Tumgik
meesterjeroen · 2 years
Text
Tumblr media
Alles weten over het onderwijs? Bezoek dan de website van meester Jeroen via https://www.jeroensmitenzo.nl/
0 notes
meesterjeroen · 2 years
Text
Beste oefenboeken om begrijpend lezen te oefenen
Het vak begrijpend lezen is erg belangrijk op de basisschool en wordt door de meeste kinderen kinderen moeilijk gevonden (bron: meester Jeroen). Steeds meer ouders willen begrijpend lezen oefenen met hun kind om ervoor te zorgen dat het kind weer mee kan komen in de klas en achterstanden worden voorkomen. Het vak begrijpend lezen is essentieel, omdat ook veel andere vakken stoelen op de vaardigheden van begrijpend lezen. Aan de hand van dit artikel leggen we je uit wat begrijpend lezen precies is en hoe je begrijpend lezen nuttig kunt oefenen met je kind. Op die manier hopen we je genoeg ideeën te geven om het begrijpend lezen van je kind te verstevigen en op niveau te houden.
Begrijpend lezen
Begrijpend lezen volgt direct op het vak technisch lezen. Anders gezegd is het technisch lezen een harde eis om aan begrijpend lezen te beginnen. In groep 3 wordt begrijpend lezen nog vaak gecombineerd met begrijpend luisteren, omdat kinderen nog niet in staat zijn grote stukken tekst door te lezen. Vanaf groep 4 wordt begrijpend lezen als vak getoetst op de Cito-toets begrijpend lezen en tellen de scores mee. Begrijpend lezen als vak gaat puur om het begrip van een tekst die gelezen is, wat ook wel tekstbegrip wordt genoemd. Daarbinnen worden een aantal vaardigheden geteld die leerlingen moeten beheersen. Hierna bespreken we de belangrijkste vaardigheden.
Vaardigheden bij begrijpend lezen
Binnen begrijpend lezen als vak gaat het bovenal om het begrijpen wat er in een tekst staat. Deze begripsvorming begint met de inhoud van de tekst, dus antwoord kunnen geven op vragen die op de tekst gericht zijn. Maar het gaat steeds verder dan enkel het beantwoorden van vragen. Leerlingen moeten op een gegeven moment ook de doelen van de auteur achterhalen en precies aan kunnen geven wat voor tekstsoort het is. Binnen de lap tekst kunnen meningen en feiten staan, welke de leerlingen moeten aangeven en ook moeten ze argumenten vinden en onderbouwen. Tekstueel wordt er gevraagd naar verwijswoorden en signaalwoorden, maar wordt ook zeer kritisch naar de opbouw gekeken. Bijvoorbeeld moeten kinderen verbeterpunten aan kunnen dragen, stukken tekst kunnen toevoegen en - ook heel belangrijk - zelf een samenvatting kunnen maken.
Oefenen voor begrijpend lezen
Het vak begrijpend lezen is uitgebreider dan ouders beseffen. Vaak komen problemen met begrijpend lezen pas later aan het licht. Leerlingen lopen dan vast op bepaalde items, maar het is heel ingewikkeld om precies te achterhalen waar dat in zit. Beter is het om achterstanden te voorkomen en ruim op tijd met begrijpend lezen oefenen te starten. Maar hoe kun je goed oefenen voor begrijpend lezen? Daar zijn verschillende manieren voor te vinden. Zo zijn er goede oefenboeken, voor zowel groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 als groep 8 om de meest belangrijke onderdelen thuis nog eens te oefenen. De betreffende boeken sluiten heel goed aan aan bij de lesstof van school. Wie dat liever niet doet kan natuurlijk ook een kind meer laten lezen, want lezen is een goede manier om begrijpend lezen te trainen.
Over begrijpend lezen oefenen
Begrijpend lezen is een belangrijk vak dat op de basisschool gegeven wordt en waar veel ouders en kinderen moeite mee hebben. De Cito-toets begrijpend lezen toets twee keer in een schooljaar de groei van kinderen op het gebied van tekstbegrip. De onderdelen bij begrijpend lezen zijn breed. Van vraag en antwoord over de tekst tot het maken van samenvattingen. Van het benoemen van meningen en feiten tot de signaalwoorden. Deze items komen allemaal aan bod tijdens de lessen begrijpend lezen. Ouders die willen oefenen met hun kind kopen vaak een degelijk oefenboek aan, waarmee ze de lesstof van school rustig bestuderen met hun kind. Een ouder die geen geld wil uitgeven kan er ook op aansturen dat een kind meer teksten gaat lezen, want begrijpend lezen versterken is vaak ook vooral een kwestie van het veel doen.
0 notes
meesterjeroen · 2 years
Text
Tweemaal per jaar Cito in groep 4
Kinderen in groep 3 tot en met 8 maken tweemaal per jaar een Cito-toets. Ten eerste in januari en wordt M genoemd. De tweede toets vindt plaats in mei of juni , de E-toets. Wat is nu van belang om als ouder van een kind in groep 3 tot en met 8 over deze toets te weten? In dit artikel leggen we alles uit over de Cito M en E. Daardoor bent u straks volledig op de hoogte.
Welke toetsen worden er afgenomen?
Om te beginnen zijn dit de toetsen die in groep 3 tot en met 8 in januari en mei/ juni worden afgenomen: rekenen, spelling, woordenschat en begrijpend lezen. De kinderen worden getoetst over alle onderdelen die in groep 3 tot en met 8 behandeld moeten worden. Onder andere: rekenen met getallen tot en met honderd, klokkijken, vermenigvuldigen en delen. Op het gebied van spelling gaat het over de juiste schrijfwijze van zowel categoriewoorden als werkwoorden. Woordenschat wordt getoetst aan de hand van de woorden die alle kinderen in groep 3 tot en met 8 moeten kennen. Begrijpend lezen gaat over de wijze waarop kinderen teksten lezen en interpreteren. Deze onderdelen komen door het leerjaar heen uitgebreid aan de orde en zouden dus goed gemaakt moeten kunnen worden.
Belang
Waarom neemt de basisschool deze Cito’s bij kinderen af? Wat is er zo belangrijk aan de scores van kinderen? De basisschool doet er alles aan om de doorgaande lijn van kinderen vast te leggen. Door twee keer te toetsen is die lijn goed te volgen. De leerkrachten kunnen zien of leerlingen individueel of als klas genoeg groeien en vooruitgaan. Zo niet, dan kan er een plan worden gemaakt om het kind verder te helpen in het leren.
Tot slot zijn de Cito-scores van belang voor de uitstroom na het basisonderwijs richting het voortgezet onderwijs. De score telt dan ook mee.
Voorbereiding
Normaal gesproken is het zo dat de basisschool haar leerlingen goed voorbereid op de Cito-toetsen die in januari en mei worden afgenomen. Alle inhoud van de Cito-toets komt dan ook dagelijks terug. Het is dus aannemelijk dat kinderen vanzelf worden voorbereid op de Cito-toetsen. Helaas is dit niet helemaal het geval, want Cito’s verschillen nu eenmaal van de methodetoetsen. Niet alleen de inhoud is soms verder, ook de vraagstelling is anders dan kinderen gewend zijn op de methodetoetsen. Om die reden is het dat veel ouders besluiten om met hun kind te Cito-toetsen voor te bereiden. Daar zijn goede oefenboeken voor nodig, die weten wat er in groep 3 tot en met 8 aan bod komt. De oefenboeken van Educazione kunnen helpen om kinderen zeer goed voor te bereiden op de Cito-toetsen van groep 3 tot en met 8.
Cito-toets thuis oefenen
Educatieve uitgeverij Educazione heeft een drietal oefenboeken ontworpen voor groep 3 tot en met 8. In deel 1 worden kinderen voorbereid op alle Cito-toetsen van M, terwijl deel 2 voorbereidt op de toetsen van E. Deel 3 betreft het meest complete oefenboek en betreft een bundeling van deel 1 en 2. Met ruim 330 oefeningen per deel bieden de oefenboeken van Educazione volop materiaal om de Cito-toets van groep 3 tot en met 8 met uw kind te oefenen. Op het gebied van rekenen en taal komt alles aan bod. De oefenboeken van Educazione worden door vele ouders gebruikt om hun kinderen voor te bereiden op de Cito-toetsen. De oefenboeken zijn zowel digitaal (in PDF) als fysiek (in boekvorm) te verkrijgen. Bezoek voor meer informatie deze pagina.
Conclusie
In groep 3 tot en met 8 worden twee belangrijke toetsen afgenomen: de Cito M en de Cito E. De toetsen gaan in op alle vakgebieden en zijn belangrijk omdat ze de doorgaande lijn van kinderen in kaart brengen. De leerkrachten gebruiken de scores om plannen te maken om kinderen verder te begeleiden. Vanwege het grote belang van de Cito-scores kiezen veel ouders ervoor om hun kinderen thuis extra voor te bereiden op de Cito-toetsen. De oefenboeken van uitgeverij Educazione helpen hierbij. In de oefenboeken komen alle onderdelen uit groep 3 tot en met 8 aan bod en worden kinderen zeer goed klaargestoomd voor de toetsen.
1 note · View note