Tumgik
roelscoaching · 9 years
Text
De pro’s en con’s van de to-do list
Tumblr media
Als je veel te doen hebt en je wilt er beslist  van verzekerd zijn dat je niets vergeet, dan is een to-do list een hele goede uitkomst. Omdat alle to-do’s op een lijstje staan, hoef je je geen zorgen te maken dat je iets vergeet. Ik gebruik op mijn werk en ook thuis een to-do list. Voor privegebruik heb ik er een geïnstalleerd als app op mijn telefoon: Any.DO. De app geeft je iedere morgen een seintje met hoeveel taken er die dag op je staan te wachten. Ook als je geen taken hebt ingevoerd geeft de app aan dat er die dag 0 taken wachten op uitvoering, wat ik zelf nogal verwarren vind :-P
Voordelen van een to-do list
Voor iedereen die nog niet met een to-do list werkt kan ik zeggen dat het grootste voordeel is: je hoeft niet meer bang te zijn dat je iets vergeet. De angst om belangrijke taken te vergeten is een grote stressfactor en die is met een lijstje getackeld! Een voordeel is dat je in het overzicht van al je taken prioriteiten kan stellen. De belangrijkste komt eerst. Heb je geen tijd om alle taken af te werken? Geen punt: wat je vandaag niet kunt doen, dat doe je morgen. 
De nadelen van een to-do list
Eigenlijk zitten er geen nadelen aan een to-do list, maar gaat het om de manier waarop je met de to-do list omgaat. Toen ik er mee begon te werken merkte ik dat ik de lijst zo snel mogelijk af wilde maken en dat ik tegelijkertijd verslaafd raakte aan het opstellen ervan. Je voelt je enorm productief als je per dag meerdere taken kunt doorstrepen, maar je kunt er ook erg rusteloos van worden. Ik merkte dat ik, nadat ik mijn lijst had afgewerkt, nog bleef zoeken naar ‘dingen die gedaan moesten worden’. Vooral met een bak koffie op kan ik veranderen in een opgefokt werkpaard die de rem kwijt is. Wellicht kun je, als je hetzelfde karakter hebt, jezelf hierin herkennen. Mijn tip is: zie de to-do list vanuit het juiste perspectief. Het is een ideale tool om na het doen van je taken alles los te laten en tijd vrij te maken voor ontspanning. Tijd om met het mooie weer buiten te gaan zitten of een mooie wandeling te maken en om juist het besef van de tijd kwijt te raken :-)  
Groetjes van Roel
0 notes
roelscoaching · 9 years
Text
Zelfvertrouwen
Tumblr media
'Het lukt hem niet want hij heeft weinig zelfvertrouwen'
'Zij is een onzeker persoon' 
Is dit weleens over je gezegd, heb je dit weleens over iemand anders gezegd of heb je het weleens over iemand horen zeggen?
Ik denk dat we op tenminste een van deze drie vragen wel een 'ja' kunnen antwoorden, maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat de reden is van weinig zelfvertrouwen en hoe we hieraan kunnen werken?
Er zijn drie dingen die belangrijk zijn als we het over zelfvertrouwen hebben:
-zelfkennis
-de logische opeenvolging der dingen
-zelfacceptatie
Zelfkennis
Zelfvertrouwen houdt in dat je vertrouwen hebt in jezelf. 'Dat is logisch' zul je zeggen. Maar wanneer heb je vertrouwen in jezelf en wanneer niet? Je kunt vertrouwen op jezelf als je jezelf kent. Als we nog nooit hebben gefietst dan weten we niet van onszelf dat we kunnen fietsen, er is dan onzekerheid in ons over die eigenschap. Op het moment dat we ervaring hebben met fietsen kunnen we zeggen: 'ik kan fietsen', of ' ik kan (nog) niet fietsen'. Dat geeft al een stuk meer zekerheid. 
De logische opeenvolging der dingen
Wie van zichzelf verwacht met een week trainen een prof voetballer of volleerd violist te zijn, zal zichzelf voor de gek houden. Om viool te leren spelen op professioneel niveau is een standaard aantal uren/jaren inspanning nodig en hetzelfde geld voor ieder andere eigenschap die we willen aanleren. 
Zelfacceptatie
Zelfacceptatie houdt in dat we eerlijk naar onszelf durven kijken en willen aanvaarden wat wel en niet kunnen. Pas als we dit hebben gedaan, hebben we de mogelijkheid om door middel van een realistisch plan aan onszelf te werken. Doen we dit niet dan blijven we onszelf voor de gek houden en leren we onszelf ook niet kennen. 
Zelfmanagement
Iedere coach zal rekening houden met het tempo van zijn klant of te wel: het stellen van haalbare/realistische doelen. Wie te hoge doelen nastreeft zal ontmoedigd worden, wie te lage doelen stelt zal zich gaan vervelen. Als je zelf doelen gaat stellen is het belangrijk dat je de doelen niet te hoog stelt: het behalen van kleine doelen zal de motivatie aanwakkeren waardoor je in beweging blijft, terwijl het niet halen van doelen demotiverend is en zal leiden tot passiviteit. 
Wie over het algemeen een onzelfverzekerde en passieve houding heeft zal zichzelf af kunnen vragen: stel ik niet te hoge doelen?
In dit geval kan deze persoon beter nieuwe doelen stellen en bewust de aspecten zelfkennis, de logische opeenvolging der dingen en zelfacceptatie toepassen in zijn of haar nieuwe voornemens. Wellicht is het dan ook handig om mijn artikel over 'zelfliefde" te lezen.
Groetjes Roel 
0 notes
roelscoaching · 9 years
Text
Zelfliefde: wat is dat eigenlijk?
Tumblr media
Het woord zelfliefde hoor ik steeds vaker langsvliegen in de zelfontwikkelingsscene, maar waar staat het eigenlijk voor en hoe pas je het toe?
Ik ben er eigenlijk pas over na gaan denken toen iemand in mijn mastermindgroep het gisteren dropte. Vervolgens zijn we er met zijn allen (8 man) over gaan brainstormen en hebben we er een aantal conclusies aan verbonden. 
Maar eerst even terug naar waarom deze persoon het gisteren dropte tijdens de mastermindsesie. Uit privacy overwegingen noem ik hem even Karel. 
Karel woont in Den Haag en is een erg actieve geest. Hoewel hij op dit moment geen werk heeft zit hij absoluut niet stil: hij schrijft dagelijks sollicitatiebrieven, heeft zichzelf voorgenomen binnen een jaar vloeiend Frans te leren, zit drie dagen per week in de fitnessschool, gaat geregeld uit en doet nog veel meer... Karel ontdekte echter dat hij erg hard en meedogenloos naar zichzelf kan zijn, zo hard dat het niet meer functioneel is. Een paar dagen geleden was hij de kluissleutel van zijn fitnesslocker vergeten en tegen zichzelf tekeer gegaan: ' arghh, wat ben ik toch een eikel, sukkel, sukkel.....' Niet alleen lag Karel met zichzelf geregeld in de clinch, ook met anderen (met name in het verkeer) had hij geregeld scheldpartijen. Dit gebeurde dagelijks en was een paar dagen eerder bijna geëscaleerd in een ordinaire vechtpartij. Karel voelde dat deze gebeurtenissen te maken hadden met (het gebrek aan) zelfliefde en wilde weten wat zelfliefde is en hoe hij meer liefde voor zichzelf kon krijgen.  
De denktank boog zich over het probleem en de uitkomsten waren als volgt:
Zelfliefde heeft te maken met jezelf leren vergeven en mededogen hebben: accepteren dat fouten maken menselijk is en deel uit maakt van het leven.
Mededogen en vergevingsgezindheid zijn eigenschappen die je niet in 1 dag meester hebt gemaakt: je dient er bewust van te worden en ze te trainen (toepassen in het dagelijkse leven). Op een gegeven moment zullen ze deel uit maken van je karakter.
Wie niet mededogend en vergevingsgezind is naar zichzelf is dit ook niet naar anderen. Wie mededogen en vergevingsgezindheid ontwikkelt zal merken dat zijn omgeving zich bij hen op het gemak voelt en dat dit een aantrekkelijke eigenschap is.
Mededogen hebben wil niet zeggen dat je simpelweg de fouten van anderen en jezelf niet meer 'ziet' of niet meer corrigeert: je blijft van deze fouten bewust maar probeert de meest functionele manier te vinden om fouten te voorkomen in de toekomst. Schelden naar jezelf en anderen valt niet in de categorie functioneel ;-)
Het gegeven dat Karel op straat schold naar andere weggebruikers en naar zichzelf kan betekenen dat hij teveel taken op zich neemt op een dag en dat hij te weinig momenten neemt om te ontspannen. In dit geval kan zelfliefde ook betekenen om goed voor jezelf te zorgen door naast inspanning tijd vrij te maken voor ontspanning.
Karel gaat nu meer ontspanningsmomenten inbouwen in zijn dagelijkse schema waarvan hij moest bekennen dat het te druk voelde. Hij blijft letten op hoe hij op zijn eigen fouten en die van anderen reageert en hoe hij hier tegenaan kijkt. Succes Karel :-) , je zult zien dat niet alleen jij, maar ook de wereld om je heen zich zal ontspannen, gelukkiger zal worden en jij aantrekkelijker!
Groetjes van Roel
1 note · View note
roelscoaching · 9 years
Text
De kracht van positiviteit
Tumblr media
"Het pak is niet halfleeg, maar halfvol"
Dit was de zin altijd die ik van mijn moeder te horen kreeg als ik aan het tobben was. Het was voor mij dan altijd even nadenken wat dit precies betekende. 
Soms heb je niet door dat je negatief denkt en welke gevolgen dit voor je heeft.
Neem nou een goede vriend van mij, we noemen hem 'Kees'. Kees is nu twee maanden werkloos. Gisteren sprak ik met Kees en hij vertelde mij dat hij niet lekker in zijn vel zat. Het probleem was dat hij de hele dag aan het nadenken was over hoe hij een financiële domper in de toekomst moest voorkomen terwijl hiervoor realistisch gezien geen aanleiding was. 'Just in case' aldus Kees...
Kees had niet door dat hij hierdoor veruit het grootste gedeelte van de dag bezig was rampspoed te voorkomen en zichzelf voedde met allerlei negatieve scenario's. Het resultaat was dat hij zich na een dag uitgeput , negatief en leeg voelde. 
Het is geen wonder dat we eerder geneigd zijn om van het negatieve uit te gaan voordat we kijken naar het positieve. Naast dat niemand verrast wil worden door tegenvallers hebben de meeste van ons de lagere en middelbare school doorlopen en zijn we dus getraind in het focussen op en oplossen van problemen. Onze zelfwaardering is hieraan sterk verbonden en we hebben geleerd dat fouten maken over het algemeen negatief wordt beoordeeld.
Er is echter lang niet zoveel aandacht op scholen voor het denken in mogelijkheden en het aanspreken van het creatieve deel van ons brein terwijl hierin zoveel meer levenslust en vruchtbaarheid voor de economie ligt. Mensen die positief en in mogelijkheden hebben leren denken komen sneller in actie, zijn minder vaak ziek, gelukkiger en een opgewekte en hulpvaardige collega.
Mocht deze blog je bewust gemaakt hebben van je negatieve gedachten vrees dan niet: positief denken is aan te leren. Elke keer dat we dit trainen breiden we ons bewustzijn uit en ontdekken we de realiteit: positief denken zet ons aan tot bewegen en handelen en geeft ons nieuwe ervaringen. Deze nieuwe ervaringen zijn essentieel om onze wereld te begrijpen en onszelf hiermee in harmonie te brengen.
Ik heb Kees aangeraden om zijn gedachten te checken (zie mijn eerdere blog) en om zich op iets positiefs in plaats van op iets negatiefs te richten. Hoewel hij het erg spannend vind is hij nu bezig met het starten van zijn eigen bedrijf omdat dit zijn passie is. Succes Kees!
Ik zie jullie reacties tegemoet!
Groetjes van Roel
0 notes
roelscoaching · 9 years
Video
youtube
We doen het allemaal elke dag: communiceren!
Maar hoe ben jij in communiceren?
Bereik je altijd je doel? Voel je je altijd gehoord? Vind je het makkelijk of moeilijk om bepaalde aspecten bespreekbaar te maken? Of voel je dat er dikwijls iets mis gaat in de communicatie tussen jou en de ander, maar heb je moeite om er de vinger op te leggen en dit bespreekbaar te maken?
Dan dien je dit blog uit te lezen!
Ik ben vorig jaar juni in aanraking gekomen met deze manier van communiceren en heb mijzelf hierin geoefend. Ook heb ik mijn cliënten kunnen helpen om langdurende relatieproblemen uit de weg te helpen. De naam van deze communicatiemethode is:
Non Voilent Communication of te wel: geweldloze communicatie
In het kort houdt geweldloze communicatie in dat je in de communicatie: 
concreet benoemt wat voor gevoel het gedrag van de ander bij jou oproept zonder te oordelen, en hierna aangeeft waaraan je behoefte hebt en wat de ander hier concreet aan kan doen.
geen verborgen agenda's hebt (dus bijv. geen vragen stellen in de vorm van een bevel)
Het is voor mij tevens een zeer effectieve manier van communiceren gebleken in mijn werk als orthopedagogisch hulpverlener omdat het oude destructieve communicatiepatronen open breekt en er zo ruimte is voor partijen om zich weer gehoord te voelen. 
Ik kan de methode en de werking van deze methode niet beter duidelijk maken dan de grondlegger er van: Marschall Rozenberg. Daarom heb ik hierboven de link gepost met zijn complete uitleg over de toepassing van deze manier van communiceren.
Veel plezier :-) en ik zie jullie reacties tegemoet!
Groetjes Roel
1 note · View note
roelscoaching · 9 years
Text
De kunst van het redeneren
Wat onderscheidt ons van dieren?
Wat maakt dat wij niet afhankelijk zijn van onze impulsen?
Wat maakt dat wij fouten maken kunnen voorkomen? 
Wat maakt dat wij onszelf beter kunnen afstemmen op onze omgeving?
En wat maakt dat wij onszelf beter kunnen begrijpen en daardoor ons eigen geluk kunnen bevorderen?
Het antwoord is: ons vermogen om te redeneren.
Als we een aantal vervelende ervaringen hebben meegemaakt, kan dit ons vermogen om realistisch na te denken sterk vervormen. Stel dat het je in het verleden niet is gelukt om een opleiding af te maken: door de omstandigheden toen lukte het je niet om je middelbare school diploma af te maken. Ook het halen van een beroepsopleiding lukte niet. Deze ervaringen hebben geleid tot een negatief zelfbeeld waarbij je bij elke opleiding die je begint de verwachting hebt dat je deze niet gaat afmaken. 
We kunnen hier dan spreken van een negatieve self fulfilling prophecy, in andere woorden: met de gedachten die je hebt, creëer je je eigen toekomst; in dit geval een negatieve. Als je in het geval van de opleiding zeer sterk gelooft dat je deze niet gaat afmaken, dan is de kans groot dat dit de realiteit gaat worden, mits je je hiervan bewust bent. 
Ben je jezelf bewust van je negatieve gedachten en merk je dat ze jouw gemoedsrust negatief beïnvloeden of zelfs depressief maken?
Check ze dan! 
-Je gaat als volgt te werk- 
Schrijf je negatieve gedachten op en stel bij deze gedachten de vragen:
1: Is het realistisch wat ik denk? (je checkt of je gedachten feiten zijn)
2: Helpt deze gedachte mij? (werkt deze gedachte positief of negatief op mij in)
Een gedachte kan realistisch zijn, zoals een vraag die je niet kunt beantwoorden; over de toekomst bijvoorbeeld. Vragen die je niet kunt beantwoorden zijn niet helpend: nadenken hierover heeft geen enkele zin. 
Door gedachten te checken maak je een pas op de plaats en kun je bewust besluiten of je deze negatieve gedachten zinvol vindt en wil voortzetten. Op deze manier gebruik je het vermogen om te redeneren zinvol en zorg je er voor dat je niet eindeloos verzandt in negatieve gedachten. 
Groetjes Roel
0 notes
roelscoaching · 9 years
Text
Keuzes en jezelf leren kennen
Tumblr media
We hebben er allemaal wel eens last van: we moeten een keuze maken en twijfelen tussen wat we moeten kiezen. 
Laatst had ik een vriend van me aan de telefoon die voor een lastige opgave stond: hij kreeg al een tijd lang geen voldoening meer uit zijn werk en stond op het punt om op zoek te gaan naar een andere baan. Wat de opgave lastig maakte is dat hij al 10 jaar met veel voldoening bij het bedrijf had gewerkt, een goede reputatie had opgebouwd, veel voordelige secundaire arbeidsvoorwaarden had en het eigenlijk zonde vond om zijn investering in het bedrijf op te geven.
Daarom de vraag: "Roel wat moet ik doen?" 
Het eerste wat een coach doet is het probleem onderzoeken door vragen te stellen: wat is er veranderd in je baan? Wat mis je in je functie? Hoe is de samenwerking met je collega's/leidinggevende? Hoe is de reisafstand? 
Mijn vriend had al eerder gezegd dat hij voldoening miste. Als mensen voldoening missen in hun werk dan dient men zichzelf af te vragen waar men wel voldoening van krijgt.  
In het geval van mijn vriend was zijn functie veranderd over de loop van de jaren dat hij bij het bedrijf werkte. In het begin diende hij een project op te starten waardoor hij met veel mensen diende te overleggen en samen te werken, hiervan kreeg hij veel energie. Toen het project na een aantal jaren op rolletjes liep werd het overleg met zijn collega's minder, totdat hij zijn collega's alleen nog zag in de kantine.
Mijn vriend realiseerde zich tijdens ons gesprek dat hij voldoening had gekregen uit het helpen van zijn collega's. Tevens realiseerde hij zich dat hij de laatste maanden van zijn studie had afgebroken om dezelfde reden: hij haalde voldoening uit het helpen van mensen. 
Om een goede keuze te maken dienen we alle mogelijke opties en afwegingen op papier te zetten, maar soms is dit niet voldoende. Soms hebben we een blinde vlek: onszelf. Hoe beter we onszelf leren kennen, hoe meer we bewust zijn van de aspecten die van invloed zijn op onze keuze. Door ons bewust te worden van onszelf is de kans een stuk groter dat we een betere keuze maken, met als gevolg dat de kwaliteit van ons leven toeneemt. 
Als je wilt dat de kwaliteit van je leven toeneemt, trek jezelf dan geregeld terug in stilte en neem de tijd om te reflecteren en jezelf te leren kennen. 
Groetjes van Roel
0 notes
roelscoaching · 9 years
Text
Welkom :-)
Welkom op mijn nieuwe site!
Op deze site zal ik wekelijks weetjes, ervaringen en ideeën posten op het gebied van life coaching. De onderwerpen zullen variëren van het doorbreken van onrealistische gedachten tot meer begrip krijgen over de wisselwerking tussen lichaam en geest. Het werken met een tumblr-blog is geheel nieuw voor mij en daarom zal ook de opmaak binnenkort een verandering ondergaan.
Het blog zal, net als onze geest, constant aan verandering onderhevig zijn. 
Ik nodig u uit om mij te volgen :-)
Groetjes Roel
0 notes