Tumgik
biranjeng1-blog · 5 years
Text
Ryhmäblogi 2
Tässä blogipostauksessa kerromme mitä olemme oppineet digitaalisesta liiketoiminnasta. Yleisesti ottaen koimme oppivamme paljonkin digitaalisesta liiketoiminnasta ja sen eri aihealueista. Vaikka tiesimmekin digitaalisuudella olevan suuri rooli liiketoiminnassa, niin silti yllätyimme siitä kuinka paljon digitaalisuus loppujen lopuksi vaikuttaa liiketoimintaan ja sen eri prosesseihin.  
Digitaalisuus on nykyään tärkeä osa toimivaa liiketoimintaa ja jo alussa tuli ilmi, että ainoastaan organisaatiot, jotka keksivät uusia, innovatiivisia liiketoimintamalleja pärjäävät tai vähintäänkin käyttävät jonkinlaisia digitaalisia toimintoja liiketoimintansa tueksi. Nykymaailmassa on hankala pärjätä ilman jonkinlaista digitaalisia toimintoja esim. valmistuksessa, markkinoinnissa, yhteydenotossa asiakkaisiin ja kumppaneihin ja jakelussa. Yritysten on digitalisoiduttava pärjätäkseen myös kansainvälisessä kilpailussa. Liiketoiminta ei ole ikinä ollut yhtä globaalia kuin nyt, joten pysyminen ajan tasalla digitaalisuudessa ja siihen liittyvissä innovaatioissa tulisi olla arkipäivää jokaiselle globaaleille markkinoille haluaville yrityksille.  
Digitaalisuuden avulla voidaan luoda täysin uusia palveluja ja prosesseja. Opimme, kuinka digitaaliset innovaatiot voivat muuttaa yhdellä harppauksella kokonaisia aloja ja niiden toimintatapoja. Yksikin innovaatio voi vaikuttaa eri aloihin ja nostaa tuottavuutta suuresti, sekä pahimmillaan lakkauttaa kokonaisia aloja. Tämä myöskin johtaa siihen, että liikumme entistä nopeammin liiketoiminnassa. Aikaisemmin yritys tarvitsi monesti paljon aikaa menestyäkseen, mutta tarpeeksi kätevät ja arkea helpottavat digitaaliset keksinnöt voivat kerätä suurta suosiota jo lyhyessä ajassa. Monet menestyvät digitaaliset yritykset ovatkin usein hyvin nuoria, kuten peliyritykset ja muita sovelluksia tuottavat yritykset. Yritysten kustannuksia voidaan alentaa operaatiota digitalisoimalla, minkä takia loistavimmat ja kustannustehokkaat innovaatiot ovat lähes aina haluttuja.
Uusien innovaatioiden keksiminen on kuitenkin vaikeaa, minkä opimme työstäessämme innovaatiota vammais- ja asumispalveluja tuottavalle Validialle. Kuitenkin erilaisia prosesseja ja apukeinoja, kuten muun muassa Six Thinking Hats-menetelmä ja Lean Canvas taulukkoa käyttäen voidaan ajatustyötä helpottaa.  
Erityisesti markkinoinnissa digitaalisuuden merkitys on kasvanut huomattavasti. Digitalisoitumisen vuoksi markkinoijien on pitänyt etsiä uusia keinoja tavoittaa oikeanlaiset kohderyhmät. Opimme, että digitaaliseen markkinointiin kuuluu paljon enemmän osa-alueita, kuin vain esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuva markkinointi. Tällaisia osa-alueita ovat muun muassa hakukonemarkkinointi, konversio-optimointi ja markkinoinnin automaatio.  
Opimme siis, miten digitalisaatio on muuttanut liike-elämää, mutta myös pohtimaan miten paljon se vielä tulee muuttamaan. Digitalisuuden tie on vielä lyhyt ja mahdollisuuksia on rajattomasti. Jokaisen yrityksen, pienistä yksityisyrittäjistä isoihin yhtiöihin, tulisi siis miettiä miten digitalisuudella voitaisiin parantaa ja kehittää liiketoimintaa seuraavalle tasolle
1 note · View note
biranjeng1-blog · 5 years
Text
Social media map
 Erilaiset videoiden jakamispalvelut ovat lisääntyneet ja niiden kasvanut paljon viime vuosien aikana. Tällaiset palvelut kuten Youtube tai Vimeo tarjoavat mahdollisuuden käyttäjille lisätä omia tuotoksiaan tai löytää sieltä videoita omiin tarpeisiinsa kuten, viihdettä tai opetusmateriaalia. Yrityksille nämä palvelut ovat sellaisia, joita kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi Youtubessa markkinointi voi olla yrityksille erittäin tehokasta. Markkinoinnissa käytettävät videot eivät vaadi välttämättä suuria resursseja ja ne voidaan saada yhdessä paikassa valtavien ihmismäärien nähtäväksi. Yitykset voivat käyttää näitä palveluja myös muihin tarkoituksiin kuten, koulutukseen tai opetukseen. Youtube-käyttäjien, joilla on suuret seuraajamäärät, hyödyntäminen esimerkiksi markkinoinnissa voisi olla kannattavaa yrityksille.
 Samaan tarkoitukseen, kuin videon jakamispalveluita käytetään, voidaan käyttää myös erilaisia kuvanjakamispalveluja. Näitä sovelluksia voidaan käyttäää markkinointiin sekä tiedonajakamiseen. Useat yritykset käyttävätkin esimerkiksi Instagramia markkinointiin joko oman käyttäjätunnuksen kautta tai maksettujen mainosten avulla. Instagramissakin on paljon yksityisiä käyttäjiä, joita yritykset voivat käyttää avukseen toiminnassaan.
 Nykyisin myös eri palveluille löytyy sosiaalisesta mediasta monia arvostelufoorumeja ja sovelluksia. Esimerkkejä tällaisista ovat sovellukset kuten Trip advisor ja Yelp. Varsinkin Yelpistä löytyy arvosteluja ravintoloille, ravintoloille, lääkäreille ja kauneussalongeille.  Useat ihmiset käyttävät tälläisia sovelluksia etsiessään tietoa palveluita valitessaan tai vaikkapa matkustaessaan. Näiden sovellusten avulla yritykset voivat saada tietoa mitä mieltä kuluttajat ovat yrityksen tarjoamista palveluista. Sovelluksista löytyvien arvostelujen avulla voidaan kehittää asioita, joihin asiakkaat eivät ole olleet tyytyväisiä tai keskittyä entisestään niihin seikkohin, joista kuluttajat pitävät ja mihin ovat tyytyväisiä. Sovelluksissa myös käyttäjät suosittelevat kohteita, joista pitävät, joten tällä tavalla yritykset voivat mahdollisesti kasvattaa asiakaskuntaansa.
 Rekrytoidessaan ja etsiessään uusia työntekijöitä, on yrityksille monia eri sovelluksia sosiaalisen median puolella, joita yritykset pystyvät käyttämään. Yksi tällainen on Linkedin, josta löytyvät työntekijöiden ansioluettelot ja paljon muuta hyödyllistä tietoa, jonka perusteella voidaan löytää juuri yritykselle sopivia työntekijöitä. Tällaiset sovellukset ovat hyviä paikkoja työntekijöille ja yrityksille, missä he voivat verkostoitua.
 Lähteet: Social-Media-Map-2018.pdf
1 note · View note
biranjeng1-blog · 5 years
Text
Verkkokaupan trendit
 Paytrailin kokoaman tutkimuksen mukaan, asiakaskokemus on yksi niistä asioista, jotka korostuvat verkkokaupoissa ja niiden käytössä. Tärkeimpinä yksityiskohtina verkkokaupoissa ovat nopeus, laatu ja valikoima. Asiantuntijat antavat myös Top 3-keinot, joilla parantaa verkkokaupan asiakaskokemusta nopeasti. Tällaisia keinoja ovat, mahdollisimman helpon käytön luominen, niin sanottujen aitojen kokemusten luonti sekä sen ymmärtäminen miksi asiakas valitsisi juuri sinun tarjoamasi palvelun. Tärkeää verkkokauppiaalle on myös esiintyä ja mainostaa omia palveluitaan mahdollisimman monen kanavan välityksellä sekä monella laitteella. Helppokäyttöisyys on nykyään suurempi vaikutin kuluttajan ostopäätökseen, ja verkkokauppiaan tulisi myös huomioida se. Kuluttajiin vetoaa se, jos he saavat verkkokaupan käytöstä sellaisen tunteen, että palvelu olisi tehty juuri heitä varten.
 Toinen vahva trendi on, että suomalaiset verkkokaupat kansainvälistyvät sekä erikoistuvat pienemmille sektoreille, joilla on isot markkinat. Voidaan sanoa, että verkkokauppamarkkinat jakautuvat Price ja Pleasure vetoisiin toimijoihin. Price vetoiset markkinat tarkoittavat käytännössä sitä, että kilpaillaan kovilla hinnoilla ja laajoilla valikoimalla. Pleasure vetoisilla markkinoilla taas pienet toimijat keskittyvät enemmän omiin vahvuuksiinsa. ”Pleasure-markkinassa toimitaan aina täysin asiakaslähtöisesti, mikä tarkoittaa, että tärkeimpinä tekijöinä ovat tunne ja aitous. Erikoistuminen siis kannattaa, koska hinnalla ei ole kuluttajalle verkkokauppoja käyttäessä niin suurta merkitystä.
Teknologian kehitys sekä sen osat kuten koneoppiminen, virtuaalitodellisuus ovat vahvoja trendejä. Automaatio avulla voidaan myös kehittää palvelua. Tutkimuksessa mainitaan teknologian kehityksen kolme vahvinta suuntausta. Suuntauksia ovat kohdentaminen sekä yksilöllisen palvelun nousu, palveluketjujen uudistaminen teknologian avulla sekä mobiilikäytön vahva lisääntyminen. Mobiiliaplikaatioilla tehtävä kauppa on lisääntynyt sekä myös mobiililaitteilla maksaminen kasvaa koko ajan. Nämä asiat siis tukevat mobiilikäytön vahvaa lisääntymistä. Vuonna 2018 voidaan myös odottaa ensimmäisiä kokemuksia verkkokaupoista, joissa on hyödynnetty tekoälyä. Esimerkiksi markkinoinnissa voidaan ja on käytetty tekoäly apuna ja näin ollen digitaalinen markkinointi kehittyy. Virtuaalitodellisuus on yksi teknologian alue, jonka käytön odotetaan kasvavan ja erilaisten ratkaisujen kehittämistä verkkokauppojen parantamiseksi.
 Lähteet: Paytrail_Verkkokaupan_trendit_2018.pdf
1 note · View note
biranjeng1-blog · 5 years
Text
Hakukoneoptimointi (SEO)
1.       Sivusto löytyy Googlesta.
On tärkeää, jotta hakukoneesta saatavat tulokset voidaan optimoida, että yrityksen sivusto löytyy Googlen hakutuloksesta. Laittamalla oman yrityksen URL:osoitteen Googleen, voi testata onko sivusto löydettävissä.
2.       Otsikoiden luonti
Hyvien ja selkeiden otsikoiden luominen takaa sen, että haun tehnyt ymmärtää selkeästi mitä sivusto pitää sisällään. Hyvä otsikko on yksilöllinen, siinä on yrityksen nimi ja helppo saada oikea kuva minkälainen sivusto on kyseessä.
3.       Muista käyttää sisällönkuvauskenttää
Jotta haun tekijä saa vieläkin paremman kuvan sivustosta, on hyvä käyttää sisällönkuvauskenttää, johon voidaan antaa tarkka kuvaus sisällöstä. Tässäkin tärkeää on kuvauksen yksilöllisyys.
4.       Sivuston navigointi
Hyvin navigoitu sivusto auttaa käyttäjän löytämään etsimänsä nopeasti.  Luomalla selkeän hierarkian ja käyttämällä tekstiä, on onnistunut navigoinnissa hyvin.
5.       Optimoi sisältö
Mitä kiinnostavampi sivusto sekä hyödyllisempi sisältö, sitä parempia tuloksia yrityksen sivusto saavuttaa. Sisällön tulisi olla helppolukuista, ainutlaatuista sekä tuoretta. Myös aiheiden järjestely auttaa selkeydessä. Sisältöä luodessa tulee muistaa ottaa huomioon käyttäjät eikä hakukonetta.
6.       Linkkien käyttö
Linkkien käytössä hyvä linkkiteksti on erittäin tärkeää. Linkkiteksti on teksti, joka on linkin sisällä näkyvä teksti ja se kertoo käyttäjällä mihin linkki johtaa. Linkkiteksti tulisi sisältää hyvä ja tiivis kuvaus.
7.       Kuvien alt-määrite
Alt-määritteen avulla voit antaa kuvalle vaihtoehtoisen tekstin, jos sitä ei jostain syystä voi näyttää.  Tällä tavalla kuvaa voi käyttää myös linkkinä, mutta useaa kuvalinkkiä ei ole suositeltavaa käyttää.
8.       Tee sivustosta mobiiliystävällinen
Koska nykyään kaikki mobiililaitteilla ja myös useat Googlen-sivustot toimivat mobiililaitteilla on oleellista, että yrityksen sivusto toimii myös näin. Tämä auttaa myös hyvän verkkonäkyvyyden saavuttamisessa.
9.       Sivuston mainostaminen
Mainostaessa hyvin ja runsaasti sivuston uutta sisältöä, löytävät käyttäjät sen myös paremmin ja nopeammin. Kun sivustolle johtavia linkkejä lisää vähitellen tulee sivuston löytämisestä hakukoneella helpompaa.
10.   Hakutulossijoitusten analysointi
Jotta sivustoa voidaan parantaa, tulee sivusto myös analysoida. Tähän tarkoitukseen voi käyttää Googlen Search Consolea, jonka avulla selviää löytääkö Google sivuston sekä miten sen sijoittuu muiden hakutulosten joukossa.
Lähteet: https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=fi
1 note · View note
biranjeng1-blog · 6 years
Text
Lean Canvas
Tässä blogikirjoituksessa avaamme Validia-Appista tekemäämme Lean Canvasta. Lean Canvas jakautuu yhdeksään eri osioon, joihin kuuluu muun muassa ongelma, ratkaisu, asiakassegmentit ja kanavat. Lähdimme aluksi pohtimaan asiakkaan ongelmaa. Suurimmaksi ongelmaksi ilmeni palveluiden hitaus ja hankaluus löytää sopivaa hoitajaa. Tämän syyksi hahmottui digitaalisuuden puuttuminen palvelun eri pisteissä. Tällä hetkellä tietoa löytyy vain paperillisena tai nettisivuilta. Hoitajaa ei myöskään saa helposti itse valittua tai vaihdettua, sillä yleensä Validia määrää asiakkaalle hoitajan.
Ratkaisuksi näihin ongelmiin kehitimme Validia-sovelluksen, josta asiakas löytää kaikki tärkeimmät palvelut. Tällaisia palveluja ovat varauspalvelu, kalenteri, oma profiili, chat-palvelu ja Tutustu Validiaan-osio. Sovelluksessa asiakas voi tutustua eri hoitajien profiileihin, nähdä arvosteluja ja valita itse oman hoitajansa. Hoitajan varaaminen onnistuu helposti reaaliaikaisesta varauskalenterista. Näin varaaminen on nopeampaa ja eri palveluiden kirjo on paremmin asiakkaan saatavilla. Sovellus tarjoaa mahdollisuuden kerätä titteleitä omaan profiiliin. Esimerkiksi jos käyt 5 kertaa leffassa saat ‘’leffamestari’’ tittelin/merkin. Näitä palveluita siivittää myös Vallu-Validia hahmo, joka motivoi käyttämään palveluita. Vallu-Validia hahmo ”kasvaa”, aina kun asiakas käyttää palveluita, esimerkiksi varaa hoitajan. Tämä tekee palvelusta hauskemman ja pelimäisen, kun voit ruokkia omaa Vallu-Validia hahmoasi ja seurata sen kasvua. Uniikki arvolupaus onkin ”Käytä ja varaa Validian palveluja ja ruoki samalla Vallu-Validiaa”.
Etulyöntiasemaa tuo Validian laaja asiakasrekisteri, josta potentiaaliset asiakkaat löytyvät helposti. Monilla kilpailijoilla ei ole digitaalista varauspalvelua. Vaikka sovellus itsessään on kopioitavissa, sovelluksesta tekee erityisemmän Vallu-Validian tuoma pelillisyys. Sovelluksen voi saada itselleen erilaisista kanavista. Tällaisia ovat esimerkiksi Google Play ja Appstore. Lisäksi sovellusta markkinoidaan Validian omilla kotisivuilla, sekä sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa. Sovellus on siis helposti saatavilla ja löydettävissä validian asiakkaille.
Kohdeasiakkaiksi valikoitui lievästi fyysisesti, sekä henkisesti vammaiset, koska heille sovelluksen käyttö on helpointa, sillä sovellus vaatii painikkeiden painelua ja sovelluksen ymmärtämistä. Ihanteellisena asiakkaana voidaan pitää esimerkkiasiakas Penttiä, joka on pyörätuolissa ja tarvitsee apua joihinkin päivän askareisiin, mutta voi hyvin käyttää sovellusta. Pentti myöskin pitää uusista digitaalisista ratkaisuista ja kertoo muille tutuilleen Validian sovelluksesta ja ohjaa muita käytössä.
Kustannusrakenne sisältää sovelluksen päivitykset ja korjaukset, ohjelmiston suunnittelun ja lanseerauksen sekä markkinoinnin. Myöskin kustannuksia tuottaa Chat-palvelu. Vain alussa tarvitaan ohjelmiston suunnittelua, johon käytetään suurimmat kustannukset. Päivitykset, sekä korjaukset tapahtuvat muutaman kerran vuodessa, joten kulut voidaan suunnitella, eikä niitä synny liiallisesti. Chat- palveluun tarvitaan vain 1-2 työntekijää ja mikäli tarvitaan lisää, se tarkoittaa myös liiketoiminnan lisääntymistä.
Sovellus itsessään on maksuton, joten tulovirtoina toimivat mainostulot sovelluksesta, joita muut palveluntarjoajat voivat ostaa sovelluksen näkymään. Tuloja syntyy myös uusista ja vanhoista asiakkaista, kun varaamisesta on tehty helpompaa ja tehokkaampaa. Näistä Validialle syntyy tuloja varausten ja tapahtumien kautta. Sovelluksen avaintoimintoja voidaan mitata rekisteröityneiden käyttäjien määrästä, varauksien määrästä ja toistuvuudesta. Asiakastyytyväisyyttä puolestaan voidaan mitata asiakkaiden jättämien arvostelujen ja kyselyiden kautta.
1 note · View note
biranjeng1-blog · 6 years
Text
Yrityksen digitaaliset kanavat
Omalla medialla tarkoitetaan yrityksen omistamaa ja täysin itse hallitsemaa mediaa. Oma media on siis yrityksen itse tuottamaa sisältöä, joka julkaistaan kanavalla, jonka yritys itse omistaa. Yrityksen omaa mediaa on esimerkiksi yrityksen verkkosivu, yrityksen ylläpitämä blogi, yrityksen uutiskirje tai jopa mobiilisovellus. Oman media sisältöä tuotetaan pääasiassa niillä ehdoilla, joita markkinoinnin strategiassa on laadittu. Sosiaalista mediaa tulisi hyödyntää, jotta oma tuotettu media tavoittaisi mahdollisimman monet tahot. Kun omaa mediaa kehitetään, voidaan sen vaiheet jakaa kolmeen eri tasoon. Tasoja ovat omat sisältökanavat, julkaisukanavat, jotka on koottu tiettyjen aiheiden tai teemojen ympärille sekä tavoitteelliseen toimintaan, jossa kaikki yrityksen digitaaliset julkaisut ja kanavat on yhdistetty.
Ostetulla medialla tarkoitetaan yksinkertaisesti, sitä että yritys ostaa sisältöä tai markkinointia joltain toiselta taholta. Se voi myös olla esimerkiksi ammattilaiselta tai asiantuntijalta ostettu tutkimus, asiantuntija-artikkeli tai blogi. Ostetusta mediasata esimerkkeinä voivat olla televisio- ja radiomainokset sekä painetut mainokset. Ostettu media internetissä voidaan jakaa tarkemmin alaryhmiin, Pay Per Click-mainontaan (PPC), bannereihin tai sponsoroituihin mainoksiin sosiaalisessa mediassa. PPC-mainonnassa siis yritys maksaa mainoksen tuottajalle jokaisesta mainoksen klikkauksesta, jonka kautta asiakas siirtyy yrityksen sivuille. Mainokset sosiaalisessa mediassa ovat vähentäneet hakuja hakukoneista ja maksaminen omien mainoksien saamiseksi mahdollisimman laajan asiakaskunnan nähtäväksi onkin yleistynyt.
Ansaittu media koostuu kaikesta siitä sisällöstä ja keskustelusta yrityksen tuotteen tai palvelun ympärillä, mikä on lähtöisin joltain muulta taholta ja on julkaistu jossain muualla, kuin yrityksen omilla kanavilla. Ansaittu media on lopputulos siitä, mitä yritys on saanut aikaan sekä oman median että ostetun median avulla. Ansaitulla medialla tarkoitetaan julkaisuja lehdistössä, sosiaalisessa mediassa tapahtuvia mainintoja, jakoja ja uudeelleentwiittauksia, arvosteluja yrityksestä sekä blogikirjotuksia muulla kuin omilla kanavilla. Lisäämällä näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, yritys voi lisätä omaa ansaittua mediaansa. Ansaittu media on arvokasta, koska sen katsotaan olevan luotettavampaa ja uskottavaa. Maininnat lehdistössä ja PR-tiimin toiminta ovat myös erittäin arvokasta.
  LÄHTEET:
https://www.brandwatch.com/blog/define-measure-paid-owned-earned-media/
https://www.vapamedia.fi/blogi/mita-tarkoittavat-oma-media-lainattu-media-ja-ansaittu-media-digiaikaina/
https://medita.fi/oma-ostettu-ja-ansaittu-media/
1 note · View note
biranjeng1-blog · 6 years
Text
Digitaaliset kuluttajatrendit 2018
Digitaaliset kuluttajatrendit 2018
                               Nykyään ja tulevaisuudessa koneet ovat yhä enemmän ja enemmän läsnä ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Alla tarkastelussa vuoden 2018 kuumimmat trendit.
                              Kuluttajilta tehdyn kyselyn mukaan kaksi kolmesta kuluttajasta uskoo, että muutaman vuoden sisällä ihmiset kanssakäyvät teknologian kanssa samalla tavalla kuin toisten ihmisten kanssa ja kanssakäymisessä toimitaan eleiden, ilmeiden ja kielen avulla. Tästä syystä myös kuluttajat uskovat, että erilaisten sovellusten käyttö vähenee tulevaisuudessa teknologian muuttuessa. Myös korvakuulokkeiden ja kuuloon liittyvien asioiden roolin uskotaan kasvavan ajan myötä. Kuulokkeiden perinteisen tarkoituksen lisäksi, niille povataan myös paljon muita ominaisuuksia. Nykypäivän useat kuulokkeet ovat jo langattomia, mutta tämän lisäksi niillä voisi valita kenen puhetta kuulee ja minkälaisia ääniä ei kuule ollenkaan. Yhdessä tulevaisuuden näkymässä povataan, että kuulokkeista tulee sellaisia, ettei niitä tarvitsisi edes ikinä ottaa pois, vaan niitä voisi käyttää jatkuvasti. Teknologian kehittyessä usealla kuluttajalla syntyy tunne, siitä että jatkuvasti joutuu opettelemaan uusia asioita eikä pysytä samassa vauhdissa kehityksen mukana.
                              Sosiaalisessa mediassa on mahdollisuus kommunikoida ja kanssa käydä toisten ihmisten kanssa, mutta useat käyttäjät uskovat ja tuntevat ettei asia todellisuudessa ole niin. Sosiaalisen median koetaan olevan paikka, jossa isot vaikuttajat pyrkivät mainostamaan sekä tuomaan omia ajatuksiaan ja näin ollen sen sijaan, että sosiaalinen media olisi paikka dialogille ja kommunikoinnille, siitä on tullut paikka missä kommunikointi on yksisuuntaista kuluttajaa kohti. Myös itse mainokset herättävät mielipiteitä ja noin kolmannes ei edes pidä mainoksista kyselyn mukaan. Koneellistuminen herättää myös tunteita kuluttajien piirissä ja lähes puolta pelottaa ajatus siitä, etteivät he pysty tunnistamaan sitä kommunikoivatko he ihmisen vai koneen kanssa.
                              Koneellistuminen vaikuttaa siihenkin, miten ihmiset ajattelevat vapaa-ajastaan ja yhä useampi pitää vapaa-aikaa työtä tärkeämpänä. Kyselyn mukaan useat olisivat valmiita siihen, että kone tekisi heidän työnsä, jotta olisi enemmän vapaa-aikaa. Koneiden kehitys tuo mukanaan myös huolia ja uusia tarpeita. Vähän alle puolet kyselyyn vastanneista kokee tulevaisuudessa olevan tarvetta tieverkolle ilmassa lentäville kulkuvälineille ja droneille. Sama määrä kyselyyn vastanneista myös pelkää tällaisten vekottimien putoavan heidän päälleen. Suuri huoli tulevaisuuden kannalta oli myös, miten virtalähteiden ja akkujen kehitys etenee ja miten niistä saataisiin entistä kestävämpiä.
  Lähteet:
https://www.ericsson.com/en/trends-and-insights/consumerlab/consumer-insights/reports/10-hot-consumer-trends-2018
2 notes · View notes