Tumgik
stiri-noi · 11 months
Photo
Tumblr media
(via Cum arată primul poligon-mobil din România, unic în sud-estul Europei. Soldaţii trag cu muniţie de război şi simulează scenarii de luptă)
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Kremlinul declară că Republica Moldova „îşi limitează deliberat” suveranitatea
Autorităţile Republicii Moldova iau decizii îndreptate spre pierderea suveranităţii ţării, a declarat vineri, 28 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax. Într-o conferinţă de presă, lui Peskov i s-a solicitat să comenteze o postare a vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, consacrată Republicii Moldova, în care acesta afirma că „o…
Tumblr media
View On WordPress
2 notes · View notes
stiri-noi · 1 year
Text
U Craiova 1948 a învins Chindia Târgoviște în primul meci al etapei a VI-a
U Craiova 1948 a învins Chindia Târgoviște în primul meci al etapei a VI-a din cadrul play out-ului SuperLigii de fotbal. Partida s-a disputat vineri seara, pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova. U Craiova 1948 a învins Chindia Târgoviște, scor 1-0. Unicul gol al partidei a fost înscris în minutul 44 de mijlocașul William Baeten. În minutul 65, gazdele au ratat o lovitură de la 11 metri, Dragos…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Cum și-au găsit sfârșitul cei doi muncitori din Bacău, în timp ce descărcau materiale de construcții dintr-un camion
Moarte înfiorătoare pe o şosea în lucru din Moldova! Doi muncitori au fost striviţi de o placă de beton de câteva tone. Descărcau materiale de construcţii dintr-un camion, când o dubă l-a atins pe unul dintre bărbaţi, suficient cât să îl dezechilibreze şi să scape lespedea de sub control.  Cei doi muncitori şi-au găsit sfârşitul pe un drum din Secuieni, în apropiere de Bacău. Încercau să descarce…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Aproximativ 130 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor fi angrenaţi, în medie, zilnic în misiuni de ordine şi siguranţă publică în perioada 28 aprilie – 2 mai.
În perioada 28 aprilie – 2 mai a.c., aproximativ 130 de poliţişti de la ordine publică, poliţia rutieră, investigaţii criminale, acţiuni speciale şi arme, explozivi şi substanţe periculoase vor acţiona, în medie, zilnic, în cadrul dispozitivelor de menţinere a climatului corespunzător de ordine şi siguranţă publică.            Vor fi avute, cu precădere, zonele aglomerate, zonele de agrement, iar…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Să te strici de râs: S-au încăierat granzii Iulian Bulai și România TV
România TV continuă show-ul după ce a fost amendată de CNA. Televiziunea fondată de Sebastian Ghiță dă vina pe deputatul USR Iulian Bulai pentru amenda primită de post de la CNA în cazul Iulia Marin. Televiziunea acuză că, în urmă cu câteva zile, Iulian Bulai a fost prezent la CNA, iar la scurt timp a venit amenda din partea Consiliului. Ulterior, Iulian Bulai a felicitat companiile care au decis…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Națională
În fiecare an, la 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, aceasta fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. ”O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Kremlinul declară că Republica Moldova ''îşi limitează deliberat'' suveranitatea. ”Vedem o tendinţă în sensul absorbţiei de către România”
Dmitri Peskov / FOTO: ID1974 / Shutterstock.com Într-o conferinţă de presă, lui Peskov i s-a solicitat să comenteze o postare a vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, consacrată Republicii Moldova, în care acesta afirma că “o astfel de ţară nu mai există”, întrucât “şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai patriei lor”. Peskov a fost întrebat dacă…
Tumblr media
View On WordPress
2 notes · View notes
stiri-noi · 1 year
Text
Semnal de alarmă pentru toată Europa: ghețarii din Elveția se topesc în ritm accelerat. Care sunt consecințele
Anul acesta se anunţă a fi unul la fel de nefast pentru gheţarii elveţieni ca şi 2022, stratul de zăpadă care îi acoperă fiind cu circa 30% mai subţire faţă de media ultimilor zece ani, a declarat pentru AFP omul de ştiinţă responsabil cu monitorizarea acestora, informează Agerpres.
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
3 lucruri de care are nevoie Ucraina pentru ca operațiunea sa de contraofensivă să reușească
Forțele ucrainene au nevoie nu doar de armament occidental, ci și de instruire și strategii militare pentru o campanie de succes în această primăvară. Oficialii ucraineni și analiștii occidentali au tot prezis o contraofensivă împotriva forțelor ruse în această primăvară și există indicii că Moscova a luat act și se pregătește. Deocamdată, Kievul cere mai mult ajutor de la aliații săi occidentali…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 1 year
Text
Mara International Tour: Creta cu avionul din Baia Mare de la 370 euro/pers/7 nopti
PLECARI SAPTAMANALE CU AVIONUL DIN BAIA MARE-Tarife de la 370 euro/7 nopti  Detalii AICI  Insula Creta – Plaje de vis, istorie antica si vin parfumat Creta este cea mai mare insula din Grecia, situata in Marea Egee, la sud de Grecia continentala. Este o insula cu o istorie bogata, cu multe atractii turistice si cu peisaje naturale impresionante. In Creta exista o multitudine de plaje frumoase,…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
Gorj | Comoara de miliarde de euro din care s-ar putea produce baterii electrice pentru autoturisme
O societate publică din România ar putea produce anual grafen, material conductor folosit la bateriile electrice ale automobilelor, în valoare de un miliard de euro. Până să scoată însă „comoara” din două mine din județul Gorj, resursele din subsol riscă să se devalorizeze.
Companiei Națională de Sare - Salrom deține două cariere în județul Gorj - din care s-ar putea exploata anual resurse de grafen. Minereul de grafit, un semimetal din care se realizează grafenul, nu poate fi scos din rocă pentru că Salrom nu mai are nici măcar avize de la Agenția Națională a Resurselor Minerale pentru a exploata minele, așa cum ne-au transmis reprezentanții agenției.
Ministerul Economiei a realizat un contract cu firma germană Roland Berger pentru a afla cât de valoroasă este comoară și cum poate fi utilizată cât mai repede.
Producătorii auto caută ceea ce a fost abandonat în România
În luna august, în Europa s-au vândut pentru prima dată mai multe autoturisme electrice (sunt incluse și cele hibrid) decât cele de tip diesel. Mai mult, Tesla - un fel de marcă emblemă a electrificării autoturismelor - anunță vânzări record în toată lumea pentru Modelul 3.
Aproape toate bateriile acestor autoturisme sunt realizate din litiu. Însă, inclusiv Tesla analizează să folosească baterii electrice dintr-un alt material. Este vorba de grafen.
Pentru a se realiza grafen este nevoie de minereu de grafit. Exact minereul se află din belșug în minele Salrom, în două cariere închise în acest moment. Cele două exploatări miniere, Ungurelașu și Cătălinu, sunt situate în comuna Baia de Fier, județul Gorj.
Tumblr media
Carierele din Baia de Fier au trecut în administrarea Salrom după Revoluția din 1989.
Gradul de conductivitate al unui panou solar cu grafen este cu 52% mai ridicat decât al unuia avansat care se fabrică acum la scară industrială. Iar o baterie cu grafen se încarcă de cinci ori mai repede decât una litiu-ion și poate încorpora cu 45% mai multă energie.
Nu va fi valorificat prea curând
Deschisă în 1974, cariera de la Ungurelașu era folosită pentru valorificarea minereului de grafit care era folosit în special în industria metalurgică. Cu timpul, grafitul a fost înlocuit în acest sector iar industria siderurgică din România s-a prăbușit oricum după 2000.
Din lipsă de profitabilitate cele două cariere, trecute după 1989 în administrarea Societății Naționale de Sare, au fost închise între 2004 și 2006. Aici se extrăgea minereu de grafit.
În 2004 era însă descoperit grafenul, obținut din grafit, și considerat acum cel mai bun material conductor din lume. În 2020, doi cercetători de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, primeau chiar Premiu Nobel pentru descoperirea grafenului.
Acum, în 2021, Salrom încearcă să exploateze cât mai repede comoara din Baia de Fier. Compania de Sare este deținută de Ministerul Economiei - cu 51% dintre acțiuni și Fondul Proprietatea - 49%.
Tumblr media
Interiorul unei mine de sare. Salrom ar putea produce nu doar sare, ci și grafen
„Cel puțin un an de zile, dacă nu doi, nu putem exploata resursele de grafen din Gorj”, ne-au declarat reprezentanții Salrom. Reprezentanții Ministerului Economiei, acționarul principal de la Salrom, se tem însă că prețul minereului deținut de companie s-ar putea devaloriza dacă nu este retras rapid.
Valoarea unei tone de grafen este între 50.000 și 200.000 de euro.
În minele din Gorj se scoteau până acum câteva decenii, cu echipamente rudimentare, 40.000 de tone de grafit.
„Nu sunt studii foarte sigure despre rate de conversie din grafit în grafen. Am văzut că sunt companii din Europa care susțin că rata poate fi de 2 la 1 sau 1 la 1, adică dintr-o tonă de grafit să se realizeze cel puțin 500 de kilograme de grafen. Nu pot să vă spun sigur însă că așa este. Totul depinde de foarte mulți factori, inclusiv de calitatea minereului de grafit. Este posibil și ca minereul să nu fie propice transformării în grafen”, ne-a declarat un profesor universitar din domeniul metalurgic de la Universitatea „Dunărea de Jos”.
Dacă minereul de grafit din Baia de Fier ar putea fi transformat în grafen, valoarea celor 40.000 de tone anuale de minereu de grafit care se exploatau în perioada comunistă ar putea duce la producerea a 20.000 de tone de grafen. Valoarea ar fi, azi, în scenariul cel mai pesimist, cel puțin un miliard de euro.
Unde e comoara
Baia de Fier este o comună din Gorj destul de săracă, cu circa 3.500 de locuitori la ultimul recensământ din 2011. Localitatea este cunoscută mai ales pentru faptul că pe teritoriul său se află peștera Muierii.
Din 2012, primarul localității este Dumitru Turbăceanu. Acesta spune pentru Europa Liberă că n-a primit niciun semn de la guvern sau de la Salrom, societatea statului român care deține Cariera Ungurelașu, că ar dori să deschidă mina în următoarea perioadă. „Sperăm să se facă ceva. Eu nu am fost anunțat de nimic”, spune lapidar primarul.
Tumblr media
Mina de la Baia de Fier.
În 2013, Salrom a încercat să redeschidă cele două mine, inaugurate în 1979 (Ungurelașu) și în 1967 (Cătălinu), a precizat și deputatul USR Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei. Cele două mine au fost închise în anul 2006, respectiv 2004, pe motive de neprofitabilitate. Până atunci, România producea peste 40.000 de tone grafit pe an. În urmă cu doi ani, minele era încă lăsată în paragină, potrivit presei locale.
Consultant german
În acest an, Salrom a scos la licitație un contract de consultanță pentru a putea exploata minereurile de grafit din Gorj. Consultantul german Roland Berger a câștigat licitația internațională. Valoarea înțelegerii contractuale a fost de 400.000 de lei.
„România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite tot din banii contribuabililor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care, de asemenea, vrem să-l fabricăm în România”, a spus Claudiu Năsui pentru Europa Liberă înainte de demisia miniștrilor USR din guvernul Cîțu.
Importanța grafenului
„Din ultimele prospecțiuni, zăcământul în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE”, a mai precizat fostul ministru al Economiei.
Tumblr media
Fostul ministru Claudiu Năsui crede că România poate produce grafen în următorii ani.
Grafenul a fost descoperit și izolat în anul 2004, prin exfolierea grafitului, de un grup de cercetători de la Universitatea din Manchester, lucru care le-a adus unora dintre ei Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2010. O foiță de grafen de un metru pătrat cântărește 0,007 grame, dar poate susține o masă de 4 kilograme. Este descris drept „materia primă a secolului XXI", un material cu proprietăți uimitoare care începe deja să fie folosit în noua industrie energetică.
Și grafitul, care nu este un material atât de rar (se extrăgeau 600.000 de tone pe an), e valoros nu doar pentru potențiala izolare a grafenului, ci are mai multe aplicații industriale care-l fac important în actuala tranziție energetică.
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
Un nou compartimet ATI, cu 15 paturi, a fost deschis la Spitalul Bagdasar-Arseni din București
Tumblr media
Decizia privind deschiderea noului compartiment de terapie intensivă a fost luată după ce spitalul din Capitală s-a confruntat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu un număr mare de pacienți care s-au prezentat la Unitatea de primiri urgenţe, relatează Agerpres."Sub presiunea prezentărilor în UPU în cursul nopţii trecute, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - Arseni a deschis în cursul dimineţii un nou compartiment ATI cu 15 paturi, amenajate în spaţiul eliberat prin suspendarea temporară a activităţii secţiei Neurochirurgie V”, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale.
Astfel, spitalul are acum un număr total de 30 de paturi ATI alocate pacienților diagnosticați cu COVID-19 sau suspecți.
Noile locuri de la terapie intensivă au fost ocupate de persoanele aflate în Unitatea de primiri urgențe, a mai precizat reprezentantul spitalului, unde sunt internați, în prezent, 129 de pacienți testați pozitiv și 23 de suspecți.
Autoritățile au anunțat în raportarea transmisă sâmbătă că numărul pacienților cu COVID internați în secțiile ATI din toată țara a ajuns la 1.739, un nou maxim. Ieri, la nivel național nu mai exista niciun pat de terapie intensivă disponibil pentru pacienții infectați cu coronavirus.
Foto: Hepta
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
A treia extragere la Loteria Vaccinării, pentru persoanele înscrise până vineri, la ora 12.00
Tumblr media
Rezultatele pentru a treia extragere la Loteria Vaccinării vor fi anunțate duminică seară, 17 octombrie. Participă aproape 300.000 de persoane vacccinate anti-COVID cu ambele doze, care s-au înscris până vineri, 15 octombrie, la ora 12.00, conform regulamentului competiţiei, menţionează Loteria Română.
Cine poate participa la Loteria Vaccinării
Duminică, 17 octombrie va avea loc cea de-a treia extragere saptămânală la Loteria de Vaccinare.
La această extragere participă numerele de ordine din intervalul 1.344.171 – 1.627.567, corespunzatoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 15 octombrie, la orele 12:00.
Extragerea va fi difuzată pe TVR1 la orele 20:50.
Cum te înscrii la Loteria Vaccinării
Loteria Vaccinării constă în extragerea aleatorie de numere în vederea acordării de premii în bani tuturor persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare, care și-au generat certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului și care se înscriu pentru participare la extrageri în aplicația accesată de pe site-ul certificat-covid.gov.ro.
Ulterior înscrierii, participantul primește un număr de ordine alocat cronologic, corespunzător momentului înregistrării acestuia în aplicație. Aplicația permite atribuirea unui singur număr de ordine alocat aceluiași CNP. Numărul de ordine alocat se transmite prin e-mail către contul de e-mail al utilizatorului autentificat pe site-ul certificat-covid.gov.ro.
Cum se desfășoară Loteria Vaccinării
Loteria Vaccinării este organizată de Loteria Română, se desfășoară pe parcursul a 14 săptămâni, în perioada 3 octombrie – 31 decembrie 2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:
14 extrageri, respectiv câte o extragere pe săptămână
3 extrageri, respectiv câte o extragere în fiecare lună
două extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.
Câți bani poți câștiga la Loteria Vaccinării
La Loteria Vaccinării se acordă un număr total de 1.139 de premii în valoare totală de 15.000.000 de lei, după cum urmează:
81 de premii săptămânale (80 de premii a câte 10.000 de lei + 1 premiu mare săptămânal de 100.000 de lei)
3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămână a fiecărei luni de 300.000 de lei)
două premii la finalul Loteriei Programului național de vaccinare, respectiv în luna 3, săptămâna 14, respectiv 1 premiu de 500.000 de lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 de lei.
Fiecare participant la Loteria Vaccinării va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 de lei sau de 100.000 de lei, 1 premiu de 300.000 de lei, 1 premiu de 500.000 de lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 de lei.
Pe 31 decembrie va avea loc extragerea finală la Loteria Vaccinării. Premiile acordate la această extragere vor fi în valoare de 500.000 de lei și marele premiu va fi de 1.000.000 de lei.
La cea de-a treia extragere săptămânală vor participa numerele de ordine alocate celor care s-au înscris pentru Loteria Vaccinării până vineri, 15 octombrie, la ora 12:00. Premiile pentru a treia extragere sunt următoarele: 80 de premii a câte 10.000 de lei și un premiu de 100.000 de lei.
Cum îți iei banii câștigați la Loteria Vaccinării
Premiile pot fi ridicate de câștigători săptămânal, pe baza prezentării actului de identitate, în intervalul marți-vineri, între orele 9.00 și 14.00, de la casieriile Loteriei Române.
Conform Loteriei Române, se procedează astfel:
premiile în valoare de 100.000 de lei, 300.000 de lei, 500.000 de lei și 1.000.000 de lei se ridică de la sediul central al Loteriei Române;
cele în valoare de 10.000 de lei se ridică de la sediile punctelor de lucru județene ale Loteriei Române.
Revendicarea premiilor se poate face în termen de 30 de zile de la data extragerii.
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
Echipa din Rusia, trimisă pe Stația Spațială Internațională pentru primul lungmetraj filmat în spațiu, a revenit pe Pământ
Actrița Yulia Peressild și regizorul Klim Chipenko au aterizat duminică, în siguranță, în Kazahstan, la capătul a 12 zile petrecute în spațiu, unde au filmat primul lungmetraj realizat pe orbită, relatează The Guardian, potrivit Digi 24.
Revenirea lor pe Pământ a fost transmisă în direct de Agenția spațială rusă Roscosmos, care a anunțat ulterior, într-un mesaj pe Twitter, că „echipajul se simte bine”.
Actrița și regizorul au fost însoțiți la întoarcere de astronautul Oleg Novițki care s-a aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale în ultimele șase luni.
Actrița rusă Yulia Peresild, cosmonautul Oleg Novitsky și regizorul de film Klim Shipenko după aterizarea capsulei spațiale rusești Soyuz MS-18 în Kazahstan. Foto: EPA
Aterizarea lor de astăzi va apărea și în film, după cum a declarat pentru AFP Konstantin Ernst, șeful rețelei de televiziune Channel One, apropiată de Kremlin, și coproducător.
În cazul în care proiectul va merge mai departe, lungmetrajul rusesc va fi primul cu secvențe fimate în spațiu, înaintea celui de la Hollywood, anunțat în 2020 de actorul Tom Cruise, împreună cu NASA și compania SpaceX a lui Elon Musk.
De asemenea, dacă filmul va fi lansat, Rusia ar marca o nouă premieră în spațiu, după primul satelit trimis pe orbită, primul animal în spațiu, Laika, primul bărbat în spațiu, Yuri Gagarin, și prima femeie, Valentina Tereshkova.
Intriga filmului rusesc, intitulat provizoriu „The Challenge” (Provocarea – n.r.), care a fost în mare parte ținută secret, la fel ca bugetul producției, se concentrează în jurul unui chirurg care este trimis pe Stația Spațială pentru a salva un cosmonaut.
În ultimii ani, Rusia a rămas în urmă în cursa spațială globală, confruntându-se cu o concurență dură din partea SUA și Chinei.
Foto: EPA
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
Dans, muzică și matematică distractivă. Rețeta prin care o bibliotecară din Iași reușește să-i cucerească pe micii cititori
Jumătate de milion de copii români nu au acces la o bibliotecă, cei mai mulți de la țară, scrie Școala 9. Într-o comună din Iași, Popricani, o bibliotecară caută să pună din nou cărțile în mijlocul comunității.
În anii ‘90, când Mihaela Tănasă (52 de ani) a devenit bibliotecară în Popricani, Iași, copiii nu erau acaparați de rețelele de socializare și dădeau pe la bibliotecă să-și ia cărțile de pe lista cu „lecturi suplimentare”.
Acum când și copiii de la țară au telefoane și tablete, Mihaela încearcă să-i aducă aproape de bibliotecă prin evenimente distractive.
Mihaela Tănasă a avut acum un deceniu ideea de a o oferi un altfel de vacanță elevilor din coma Popricani
Proiectul „Biblioteca de vacanță” s-a conturat în vara anului 2011. „Ideea a pornit de la dorința de a oferi copiilor din comunitatea noastră o altfel de vacanță. Știm cu toții că există un decalaj între oportunitățile pe care le are un copil de la oraș față de cel de la sat, iar acest proiect își propunea eliminarea acestor diferențe”, povestește Mihaela Tănasă.În „Biblioteca de vacanță” funcționau modulele: Jucărioteca (pentru cei mai mici copii), Școala de vacanță, Clubul de pictură „Și eu vreau să fiu pictor” și Cinemateca. Și pentru prima dată, și copiii din alte sate au putut participa, fiindu-le asigurat transportul.
Decorul s-a construit din paleți, canapelele erau comode și așteptau cu nerăbdare să se înghesuie pe ele copii mici și mari. Un pictor-decorator a dat culoare întregului spațiu. Apoi au făcut și căsuța cu cărți, confecționată de oameni din sat. Timp de o lună de zile activitățile organizate s-au petrecut în aer liber, în parcul din fața bibliotecii, de marți până vineri, de la ora 10.00 până la ora 13.00. Peste o sută de copii între 4 și 14 ani au frecventat atelierele.
7.400 de locuitori are comuna Popricani, situată la 42 km de Iași. Ateliere pentru o sută de copii
„Atelierele de lectură, știință, alimentație sănătoasă, dans, muzică, matematică distractivă, Jucărioteca, le-au oferit copiilor posibilitatea de a descoperi lumea și de a învăța lucruri noi. În fiecare zi, descopereau un cuvânt nou, iar cel care a avut cel mai mare succes a fost cuvântul «metamorfoză» și cu toții ne imaginam cum ar fi fost dacă până la sfârșitul zilei ne-am fi transformat în fluturi.”
Au fost ca invitați speciali scriitori, un apicultor, un stomatolog, un meșteșugar, un preot, doi antrenori de fitness. „Doi bunici, de dorul nepoților rămași în străinătate, ne-au susținut cu rechizite și sucuri și tot ne vizitau mereu și parcă nu se dădeau duși de la noi”, mărturisește bibliotecara. Bogdan Tănasă (cumnat), fondatorul asociației Casei Share, a fost și el alături proiectului cu dulciuri, fructe, materiale didactice și cu sprijin material.
„E greu de stabilit care au fost activitățile cele mai apreciate de copii, dar aș spune că atelierul de dans ocupă primul loc pe podium. Sunt absolut convinsă de faptul că fiecare copil a plecat la finalul călătoriei noastre prin biblioteca de vacanță, mai bogat, mai bun, și nu în ultimul rând cu informații și cunoștințe mai multe”, mai spune Mihaela Tănasă.Prin astfel de activități, biblioteca poate deveni centrul unei comunități. Asta își dorește Mihaela. „Familia, școala, biblioteca, media, societatea în ansamblu, poate să crească și să educe cititori, dacă asta dorește să facă.”
„Comunitățile care nu au biblioteci sunt cu siguranță mai sărace și mai puțin dezvoltate”, mai spune bibliotecara. Această instituție, fie că se află în București sau într-un cătun din România, este un centru de informare, cercetare, educație, recreere în mod gratuit pentru toți membrii dintr-o comunitate, indiferent de vârstă, gen, categorie socio-profesională. O raportare realizată de proiectul Harta Educației spune că mai bine de jumătate de milion de copii din România nu au acces la o bibliotecă.
„Destinul meu a fost să fiu bibliotecar acasă la mine”
Important este și cu ce înzestrezi acel spațiu, crede bibliotecara. Fără dragoste de carte, nu poți să faci profesia asta. Și dragoste pentru copii, fiindcă micilor cititori trebuie întâi să le ajungi la suflet. Este mai mult decât intermediarul dintre raftul de cărți și cititor.
„Dintre toți colegii din rețeaua bibliotecilor publice din județul Iași, am rămas statornici un grup care colaborăm și încercăm încă să dezvoltăm micile noastre biblioteci și să ținem pasul cu vremurile actuale”, povestește Mihaela Tănasă.Și-a dorit ca încăperea în care se păstrează și se citesc cărți să arate ca o casă primitoare, caldă și în care te poți reîntoarce cu drag oricând. „Cred că fiecare dintre noi are un destin, iar al meu a fost să fiu bibliotecar acasă la mine”, spune cu emoție femeia.
„Așa am simțit că pot fi de ajutor oamenilor cu care am crescut de-a lungul anilor. Este bine știut că rolul principal al unui bibliotecar este de a construi colecții. Eu cred că și mai important este să crești și să dezvolți spiritul comunitar.”
Articolul complet, pe Școala 9.
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes
stiri-noi · 3 years
Text
Corespondență din Dubai. Aventura în România a americanului angajat să facă cea mai mare bibliotecă din lumea arabă: „Oamenii îmi cereau Nescafe și blugi”
David Hirsch este profesorul care astăzi are misiunea de a organiza cea mai mare bibliotecă din lumea arabă, în Dubai. Într-un dialog purtat în Dubai, cu Libertatea, Hirsch vorbește despre pasiunea pentru cărți, despre vizita sa în România în perioada comunistă și despre proiectul grandios care i-a fost încredințat de către . Cunoaște 11, plus puțină română, pe care a învățat-o la Universitatea California – Los Angeles, în urmă cu 40 de ani.
O construcție fabuloasă, în forma unei cărți deschise pe un pupitru, se ridică din apa golfului Dubai. Biblioteca „Mohammed bin Rashid” are aproape 60 de mii de metri pătrați și va găzdui mai mult de 4 milioane de volume în toate limbile pământului. La fel cum Finlanda și-a dăruit o bibliotecă la aniversarea a 100 de ani de la înființare, și conducătorii Emiratelor Arabe Unite au dorit o bibliotecă grandioasă la împlinirea a 50 de ani. Iar pentru asta au cheltuit peste 270 de milioane de dolari. Pandemia a amânat inaugurarea, dar totul este pregătit pentru când șeicul care a dat și numele bibliotecii va decide să-și deschidă porțile. Pentru un proiect atât de ambițios, au avut și un specialist în biblioteconomie. L-au chemat pe profesorul american David Hirsch care și-a făcut un renume internațional în domeniu.
Biblioteca Mohammed bin Rashid din Dubai. Foto: Shutterstock
Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum (foto) este vice-președintele și premierul Emiratelor Arabe Unite (EAU) și conducătorul emiratului Dubai (care face parte din EAU). Are o avere estimată la 14 miliarde de dolari, cu investiții de ordinul sutelor de milioane de dolari în Marea Britanie și Italia. De-a lungul timpului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri familiale, dar și pentru că ar fi încurajat răpirea și transformarea în sclavi a unor copii folosiți apoi ca jockey de cămile la curse.
Mohammed bin Rashid Al Maktoum conduce un regim autocratic în Emirate și Dubai Foto: HEPTA
O pasiune de-o viață
Cu profesorul Hirsch m-am întâlnit în cafeneaua unui hotel de lux din cartierul Al Jaddaf, unde acesta locuiește de când a devenit consilierul în biblioteconomie al șeicului. A venit să lucreze la proiectul bibliotecii din Dubai la doar o lună după ce a ieșit la pensie de la Universitatea California – Los Angeles (UCLA). Pentru UCLA a creat biblioteca departamentului de Studii despre Orientul Mijlociu, lumea evreiască, Asia Centrală și de Sud și Armenia. Pentru asta, a călătorit pe șase din cele șapte continente.
Astăzi, la 63 ani, nici nu se poate gândi la o altă carieră. Râde când își amintește că voia să fie veterinar. Ce bine că nu era priceput la chimie organică! În schimb, avea talent la limbi străine și îi plăceau cărțile. Părinții lui au fost profesori și aveau mulți prieteni de familie bibliotecari. Primul card de acces la o bibliotecă l-a avut la 5 ani. „Eu sunt din Philadelphia, unde a fost stabilită prima bibliotecă publică din SUA, de către Benjamin Franklin”, menționează profesorul. Un fapt depărtat al istoriei, dar care pare și acesta să-i fi conturat traseul în viață.
Profesorul David Hirsch
Vorbește fluent turcă, arabă, ebraică, spaniolă, franceză și italiană și se descurcă în poloneză, armeană, persană, indoneziană și ezbekă. Iar când ne-am întâlnit, m-a întâmpinat cu: „Bună, ce faci?” În anii ‘80, timp de jumătate de an, a învățat și română. „Eram la UCLA, lucram la librăria de acolo, și am cunoscut-o pe profesoara care preda limba română la universitate. M-a întrebat ce limbi știu și apoi mi-a zis: «Ce zici să înveți și română?» De ce nu?, am spus eu”, dă profesorul simplitate momentului. Cu câțiva ani înainte, a avut ocazia să viziteze Bucureștiul, în drumul său spre Istanbul. Din rațiuni de economisire a ajuns la noi, fiindcă Tarom avea cel mai ieftin zbor din SUA în Turcia. Așa că a decis să facă o escală la București de mai multe zile.
Vizita în România: „Oamenii îmi cereau Nescafe și blugi”
Și-ar fi dorit să poată vedea orașul vechi, doar că a prins momentul în care, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, se răsese tot cartierul Uranus ca să facă loc megalomanei Casei a Poporului. „Am văzut acea piață imensă pentru care demolase un cartier întreg. Mie mi-ar fi plăcut să văd arhitectura veche și a fost dezamăgitor”, spune profesorul. Își mai amintește și că oamenii care aflau că e străin veneau să-i ceară lucruri.
„Îmi amintesc că am mers cu un „maxi-taxi”, îmi amintesc că oamenii îmi cereau Nesscafe și blugi. Un bărbat mi-a zis că soția lui e foarte bolnavă și are nevoie de Nescafe. I-am zis: OK. Apoi cereau și țigări. Cereau un anumit tip de țigări, nu-mi mai amintesc care?” „Kent”, îi sar în ajutor. „Kent 100, asta era. În hotel mi-au spus: «Dă-mi țigări, îți dau țuică». Îmi amintesc că mi-a plăcut mâncarea. Mi-au plăcut și țuica, și mămăliga”, spune americanul. Dar ca o concluzie, i-a plăcut tot și ar vrea să se întoarcă în vizită la noi.
Nu mai are ocazia să exerseze româna învățată atunci decât răzleț, când mai dă peste un român rătăcit prin Dubai. „Din când în când, câteva cuvinte: Bună ziua, ce mai faci, eu am fost la România, am studiat limba română la universitate. Cam asta”, spune într-o română clară.
Rezident în țara recordurilor
În aceeași perioadă în care România construia a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, din nisipul Peninsulei Arabice creștea un stat ce avea să se definească tot prin recorduri mondiale: cel mai înalt turn, cel mai mare mall, cel mai înalt hotel, orașul cu cei mai mulți zgârie-nori. Atunci ajungea și americanul David Hirsch în statul nou înființat – Emiratele Arabe Unite. Primise o bursă să studieze araba la prima universitate din țară, în emiratul Abu Dhabi, orașul Al Ain.
„În Dubai, avem astăzi faimosul Sheik Zaed Road, care atunci nu exista (artera principală din Dubai, pe care se află cei mai mulți zgârie-nori, n.red.). Dubaiul se termina la World Trade Center și drumul de aici spre Abu Dhabi nu era bun deloc. Unde locuiam, în Al Ain, era o singură stradă. Acum Dubai aproape se unește cu Abu Dhabi, s-a extins”, povestește David Hirsch.
Asta l-a atras la Emirate, faptul că dezvoltarea fulminantă a fost magnet pentru toate națiile lumii: 200 trăiesc astăzi acolo. Această multiculturalitate vrea să o replice în biblioteca sa. De aceea a luat legătura cu toate comunitățile de expați din Emirate pentru a-i pune la dispoziție cărți, reviste, atlasuri și enciclopedii. „Avem o cameră specială cu atlasuri și hărți și mi-ar plăcea să am un atlas cu România. Nu avem unul încă. Mi-ar plăcea să avem cărți despre arta românească, cultură, istorie, literatură, o enciclopedie românească, dacă există”, face un apel bibliotecarul.
„Bibliotecile s-au schimbat, nu mai sunt «ssstttt!»”
Cea mai mare bibliotecă din lumea arabă este gândită să aibă un centru de informare, o librărie publică, o secție de periodice, o bibliotecă pentru copii și una pentru tineri adulți, una dedicată hărților și atlase, o alta artei și media, camere de studiu, o secțiune pentru colecții speciale. În plus, construcția are și un amfiteatru cu o capacitate de 550 de persoane, pentru proiecție, piese de teatru, spectacole și conferințe. Are și o secțiune în limbajul Braille și una senzorială pentru cei cu tulburări din spectrul autist. Înainte de a fi construită, echipe de oameni au vizitat marile biblioteci ale lumii pentru inspirație.
Biblioteca Mohammed bin Rashid. Foto: Shutterstock
„Bibliotecile s-au schimbat, nu mai sunt «ssstttt!». Vor acum ca oamenii să poată vorbi, să schimbe idei. Noi avem multe zone în care studenții să poată învăța împreună, suntem deschiși către business, educație, artă. Avem și imprimante 3D”, explică profesorul.
Se caută bibliotecari
Bibliotecile nu mai sunt acele spații tăcute, elitiste și nici meseria de bibliotecar nu mai intră în tiparele prăfuite. David Hirsch a văzut toată lumea în căutarea celor mai importante cărți să le pună în colecțiile pe care le crea. A reușit să adune volume importante și pentru biblioteca din Dubai. „Avem manuscrise ale Coranului datând din secolul al XII-lea. Avem literatură Vestică. De exemplu, «Second Folio» al lui Shakespeare, din 1630, «Divina Comedia» a lui Dante, prima ediție. Avem ediții de început ale lui Chaucer.” Prima ediție «Canterbury Tales» a lui Geoffrey Chacer (scrisă între 1387 și 14000) a fost cumpărată pentru 7,5 milioane de dolari de un colecționar britanic, de exemplu.
Provocarea este acum să găsească și bibliotecarii dedicați care să păstorească așa o colecție impresionantă. Cum în Emirate nu există specializarea Biblioteconomie la universitate, profesorul american trebuie să pună la punct un sistem de specializare la locul de muncă pentru cei care își doresc să-și dedice cariera cărților. 
Tumblr media
Va multumim pentru ca ati citit acest articol si va invitam sa aflati si alte stiri interesante pe ACTUALITATE.
0 notes