Tumgik
crnoztoprak · 7 months
Text
Tumblr media
5K notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Yüzbaşı Selahattin'in Romanı - İlhan Selçuk 
Yarı sömürge durumuna düşmüş bir imparatorluğun paylaşılması üstüne, savaşların uçsuz bucaksız cephelerinde bir o yana bir bu yana koşuşan subayların dramı. Osmanlı'nın yıkılışından Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan bir tarihin romanı.
4 notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Bir Muhalif Kimlik: Tevfik Fikret - Zafer Toprak
"Göz yumma güneşten, ne kadar nuru kararsa Sönmez ebedî, her gecenin gündüzü vardır."
Tevfik Fikret bir saray yanlısı mıydı, yoksa bir devrimci mi?  Toplumun mu yanındaydı, bireyin mi? Şairliği mi daha güçlüydü, ressamlığı mı? Aşiyan’da sakin bir hayatı mı tercih ediyordu, daima mücadele içinde geçecek bir hayatı mı?
2 notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Bozcaada Kitabı - Haluk Şahin 
‘‘Domates reçelinin yanı sıra üzüm reçeli yapanlara da rastlanır . İngiliz Çavuşu’ndan yapılan bu reçelin hazırlanması sabır ister : Üzüm tanelerinin tek tek kabukları soyulur ,çekirdekleri firketeyle çıkarılır.’’
Yazar, gazeteci, akademisyen, televizyoncu ve Bozcaada aşığı Haluk Şahin önsözde Bozcaada Kitabı'nı şöyle anlatıyor: "Bozcaada kimisi için Homeros'un Tenedos'udur... Tam 500 yıllık Fatih yadigarıdır kimisi için... Hem ona, hem ondan kaçılan yer. Fırtına ve liman, tuzak ve sığınak, menfa ve sıla Bozcaada...
2 notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Kaşif Kozinoğlu^nun Mezara Götürmediği Sırlar - Ergün Gedek 
"Yalana yalan denilemeyen  yerde gerçekler hükümsüzdür. .. Gerektiğinde ortalığı ayağa kaldırmayı unutmuş isek, tarihimizi de unutmuşuz demektir. Hapiste değil, biz artık dışarda özgür değiliz!"
MİT Asya Bölgesi Başmüşaviri Kâşif Kozinoğlu'nun ölümünden kısa süre önce Aydınlık'a gönderdiği el yazıları.
2 notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Bir Zamanların İstanbulu - Şennur Sezer, Adnan Özyalçıner 
‘‘Dünyaya bir kez bakmak zorundaysan sadece İstanbul’a bak!’’ - Alphonse de Lamartine
Günümüzde metropole evrilmiş ve griye boyanmış bir İstanbul’la yüz yüzeyiz... Bitmek bilmeyen trafik çilesi, yükselen dev binalar ve gün geçtikçe artan nüfus..
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Er Mektubu Görülmüştür  (Balyoz Mağduru Türk Subaylarına Gönderilen Destek Mektupları) - D.İsmet Çınkı 
‘‘İçerideki kahramanlar kadar olmasa da, hepimizin içini dökmeye, dertleşmeye ve mektuplaşmaya gereksinimi var. Çünkü aslında bizler de, bir bakıma büyük " Türkiye Cezaevi"nde hapis değil miyiz ?’’
Eskiden inanılmaz olaylara genellikle polisiye romanlarda veya filmlerde rastlardık. Günün birinde benzer olayları ülkemizde yaşayabileceğimizi, örneğin sahte dijital verilerle kitlesel tutuklamalar yapılabileceğini, bakire kadınlardan fahişe, körlerden ve okuma yazması olmayanlardan casuslar üretilebileceğini hiç düşünemezdik. Yaşadığımız coğrafyanın en caydırıcı donanmasına sahip olan, milli gemisini ve denizaltısını üreten Deniz Kuvvetlerimizin, gün gelip, küçük bir römorkörü denize indirirken 10 şehit verecek kadar aciz duruma düşürebileceğini aklımızın ucundan bile geçiremezdik. Ama ne yazık ki bunların hepsi oldu.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Bu Düzen Değişmelidir - Bülent Ecevit 
‘‘ Kısacası,apartman sayısı arttırılabilir;fabrika sayısı artırılabilir;ama toprak yüzeyi arttırılamaz. ... Türk Ulusu, demokrasiden başka bir rejime katlanamayacak kadar kendine saygılı ve özgür yaradılışlıdır. Onun içindir ki bazı tutucu güçlerin bütün çabalarına rağmen Türk demokrasisi temelinden yıkılamamıştır.’’
Bülent Ecevit, 1968 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, ülkedeki sosyo-ekonomik koşulları ayrıntılı biçimde eleştirmiştir. Daha sonra bu konuşmasını esas alarak Bu Düzen Değişmelidir adlı kitabı kaleme almıştır.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Kafamda Bir Tuhaflık - Orhan Pamuk 
‘‘İnsanın unutmaya niyet ettiği şey aklına daha çok takılıyordu.’’
Bozacı Mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin İstanbul’daki hayatlarını hikâye ediyor.
1 note · View note
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Saray Hatıralarım - Safiye Ünüvar 
Sarayda on yılını geçiren muallime Safiye Ünvar'ın anıları 
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Kapital’i Okumak -  Louis Althusser, Étienne Balibar, Pierre Macherey, Jacques Rancière
‘‘Az biraz tarih bilen herkes büyük sosyal devrimlerin kadınların katılımı olmadan gerçekleşmeyeceğini bilir. İnsanlık tarihinde ezilenlerin hiçbir büyük hareketi, emekçi kadınların katılımı olmadan yürümemiştir. Ezilenlerin arasında en ezilenler olan emekçi kadınlar, özgürlük eyleminin büyük yolunun kenarında kalmadılar ve kalamazlardı.’’
Marx’ın ölümünün üzerinden daha yüzyıl geçmemişti ki onun düşüncesi ve eserleri pek çok bulanıklığın, yanlış yorumlamanın ve yanlış anlamanın nesnesi haline gelmişti. Althusser ve arkadaşları, ENS’de üç yıl süren seminerler boyunca tüm bu yanlış yorumlama, yanlış anlama ve bulanıklıkları Marx’ın düşüncesinden titizlikle ve ustalıkla ayıklayarak, Marx’ın doğru bir okumasının ilk örneklerini ortaya koydular.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Text
Tumblr media
Harry Potter ve Lanetli Çocuk - J.K.Rowling
''Bu karmaşık, duygusal dünyada mükemmel bir cevap asla yoktur.''
Sekizinci Hikâye. On Dokuz Yıl Sonra... Harry ait olduğu yerde durmayı reddeden bir geçmişle boğuşurken, en küçük oğlu Albus da istemediği bir aile mirasının yükünü omuzlarında taşımakta zorlanır.
1 note · View note
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Yaşamımdan Acı Dilimler - Harun Karadeniz 
Bizi öldürenler, bizi asanlar, bizi sokak ortasında vuranlar, ağabeyimiz, babamız yaşlarındaydılar. Ya bu düzenin kirli çarklarına ortak olmuşlardı ya da susmuşlardı bütün olup bitenlere. Öfkelerini bir gün bile, karşısındakilere bağırmamış insanların gözleri önünde, öldürüldük. Hukuk adına, özgürlük adına, demokrasi adına, batı uygarlığı adına, bizleri, bir şafak vakti ipe çektiler. Korkmadan öldük ey halkım, unutma bizi…  
Harun Karadeniz'in en son kaleme aldığı yazıları, sağlık raporlarını, mahkeme kararlarını ve Karadeniz İçin yazılanları İçeren bu kitap, eşi Hülya Karadeniz tarafından derlenerek, basıma hazırlanmıştır.
2 notes · View notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Ve Dağlar Yankılandı - Khaled Hosseini  " Fotoğraf makinen var mı?" "Yok." "Hiç resim çektin mi peki?" "Yoo." "Ve fotoğrafçı olmak istiyorsun?" "Garip mi buldun?" "Biraz." "Peki, polis olmak istiyorum deseydim, onu da garip mi bulacaktın? Kimseye kelepçe takmadım diye?"
Umuda olan uzun ve çetin bir yolculukta, birbirlerine sıkıca kenetlenmiş, Abdullah ve Peri isimli annesiz iki çocuğun ve onlara daha iyi bir hayat sağlamak için elinden gelen her şeyi yapan fedakar bir babanın hikayesi.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
Hiroşima’nın Tohumları - Edita Morris 
'Yavrum,şu bomba izleri ne kadar tedirgin ediyor seni,'' demişti Sam. '' Hayır, kollarındaki izlerden söz etmiyorum,kafanın içindeki izlerden söz ediyorum, Yuka. İnsanın bedeninde kaç tane iz varsa,kafasının içinde de aynı biçimde,aynı büyüklükte o kadar iz vardır. Üstelik o izler silinmez. Her halde Hiroşima'da yüz bin insan vardır böyle!''
Atom bombası sadece bir kenti tüm canlılarıyla birlikte yeryüzünden silmekle kalmadı. O, kanlarını, iliklerini, tüm bedenlerini kirlettiği, sakat bıraktığı çocukların ve gencecik insanların sonraki hayatlarını da ipotek altına aldı.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
12 Eylül Günlüğü : Tank Sesiyle Uyanmak - Hasan Cemal 
12 eylül askeri darbesi, Türkiye'ye büyük kötülük yaptı. Demokrasi, hukuk, insan hakları ve özgürlüklerin kolunu kanadını kırdı.
0 notes
crnoztoprak · 3 years
Photo
Tumblr media
47′liler - Füruzan
‘‘Değil kadın erkek eşitliği, erkek erkeğe, insan insana eşit değil. .. Ölüleri sevmek daha kolay geliyordu insanların çoğuna.’’
12 Mart"ı yaşayan çoğu '47 doğumlu bir genç kuşağı anlatıyor. Füruzan'ın bu ilk romanı, 1975'te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü almıştı.
2 notes · View notes