen, Museum of the Netherlands
Huizen aan de Breedstraat in Enkhuizen. Een vrouw met een kind op de arm maakt een praatje met een vrouw achter een onderdeur. Links een waterpomp.
http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.8865
46 notes · View notes
merkwede · 3 years
Video
Tägliches aus Spetzerfehn
486 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media
Brugge, Belgium
10K notes · View notes
merkwede · 3 years
Text
Recht overeind op de top van de wereld, dagen wij nog één maal de sterren uit!
—  F.T. Marinetti, ‘Oprichting en manifest van het futurisme.’ 
6 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
Aanslag op Willem van Oranje in Antwerpen, 1567
Dit verhaal over Willem van Oranje is iets minder bekend onder de bevolking. Natuurlijk beschouwen wij allemaal Willem als dé volksheld en vader van Nederland maar helemaal aan het begin van de opstand, was dit sentiment nog niet aanwezig. Dit kwam voornamelijk door het feit dat Willems ideeën net iets te modern waren voor zijn tijd, hij wilde namelijk een maatschappij waar Katholieken en Protestanten vredig naast elkaar konden leven, een idee dat door de meeste mensen niet werd geaccepteerd.
Door zijn standpunt kwam hij soms bij beide partijen verkeerd over. Tijdens een voorval in Antwerpen in het jaar 1567 liepen de opgelopen gemoederen zo erg uit de hand, dat de prins van Oranje bijna werd gelyncht door de bevolking van Antwerpen. Deze gebeurtenis werd beschreven door Godevaert van Haecht in zijn kroniek. Maar om de situatie beter te begrijpen, moet ik ook uitleggen wat ervoor was gebeurd.
Het was kort na de beeldenstorm dat de militante tak van de calvinisten hoop kregen om de Spanjaarden te bevechten en weg te jagen. Zo ontstond er een eerste kleine leger van geuzen onder de leiding van Jan van Toulouse. Dit leger deed een poging om Walcheren te bezetten wat mislukte. Na deze mislukking trok het leger door naar Antwerpen maar ze werden niet binnen de stad gelaten. Daardoor besloot Jan van Toulouse om de Oosterweel te bezetten.
Deze bezetting lukte maar Margaretha van Parma, landvoogdes van de Nederlanden en halfzus van koning Fillips II van Spanje, stuurde vanuit Brussel een leger om de geuzen te verslaan. Inwoners van omringende dorpen en gebieden vluchtten weg voor dit oprukkende leger en werden toegelaten in Antwerpen. Het was erg onrustig in de stad aangezien er ook een grote aanhang van calvinisten aanwezig waren. Zij en de bevolking waren al druk bezig om de stad voor te bereiden voor de verdediging.
Ondertussen werd het kleine geuzenleger bij het dorp Oosterweel compleet afgeslacht door het leger die werd gezonden door Margaretha. Ongeveer 100 man werd gevangen genomen, 500 doodgeslagen en een gedeelte verdronk in de Schelde. Het dorp werd ook geplunderd en de rook van het vuur was zichtbaar in Antwerpen. De calvinisten in de stad zagen het gebeuren en werden woedend omdat zij er niks aan konden doen.
Willem van Oranje was op dat moment ook in Antwerpen en zat nu met een zeer explosieve situatie. Nog steeds wilde hij de vrede bewaren in de stad maar beide partijen, de calvinisten en de degenen die bang waren voor de calvinistische militanten, eisten van hem acties. Uiteindelijk besloot Willem van Oranje om op 13 Maart, rond het middaguur, om naar de calvinisten te gaan. Eenmaal middenin de menigte van calvinisten, keerden de mensen zich opeens tegen de prins en noemden hem een verrader. Ook gaven de calvinisten Willem de schuld van de slachtpartij bij Oosterweel omdat het geuzenleger niet werd toegelaten in de stad.
Hier is de precieze beschrijving van Godevaert:
“En daer comende, werden sij doergelaten: maer als hij in ’t midden was, gaf den gemeynen hoop den prinsche en de anderevuel scandelijcke namen en hieten haer ‘verraders’, en seyden ‘Nou wildij wel met ons sijn, maer hadt eerst met ons geweest, en gemaeckt dat die van Outsterweel niet gesleghen en waeren en haer in stat laten comen!’ Ende den prinsche wouden sij de scult geven; en der calvinisten overste, ontrent 20, waeren al te peerde, ende sij riepen noch al om uyt te trecken en de pape knechten te slaen, die noch al ontrent Antwerpen waeren.”
De aanvoerders van de calvinisten dwongen Willem van Oranje om ‘Vive le geus!’ te roepen en stonden klaar om erop uit te trekken en slag te leveren. Willem van Oranje raadde dit echter af omdat dat een zekere dood zou betekenen voor de calvinisten. Als antwoord daarop, liep er een man naar voren met een wapen gericht op de prins klaar om te doden.
“En sij deden den prinsche roepen: ‘Vive le gues’, welcken naem eerst uyt den edeldom gecomen is; ende omdat den prinsche haer het uyttrecken ontraeijde, segghende: ‘Gij sult in u doot loopen, de ruyteren souden u bederven’, so quamper eenen, die woude den prinsche doerscieten, hem dicwils noemende ‘verrader’. Waerop den prinsche antwoerde: ‘Hebdij sulcx aen mij bevonden, so doeghet!’ Maer den scuet werdt belet; maer smeten noch de poorte open, en daer was er een deel uyt, maer quamen weder in.”
Uit de beschrijving van Godevaert blijkt dat het schot van de man werd verhinderd, dat was de eerste maar zeker niet de laatste keer dat er een poging tot moord werd gepleegd op de prins van Oranje. We weten natuurlijk allemaal hoe het voor hem afliep helaas in 1584 maar zelfs daarvoor werd Willem nog eens beschoten en geraakt in zijn oor tijdens een andere moordaanslag. Uiteindelijk wees Willem naar de wapens van de stad die prompt met geweld werd ingenomen door de calvinisten die zich begonnen op te stellen op de brug over de meir.
Hier volgt nog de laatste stuk van Godevaerts beschrijving:
“En doen wilden sij groot gescut hebben van den prinsche om in de Meere te stellen, waerop den prinsche seyde: ‘Gij weet wel waer ’t is, wilde ’t hebben gij mueget halen, want de goevernuers der stat en sullen ’t u niet geven.’ Welck sij doen met gewelt uytter stat artelrije huys haelden, geheeten den Eeckhof: en clooten en buspoeder daertoe, tot 16 stucken. En ordineerden meesters daertoe, en nochtans en souden sij dat niet wel hebben cunnen gebruycken sonder peryckel van huijsen te vellen.
Ende daerna wilden sij haer versien hebben van alderleye wapenen, want vele van haeren volck waeren slappelijck gewapent; en de prinsche seyde weder: ‘Gij weet waer ’t is, halet!’ en trocken in de Coeperstraet, alwaer de vercopers vele wonen en deden haer daer leveren ontrent 2000 spicen en vuel harnas en scilden en al wat sij van doene hadden, en lieten ’t opscrijven; en hier volcht een cleyn beworp, hoe sij in oerden stonden in der Meere.
Ende dewijle de calvinisten die wapenen haelden in de Coeperstraete en stonden 7 dicke aldaer ontrent, 3 uren lanck tot op de Engelsche borse; ende mits dat de Coeperstrate niet wijt van der Merckt en is, so meynden vele menschen, dat sij voorts souden trecken en de Merckt innemen. En een cappiteyn der statsknechten genaempt heer Adam van Berchem, die had se geern van daer gedreven, maer d'ander heeren hielden hem teghen, siende dat de knechten meest onwillich waeren en oock de 6 gulden der scutterijen, want sij waeren onsterck en de ander seer geweldich.
Ende doen sij dese wapenen hadden, so trocken sij weder na de Meere, en riepen nou tot den volcke: ‘Wie met ons wil de cristelijcke religie voerstaen, die come, men sal hem wapenen geven.’ Te voren hadden sij geseyt: ‘Die met ons wil, die hale thuys wapenen’.”
Hier zijn afbeeldingen van: De calvinistische oproer in Antwerpen door Frans Hogenberg (1567-1570). Portret van Willem van Oranje geschilderd door Anthonie Mor rond 1554.
Hier is ook nog een link naar de kroniek van Godevaert van Haecht voor de mensen die geïnteresseerd zijn. https://www.dbnl.org/tekst/haec002kron01_01/index.php
13 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media
114 notes · View notes
merkwede · 3 years
Quote
De vooruitgang is een afgod die veel macht heeft binnen de westerse samenlevingen. Het idee van de vooruitgang is de alfa en de omega die de komst van een nieuwe mens moet voorbereiden. Het gevolg van de vooruitgang is dat er een puur technologische beschaving ontstaat, die uit is op weelde en op een overvloed aan materiële bezittingen. Daarop is immers de begeerte van de moderne mens gericht.
Kardinaal Robert Sarah en Nicolas Diat, Het wordt avond, de dag loopt reeds ten einde. Uitg. Betsaida/De Boog, 2019, p.252 (via oud-nederland)
7 notes · View notes
merkwede · 3 years
Photo
Tumblr media
Pieter Pietersz Barbiers - Winterlandschap
(1759-1842)
23 notes · View notes
merkwede · 4 years
Text
Only Dutch speakers can see the true beauty of Afrikaans 
1. Naald in een hooiberg zoeken - Wors in ‘n hondehok soek
2. Kleren maken de man - Die vere maak die voël
3. Topje van de ijsberg - Dis net die oortjies van die seekoei
4. Niet geschoten is altijd mis - Probeer is die beste geweer
5. De beste stuurlui staan aan wal - Die beste boer woon in die stad
6. Het onderste uit de kan halen - Moenie al die aanbrandsel uit die pot krab nie
7. Makkelijk gezegd, moelijk gedaan - Dis maklik gesê, maar die eend lê die eier
8. Van een mug een olifant maken - Van ‘n hondeskeet 'n kanonskot maak
9. Een zaak van twee kanten bekijken - 'n Wors het twee ente
10. Achter de geraniums zitten - Met Jan Tuisbly se karretjie ry
39 notes · View notes
merkwede · 4 years
Photo
Tumblr media
Menhir of Ozo
The Menhir of Ozo is a menhir near Ozo in the municipality of Durbuy in the Belgian province of Luxembourg.
Read more at: https://paganplaces.com/places/menhir-of-ozo/
13 notes · View notes
merkwede · 4 years
Photo
Tumblr media
A day’s outing, north of Amsterdam, 1967.
479 notes · View notes
merkwede · 4 years
Photo
Tumblr media
Let me not then die ingloriously and without a struggle,
but let me first do some great thing that shall be told among men hereafter.
Homer - The Iliad
18 notes · View notes
merkwede · 4 years
Video
Colourful Holland. by Alex de Haas
8 notes · View notes