Tumgik
craos-island-blog · 8 years
Text
Föreläsning om hållbara samhället
Föreläsningen handlade om hur vi som individer påverkar miljön. Föreläsaren pratade om våra fotavtryck i miljön och hur vi kan förändra dem. Att vi i Sverige lämnar ett av de 10 största ekologiska fotavtrycken i världen. Jag trodde verkligen inte att vi skulle vara bland dem största. Därför måste vi i Sverige också tänka på det som individer och samhälle att förändra detta med ekologiska fotavtrycken.
Några bra saker från föreläsningen tyckte vi var:
Den hade konkret fakta.
Vi lärde oss mycket om klimatförändring, och Sveriges påverkan på framtidens miljö.
Det var intressant och se hur många affärer som tänker på miljön.
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
SVERIGE
I Sverige så diskuterar man hållbar utveckling i flera olika kurser i skolan. Det är något som vi som land kan dra lära utav för att öka vår egna medvetenhet om hållbar utveckling. Här nedanför ser ni utdrag ifrån samhällskunskap 1b, biologi 1b och fysik 1a:
Energiresurser och energianvändning för ett hållbart samhälle.
Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar.
Ekologiskt hållbar utveckling lokalt och globalt samt olika sätt att bidra till detta.
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Video
youtube
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
Vår slogan
“Ett med naturen, ett med folket, ett Craos”
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
Vilka är vi?
Elin: Statsminister Annie: Vice statsminister Alice: Energiminister Linus: Miljöminister
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Photo
Tumblr media
“När Vindarna Viskar Mitt Namn” - Roger Pontare
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
INFORMATIONSKANALER
I vårt land är det viktigt att alla invånare har information om vad som händer i landet och vad som beslutas i riksdagen. För att detta ska kunna ske så använder vi oss utav sociala medier så som Facebook och Twitter. Det är ett bra sätt att nå ut till särskilt unga med information. Ett annat sätt som att nå ut med information är genom tidningar, TV och radio. Detta har nästan alla i landet tillgång till vilket gör det till en otroligt bra informationskanal.
Förutom att ge ut information till allmänheten via olika informationskanaler så anser vi att det är viktigt att unga får lära sig tidigt om hur landet styrs, hur vi ska få ett så bra land som möjligt och hur vi ska leva rätt och hållbart för att skydda miljön. Förutom detta så är det självklart viktigt att barn får lära sig språk, matematik, historia, biologi m.m. Därför har utbildningsministern ett stort ansvar att se till att barnen i skolan får lära sig allt de behöver veta. Det finns därför en myndighet som arbetar med att se till att alla barn har tillgång till information som gäller dem.
Förutom att se till att skolbarnen får i vårt land får information så arbetar myndigheten även med att se till att det finns foldrar eller anslagstavlor med mera, för att få ut information på arbetsplatser. För att vara extra säkra på att alla har tillgång till information så finns vår hemsida med all information och det finns även kontaktuppgifter för de som ha ytterligare frågor.
Vi hoppas att detta leder till en större medvetenhet om vad som händer i vårt land och i övriga världen, och att människor därför känner sig mer trygga och pålästa när det är dags för val och folkomröstningar Förhoppningsvis leder detta även till att medvetenheten om miljöförstöring höjs och att vi kan alla tillsammans kan ändra våra vanor och rädda miljön.
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
Mat & Transport
I vårt land så har vi länge satsat mycket på hybridbilar för att minska användningen av fossila bränslen. Vi anser att det är ett steg i rätt riktning för att minska utsläppen i atmosfären. Vi har redan många laddningsstationer utsatta på vägar och på mackar för att underlätta användadet av hybridbilar så mycket som möjligt. Vi har även infört en lägre bil-skatt för de som äger hybridbilar för att det ska bli lättare och mer självklart att välja en sådan bil istället för en bil som drivs av fossila bränslen.
Även om vi i stor utsträckning endast använder oss utav hybridbilar i landet så vill vi uppmana invånarna att åka kollektivt. Våra bussar drivs av endast biobränsle och är därför mycket skonsamma mot miljön. Vi har bussar som går både inom staden med korta avstånd mellan hållplatserna samt bussar som går mellan städer, det är därför mycket smidigt och enkelt att åka med buss.
Vi håller nu på att bygga ut och förstärka våra järnvägar. Eftersom järnvägar är ett transportmedel som är mycket skonsamt mot miljön då de inte ger ut mycket växthusgaser och luftföroreningar jämfört med andra trafikslag så anser vi att det är en viktig del inom transportsektorn. Även om tågtrafiken släpper ut lite föroreningar så går tågen på diesel, vilket är något som vi som land måste importera. Detta är självklart en negativ effekt av användandet utav diesel då transporten av det till vårt land kan i sin tur ge föroreningar på olika sätt. Förutom att satsa på byggandet av järnvägar så har vi även investerat i utveckling inom att göra tågen fossilfria och låta dem gå på endast el som kommer från våra förnyelsebara energikällor som ni kan läsa om under rubriken: “Våra energiformer”.
Vi vill som tidigare nämnt att vi värnar om både miljön, men också våra Craosiska lantbrukare. Att vi använder oss närproducerade varor, så som kött och andra livsmedel. Därav så blir alla fraktsträckor som livsmedlen transporteras på mindre, och mindre utsläpp i atmosfären. Därför satsar vi på att bibehålla ett lågt pris på de ekologiska varorna så att de håller uppe sin popularitet bland konsumenterna Ekologism står för att vårat styre värnar om vår miljö, detta representerar vi genom dessa aspekter. Därför väljer vi att bland annat införa beteslagar på samtliga beten. Beteslagen står för att de kostnader som ekologiska gårdar lägger ut för att korna skall få gå på sommarbete, skall betalas tillbaka. På så sätt slipper våra egna bönder att konkureras ut av utländska bönder som satsar på kvantitet istället för kvalité. Vi vill inte att våra invåre skall behöva ändra några matvanor. Craos skall vara ett fritt land. Dock skall vi värna om att konsumera rätt varor, så att vi kan spara på våra resurser och på vår miljö. Vi har ypperligt fiske, och många som livnärar sig på våra fina fiskevatten. Därav väljer vi att förespråka att konsumera fisk, istället för produkter som t.ex nöt och fläskkött.
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Photo
Tumblr media
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
VAD GÖR VI?
Som minister spelar ens agerande kring olika frågor stor roll. Regeringen i vårt land, vill avspegla en miljösmart livsstil samt vara en förebild för vår befolkning kring olika frågor. Som minister är det självklart en risk att åka kollektivtrafik, därför har alla i riksdag samt regering ett ansvar att värna om vår miljö och köra hybridbilar. Mycket av den co2 mängden som finns i vår atmosfär kommer just från vår trafik, därför vill vi värna om att åka kollektivt i så stor utsträckning som möjligt.
Sopsortering är även den en viktig fråga när det kommer till miljön. Vi i regeringen vill satsa på att hålla våra återvinningsstationer fräscha och vi bygger ständigt nya, samt använda oss av sopsortering i hemmen för att vara en förebild för hushåll runt om i landet. Vi har valt att använda oss av den biomassan som vi utvinner från vår återvinning och sopsortering till kollektivtrafik, tillexempel bussar. Därav minskar vi ännu en gång utsläppen av farliga ämnen i vår atmosfär.
Vi som ministrar uppmanar varandra samt resten utav befolkningen att konsumera ekologisk och närodlad mat. Vi anser att det är viktigt för att både ta hand om miljön samt se till att våra egna industrier och bondgårdar finns kvar. Vi försäker därför se till att importen utav varor som vi redan har i vårt eget land är reglerad för att minska utsläppen som kommer vid import så mycket som möjligt. Som tillexempel köttvaror samt virke.
När det kommer till hur vi konsumerar elektricitet så vill vi använda oss av ett miljövänligt val till så stor utsträckning som möjligt. Det vill säga att vi värnar om att använda sig utav förnyelsebara energikällor, så som vind och biobränsle som vi i landet producerar. För att konsumera smart, och sprida medvetenhet kring detta ämne. Så sprider vi information genom att exempel finansiera föreläsningar i skolor runt om i landet. Vårt statshus använder sig endast av elektricitet från vindkraftverk på vår östra kust. Ännu ett tecken på att vi värnar om miljön, och en hållbar framtid i så stor utsträckning som möjligt.
0 notes
craos-island-blog · 8 years
Text
RAPPORT FRÅN MILJÖMINISTERMÖTET
Idag har vi suttit i grupper om 6-8 personer och diskuterat om olika sätt att vara klimatsmart och hur vi kan tänka på det här på en individnivå. Vi har diskuterat varför det är bra tillexempel med kollektivtrafik samt källsortering och annat. För att alla kan göra en skillnad bara något litet kan göra stor påverkan på miljön. Vi diskuterade om du som individ åker buss eller tåg istället för bil så släpper du inte ut avgaser som bidrar till koldioxid utsläpp och för mycket koldioxid bidrar till växthuseffekten, alltså ett varmare klimat. Genom att källsortera mer för att kunna återvinna saker och kunna använda det på nytt igen.
Det som vi kom fram till gällande Craos - Island var att vi skulle kunna minska avgaserna i landet genom att åka kollektivtrafk i Craos. Det som är bra med det här just i vårat land är att vi är en Ö och kan lätt ta oss runt med våran Ö med hjälp av tåg och bussar istället för bilar. Vi minskar även trafiken i landet då och bidrar till en klimatförändring. Vi vill också göra skillnad genom att tänka på att källsortering är något bra som vi kan ta väldigt mycket nytta av. För att om alla börjar att ta källsorteringen på allvar kan vi spara på resurser genom att återvinna istället för att kasta. På det sättet får vi ett bättre ekonomisk samhälle genom att återvinna mycket. Tips är att ha en röd och grön påse för detta. Det bidrar också till en klimatförändring.
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
RAPPORT FRÅN ENERGIMINISTERMÖTET
Vi har nu suttit 6 energiministrar och diskuterat om olika energiformer samt hur vi ska lösa problem som att vår energiförsörjning i landet inte räcker till. Vi har diskuterat fördelar och nackdelar, och vi har kommit fram till att alla länder har sina tillgångar och det går inte att jämföra länderna mot varandra då alla är olika.
Det som vi har kommit fram till angående Craos - Island är att vi skulle kunna minska användningen utav kärnkraft (vilket är vårt mål) genom att använda geotermisk energi eller försöka utveckla tekniken inom vattenkraft från undervatten-strömmar. Vårt mål är att bli ett kärnkraft-fritt land inom en snar framtid. Om, mot all förmodan, vår energiförsörjning inte skulle räcka till alla invånare i Craos - Island så är den lättaste lösningen att öka användningen utav kärnkraft. Dock så det inte bra för miljön så därför försöker vi se till att vi aldrig kommer i den sitsen genom att hela tiden undersöka och se till att vi inte slösar energin på onödiga platser och områden.
Vi hoppas därför att alla invånare i vårt vackra land använder energin noga så att vi kan bli föredömligt land för världen genom att totalt avskaffa kärnkraft!
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
Rapport från statsministermötet
Vi kommer att införa skatt och avgifter, bl.a. avgift för transport både import och export för att inte få lika mycket utsläpp från fartygen. Ju högre lön man har desto högre blir procenthalten till skatt. Vi kommer också att använda oss av CSN och barnbidrag till barn och ungdomar som studerar och hjälpa familjer med bostadskostnader. 
Vår kollektiv trafik kommer att förbättras för att få fler att välja ett bättre val. Då vi har både el och hybrid bilar är inte detta det största problemet men kommer ändå att tas upp. 
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
Ideologi
Vårt lands största ideologi är socialliberalism med inslag av ekologism. Vi som land anser därför att individens egna vilja och rättigheter är viktiga, men samtidigt så behöver staten se till att alla har det lika bra, ekonomiskt och socialt. Vi jobbar även för att få ett land med en hållbar utveckling inom energi, transport och mat m.m. 
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
HÅLLBART FÖRETAGANDE
Företagen som transporterar varor till och inom vårt land ska använda sig utav miljövänliga bränslen. Till exempel biobränsle. Eftersom vi har en hyfsat litet land så uppmuntrar vi vår befolkning att använda sig utan el- och hybridbilar för att minska utsläppen. Vår ö har väldigt bra odlingstillgångar vilket vi vill utnyttja genom att minska vår import och på så sätt gynna våra lokala företagare.
För att följa dessa riktlinjer så har vi höga och tydliga krav på närproducerade och miljövänliga produkter. Vi använder oss utav miljömärkning på varor för att öka invånarnas konsumering av närproducerade och miljövänliga varor. Vi ger även ut ett bidrag till de företag som väljer att följa våra miljökrav, samt tar extra skatt från de företag som ökar miljöförstörelsen i landet.
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
Vision
Vår vision är att skapa gemenskap och lika värde bland individer. För att stärka banden mellan individer, och på såsätt undvika potentiella konflikter. Då vi har en till ytan och invånarmässigt liten ö, så vill vi sätta gemenskapen i prioritet. Sättet vi väljer att styra vårt land speglas av denna vision genom att vi styr via demokrati, folkets vilja. De får vara delaktiga i de statliga besluten, så att majoritetens röst blir hörd. 
1 note · View note
craos-island-blog · 8 years
Text
Våra energiformer
Vindkraftverk 50% Vindkraft är en förnyelsebar energikälla som även ger mycket energi till landets invånare. Cres - Island är en relativ platt ö och är därför optimal för att ha stora vindkraftverksparker på. Det finns även stora möjligheter att expandera vindkraftverksparkerna ute i havet. Det har även visats sig att vindkraftverkens fundament i vatten kan fungera som ett konstgjort rev där flera fiskar, alger och ryggradslösa djur trivs. Nackdelar med vindkraftverk är att de endast ger energi när det blåser, men eftersom blåsten på Cres - Island är störst under hösten och vintern, då energibehovet är som störst, så har det inte visat sig vara några problem.
Kärnkraft 25% Kärnkraft är en energirik källa som ger den mängden energi vi behöver till våra fabriker på ön. Med kärnkraft slipper man utsläpp av växthusgaser och utsläpp av skadliga gaser i atmosfären. På det sättet är kärnkraften väldigt ren. Men dock så är nackdelen att uranbrytningen medför stora skador på natur och miljö. Men det bidrar ju till en stor del av vår energi och som behövs för att samhället ska fungera. Jämför du då den mängden energi du får utav ett kärnkraftverk med jämfört mot ett vindkraftverk är det väldigt stora skillnader.
Biobränsle och biomassa 25% Biobränsle är den energi som utvinns när ett organiskt material bränns. ( Dvs ved etc ). På biobränsle. se står följande: I Sverige har vi gott om skog och använder oss därför till stor del av skogen som bränslekälla, men det är även vanligt med odling av biobränslen. Exempel på odlade biobränslen är raps, halm rörflen (en sorts gräs) och diverse ärtväxter. Även avfall kan användas som biobränsle. För att effektivisera användningen av biobränslen brukar de förädlas i fast, flytande eller gasform. Biobränsle bidrar inte till växthuseffekten, då den koldioxid som frigörs vid förbränning till motsvarande del tas upp i naturens kretslopp av skog och växter. Man brukar säga att biobränsle är en förnybar energikälla, då det kan nyskapas på relativt kort tid.
Källförteckning: Nationalencyklopedin, vindkraftverk. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/vindkraftverk (hämtad 2015-11-23)
Malin Wahlstedt, Kärnkraft – rent men farligt http://www.miljoportalen.se/energi/kaernkraft/kaernkraft-2013-rent-men-farligt (uppdaterad 2010-04-26), (hämtad 2015-11-23)
Biobränsle http://www.xn--biobrnsle-z2a.se/ ( uppdaterad 2010-02 ), ( hämtad 2015-11-23)
1 note · View note