Tumgik
Photo
Tumblr media
0 notes
Text
Werken als tolk in de sociale sector
“Sociale tolk- en vertaalhulp maakt de toegang tot de diensten en voorzieningen van bij het begin van het inburgeringsproces mogelijk. Via het sociaal tolken worden zowel de nieuwe burger als de voorziening geresponsabiliseerd om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor hun communicatie. Tegelijkertijd verhoogt sociale tolkenhulp de motivatie van de nieuwe burger om zich de Nederlandse taal eigen te maken. Dat blijkt onder meer uit het feit dat sociale tolken vaak zelf nieuwkomer zijn geweest en dezelfde moeilijkheden hebben ondervonden in een voor hen nieuwe, vreemde (taal)omgeving. Het sociaal tolken blijft echter een voorlopig hulpmiddel. Het doel is dat nieuwkomers de kans aangrijpen om zich voor een taalcursus in te schrijven, zodat ze op termijn zonder sociale tolk kunnen.
Het verhaal van het sociaal tolken is niet iets dat iedereen opmerkt, maar voor die mensen die er een beroep op doen is het een taak van levensgroot belang. Sociale tolken zijn een onzichtbare brug tussen het verhaal van de cliënt en de dienstverlening van de hulpverlener. Het is niet hun taak om enige kleur of eigen inbreng te geven aan de woorden van de cliënt. Hun enige taak is vertalen, haast zo letterlijk en anoniem mogelijk.”
- Marino KEULEN Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering.
0 notes
Link
Ben jij de verbindende schakel? Word intermediair! 
Tumblr media
0 notes
Text
Lijst van alle JGZ-organisaties in Nederland
Tumblr media
GGD Drenthe
Icare Jeugdgezondheidszorg
JGZ Almere
Zorggroep Oude en Nieuwe Land
GGD Flevoland
GGD Fryslân
CJG Apeldoorn
Vérian
VGGM
GGD Gelderland Zuid
STMR
Yunio
GGD Noord- en Oost-Gelderland
GGD Groningen
GGD Zuid-Limburg
Meandergroep
Envida
Zuyderland
GGD Limburg Noord
Careyn
GGD West-Brabant
GGD Hart voor Brabant
GGD Brabant-Zuidoost
Zorgboog
Stichting Thuiszorg West Brabant
ZuidZorg
GGD Hollands Noorden
SAG Amsterdam
GGD Amsterdam
JGGV
GGD Kennemerland
JGZ Kennemerland
GGD Zaanstreek-Waterland
GGD Twente
GGD IJsselland
Gemeente Utrecht
GGD Regio Utrecht
GGD Zeeland
0 notes
Text
Werkbezoek 4 - Aken
10/12/2019
In de ochtend werden we ontvangen in de Katholieke Hogeschool van Aken. We kregen een inleiding op het thema “kinderarmoede” door Joachim Söder, hoogleraar aan de KatHO Aken.
Na de inleiding kregen we tijd om met onze groepjes aan de eindpresentatie te werken. We zijn een eind opgeschoten!
Vinzenz-Heim
We maakten een groepsfoto en vertrokken naar de eerste instelling. Vinzenz-Heim. Zij bieden mensen met een fysieke, mentale of meervoudige handicap een leefomgeving die de persoonlijke ontwikkeling en scholing stimuleert. Er zijn tal van mogelijkheden om zelfstandig te leven en te leren.
De focus van Vinzenz-Heim ligt op individuele behoeften, interesses en mogelijkheden van mensen met een handicap. Empowerment.
Kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen met verschillende beperkingen en behoefte aan ondersteuning krijgen passende hulp en een plek om zich thuis te voelen. Onder de hulpmiddelen vallen begeleiding, zorg, ondersteuning, persoonlijke ontwikkeling en therapie.
Het Vinzenz-Heim is een Christelijke instelling die focust op dat wat een individu uniek maakt, respect voor ieder individu, hun waardigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid.
De instelling voorzag ons van een uitgebreide en smaakvolle lunch. Daarna vertrokken we naar de tweede locatie, het Zentrum für Soziale Arbeit.
Tumblr media
Zentrum für Soziale Arbeit
Het Zentrum für Soziale Arbeit is een Christelijk centrum voor sociaal werk. Hulp voor kinderen, jongeren en gezinnen staat centraal.
Cliënten van het sociale centrum leren om zichzelf te ontwikkelen zodat zij steeds zelfstandiger kunnen leven. De focus ligt op de ontwikkeling van toekomstperspectief. Om dat goed te realiseren is het belangrijk dat ieder individu een persoonlijke en passende benadering krijgt.
Om zorg, ondersteuning en consultancy in de omgeving te bevorderen, houdt het centrum nauw contact met de bewoners van de omgeving Aken. Een sterk netwerk van buurtbewoners, professionals in de sociale zorg, politici en wetenschappers is waar het centrum op bouwt. Zentrum für Soziale Arbeit brengt kennis vanuit verschillende perspectieven, generaties en culturen samen.
Tumblr media
0 notes
Text
Jeugdfonds Sport & Cultuur
In Aken staat kinderarmoede centraal. Ter voorbereiding aan het werkbezoek heb ik het Jeugdfonds Sport & Cultuur onder de loep genomen. Dit is een good practice in Nederland, waarbij het kind het uitgangspunt vormt. 
Tumblr media
Vanuit welke visie werkt de good practice?
Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 378.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum, dat is maar liefst 1 op de 9 kinderen (bron: ‘Advies opgroeien zonder armoede’, SER). Kinderen die niet mee kunnen doen, krijgen niet de kansen die voor leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Iets doen aan sport of cultuur helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de hele samenleving. In 2018 heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur 76.700 kinderen mee laten doen.
Welk doel streven ze daarbij na?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo, theaterles of een andere sportieve of creatieve activiteit. Voor die kinderen en jongeren betalen we de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen.
Wat is hun werkwijze/methode?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor voetbal, muziekles, dans, judo, theater, zwemmen of een andere sportieve of creatieve les.
Voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur is samenwerking met publieke en private partners op lokaal en landelijk niveau heel belangrijk. Door meerjarige samenwerking met de publieke sector, partners uit het bedrijfsleven, maatschappelijke partners, sportbonden en culturele instellingen kunnen er concreet meer kinderen geholpen worden. Zo wordt de verantwoordelijkheid voor kwetsbare kinderen breed gedragen en werken we samen aan een betere toekomst voor kinderen en dus voor de samenleving.
Tumblr media
Welke voorzieningen (specifiek voor kinderen) zijn er in de regio?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur heeft een aantal lokale projecten uitgevoerd. Zwemles voor iedereen, een stoepkrijtwedstrijd, het nationaal schoolontbijt en een marathon in Rotterdam.
Hoe kan een gezin/kind er gebruik van maken? Wat is daarvoor nodig?
Stap 1
Je kunt zelf geen aanvraag doen. Vraag aan de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener, medewerker sociaal wijkteam of hij/zij een aanvraag voor je kan doen. Degene die de aanvraag doet, noemen we ‘de intermediair’;
Stap 2
De intermediair doet, in overleg met jou, een aanvraag;
Stap 3
De intermediair hoort meestal binnen drie weken of de aanvraag goedgekeurd is en laat je dat weten;
Stap 4
Je kunt je kind nu aanmelden bij de sportclub, dansschool of andere organisatie waar je kind op les wil;
Stap 5
Wij betalen de contributie of het lesgeld direct aan de sportclub/lesgever. Je ontvangt zelf geen geld.
Welke functie en rol hebben social workers hier bij? Hoe ondersteunen zij?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur heeft een Raad van Toezicht die bestaat uit personen die vanuit verschillende achtergronden hun kennis en expertise beschikbaar stellen. Zij delen de maatschappelijke betrokkenheid voor jeugd, sport en cultuur. Zij hebben tot taak het toezicht houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de stichting alsmede het uitoefenen van die taken en bevoegdheden die in de statuten aan de Raad van Toezicht zijn opgedragen of toegekend.
Als sociaal werker kun je betrokken raken bij de opvoeding of verzorging van een kind. In het werkveld kun je kinderen die niet op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of theaterles kunnen omdat hun ouders de contributie of lesgeld niet kunnen betalen tegenkomen. En dat terwijl het enorm belangrijk is voor kinderen om mee te kunnen doen. De leerprestaties worden beter, hun zelfvertrouwen groeit en ze maken nieuwe vrienden.
Als sociaal werker ben je in de positie om intermediair worden. Als intermediair ben je de verbindende schakel die ervoor zorgt dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen door simpel en snel online een aanvraag bij ons in te dienen. En of kinderen willen voetballen, viool spelen, kiezen voor hockey of hiphop, maakt niet uit. Na goedkeuring van de aanvraag wordt de contributie of het lesgeld direct aan de club of culturele instelling overgemaakt.
Hoe kan je dit linken aan je eigen gekozen invalshoek?
Als tolk/vertaler zullen zich er waarschijnlijk ook situaties voordoen waarbij je in aanraking komt met kinderen die opgroeien in armoede. Dit kan zijn wanneer je een rechtszaak moet tolken of bijvoorbeeld Nederlands les geeft.
Als leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener, vrijwilliger bij de Stichting Leergeld, maatschappelijk werker ben je professioneel betrokken bij de opvoeding of verzorging van een kind. Als tolk/vertaler is dit niet het geval. Een professioneel tolk blijft volledig onpartijdig en onbetrokken bij zijn opdrachten. Je hebt dus niet de bemiddelende rol van een social worker.
Welke soortgelijke initiatieven zijn er voor die mensen? (ouderen, GGZ, … ?)
Het Nationaal Ouderen Fonds is een landelijk goed doel dat zich inzet voor eenzaamheid en armoede bij ouderen. Samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers zetten zij zich in voor hetzelfde doel: een samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst.
Tumblr media
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media
0 notes
Link
0 notes
Text
Bibliografie
Literatuurlijst met vermelding van bronnen
Werken als tolk in de sociale sector https://www.lannoo.be/sites/default/files/books/issuu/9789038209401.pdf
Movisie, WAT WERKT BIJ de aanpak van eenzaamheid, September 2016 https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/Wat-werkt-bij-eenzaamheid%20%5BMOV-10927840-1.2%5D.pdf
Nationaal Ouderen Fonds https://www.ouderenfonds.nl
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid https://www.ncj.nl/themadossiers/uitvoeringskader/basispakket-jgz/uitvoering-basispakketjgz/
Amsterdams Netwerk Eenzaamheid, 20 nov 2017 https://www.amsterdamsnetwerkeenzaamheid.nl/toolkit/214/armoede-en-eenzaamheid
EenVandaag. ‘Jaarlijks aanbellen niet genoeg tegen eenzaamheid.’ 20/03/2018, Marlies Wijngaarden https://eenvandaag.avrotros.nl/item/jaarlijks-aanbellen-niet-genoeg-tegen-eenzaamheid/
CBS brengt armoede in Nederland in kaart, 16-12-2015 12:00 / Miriam van der Sangen https://www.cbs.nl/nl-nl/corporate/2015/51/cbs-brengt-armoede-in-nederland-in-kaart
De Sociale Alliantie, voor een samenleving zonder armoede https://www.socialealliantie.nl/index.php
AD. Minister komt met actieplan tegen eenzame senioren: Erop af! 19/03/18 Edwin van der Aa https://www.ad.nl/politiek/minister-komt-met-actieplan-tegen-eenzame-senioren-erop-af~a80c13f4/
Sociaal Werk Nederland, Module over de rol van het sociaal werk bij schuldhulpverlening, 21/11/16 https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/armoede-schulden/publicaties/publicatie/6070-module-over-de-rol-van-het-sociaal-werk-bij-schuldhulpverlening
Stimulansz, Armoedebeleid in uw gemeente https://www.stimulansz.nl/armoedebeleid-in-uw-gemeente/
Jeugdfonds Sport & Cultuur https://jeugdfondssportencultuur.nl
Rijksoverheid, Armoede verminderen https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/armoedebestrijding/armoede-verminderen
Mondiaal Nieuws, Helft allochtonen leeft in armoede, SARA FREDERIX 23 JUNI 2006 https://www.mo.be/artikel/helft-allochtonen-leeft-armoede
Sociaal en Cultureel Planbureau, Nederland heeft bijna een miljoen armen, 23 november 2018https://www.scp.nl/Nieuws/Nederland_heeft_bijna_een_miljoen_armen
Movisie. Ook jongeren kunnen vereenzamen. 1/10/2019 https://www.movisie.nl/artikel/ook-jongeren-kunnen-vereenzamen
Sociaal Werk Nederland, SCP: Nederland in cijfers, 11/12/2015, Jennifer Elich https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/armoede-schulden/nieuws/4532-scp-nederland-in-cijfers
Agentschap Integratie & Inburgering https://www.integratie-inburgering.be
Welvaart in Nederland 2019, Hollandse Hoogte, Peter Hilz https://longreads.cbs.nl/welvaartinnederland-2019/armoede-en-risicogroepen/
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid https://www.ncj.nl
Nationaal Ouderen Fonds https://www.ouderenfonds.nl
Zentrum für Soziale Arbeit https://www.zfsa.de
Movisie, Kennis en Aanpak van Sociale Vraagstukken https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2018-09/preventie-van-eenzaamheid.pdf)
0 notes
Text
Eigen reflectie
Als Vertaalacademie-student bij de minor Social Work op Internationaal Perspectief
Het Euregio-traject heeft mij tot verschillende nieuwe inzichten gebracht. Ik heb geproefd van de Social Work wereld en ik heb me verdiept in thema's waar ik eerder niet mee in aanraking kwam. 
Tijdens mijn bachelor aan de Vertaalacademie heb ik veel tolk- en vertaalopdrachten omtrent de thema’s vluchtelingenbeleid, migranten en armoede uitgevoerd. Ik beheerste de terminologie, heb er veel onderzoek naar gedaan, maar bleef altijd enkel een observator. Ik vertaalde en tolkte van een afstand en raakte er niet emotioneel bij betrokken.
Ik haalde altijd erg veel plezier uit deze opdrachten en wilde de mogelijkheden om professioneel te tolken in het sociale werkveld bekijken. Daarnaast was ik enorm nieuwsgierig naar het tweede gedeelte van de minor, Interculturele Communicatie. Hier heb ik mezelf helemaal gevonden.
De conclusie die ik heb getrokken over sociaal tolken heeft me niet bepaald enthousiast gemaakt om er verder iets mee te gaan doen. Mijn opleiding stoomt  mij klaar voor een carrière als vertaler en uiteindelijk als conferentietolk. Nu ben ik erachter gekomen dat er een duidelijk verschil is tussen conferentietolken en sociaal tolken.
“Sociaal tolken worden niet erkend en hebben geen aangepast statuut. Ze moeten zich tevreden stellen met een sociaal, dus mager honorarium. Het zijn veelal freelancers en werken zelfstandig in hoofd- of bijberoep. Ze staan onder druk omdat ze afhankelijk zijn van de markt: van de behoefte aan de taal waarin zij tolken, van het aantal ‘concurrenten- sociaal tolken’ dat voor dezelfde werkgever opdrachten uitvoert en van de budgetten van de verschillende tolkendiensten waarvoor ze werken. Slechts enkele sociaal tolken werken in vast dienstverband. Nog anderen krijgen als vrijwilligers een forfaitaire vergoeding of werken gratis. Conferentietolken zijn wel erkend, hebben een statuut en een vakvereniging, de ‘Association Internationale des Interprètes de Conférence’ (AIIC). Ze krijgen een deftige vergoeding voor hun werk en hebben een goede naam.”
Sociaal tolken werken in crisissituaties en alleen. Ze moeten, naast technische vaardigheden, beschikken over een hele reeks communicatieve en sociale vaardigheden omdat ze, buiten het opheffen van de taalbarrière om, eveneens in staat moeten zijn om overweg te kunnen met mensen van verschillende sociale niveaus. De inhoud van de gesprekken heeft rechtstreeks betrekking op de situatie van de cliënt, is persoonlijk en kan zeer emotioneel van aard zijn. 
Conferentietolken werken doorgaans samen met partijen van gelijk niveau. Ze zitten vaak in een cabine, op een veilige afstand, ver van de diegene die van hun diensten gebruik maakt. Het doel van gesprekken waarvoor een conferentietolk wordt ingeschakeld, is ook zakelijker: iets kopen of verkopen, internationale verdragen afsluiten, wetenschappelijke informatie uitwisselen. De machtsverhoudingen tussen de gesprekspartners liggen anders dan in de hulp- en/of dienstverlening.
De manier van lesgeven op de faculteit Social Work is compleet anders dan bij de Vertaalacademie. Ik heb opdrachten gemaakt aan de hand van casus, genoten van creatieve lesmethodes en bronnen in de praktijk benaderd doormiddel van werkbezoeken en interviews.
Tijdens de minor Social Work in Internationaal Perspectief ben ik in aanraking gekomen met de wereld waar ik normaalgesproken vanaf een afstand over tolk. Ik heb rondgelopen tussen mensen met speciale behoeften en vanuit hun perspectieven leren kijken. Ik heb kennis opgedaan over verschillende beleidsvoeringen en culturele verschillen. In plaats van enkel te tolken wat ik hoor en te vertalen wat ik heb gelezen, heb ik nu met eigen ogen kunnen zien hoe het er in het sociale werkveld aantoe gaat. 
Mocht ik verdergaan als professioneel tolk, zal ik alle kennis die ik heb opgedaan met betrekking tot interculturele communicatie en culturele verschillen zeker meenemen. Ik denk dat ik zeker een steentje voor heb nu ik beter heb geleerd vanuit een ander perspectief te kijken. 
0 notes
Photo
Tumblr media
0 notes
Link
Tumblr media
Samen met Menno, Sophie en Elke
0 notes
Text
International Seminar Luxemburg
27/11/2019 - 29/11/2019
Zondag, aan het einde van de middag, vertrokken we naar de Universiteit van Luxemburg. We kregen een korte rondleiding over het terrein. De Universiteit zelf was enorm indrukwekkend. Het gebouw had een futuristische en industriële architectuur en was aangebouwd aan een oude staalfabriek. 
Tumblr media
In de avond gingen we uiteten met studenten uit Luxemburg. Het eten was erg lekker en de studenten waren enorm gastvrij. Erg gezellig! Vervolgens gingen we naar ons hostel, waar ik, Arinthe, Tessa, Elke en Sophie een kamer deelden.
Maandagochtend begon het International Seminar. Ik heb samen met Menno, Elke en Sophie gepresenteerd over Working the Community in Practice and in Learning in Nederland. 
Onze Prezi kun je terugvinden onder het kopje Community Work in mijn blog.
De andere vertegenwoordigers van Nederland, Tessa, Arinthe en Mick, hebben Community Work in de Praktijk toegelicht.
Na - en tijdens - onze presentatie werd al vrij gauw duidelijk dat ik me bevond in een seminar met enkel professionals en studenten op het gebied van Social Work. We werden overspoeld met vragen, feedback maar ook zeker kritiek. Aanwezigen waren erg gepassioneerd over het onderwerp en gingen maar al te graag in discussie. Op dat moment werd voor mij duidelijk dat dat de komende twee dagen erg pittig gingen worden. 
Mijn verwachtingen waren dat we veel verteld zouden krijgen en veel informatie zouden ontvangen. Al gauw merkte ik dat we twee dagen lang zouden gaan discussiëren, overleggen, bijdragen en onze eigen perspectieven en kennis delen met de andere nationaliteiten. Een leerzaam concept voor Social Work studenten, maar voor mij persoonlijk nogal onrealistisch. Mijn kennis en perspectieven in Social Work waren nogal beperkt, in vergelijking met alle andere aanwezigen. Ik was de enige zonder Social Work achtergrond en heb dit tijdens het hele Seminar gevoeld. Natuurlijk wilde ik graag bijdragen en vertellen hoe het er in Nederland aan toe gaat, maar ik had deze kennis niet. Alles wat ik te horen kreeg was nieuw. Zeker leerzaam, maar ook onmogelijk bij te benen. Ik vond het erg vervelend en vermoeiend om continu in groepjes te werken en kennis te delen en vergelijken waar ik niet over bezat.
Gedurende de twee dagen werd er veel besproken. Wat ik het meest interessant vond was de presentatie over Extention Work. Dit is opbouwwerk om te kijken waar de inwoners in een wijk behoefte aan hebben. Ze organiseerden projecten, activiteiten en evenementen in de wijk om de sociale cohesie te vergroten. Een gezamenlijke waslijn ophangen in het park om kleding uit te wisselen en briefjes ophangen met warme uitspraken. Hoe je met een kleine moeite, wat mensen een plek of ruimte een compleet ander gevoel kan creëeren. Een straatje waar je eerder het liefst twee straten om voor zou lopen om te ontwijken, die door het ophangen van lampionnetjes of het neerzetten van straatmuzikanten juist mensen kunt aantrekken. De manier waarop je met omdenken de potentie van verwaarloosde plekken kunt zien, vond ik erg bijzonder. 
Tumblr media
Hoewel ik zelf niet erg gepassioneerd raakte over al wat er besproken werd, was het een bijzondere ervaring om te observeren hoe de andere aanwezigen dit wel deden. Drie landen die zo dichtbij elkaar liggen, hebben toch nog heel wat verschillende denkwijzen. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor hen ondenkbaar. Zij waren compleet van hun apropos toen ze hoorden over onze participatiesamenleving, en wij waren stikjaloers op alle subsidies die je in Luxemburg ontvangt om te studeren. Toch nog een aardige cultuurshock op zo’n 200 kilometer afstand.
0 notes
Text
Werkbezoek 3 - Genk
21/11/2019
Het werkbezoek 3 heb ik niet kunnen bijwonen. Wel heb ik de presentatie over Armoede en Migratie goed bestudeerd en de video “there’s no evidence that migranten steal jobs” bekeken. Daar heb ik een aantal nieuwe inzichten uit gehaald.
Het Overheidsagentschap voert het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid uit. Het inburgeringsprogramma ziet er als volgt uit:
Cursus Maatschappelijke Oriëntatie (MO)
Nederlandse taallessen
Loopbaanoriëntatie
Individuele trajectbegeleiding
Deze informatie is vanuit mijn perspectief erg boeiend. Een van de redenen waarom ik de minor Social Work in Internationaal Perspectief heb gekozen was om de mogelijkheden voor tolken/vertalers in het sociale werkveld te bekijken. 
De presentatie van het Overheidsagentschap heeft mij deze informatie gegeven. Bij een migratiebeleid hoort een inburgeringsprogramma. Daar zijn taalcursussen, vertalers én tolken voor nodig. Voor mij is dit een erg interessante openbaring geweest. De mogelijkheid van sociaal tolken en vertalen en lessen van de Nederlandse taal geven aan migranten hebben mij een nieuw toekomstperspectief gegeven. Ik zou enorm graag, net als het Vlaamse Overheidsagentschap, overheden en organisaties ondersteunen bij hun diversiteitsbeleid door integratie- en taaldrempels weg te werken.
0 notes
Link
0 notes
Video
youtube
“More sophisticated economic studies seem to suggest that migration in the UK and indeed in other developed countries is actually good for productivity and prosperity.”
- Johan Portes, King’s College London
0 notes
Text
Armoede in Nederland
Migranten vormen bijna de helft van de volwassen armen in Nederland, migranten uit vluchtelingenlanden zijn het vaakst arm en autochtone Nederlanders lopen het minst risico op armoede.
“Van alle arme volwassenen in 2017 (iets meer dan 666.000 personen volgens het niet-veel-maar- toereikendcriterium) had ongeveer de helft een migratieachtergrond (49%, 326.000 personen).2 Van alle volwassen migranten in Nederland was 12% arm, terwijl van alle autochtone Nederlanders slechts 3% arm was. Niet-westerse migranten zijn vaker arm dan westerse (15% versus 8%). Migranten van de eerste generatie hebben een groter risico op armoede dan migranten van de tweede generatie.3 De eerste generatie niet-westerse migranten heeft een armoederisico van 17%, de tweede generatie van 10%. Bij de westerse migranten gaat het om respectievelijk 11% en 5%. Het grotere risico op armoede onder niet-westerse migranten van de eerste generatie is vooral te wijten aan hun grotere uitkeringsafhankelijkheid. Vooral een arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering ontvangen zij vaker dan de tweede generatie. Ook speelt mee dat binnen de eerste generatie niet- westerse migranten meer mensen uit vluchtelingenlanden komen. Van de eerste generatie komt 16% uit een vluchtelingenland, van de tweede generatie 6% (zie hierna).”
Bijstandsontvangers, niet-westerse migranten en alleenstaande moeders met minderjarige kinderen lopen het grootste risico op armoede. Voor de gehele volwassen bevolking lag het gemiddelde in 2016 op 5% maar voor deze groepen was dit respectievelijk 37%, 16% en 16%.
In 2016 waren er 280.000 arme kinderen. Dit is bijna 9% van alle kinderen in Nederland. Ook onder de kinderen zijn er verschillen. Van de kinderen met een niet-westerse achtergrond is 25% arm en van de kinderen uit gezinnen met een bijstandsuitkering leeft 55% in armoede.
Het aandeel armen onder de 65-plussers is 3%, waarmee deze groep ver onder het landelijke gemiddelde blijft. Wel maakt de leeftijd uit: van de ouderen tot 75 jaar verkeert 2% in armoede, bij de 90-plussers is dat 9%. Vanwege alle aanpassingen zijn de gegevens uit Armoede in kaart 2018 niet vergelijkbaar met die uit eerdere armoedepublicaties.
Kom je de zogenaamde derde generatie kansarmoede tegen in jouw regio en wie betreft het dan?
De derde generatie kansarmoede in Nederland hebben het zwaar te verduren. De arbeidsmarkt verandert en dit is niet gunstig voor laaggeschoolden. Het werk waar de tweede generatie hun brood mee verdiende, bestaat niet meer. Hun kinderen en nieuwkomers hebben niet altijd de juiste kwalificaties voor de veranderde arbeidsmarkt.
Armoede verminderen:
Het kabinet trekt € 100 miljoen per jaar extra uit voor het beleid tegen armoede en schulden. Daarvan is € 90 miljoen voor gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid en de schuldhulpverlening.
Armoede voorkomen:
Zowel de Rijksoverheid als de gemeenten nemen maatregelen om armoede zoveel mogelijk te voorkomen.
Vanuit de Rijksoverheid gebeurt dit onder meer door zorgkosten van mensen met een laag inkomen te compenseren. En door maatregelen om de koopkracht van mensen met een laag inkomen op peil te houden.
Vanuit de gemeente gebeurt dit door problemen rond armoede en schulden bij mensen zoveel mogelijk te voorkomen of weg te nemen. Bijvoorbeeld door extra geld via de bijzondere bijstand. Of door een regeling te treffen met schuldeisers.
Schuldhulpverlening:
Als mensen er financieel zelf niet meer uitkomen, kunnen zij terecht bij de gemeente. Iedere gemeente heeft hiervoor een eigen beleid. Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk schuldhulpverlening aan hun inwoners aan te bieden. 
Minimavoorzieningen:
Collectieve zorgverzekering (met teruggave van een deel van de premie).
Individuele Inkomenstoeslag (voorheen: langdurigheidstoeslag).
Individuele studietoeslag.
Kosten voor maatschappelijke deelname.
Bijzondere bijstand.
Huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslagen (landelijke toeslagen die worden uitgekeerd door de Belastingdienst).
Bijzondere bijstand:
Collectieve zorgverzekering met lagere premie.
Eigen bijdrage voor thuiszorg.
Kosten voor plotselinge noodzakelijke verhuizing of echtscheiding.
Extra stookkosten vanwege ziekte.
Kosten voor grote uitgaven, zoals koelkast, matras of wasmachine.
“Sociaal werkers kunnen als geen ander de  (financiële) zelfredzaamheid van schuldenaren inschatten en hen daarop aanspreken. Ze helpen met het ordenen van de papierwinkel. Ze zetten inkomsten, uitgaven en schulden op een rij. Ze geven budgetbegeleiding, helpen met het aanvragen van voorzieningen en begeleiden vrijwilligers. Ze kennen de wijk en de problematiek achter de voordeur, kijken naar alle leefgebieden en pakken de oorzaken van de  problemen bij de wortel aan.” 
Sociaal Werkers zijn de professionals op het gebied van schuldhulpverlening. Ze zijn onmisbaar. Ik vind het belangrijk om na te denken wat de rol van een sociaal werker is. Is hij verantwoordelijk voor het integreren van personen die in armoede leven in de samenleving, of ook in het veranderen van de samenleving? Ik vind dat sociaal werk er niet alleen voor moet zorgen dat mensen die in armoede leven aansluiting kunnen maken met de samenleving. Sociaal werkers moeten ook samen met arme mensen werken aan structurele veranderingen, waardoor zij niet onderuit blijven gaan. 
0 notes