Tumgik
bilgimerkeziweb · 3 years
Text
Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik süreci anne ve babalar adına büyük bir heyecan oluşturmaktadır. Zamanla atlatılan ilk şokun etkisiyle bebeğe zarar gelmemesi adına hamilelik döneminde endişeler başlamaktadır. Özellikle ilk bebeğe hamile olan anneler bu konuda neler yapabileceğini bilememekte ve destek aramaktadır. Toplum arasında hamilelik dönemine dair yanlış bilgilerin de bulunmasıyla doğru kaynak bulmak çoğu zaman…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 3 years
Photo
Tumblr media
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir? Yaygın anksiyete bozukluğu, kişide sürekli ve bulunduğu duruma uymayacak şiddette bir endişe bozukluğunun olması durumudur. Yüksek seviyede endişe, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyerek, bazen en basit günlük etkinlikleri bile yapmasını engeller.
0 notes
bilgimerkeziweb · 3 years
Text
1.Dünya Savaşı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1.Dünya Savaşı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1.Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa’nın ortasında başlayıp savaş uzadıkça tüm dünyayı etkisi altına alıp 11 Kasım 1918’de sona ermiştir. Savaş insanlık tarihinin en kanlı savaşlarındandır.
Savaşın tarafları ittifak ve itilaf olarak ayrılmışlardır. İtilaf devletleri: İngiltere, Fransa ve Rusya’nın oluşturduğu birlik iken; İttifak devletleri:Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Safra Kesesi Taşı Oluşumu
Safra Kesesi Taşı Oluşumu
Safra taşı, gastrointestinal sistemi etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Kadınlarda daha sık görülür ve yaşın ilerlemesiyle sıklığında artış görülür. Safra kesesinde taş oluşma nedeni olarak bilinmese de, safrada çok fazla kolesterol veya billirübin bulunması ile safranın doğru şekilde boşalamaması sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. 
Safra kesesi karaciğerin hemen altında, sağlıklı yetişkin…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Helicobacter Pylori Nedir? Sağlık Açısından Zararları Nelerdir?
Helicobacter Pylori Nedir? Sağlık Açısından Zararları Nelerdir?
Helicobacter pylori, insanlarda midenin özellikle antrum ve korpus bölgeleri başta olmak üzere, çeşitli alanlarında yerleşen, mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olarak duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gibi rahatsızlıklara neden olur. Özellikle sitotoksin ilgili gen A (CagA)’nın daha ciddi doku hasarına neden olduğu, artmış duodenal ülser ve…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Bülloz Pemfigoid Nedir?
Bülloz pemfigoid;otoimmün yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi cildin dış tabakasını (epidermis) ve bir sonraki cilt tabakasını (dermis) bağlayan liflere antikorlar üretir. Bu antikorlar, kabarcıklar ve kaşıntı üreten iltihabı tetikleyerek büyük ve sıvı dolu kabarcıklara neden olur. Alt karın, üst uyluk veya koltuk altı gibi sıklıkla…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Riviera Zeytinyağı ile Sızma Zeytinyağı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Riviera Zeytinyağı ile Sızma Zeytinyağı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zeytinyağı, çok eski tarihlerden beri kullanılan ve şifa kaynağı bir yağ çeşididir. En önemli özelli işlem görmeksizin zeytinlerden direk elde edilip tüketilebiliyor olmasıdır. Zeytinyağının diğer yağ çeşitlerinden daha sağlıklı ve faydalı olduğu düşünülüyor. Bilim insanları da bu düşünceyi doğrulamaktadır.
Önemli yağ asitleri ile doymamış yağ açısından zengin kabul edilen zeytinyağı metabolizma…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Perthes Hastalığı Nedir?
Perthes hastalığı; femur denilen uyluk kemiğinin en üst kısmındaki yuvarlak baş bölgesindeki kan dolaşımının bozulması sonucu oluşur. Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve ömür boyu tedavi gerektiren kemik ve eklem hastalıklarından biridir. 1910 yılında Legg, Calve ve Perthes isimli üç bilim insanı birbirinden bağımsız olarak bu hastalığı tanımlamıştır. Hastalık kısaca “Perthes hastalığı”olarak…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Uyuz Hastalığı Nedir? Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Uyuz Hastalığı Nedir? Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominisadlı mikroskopik sekiz bacaklı akarların neden olduğu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir tür cilt hastalıktır. 0,3 ile 0,5 mm. boyutunda, gözle görülmesi pek mümkün olmayan akar cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar ve bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır. Yuvaların içine her…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Varis Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Varis Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Toplardamarların deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yaparak görülmesine varisdenir. Toplardamarlar, kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerir. Bu kapakçıkların kalıtımsal ve edinsel bazı faktörler sonucu tahrip olması sonucu kalbe dönen kan yer çekimi etkisiyle geri kaçar ve bacak toplardamarlarında birikir. Yıllar içinde basınç artışı nedeniyle diz…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Kentucky'de İnşa Edilen Nuh'un Gemisi
Kentucky’de İnşa Edilen Nuh’un Gemisi
Ark Encounter, 2016 yılında Kentucky, Grant County’de açılan bir tema parkıdır. Parkın en önemli parçası ise, Tevrat’ın ilk bölümü olan Yaratılış’ta anlatılan Nuh’un Gemisi. Troyer Group fiması tarafından tasarlanan ve Tevrat’taki tanıma göre boyutlandırılan gemi, 155 metre uzunluğunda, 26 metre genişliğinde ve 16 metre yüksekliğindedir. Marangozlar tarafından işlenen ahşap yapı, dünyanın en…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Gaz Kromatografisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gaz Kromatografisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gaz kromatografisi (GC), sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Bu ayrımı sağlayan gaz kromatograf olarak adlandırılır. İlk kez gaz kromatografisi 1941 yılında Martin ve Snyge tarafından geliştirilmiş ve 1955 yılında yapılmış ve ticari olarak satışa sunulmuştur
Mo…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Çocuklarda Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Çocuklarda Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Gözyaşı, gözyaşı bezinden salgılanır. Gözyaşı öncelikle göz yüzeyine yayılır ve ardından bir kısmı buharlaşma ile gözyaşı kanalı ağızlarıyla burna akar. Gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya ve çapaklanmaya neden olur ve bebeklerde sıklıkla görülür. Bunun nedeni gözyaşı kanalının son kısmının henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Çoğu zaman bir dış müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Photo
Tumblr media
Katarakt Nedir? Katarakt Hakkında Bilmeniz Gerekenler Katarakt, gözün içerisinde bulunan ve net görmesini sağlayan doğal merceğin yaşa bağlı olarak saydamlığını kaybetmesi ile oluşur.
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Diyabetik Retinopati Nedir?
Diyabetik retinopati; Şeker hastalığına bağlı olarak retinayı besleyen ince kan damarlarının zarar görmesi demektir. Ayrıca retina (gözün sinir ağı tabakası) yüzeyinde yeni kan damarlarının oluşmasına neden olabilir. Oluşan yeni damarlar taşıdıkları kanı kolayca duvarlarından sızdırmaya başlar. 
Diyabetik retinopati, gelişmiş ülkelerde en fazla görmede azalmaya neden olan göz hastalığıdır. Şeker…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Göz Tembelliği (Ambliyopi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Göz Tembelliği (Ambliyopi) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Gözde yapısal bir bozukluk olmamasına rağmen görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği (ambliyopi), toplumda yüzde 1,6 ila yüzde 3,6 oranında görülür. Doğumdan itibaren öğrenilen bir duyu olan görme zamanla gelişir. Eğer bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa görme bulanık olarak öğrenilir ve o göz tembel kalır.
Bebeklik çağında başlayan göz tembelliğinde kritik dönem ilk…
View On WordPress
0 notes
bilgimerkeziweb · 4 years
Text
Keratokonus Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Keratokonus Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Keratokonus, gözün en önünde bulunan parlak ve saydam olan tabakanın zamanla incelerek öne doğru konik bir şeklinde görünmesidir. Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar. İlerleyici ve görme kalitesini etkileyen bir hastalıktır ve genellikle ergenlik çağında başlar. Hastalık 20–40 yaş arasında ilerleme gösterir ve 40’lı yaşlardan sonra durağan döneme girer. Kadınlarda daha sık…
View On WordPress
0 notes